Ένα βήμα πριν την οριστική λήθη βρίσκεται η ιστορική οινοποιία Ευάγγελος Τσάνταλης Α.Ε., καθώς οι πιστωτές της εταιρείας, με συνολικές απαιτήσεις που ξεπερνούν τα 66 εκατ. ευρώ, υποστήριξαν την αίτηση πτώχευσης σήμερα το Πολυμελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης.

Τσάνταλης: Κατέθεσε αίτηση πτώχευσης η ιστορική οινοποιία

Την αίτηση πτώχευσης υποστήριξαν τόσο οι τράπεζες (Alpha, Eurobank, Piraeus και Εθνική Τράπεζα), στις οποίες η άλλοτε κραταιή βορειοελλαδίτικη εταιρεία οφείλει συνολικό ποσό 40 εκατ. ευρώ, καθώς επίσης το Ελληνικό Δημόσιο, οι εταιρείες Βοard Consulting M.AE, NOBLE Wines Μ.ΑΕ και η κυπριακή PELMY, ενώ πρόσθετη παρέμβαση υπέρ της πτώχευσης της Τσάνταλης άσκησε και η Απικιάν Συσκευαστική ΑΕ. Επιπλέον, σημαντικές οφειλές υπάρχουν προς τον ΕΦΚΑ και το Δημόσιο.

Ορισμός σύνδικου πτώχευσης

Μετά την σημερινή εκδίκαση, αναμένεται ο ορισμός συνδίκου πτώχευσης εντός των επόμενων τεσσάρων – έξι μηνών όταν θα εκδοθεί η απόφαση η απόφαση του δικαστηρίου.

Ο σύνδικος θα αναλάβει την εκποίηση της περιουσίας της εταιρείας, με στόχο την εξόφληση των πιστωτών.

Τι σημαίνει η πτώχευση για τους εργαζόμενους

Η πτώχευση της εταιρείας αφήνει στο περιθώριο περίπου 100 εργαζόμενους, στους οποίους οφείλονται δεδουλευμένα και εφάπαξ που ανέρχονται σε 2,6 εκατομμύρια ευρώ. Από αυτούς, οι 15 είναι πλέον συνταξιούχοι.

Ας σημειωθεί ότι οι εργαζόμενοι εδώ και έναν χρόνο βρίσκονται σε επίσχεση, διεκδικώντας τα οφειλόμενα.

133 χρόνια στα αμπέλια

Η οικογένεια Τσάνταλη καλλιεργεί αμπέλια, οινοποιεί σταφύλια και αποστάζει τσίπουρα και ούζο από το 1890. Ήδη από τότε ο παππούς Γιωργάκης είχε τη φήμη ότι έβγαζε το καλύτερο σταφύλι.

Ο ιδρυτής της εταιρείας Ευάγγελος Τσάνταλης, γεννήθηκε στο Σιδηροχώρι της Ανατολικής Θράκης το 1913 και ήταν μόλις εννέα χρονών όταν η οικογένεια εγκαταστάθηκε στις Σέρρες. Το 1938 ανοίγει το πρώτο οινοποιείο στις Σέρρες.

Το 1945, εγκαθίσταται στη Θεσσαλονίκη και ανοίγει εκεί το αποστακτήριο ούζου στο κέντρο της πόλης, ενώ το 1948 δημιουργείται το πρώτο οινοποιείο στη Νάουσα. Η πρώτη εξαγωγή κρασιών του Τσάνταλη έγινε το 1962 και 7 χρόνια αργότερα αρχίζει η αναβίωση Αγιορείτικου Αμπελώνα.

Tο 1971 η ατομική επιχείρηση του Ευάγγελου Τσάνταλη μετατρέπεται σε Ανώνυμη Εταιρεία με έδρα τον Άγιο Παύλο Χαλκιδικής.

Η φήμη άρχισε να διαδίδεται από στόμα σε στόμα καθώς έμποροι από παντού έρχονταν να αγοράσουν το κρασί και το τσίπουρο της οικογενείας. Το 1975 έγινε το λανσάρισμα του κρασιού Agioritikos και το 1983 του κρασιού Μακεδονικός, που αποτέλεσε μια τεράστια εμπορική επιτυχία.

Το 1991 ο Τσάνταλης αναλαμβάνει το οινοποιείο Ραψάνη, το οποίο ως τότε ανήκε στο Υπουργείο Γεωργίας. Κάπως έτσι στο μυθικό βουνό του Ολύμπου άρχισε να γράφεται μια νέα σελίδα στην ιστορία του κρασιού στην Ελλάδα.

Έναν χρόνο μετά την αναβίωση του ιστορικού αμπελώνα στη Μαρώνεια της Θράκης, το 1995, ξεκινά η καλλιέργεια των αμπελώνων Τσάνταλη με «βιολογικές μεθόδους» κατά το πρότυπο της Ε.Ε.

Η οινοποιία Τσάνταλη κατατάσσεται στους μεγαλύτερους εξαγωγείς ελληνικών οίνων με παρουσία σε 50 χώρες παγκοσμίως.

«Η μοναδική δουλειά που γνώρισα από παιδί ήταν το κρασί, το τσίπουρο και το ούζο. Και όταν αγαπάς πολύ μια δουλειά καταλήγεις να γίνεις σκλάβος της. Ας είναι όμως, αν ο Θεός μου χάριζε κι άλλα χρόνια, πάλι αμπέλια θα φύτευα», είχε δηλώσει ο Ευάγγελος Τσάνταλης στην τελευταία συνέντευξή του, στο περιοδικό Γεύση, το 1996.

Με εκατοντάδες στρέμματα αμπελώνων σε Άγιο Όρος, Νάουσα, Ραψάνη, Χαλκιδική και Μαρώνεια Θράκης, φαίνεται ότι κλήρωσε στην τέταρτη γενιά της οικογένειας το δύσκολο στοίχημα να κρατήσει ζωντανό το όραμα του ιδρυτή.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις