otgΧρονιάς ενίσχυσης του ανταγωνισμού, για πρώτη φορά μετά από τη χρεοκοπία του ελληνικού δημοσίου, θα είναι το 2025 για την εγχώρια τραπεζική αγορά.

Η εκκίνηση δύο νέων εγχειρημάτων βρίσκεται προ των πυλών, ενώ μένει να φανεί εάν όμιλοι πέραν του χρηματοπιστωτικού τομέα θα αξιοποιήσουν το νέο νομοθετικό πλαίσιο για τη δραστηριοποίησή τους στη χρηματοδότηση νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Προμήθειες: Καταργούν οι τράπεζες τις χρεώσεις για τις άμεσες μεταφορές χρημάτων

Ο λόγος γίνεται για τον πέμπτο πόλο που προέκυψε από τη συγχώνευση των Attica Bank και Παγκρήτιας Τράπεζας, αλλά και την neobank με την ονομασία Snappi της Πειραιώς.

Τράπεζες: Τα νέα προγράμματα

Η λειτουργική συγχώνευση των δύο πρώτων βρίσκεται στην τελική ευθεία και το νέο σχήμα αναμένεται να κινηθεί επιθετικά, προσφέροντας προνομιακά προϊόντα για την αύξηση του μεριδίου του και τη διεύρυνση της πελατειακής του βάσης.

Ήδη η αγορά έχει πάρει μία πρώτη γεύση των προθέσεων της διοίκησης της Attica Bank, μετά τη νομική ενοποίηση των δύο πιστωτικών ιδρυμάτων, με το λανσάρισμα των πρώτων προγραμμάτων, τόσο στα δάνεια, όσο και στις καταθέσεις, αλλά και με την επιθετική μείωση των προμηθειών σε βασικές συναλλαγές.

Από την άλλη, στην Πειραιώς ετοιμάζονται για την έναρξη λειτουργίας της πρώτης αμιγώς ψηφιακής τράπεζας στην Ελλάδα στο δεύτερο τρίμηνο του 2025.

Και σε αυτήν την περίπτωση ο στόχος για τη δημιουργία μίας κρίσιμης μάζας πελατών, περνά και μέσα από τη διάθεση των υπηρεσιών της neobank με ελκυστικούς όρους.

Τέλος, κινητικότητα παρατηρείται στο χώρο των συνεταιριστικών τραπεζών, δύο από τις οποίες οδεύουν προς τη μετατροπή τους σε ΑΕ, με στόχο τη λήψη πανελλαδικής άδειας, ενώ φέρεται να βρίσκονται σε συζητήσεις με στρατηγικούς επενδυτές.

Η μάχη στα δάνεια

Στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ευελπιστούν ότι η δραστηριοποίηση νέων παικτών στον κλάδο θα οδηγήσει σε όξυνση του ανταγωνισμού, προς όφελος καταθετών, δανειοληπτών και συναλλασσόμενων.

Ειδικά στα δάνεια η μάχη για την προσέλκυση αξιόχρεων πελατών, σε συνδυασμό με την εν εξελίξει μείωση των παρεμβατικών δεικτών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), αναμένεται να επιφέρει σημαντική υποχώρηση στο κόστος του χρήματος.

Ήδη, παρά το γεγονός ότι τα μερίδια αγοράς των τεσσάρων μεγαλύτερων πιστωτικών ιδρυμάτων κινούνται πάνω από το 50%, γίνεται αγώνας για τη δανειοδότηση όσων πληρούν τα συνήθη τραπεζικά κριτήρια.

Το γεγονός αυτό έχει οδηγήσει σε χαμηλότερα επίπεδα τα spreads που εφαρμόζουν οι τράπεζες στις χορηγήσεις, τάση που εκτιμάται ότι θα ενισχυθεί περαιτέρω το 2025.

Εξάλλου, τη νέα χρονιά δεν αποκλείεται να εκκινήσει η διαδικασία επιστροφής πρώην κόκκινων και σήμερα θεραπευμένων ανοιγμάτων στο τραπεζικό σύστημα.

Ο λόγος γίνεται για οφειλέτες που δεν κατάφεραν κατά την περίοδο της κρίσης να συνεχίσουν την εξυπηρέτηση του δανείου τους, το αναδιάρθρωσαν ωστόσο και για μία περίοδο τουλάχιστον 3 ετών τηρούν τη ρύθμισή του.

Η απευθείας διαπραγμάτευση με τον δανειολήπτη

Η Τράπεζα της Ελλάδος έχει δώσει το πράσινο φως για να προχωρήσουν τέτοιου τύπου συναλλαγές, κομμάτι – κομμάτι.

Δηλαδή, οι τράπεζες θα διαπραγματεύονται απευθείας με τον εκάστοτε δανειολήπτη, προσφέροντας νέα χορήγηση για την αποπληρωμή της οφειλής προς το fund.

Από την άλλη, όσοι δεν μπορούν να περάσουν τις πιστοληπτικές αξιολογήσεις των τραπεζών, θα βρουν τις πόρτες κλειστές, όχι μόνο των παραδοσιακών πιστωτικών ιδρυμάτων, αλλά του ευρύτερου χρηματοπιστωτικού τομέα.

Ο λόγος γίνεται είτε για εκείνους που δηλώνουν πολύ χαμηλά εισοδήματα στην εφορία ή για όσους βρέθηκαν τα τελευταία χρόνια στο κόκκινο και δεν προχώρησαν σε έγκαιρη ρύθμιση των οφειλών τους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις