![Χρηματιστήριο Αθηνών: Οχυρό οι 1.500 μονάδες, άντεξαν στις πιέσεις – Κέρδη άνω του 1% στην εβδομάδα](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/10_01_ot_neoXA25.png)
Μπορεί να χάλασε την τελευταία ώρα της συνεδρίασης την εικόνα του το χρηματιστήριο Αθηνών, λόγω αμερικανικών αναταράξεων, αλλά η δεύτερη εβδομάδα του νέου έτους κύλησε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, με τον γενικό δείκτη να «κατακτά» και πάλι τις 1.500 μονάδες, μετά από επτά μήνες παλινδρόμησης σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα, αλλά και να τις επιβεβαιώνει μετά από τρεις ημέρες κατά τις οποίες δοκιμάστηκαν οι στηρίξεις του.
Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,48% στις 1.503,73 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.503,73 μονάδων (-0,48%) και 1.514,35 μονάδων (+0,23%). Ο τζίρος ανήλθε στα 126,8 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 32,6 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 2,1 εκατ. τεμάχια αξίας 10,5 εκατ. ευρώ.
Citigroup: Πού θα πάνε οι μετοχές το 2025
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 0,50% στις 3.662,62 μονάδες, ενώ στο -1,14% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές και ο Mid Cap στις 2.421,05 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,22% στις 1.360,29 μονάδες.
Σε επίπεδο εβδομάδας, ο γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,14%, ενώ ο FTSE 25 ενισχύθηκε κατά 1,18%. Η άνοδος στον τραπεζικό δείκτη έφτασε το 3,44%.
Επιτυχώς το τεστ στο χρηματιστήριο Αθηνών…
Μπορεί να μην είναι κάθε μέρα «τ’ Αϊ-Γιαννιού», αλλά από τις… 7 Ιανουαρίου, όταν και ο γενικός δείκτης πέρασε πάνω από τα υψηλά του 2024, κατάφερε όχι μόνο να τα κρατήσει, αλλά και να πει στοπ στις πιέσεις που απειλούσαν το επίπεδο επί τρεις ημέρες. Και στο κλείσιμο της εβδομάδας, επιβεβαίωσε το μήνυμα ότι η ανοδική πορεία έχει γερά θεμέλια.
Ο μεγάλος καταλύτης επίσης στην εικόνα της αγοράς τις τελευταίες ημέρες αποδείχθηκε ο τζίρος, ο οποίος κινείται εμφανώς σε πολύ υψηλότερα επίπεδα (άνω των 160 εκατ. ευρώ), επιβεβαιώνοντας ότι οι πρώτες ημέρες του νέου έτους έχει κινητοποιήσει τους αγοραστές. Αγοραστές που απείχαν διακριτικά τον Δεκέμβριο, κατά τον οποίο αν και η αγορά έδειχνε να είχε καύσιμα, ελάχιστα χαρτοφυλάκια “έπιασαν” την κίνηση.
Οι πωλητές, λοιπόν, δεν κατάφεραν να πάρουν τα ηνία της αγοράς. Κάτι άλλωστε που φάνηκε σε μικρά squeeze που έγιναν μέσα στην εβδομάδα, με κάποια χαρτοφυλάκια να σπεύδουν να κλείσουν τις όποιες ανοιχτές θέσεις είχαν. Το τελευταίο μάλιστα φάνηκε και στην αύξηση του τζίρου, με την αγορά να εμφανίζει μια πολύτιμη ισορροπία μεταξύ εκείνων που ήθελαν να κατοχυρώσουν κέρδη και εκείνων που έσπευσαν είτε να «καλυφθούν» είτε να «ανέβουν» στην ανοδική τάση. Έτσι, μετά από αρκετούς μήνες πλαγιολίσθησης, ο Γενικός Δείκτης κατάφερε όχι μόνο να προσπελάσει, αλλά και να επιβεβαιώσει σημαντικά επίπεδα αντιστάσεων.
Κατά την Fast Finance, ο Γενικός Δείκτης τρέχει με νέο τεχνικό σήμα αγοράς από τις 1.440 μονάδες. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, (ξανα)άνοιξε ο δρόμος για νέα πολυετή υψηλά, με πρώτο επίπεδο τις 1.580 μονάδες και τελικό αποδέκτη τη ζώνη των 1.700. Στην ουσία δηλαδή οι 1.700 μονάδες απέχουν πλέον λίγο πάνω από 12% από τα τρέχοντα επίπεδα.
Στο ταμπλό
Στο ταμπλό τώρα, η ΕΛΧΑ έχασε 3,80%, με τη Λάμδα να ακολουθεί με -2,04%. Άνω του 1% ήταν οι απώλειες σε ΟΤΕ, Coca Cola, Helleniq Energy, Ελλάκτωρ, ΔΕΗ και Βιοχάλκο, με τις ΟΠΑΠ, Metlen, Eurobank, ΓΕΚ Τέρνα, ΕΥΔΑΠ, Alpha Bank, Aegean, Πειραιώς και ΔΑΑ.
Στον αντίποδα, ο Τιτάνας κράτησε την αγορά με το +1,39% που κατέγραψε, με τις Jumbo, Motor Oil, Cenergy, Optima Bank, Σαράντη και Εθνική να κινούνται ήπια ανοδικά.
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Χρηματιστήριο Αθηνών: Μάχη για τις 1.550 μονάδες – Βουτιά για τον Τιτάνα](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/11_02_ot_neoXA25-600x352.png)
Μάχη για τις 1.550 μονάδες έδωσε το ΧΑ - Bουτιά για τον Τιτάνα
Αν και δε λείπει η επιφυλακτικότητα το ΧΑ έχει καταφέρει να παραμείνει πάνω από τις 1.550 μονάδες
![Χρηματιστήριο Αθηνών: Μάχες πάνω στις 1.550 μονάδες](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/10/xrimat-768x510-1-600x398.jpg)
Μάχες πάνω στις 1.550 μονάδες δίνει το ΧΑ
Η αγορά δεν μπορεί να ξεφύγει από τη ζώνη των 1.550 μονάδων, καθώς φαίνεται ότι πρέπει να περάσει από τον σκόπελο της αναδιάρθρωσης χαρτοφυλακίων
![Κεφαλαιαγορά: Οι 3+8 αλλαγές που έρχονται – Τι είπε ο Χατζηδάκης](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/photo_2025-02-11_13-12-55-600x400.jpg)
Οι 3+8 αλλαγές που έρχονται για την ενίσχυση της κεφαλαιαγοράς
Επεκτείνονται τα κίνητρα των «angel investors» και για τις επενδύσεις στην εναλλακτική αγορά
![Χρηματιστήριο Αθηνών: Ανοδικές κινήσεις με βαρίδια](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/xrimatistirio4-600x400.jpg)
Ανοδικές κινήσεις με βαρίδια στο ΧΑ
Αν και η επιφυλακτικότητα δεν λείπει, το ΧΑ έχει καταφέρει να παραμείνει πάνω από τις 1.550 μονάδες και να δώσει το μήνυμα ότι μπορεί να συνεχίσει την bull market του
![Χρηματιστήριο Αθηνών: Metlen και Helleniq Energy ύψωσαν άμυνες στην πτώση](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/10_02_ot_neoXA25-600x352.png)
Metlen και Helleniq Energy ύψωσαν άμυνες στην πτώση του ΧΑ
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,38% στις 1.551,90 μονάδες,
![Χρηματιστήριο Αθηνών: Βρίσκει στηρίξεις απέναντι στις πιέσεις](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/06/Xrimatistirio_ekso-768x431-1-600x337.jpg)
Βρίσκει στηρίξεις απέναντι στις πιέσεις το Χρηματιστήριο Αθηνών
Αν και η αγορά έδειξε από τα πρώτα λεπτά ευάλωτη στις διεθνείς εξελίξεις και στα νέα μέτωπα που ανοίγει ο Ντόναλντ Τραμπ, η ψυχραιμία που δείχνουν οι ευρωαγορές αγορές, έχει κάμψει και τις εγχώριες ανησυχίες
![Χρηματιστήριο Αθηνών: Υπό το βάρος της Βιοχάλκο και των τραπεζών](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/12/Xrimatistirio_ekso-768x431-1-600x337.jpg)
Υπό το βάρος της Βιοχάλκο και των τραπεζών το ΧΑ
Πολλά χαρτοφυλάκια στο Χρηματιστήριο Αθηνών δείχνουν την επιφυλακτικότητα τους μετά και τις νέες εξαγγελίες Τραμπ για δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου
![Τα «χρυσά» placements του ΧΑ: Ποιοι θα ακολουθήσουν τον Φουρλή](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/08/xrimatistirio-600x412.jpg)
Ποιοι θα ακολουθήσουν τον Φουρλή - Τα «χρυσά» placements και η ευκαιρία του ΧΑ
Γιατί θεωρείται κατάλληλο το μομέντουμ για την προσέλκυση επενδυτών – Ισχυρή ζήτηση από κορυφαία «ονόματα» του επιχειρείν σε Ελλάδα και εξωτερικό – Ποιοι «πάτησαν το κουμπί»
![Χρηματιστήριο Αθηνών: Οι προοπτικές της αγοράς το 2025](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/09/thumbnail_26775170_2016_06_23_liakos_xrimatistirio09-e1729854773839-600x391.jpg)
Οι προοπτικές για το ΧΑ το 2025 - Τι βλέπει η εγχώρια αγορά
Ο Ιανουάριος έκλεισε με ισχυρές επιδόσεις, καθώς το Χρηματιστήριο Αθηνών κατέγραψε άνοδο 5,42%
![Ελληνικό Χρηματιστήριο: Οι κρυφοί άσσοι που κεντρίζουν τους επενδυτές – Τι θα ξεκλειδώσει περισσότερα κεφάλαια](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/06/xrimatistirio-Athinon-600x400.jpg)
Γιατί τα «χαρτιά» του ΧΑ μαγνητίζουν τους επενδυτές - Οι καταλύτες και το αγκάθι
Τι αναφέρουν αναλυτές της αγοράς για την πορεία των μετοχών στο Ελληνικό Χρηματιστήριο - Το σήμα που έστειλε η Αlter Ego Media