
Λίγες ημέρες πριν από την ανάληψη των καθηκόντων από τον Ντόναλντ Τραμπ, η κυβέρνηση Μπάιντεν ανακοίνωσε την Παρασκευή σαρωτικές κυρώσεις με στόχο τον ρωσικό ενεργειακό τομέα, στοχεύοντας στα έσοδα της Μόσχας από το πετρέλαιο.
Τα μέτρα περιλαμβάνουν κυρώσεις στους ρωσικούς παραγωγούς πετρελαίου Gazprom Neft και Surgutneftegas και τη μαύρη λίστα 183 πλοίων που εμπλέκονται στις ρωσικές εξαγωγές ενέργειας.
Στο στόχαστρο βρέθηκαν επίσης δεκάδες traders, πάροχοι υπηρεσιών πετρελαιοειδών με έδρα τη Ρωσία και αξιωματούχοι ενέργειας.
Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ δήλωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα εφαρμόσει επίσης κυρώσεις στους δύο μεγάλους παραγωγούς πετρελαίου σε συντονισμό με την Ουάσιγκτον.
G7: Σχέδια για αλλαγές στο πλαφόν του ρωσικού πετρελαίου
Ράλι στο πετρέλαιο
Μετά την ανακοίνωση του νέου πακέτου μέτρων, οι τιμές στο πετρέλαιο Brent εκτινάχθηκαν κατά σχεδόν κατά 4% μια ανάσα από τα 80 δολάρια το βαρέλι, σε υψηλό τριών μηνών.
Η κυβέρνηση Μπάιντεν τόνισε ότι μπόρεσε να αναλάβει μία τόσο σημαντική δράση εναντίον του ρωσικού ενεργειακού τομέα, τη μεγαλύτερη και πιο σημαντική πηγή εσόδων της χώρας, επειδή οι αγορές πετρελαίου αναμένεται να είναι κερδοφόρες το 2025. Σημείωσε επίσης ότι ο πληθωρισμός των ΗΠΑ έχει πέσει εντός του εύρους του στόχου του 2% της Federal Reserve.
«Για να το θέσω ξεκάθαρα, το πλαίσιο άλλαξε και έτσι ήταν ώριμη η στιγμή να αλλάξουμε τη στρατηγική μας», αναφέρει στους Financial Times, ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος Μπάιντεν.
Η κίνηση της τελευταίας στιγμής δημιουργεί μια πρόκληση για τον εκλεγμένο πρόεδρο Τραμπ, ο οποίος διατυμπανίζει τον γρήγορο τερματισμό του πολέμου μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας και έχει ήδη εκφράσει σκεπτικισμό για την επιβολή πρόσθετων κυρώσεων: «Θέλω να χρησιμοποιήσω κυρώσεις όσο το δυνατόν λιγότερο», είχε πει τον περασμένο Σεπτέμβριο, πριν εκλεγεί.
Εάν προσπαθήσει να αναιρέσει τις κινήσεις, ο Τραμπ θα μπορούσε να αντιμετωπίσει την πίεση από το Κογκρέσο, όπου μέλη των Ρεπουμπλικανών είχαν προτρέψει τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να κάνει περισσότερα για να πατάξει τα ρωσικά ενεργειακά έσοδα.
Η απερχόμενη κυβέρνηση Μπάιντεν ανέφερε ότι οι κυρώσεις θα είναι χρήσιμο εργαλείο για τη νέα κυβέρνηση Τραμπ, η οποία έχει σε μεγάλο βαθμό αποστασιοποιηθεί από τη στρατηγική του Μπάιντεν για την Ουκρανία.
Στο πλαίσιο του νέου πακέτου το State Department απέκλεισε δύο ενεργές ρωσικές εγκαταστάσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου, ένα μεγάλο ρωσικό πετρελαϊκό έργο και ξένους οργανισμούς που υποστηρίζουν τις εξαγωγές πετρελαίου της Ρωσίας.
Έθεσε επίσης στη μαύρη λίστα παρόχους υπηρεσιών πετρελαιοειδών με έδρα τη Ρωσία και ανώτερους αξιωματούχους της κρατικής εταιρείας πυρηνικής ενέργειας Rosatom.
Η προσθήκη 183 πλοίων απευθείας στους καταλόγους κυρώσεων, αντί των εταιρειών που τα διαχειρίζονται ή κατέχουν, μπορεί να έχει σημαντικό αποτέλεσμα.
Η Ingosstrakh, μια μεγάλη ρωσική εταιρεία που προηγουμένως είχε αναγνωριστεί από τους FT ως μία σημαντική ασφαλιστική εταιρεία του σκιώδους στόλου, προστέθηκε επίσης στη λίστα.
Εάν οι νέες κυρώσεις εφαρμοστούν πλήρως, θα υπονομεύσουν τα έσοδα από το πετρέλαιο της Ρωσίας και θα αυξήσουν το ενεργειακό της κόστος κατά πάνω από δισεκατομμύρια το μήνα, δήλωσε ο αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπάιντεν.
Οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει περισσότερες από 5.000 κυρώσεις και ελέγχους εξαγωγών στη Ρωσία από τότε που ξεκίνησε την πλήρη εισβολή της στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.


Latest News

Ο εκβιασμός Τραμπ και το δίλημμα της ΕΕ - Θα επιστρέψει στο ρωσικό αέριο;
Πόσο μπορεί να εμπιστευτεί την αδιάλλειπτη προμήθεια σε φυσικό αέριο από τις ΗΠΑ η ΕΕ; - Μπορεί να δημιουργηθεί μια νέα ενεργειακή εξάρτηση;

Οι στόχοι της Ελλάδας για την πράσινη μετάβαση - Τι είπαν Παπασταύρου - Hoekstra
Οι προτεραιότητες για την πράσινη μετάβαση - Εξελίξεις για το Κοινωνικό Ταμείο για το Κλίμα

Politico: Με αγορές LNG θα επιχειρήσει η ΕΕ να κατευνάσει τον Τραμπ
Η ΕΕ σχεδιάζει να ανοίξει ξανά συνομιλίες για την ενίσχυση των αγορών LNG από τις ΗΠΑ, σύμφωνα με το Politico

Πακιστάν - Τουρκία θα ερευνήσουν το 4ο μεγαλύτερο κοίτασμα υδρογονανθράκων του κόσμου
Πακιστάν και Τουρκία υπέγραψαν αυτή την εβδομάδα συμφωνία στο Ισλαμαμπάντ για να υποβάλουν από κοινού προσφορά για 40 υπεράκτια οικόπεδα

McKinsey & Company: Πόσο έτοιμη είναι η Ελλάδα για τα νέα δεδομένα της ενεργειακής μετάβασης;
Η ενεργειακή μετάβαση βρίσκεται σε φάση επαναπροσδιορισμού και ο κλάδος της Ενέργειας στην Ελλάδα, καλείται να προσεγγίσει εκ νέου τις προτεραιότητές του, επισήμανε ο Λευτέρης Χαραλάμπους της McKinsey

Υπεγράφη η δεύτερη Υπουργική Απόφαση για τη Chevron
Η σημερινή Υπουργική Απόφαση για τη C\hevron έρχεται σε συνέχεια της αποδοχής της εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τις εν λόγω θαλάσσιες περιοχές

Delphi Economic Forum X: Η Ελλάδα κόμβος ενεργειακής ασφάλειας στην περιοχή
O υφυπουργός Ενέργειας, Νίκος Τσάφος μαζί με τον Geoffrey R. Pyatt, υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ ανέδειξαν τον ρόλο της Ελλάδας στην ενεργειακή ασφάλεια της περιοχής

Πρωτοβουλία Παπασταύρου στην ΕΕ για τις τιμές ενέργειας - Το στοίχημα του καλοκαιριού
Οι πέντε χώρες που ενώνουν τις δυνάμεις τους προκειμένου να μην παρατηρηθούν οι στρεβλώσεις το περασμένου καλοκαιριού

Μετά το Πάσχα η κρατική επιδότηση ρεύματος για τους μικρομεσαίους
Εντός των επόμενων εβδομάδων, θα υπάρξουν νεότερες ανακοινώσεις για δράσεις υποστήριξης των επιχειρήσεων, σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας

Παπασταύρου: Τέλος Απριλίου οι διαγωνισμοί για τα blocks που ζητά η Chevron
Ο Σταύρος Παπασταύρου, υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας μιλώντας στο Delphi Economic Forum εκτίμησε ότι οι διαγωνισμοί για τις έρευνες υδρογονανθράκων που διεκδικεί η Chevron Νότια της Πελοποννήσου και της Κρήτης θα έχουν ολοκληρωθεί τον Αύγουστο