![TikTok: Ποιοι θέλουν να εξαγοράσουν την πλατφόρμα – Μήπως όμως δεν… πωλείται;](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/ot_Frank-McCourt_Kevin-OLeary.png)
Eπίσημη προσφορά για την εξαγορά της TikTok στις ΗΠΑ, από τη μητρική εταιρεία ByteDance με έδρα την Κίνα, έχει υποβάλει όμιλος που έχει συσταθεί από τον δισεκατομμυριούχο επιχειρηματία και πρώην ιδιοκτήτη των Los Angeles Dodgers, Φρανκ ΜακΚορτ.
Η ομάδα, η οποία αυτοαποκαλείται «The People’s Bid for TikTok» και υποστηρίζεται επίσης από τον διάσημο επενδυτή Κέβιν Ο’ Λίρι, γνωστό από το ριάλιτι «Shark Tank» (κάτι αντίστοιχο με το ελληνικό «Dragons’ Den»), δήλωσε την Πέμπτη ότι παρέδωσε πρόταση στην ByteDance για την απόκτηση των περιουσιακών στοιχείων της TikTok στις ΗΠΑ, χωρίς ωστόσο να γνωστοποιήσει την αξία της προσφοράς.
TikTok: «Φρένο» στο αίτημα Τραμπ για καθυστέρηση της απόφασης
Η προσφορά έρχεται μόλις μία ημέρα πριν το Ανώτατο Δικαστήριο ακούσει προφορικές αγορεύσεις σχετικά με το αν θα επικυρώσει έναν νόμο που θα απαγόρευε την TikTok στις Ηνωμένες Πολιτείες από τις 19 Ιανουαρίου, εάν δεν πωληθεί, μετά από νομική αμφισβήτηση από την εταιρεία μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
Ο ΜακΚορτ έσπευσε να τονίσει πως η ομάδα σχεδιάζει να συνεργαστεί με τον εκλεγμένο πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ για να κλείσει τη συμφωνία
Ποιο είναι το πρόβλημα με το TikTok
Αλλά η πρόταση των δύο επιχειρημστιών, θα μπορούσε να αντιμετωπίσει ένα σημαντικό πρόβλημα: η ByteDance έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι το TikTok δεν είναι προς πώληση.
Αφού ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν υπέγραψε το νόμο που θα μπορούσε να απαγορεύσει την εφαρμογή τον Απρίλιο, η ByteDance διέψευσε τις εικασίες ότι διερευνούσε την πώληση και δήλωσε ότι δεν είχε σχέδια να πουλήσει το TikTok. Σε μια κατάθεση στο Ανώτατο Δικαστήριο -που υποστηρίζει ότι ο νόμος θα παραβίαζε τα δικαιώματα της πρώτης τροπολογίας της πλατφόρμας και των χρηστών της- η εταιρεία δήλωσε ότι ο νόμος «θα τεθεί σε ισχύ στις 19 Ιανουαρίου 2025, κλείνοντας το TikTok για τους περισσότερους από 170 εκατομμύρια μηνιαίους Αμερικανούς χρήστες του».
Η TikTok και η ByteDance δεν απάντησαν άμεσα σε αιτήματα για σχόλια σχετικά με την προσφορά του ομίλου McCourt. Το TikTok είναι η πρώτη κινεζική εφαρμογή κοινωνικής δικτύωσης που έγινε παγκόσμια επιτυχία και ανταγωνίζεται τους αμερικανικούς τεχνολογικούς γίγαντες.
Frank and I discovered we both have things the other needs. I want to work with him because he’s done far more work on the algorithm. We want to eliminate the misconception that it can’t sell because no one will buy it without the algorithm. NOT true. We’ll buy it without the… pic.twitter.com/Isg3hUHq5P
— Kevin O’Leary aka Mr. Wonderful (@kevinolearytv) January 9, 2025
Η πρόταση εξαγοράς
Η προσφορά υποστηρίζεται από την επενδυτική εταιρεία Guggenheim Securities, καθώς και από τεχνολόγους και ακαδημαϊκούς, συμπεριλαμβανομένου του εφευρέτη του παγκόσμιου ιστού Τιμ Μπέρνερς-Λι. Ενώ ο ΜακΚορτ έσπευσε να τονίσει πως η ομάδα σχεδιάζει να συνεργαστεί με τον εκλεγμένο πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ για να κλείσει τη συμφωνία.
Το σχέδιο του ομίλου είναι να αγοράσει την αμερικανική έκδοση του TikTok χωρίς τον διάσημο αλγόριθμό του και να το ξαναχτίσει με αμερικανικά σχεδιασμένη τεχνολογία, δίνοντας έτσι μια πιθανή απάντηση σε έναν κινεζικό κανόνα ελέγχου εξαγωγών που απαιτεί άδεια για την πώληση ευαίσθητων τεχνολογιών.
Το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας δήλωσε προηγουμένως ότι θα «αντιταχθεί σθεναρά» σε μια αναγκαστική πώληση του TikTok.
Ωστόσο, η ομάδα εξήγησε πως «αυτή η προσπάθεια θα «ελαχιστοποιήσει τη διακοπή για τους TikTokers και θα δώσει προτεραιότητα στην προστασία της ιδιωτικής ζωής και την εμπιστοσύνη στην πλατφόρμα».
«Διατηρώντας την πλατφόρμα ζωντανή χωρίς να στηριζόμαστε στον τρέχοντα αλγόριθμο του TikTok και αποφεύγοντας την απαγόρευση, εκατομμύρια Αμερικανοί μπορούν να συνεχίσουν να απολαμβάνουν την πλατφόρμα», ανέφερε ο ΜακΚορτ, ο οποίος δημιούργησε την ομάδα μέσω της οργάνωσής του που είναι αφιερωμένη στη βελτίωση του διαδικτύου, Project Liberty, σε δήλωσή του την Πέμπτη. «Ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με την ByteDance, τον εκλεγμένο πρόεδρο Τραμπ και την επερχόμενη κυβέρνηση για να επιτευχθεί αυτή η συμφωνία».
Ο αλγόριθμος
Ωστόσο, πολλοί χρήστες και ειδικοί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν αμφισβητήσει κατά πόσον μια πώληση που αποκλείει τον αλγόριθμο θα μπορούσε να είναι επιτυχής, δεδομένου ότι η τεχνολογία που αποφασίζει τι βλέπουν οι χρήστες στις ροές «Για εσάς» είναι ένας σημαντικός λόγος για τη δημοτικότητα της εφαρμογής. Άλλοι τεχνολογικοί γίγαντες έχουν αγωνιστεί να την αναπαράγουν.
«Θέλουμε να εξαλείψουμε την παρανόηση ότι δεν μπορεί να πουλήσει επειδή κανείς δεν θα το αγοράσει χωρίς τον αλγόριθμο. Δεν είναι αλήθεια», δήλωσε ο Ο’ Λίρι σε μια ανάρτηση στο X την Τετάρτη, αφού ανακοίνωσε ότι συμμετέχει στην προσφορά για την αγορά της εφαρμογής νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. «Θα την αγοράσουμε χωρίς τον αλγόριθμο. Δεν τους χρειαζόμαστε. Θα το κάνουμε μόνοι μας και θα κάνουμε το TikTok ξανά υπέροχο».
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Unilever: Τριπλή είσοδος στο Χρηματιστήριο η Ben & Jerry’s](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/11/Captureεξω1-600x444.png)
Η Ben & Jerry’s μπαίνει σε τρία... χρηματιστήρια - Το σχέδιο της Unilever
Δεν κάλυψε τις προσδοκίες σε πωλήσεις η Unilever - Τριπλή είσοδος στο Χρηματιστήριο η Ben & Jerry’s
![Porsche: Σχέδιο 1.900 απολύσεων έως το 2029](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/02/Porsche-600x338.jpeg)
«Γκάζι» πατά η Porsche για 1.900 απολύσεις έως το 2029
Οι θέσεις εργασίας στην Porsche εξακολουθούν να είναι διασφαλισμένες μέχρι το 2030, ενώ θα ανακοινωθεί σχέδιο εθελούσιων αποχωρήσεων
![Δείκτης Τιμών Παραγωγού: Υψηλότερα από το αναμενόμενο στις ΗΠΑ τον Ιανούαριο](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/11/plithorismos-600x328.jpg)
«Τσίμπησε» και ο πληθωρισμός χονδρικής των ΗΠΑ τον Ιανούαριο
Η αύξηση του Δείκτη Τιμών Παραγωγού τροφοδοτήθηκε από την αύξηση των τιμών των τροφίμων και της ενέργειας
![Shiseido: «Βουτιά» για τον ιαπωνικό κολοσσό – Ποιους παρασέρνει στα… βαθιά](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/ot_Shiseido_Uotani_Masahiko-600x352.png)
«Βουτιά» για τη Shiseido - Ποιους παρασέρνει στα... βαθιά
Ποια είναι τα σχέδια ανάκτησης κερδοφορίας για την πέμπτη μεγαλύτερη εταιρεία καλλυντικών στον κόσμο - Τα brands της Shiseido
![Bloomberg: Πόσο θα κοστίσουν στην Ευρώπη οι σχεδιασμοί Τραμπ για την Ουκρανία – Τα 3 σενάρια](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/ot_ukraine_talks-600x352.png)
Πόσο θα κοστίσει στην Ευρώπη η ειρήνη Τραμπ στην Ουκρανία - Τα 3 σενάρια
Το καλύτερο, το χειρότερο και το βασικό σενάριο για το κόστος που θα κληθεί να επωμιστεί η ΕΕ - Η ανάλυση του Bloomberg
![Βρετανία: Απρόσμενη ανάπτυξη το τέταρτο τρίμηνο – Αδύναμος ο ιδιωτικός τομέας](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/revees-600x400.jpg)
Βρετανία: Απρόσμενη ανάπτυξη το τέταρτο τρίμηνο – Αδύναμος ο ιδιωτικός τομέας
Η αύξηση του ΑΕΠ της Βρετανίας τροφοδοτήθηκε από τις δημόσιες δαπάνες
![Commerzbank: Μειώνει κατά 3.900 τις θέσεις εργασίας – Η ανανεωμένη στρατηγική](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/09/orlopp-600x389.jpg)
Commerzbank: Μειώνει κατά 3.900 τις θέσεις εργασίας – Η ανανεωμένη στρατηγική
Το σχέδιο της Commerzbank για να αποθαρρύνει την UnitCredit
![Goldman Sachs: Τι σημαίνει για την οικονομία της Ευρώπης η ειρήνη στην Ουκρανία – Τα 2 σενάρια](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/12/eu-ukraine-600x400.jpg)
Πόσο θα επηρεάσει την Ευρώπη η ειρήνη στην Ουκρανία - Τα 2 σενάρια της Goldman
Τι αναφέρει η Goldman Sachs για τις επιδράσεις της κατάπαυσης του πυρός στην Ουκρανία - Πόσο θα επηρεάσει την Ευρώπη
![Honda: Υψηλότερα κέρδη μετά το ναυάγιο της συγχώνευσης με τη Nissan](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/02/honda-600x400.jpg)
Αύξηση κερδών για Honda μετά το ναυάγιο της συγχώνευσης με τη Nissan
Honda και Nissan οριστικοποιούν την απόφαση να εγκαταλείψουν τις διαπραγματεύσεις για συγχώνευση
![Sony: Αυξημένα κέρδη τριμήνου λόγω αύξησης των εσόδων από το gaming](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/02/ot_sony_MJ-600x352.png)
Αυξημένα κέρδη για τη Sony λόγω αύξησης των εσόδων από το gaming
Το τρίμηνο του Δεκεμβρίου είναι μια βασική περίοδος για τη Sony, καλύπτοντας την εορταστική περίοδο αγορών που είναι συχνά μια κερδοφόρα περίοδος για τις εταιρείες ηλεκτρονικών ειδών ευρείας κατανάλωσης