Οι ευρωπαϊκές δημοκρατίες είναι αντιμέτωπες με μια νέα διαδικτυακή επιρροή και απειλή παραπληροφόρησης, όχι από απολυταρχίες όπως η Ρωσία, αλλά από τις ΗΠΑ.

Ο Ίλον Μασκ, ο ιδιοκτήτης του X και σύμμαχος του Ντόναλντ Τραμπ, χρησιμοποιεί το δίκτυό του για να δυσφημήσει ηγέτες που αντιπαθεί και να προωθήσει ακροδεξιές απόψεις και πολιτικούς. Εν τω μεταξύ, ο διευθύνων σύμβουλος της Meta, Μαρκ Ζάκερμπεργκ, μετατοπίζεται σε μια προσέγγιση τύπου Μασκ που δίνει προτεραιότητα στην «ελευθερία του λόγου» έναντι του ανεξάρτητου ελέγχου δεδομένων στις πλατφόρμες του Facebook και Instagram.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες μπορεί να φοβούνται ότι εάν συγκρουστούν με αυτούς τους δισεκατομμυριούχους των ΗΠΑ στην προσπάθειά τους να προστατεύσουν τις δημοκρατίες τους, θα μπορούσαν τώρα να αντιμετωπίσουν αντίποινα από τον ίδιο τον Λευκό Οίκο.

Η δύναμη που απορρέει από τον τεράστιο πλούτο και την εμβέλεια του Μασκ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχει ενισχυθεί από την εγγύτητά του με τον εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ. Το αφεντικό του X φαίνεται να έχει την πρόθεση να ξεσηκώσει πολιτική φασαρία στο εξωτερικό. Υποστήριξε το ακροδεξιό κόμμα AfD ενόψει των γερμανικών εκλογών και την Πέμπτη θα φιλοξενήσει μια ζωντανή μετάδοση με την υποψήφια καγκελάριο Alice Weidel. Κατηγόρησε αβάσιμα τον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου, Sir Keir Starmer, ότι ήταν «συνένοχος σε μαζικούς βιασμούς» – αναφερόμενος σε ένα σκάνδαλο δεκαετιών σχετικά με τις συμμορίες βιασμών παιδιών – καυτηρίασε μια γυναίκα υπουργό και ζήτησε την απελευθέρωση μιας φυλακισμένης ακτιβίστριας της σκληρής δεξιάς. Και ρώτησε τους 211 εκατομμύρια ακολούθους του στο X εάν οι ΗΠΑ θα έπρεπε να απελευθερώσουν το Ηνωμένο Βασίλειο από την «τυραννική κυβέρνησή» τους.

Ο Ζάκερμπεργκ της Meta δεν χρησιμοποιεί, μέχρι στιγμής, τις πλατφόρμες του για να προωθήσει τις δικές του ή εξτρεμιστικές απόψεις. Αλλά η αντικατάσταση του ανεξάρτητου ελέγχου γεγονότων με το μοντέλο των «κοινοτικών σημειώσεων» του X – που βασίζεται στους χρήστες για την επισήμανση παραπληροφόρησης – ακόμη και μόνο στις ΗΠΑ εγείρει ερωτηματικά σχετικά με το εάν το περιεχόμενο θα ελέγχεται σωστά αλλού.

Φαίνεται επίσης μια τρελή προσπάθεια να κερδίσει την εύνοια του Τραμπ μετά από προηγούμενες προστριβές. Εκτός από το ότι ευθυγραμμίζεται ρητά με την ιδέα του Μασκ – και του Τραμπ – για «ελεύθερη έκφραση», το αφεντικό της Meta είπε ότι θα συνεργαστεί με τον επερχόμενο πρόεδρο για να αντιταχθεί στην «θεσμοποιημένη λογοκρισία» των διαδικτυακών πλατφορμών στην Ευρώπη. Αυτό δημιουργεί μια σύγκρουση μεταξύ μιας προσέγγισης laissez-faire από τα κοινωνικά δίκτυα των ΗΠΑ και των απαιτήσεων της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου για τη ρύθμιση του περιεχομένου.

Απαντώντας στον Μασκ, ειδικότερα, οι δημοκρατικοί ηγέτες στην Ευρώπη και αλλού θα πρέπει να αποφύγουν μια πανικόβλητη υπερβολική αντίδραση που θα μπορούσε να λειτουργήσει υπέρ του. Ο Starmer πέτυχε τη σωστή νότα αυτή την εβδομάδα δηλώνοντας , χωρίς να κατονομάσει τον ιδιοκτήτη του X, ότι «έχει ξεπεραστεί η γραμμή» από όσους διαδίδουν ψέματα και παραπληροφόρηση στο διαδίκτυο. Ο Μασκ κατάφερε, ωστόσο, να θέσει την πολιτική ατζέντα του Ηνωμένου Βασιλείου , επαναφέροντας τεχνητά στο προσκήνιο ένα ιστορικό σκάνδαλο, όσο συγκλονιστικό και άδικο κι αν είναι.

Κάποια ανεκτικότητα μπορεί επίσης να δικαιολογηθεί από την αβεβαιότητα σχετικά με το πόσο ανθεκτική θα αποδειχθεί η φιλία Μασκ-Τραμπ: φαίνονται ρωγμές στο στρατόπεδο του Τραμπ. Μια διαμάχη θα μείωνε κάπως την επιρροή του Μασκ – και τους κινδύνους για τους πολιτικούς αλλού που προσπαθούν να τον συγκρατήσουν.

Ωστόσο, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν ότι υπάρχουν κανόνες με τους οποίους τα δίκτυα του Μασκ και του Ζάκερμπεργκ θα πρέπει να  συμμορφώνονται. Ο Νόμος για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες της ΕΕ και ο Νόμος για την Ασφάλεια στο Διαδίκτυο του Ηνωμένου Βασιλείου προβλέπουν και οι δύο υψηλά πρόστιμα για μεγάλες διαδικτυακές πλατφόρμες που δεν καταφέρνουν να περιορίσουν το παράνομο περιεχόμενο, συμπεριλαμβανομένων των μορφών παραπληροφόρησης. Μια έρευνα της ΕΕ το περασμένο καλοκαίρι εξέδωσε προκαταρκτικά ευρήματα ότι το  Χ του Μασκ παραβίασε το DSA σε τομείς που περιλαμβάνουν υποτιθέμενες παραπλανητικές τεχνικές χειραγώγησης της συμπεριφοράς των χρηστών, τη διαφάνεια της διαφήμισης και την πρόσβαση σε δεδομένα για ερευνητές.

Οι κανόνες της ΕΕ και του ΗΒ δεν είναι τέλειοι. Και οι δύο δικαιοδοσίες πρέπει να φροντίσουν ώστε η τεχνολογική ρύθμιση να μην καταπνίξει την καινοτομία , όπως κατηγόρησε ο Ζάκερμπεργκ αυτήν την εβδομάδα. Αλλά οι κατηγορίες για αριστερή μεροληψία στη μετριοπάθεια του ευρωπαϊκού περιεχομένου χρησιμεύουν ως προπέτασμα καπνού για τις πολιτικές και προσωπικές ατζέντες του Τραμπ, του Μασκ και του Ζάκερμπεργκ. Οι δημοκρατικές αξίες της Ευρώπης είναι τόσο θεμελιώδεις που οι ηγέτες της δεν πρέπει να διστάζουν να επιβάλουν κανόνες που έχουν σχεδιαστεί για να τις προστατεύουν — ακόμα κι αν αυτό κινδυνεύει να συγκρουστεί με τα αφεντικά του X ή του Meta ή με τον επιστρέφοντα πρόεδρο των ΗΠΑ.