Βέλτιστο σενάριο

Με τον καλύτερο δυνατό τρόπο εξελίσσεται η ανάβαση του χρηματιστηρίου Αθηνών πάνω από τις 1.500 μονάδες, με την αγορά να δείχνει αξιοσημείωτες αντοχές.

Δείχνει μάλιστα και τα «όπλα» της άμυνας της, με αρκετούς τίτλους να εναλλάσσονται τις τελευταίες ημέρες προκειμένου να μην χαθεί το ψυχολογικό όριο των 1.500 μονάδων, το οποίο «το βλέπαμε και δεν το ακούγαμε» επί επτά μήνες.

Μένει η σημερινή συνεδρίαση να διατηρηθεί και σε τριήμερο φίλτρο το επίπεδο και σε κλείσιμο εβδομάδας, προκειμένου το January effect να πάρει σάρκα. Μέχρι τώρα έχει πάρει… οστά.

Goldman Sachs

Υψηλός τζίρος

Αίσθηση επίσης έχει προκαλέσει η σημαντική βελτίωση των συναλλαγών, ακόμη και σε συνεδριάσεις, όπως η χθεσινή, κατά την οποία η Wall Street ήταν κλειστή.

Επί της ουσίας έχουμε συναλλαγές τις τελευταίες ημέρες έως και 70% πάνω από το μέσο όρο του Δεκεμβρίου, δείχνοντας τη δυναμική του νέου έτους.
——————-

Εχέγγυο

Μια καλή πορεία άλλωστε της αγοράς τον κρίσιμο μήνα του Ιανουαρίου θα είναι ένα καλό εχέγγυο για το roadshow της JP Morgan στη Νέα Υόρκη. Το οποίο σημειωτέων γινόταν το δεύτερο δεκαπενθήμερο του νέου έτους, αλλά λόγω αλλαγής σκυτάλης στον Λευκό Οίκο έχει πάρει μια μικρή αναβολή.

Πλέον τοποθετείται για το πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου, αφού δηλαδή έχει αναλάβει ο Ντόναλντ Τραμπ και η ομάδα του στο τιμόνι των ΗΠΑ.

Έτσι, όλοι είναι σε στάση αναμονής.

———————–

Το περιβάλλον Γκίλφοϊλ

Την ώρα λοιπόν που οι ελληνικές εισηγμένες περιμένουν στο ακουστικό για την ημερομηνία του roadshow της JP Morgan, επί αμερικανικού εδάφους γίνονται άλλες διεργασίες.

Όπως με πληροφορούν οι εκεί πηγές μου, η ομογένεια προσπαθεί να προσεγγίσει τη νέα πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, την Κίμπερλι Γκίλφοϊλ. Αλλά τα πρώτα μηνύματα δεν είναι και τόσο ενθαρρυντικά.

Η Γκίλφοϊλ έχει έναν αδύναμο δίαυλο επικοινωνίας με τον Τζον Κατσιματίδη, με τον οποίο όμως οι σχέσεις είναι καθαρά λόγω της κοινής ρεπουμπλικανικής ομπρέλας τους.

Τίποτα παραπάνω, τίποτα λιγότερο.

Άνω – κάτω…

Τώρα αν με ρωτάτε αν είναι σημαντικό να υπάρξει πιο επιθετικό άνοιγμα προς τη νέα πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, με όσους έχω μιλήσει που γνωρίζουν την αμερικανική πραγματικότητα, απάντηση σαφή δεν παίρνω.

Όλοι βρίσκονται σε αχαρτογράφητα ύδατα.

Νομίζω έχετε καταλάβει ότι η νέα αμερικανική διοίκηση δεν έχει εγκατασταθεί ακόμη αλλά έχει κάνει όλο τον κόσμο άνω – κάτω…

Και πολύ φοβάμαι ότι όταν καίγεται το σπίτι του γείτονα… βλέπε Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία κοκ… η φωτιά μπορεί να έρθει και στο δικό μας.

Δεν θέλω να γίνω μάντης κακών, αλλά δεν μπορώ και να χωνέψω ότι ήδη δύο χώρες έχασαν τους πρωθυπουργούς τους, ενώ το Λονδίνο βρίσκεται σε φουρτούνες.
—————————-

Έχουμε όμως τη Ζωή Ράπτη…

Και καθώς ο Ίλον Μασκ έχει πιάσει την Ευρώπη και την ταρακουνά για τα καλά, σκέφτηκε η υφυπουργός Ανάπτυξης Ζ. Ράπτη, να του προσφέρει τα διαπιστευτήρια της.

Επισκέφτηκε λοιπόν το κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης της TESLA στο ΕΚΕΦΕ «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ» και να συναντηθεί με τον Δρ. Κωνσταντίνο Λάσκαρη, επικεφαλής

Έρευνας και Σχεδιασμού των ηλεκτρικών κινητήρων της TESLA, καθώς και με το ερευνητικό προσωπικό της εταιρείας.

Η στήριξη της Ελλάδας στην… Tesla

Ενδιαφέρον έχει όμως ότι το Υπουργείο Ανάπτυξης έχει στηρίξει την ερευνητική δραστηριότητα της Tesla στην Ελλάδα.

Με χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως το πρόγραμμα « Ερευνώ – Δημιουργώ – Καινοτομώ» για την εκτέλεση δύο ερευνητικών έργων συνολικού προϋπολογισμού 1.483.468,05 ευρώ με δημόσια συμμετοχή 763.129,01 ευρώ.

Tesla

Εύχομαι να μην τα ξεχάσει αυτά τα 2,5 εκατ. ο Ίλον εάν φτάσει η χάρη του και στην Αθήνα…
—————————-

Πόλος

Διότι δεν είναι μόνο η Tesla που θα δώσει “αμερικανικό άρωμα” στο Αττικό πεδίο.

Μέσω του ΑΔΜΗΕ, και μετά τη συμφωνία κοινοπραξίας με την Serverfarm, με στόχο την ανάπτυξη και τη λειτουργία υπερσύγχρονων hyperscale-ready Data Centers στην

Ελλάδα, υπάρχει ένα μεγάλο όνομα από πίσω που θα κάνει χρήση αυτών των κέντρων.

Όπως σας έχω προϊδεάσει ήδη η έκπληξη δεν ήταν στη συμφωνία… αλλά όταν θα γίνει γνωστό το όνομα της εταιρείας που θα χρησιμοποιήσει το data center.

Θυμίζω εδώ ότι ο ΑΔΜΗΕ θα εξασφαλίσει την αξιόπιστη και βιώσιμη ενεργειακή τροφοδοσία των Data Centers σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις του, με πρόσβαση σε δίκτυα ηλεκτρισμού, οπτικών ινών καθώς και άλλους λειτουργικούς πόρους.

————————

Στα δικά μας…

Στα δικά μας τώρα, σήμερα είναι το πρώτο υπουργικό της χρονιάς, με τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη να παρουσιάζει το νομοσχέδιο για την ενίσχυση της κεφαλαιαγοράς.

Χατζηδάκης Reuters

Εν πολλοίς αναμενόμενο νομοσχέδιο, το οποίο θα πρέπει να έχει ένα σαφές πλέγμα κινήτρων και ρυθμίσεων.

Πρέπει δηλαδή η κυβέρνηση να δώσει το μήνυμα ότι παίρνει στα σοβαρά το ρόλο της Κεφαλαιαγοράς, προκειμένου η δυναμική που έχει την τελευταία διετία η αγορά να συντηρηθεί και αν είναι δυνατό να ενισχυθεί.

Ήδη δηλαδή η αγορά έχει τέσσερα χρόνια θετικών ετήσιων αποδόσεων, που καθιστούν την πέμπτη πιο απαιτητική για τη διατήρηση του momentum.

Εάν το χειριστεί καλά το οικονομικό επιτελείο, μόνο θετικά μπορεί να λειτουργήσει στην κεφαλαιαγορά.

Και οι δρόμοι

Στο τραπέζι του υπουργικού θα τεθεί προς έγκριση και η εισήγηση από τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Χρήστο Σταïκούρα σχετικά με τη δημοπράτηση έργου σύνδεσης Δυτικής Περιφερειακής Λεωφόρου Αιγάλεω με την Εθνική Οδό Αθηνών-Κορίνθου, αλλά και τους ανισόπεδους κόμβους Σκαραμαγκά, Σχιστού και Ναυπηγείων.

Δύο έργα που σαφώς θα αναβαθμίσουν τη δυτική Αττική, ελαφρύνοντας, ας το ελπίσουμε, εκείνο το κομμάτι από την κυκλοφοριακή συμφόρηση.

Άντε και σε άλλα έργα που χρειάζεται η Αττική…

——————————

Και η Θεσσαλία

Όπως φυσικά και η Θεσσαλία, η οποία όπως μαθαίνω ετοιμάζεται να υποδεχτεί τα έργα αποκατάστασης.

Τα μεγαλύτερα δηλαδή, τα οποία όμως θα “σπάσουν”.

Θα σπάσουν σε μικρότερα, προκειμένου να επιταχυνθούν οι… απευθείας αναθέσεις.

Αναθέσεις που θα γίνουν, όπως μαθαίνω, σε εταιρείες μόνο με 7ης τάξης πτυχία.

Δηλαδή στους μεγάλους… οι οποίοι θα τα σπάσουν με τη σειρά τους και θα τα δώσουν σε μικρότερες.

Όλοι happy δηλαδή που λέει και ένας εκ των υπουργών της κυβέρνησης…
———————-

Και οι… unhappy ξενοδόχοι

Αν και το κλίμα στις κατασκευαστικές είναι πολύ θετικό, με ότι αυτό συνεπάγεται και για την κεφαλαιαγορά, το ίδιο δεν μπορώ να πω για τους ξενοδόχους.

Ειδικά της Αττικής.

Διότι μάλλον πληρώνουν το “μάρμαρο” της αύξησης των τελών ταφής απορριμμάτων, για το οποίο σας έχω πει τι χαμός έχει γίνει.

Όμως…

Όμως ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης δεν έμεινε με σταυρωμένα χέρια.

Αποφάσισε να επιβάλει στον ξενοδοχειακό κόσμο ένα ακόμη «τέλος», αυτή τη φορά με την επωνυμία «Ειδικό Ανταποδοτικό Τέλος Τοπικής Βιώσιμης Ανάπτυξης», του οποίου τα έσοδα όπως επισημαίνεται, προορίζονται για τη δημιουργία ενός «βιώσιμου αστικού περιβάλλοντος».

Ακούγεται σαν… όαση

Σαν “όαση” ακούγεται αυτό το τέλος για ένα «βιώσιμο αστικό περιβάλλον».

Ο λογαριασμός όμως είναι βαρύς…

Η Ένωση Ξενοδόχων Αθηνών Αττικής και Αργοσαρωνικού (ΕΞΑΑΑ) ανέφερε ότι τα ξενοδοχεία καλούνται να πληρώνουν 12,6 ευρώ/τ.μ., οι (τουριστικές), κατοικίες 0,45 ευρώ/τ.μ, οι επιχειρήσεις εστίασης και διασκέδασης 8 ευρώ/τ.μ., οι Εμπορικές επιχειρήσεις άνω των 100 τ.μ. 8 ευρώ/τ.μ., και οι Εμπορικές επιχειρήσεις κάτω των 100 τ.μ. 1,10 ευρώ/τ.μ.

Δεν διαφωνεί η Ένωση… αλλά καταλαβαίνετε ότι μόνο οι αυτοί πληρώνουν πολλά παραπάνω για ένα «βιώσιμο αστικό περιβάλλον», αν αναλογιστεί κανείς και τα τετραγωνικά που έχει ένα ξενοδοχείο.

Άλλωστε, ήδη πληρώνουν δημοτικά τέλη «Διαμονής Παρεπιδημούντων» και «Ανθεκτικότητας στην κλιματική αλλαγή»…

Και ετοιμάζουν προσφυγή.
———————–

Προσφυγή και από τους ιδιοκτήτες Airbnb

Προσφυγή όμως ετοιμάζουν και οι ιδιοκτήτες ακινήτων που δραστηριοποιούνται στη βραχυχρόνια μίσθωση, καθώς μένουν εκτός από τις πλατφόρμες τύπου Airbnb για τα ακίνητα τα οποία δεν αποτελούν κύρια κατοικία, όπως αποθήκες, υπόγεια καθώς και πρώην βιοτεχνικά ή βιομηχανικά κτίρια.

Οι εν λόγω χώροι θα αποκλείονται από την αγορά λόγω της απαίτησης να είναι χαρακτηρισμένοι ως κύριας χρήσης κατοικίες ή να έχουν τακτοποιηθεί πριν τις 28 Ιουλίου 2011.

Κάνει λάθος…

Για να είμαστε δίκαιοι όμως, η κυβέρνηση εδώ κάνει λάθος.

Λάθος γιατί υπήρξε αξιοποίηση κάποιων χώρων που σε διαφορετική περίπτωση θα έμεναν «κουφάρια».

Όσοι έχουμε περπατήσει στο κέντρο της Αθήνας το βλέπουμε καθημερινά. Υπάρχουν αποθήκες σε στενά που έμεναν στα αζήτητα. Ημιυπόγεια που κανείς δεν προτιμά για κύρια κατοικία.

Γιατί να μην αξιοποιηθούν αυτά;

Και όπως υπολογίζουν και οι εκπρόσωποι του κλάδου, με το νομοσχέδιο πάνω από το 50% των ακινήτων κινδυνεύει να κλείσει.
———————-

Απουσίες και στεφάνια…

Για το τέλος άφησα το τελευταίο «αντίο» στον Κώστα Σημίτη, ο οποίος κηδεύτηκε με τιμές εν ενεργεία πρωθυπουργού.

Η αλήθεια είναι ότι περίμενα περισσότερους Ευρωπαίους ηγέτες να έρθουν στην Αθήνα, αλλά μετά σκέφτηκα ότι η «σειρά» του έχει αποχωρήσει από την κεντρική σκηνή.

Μόνο τη Γαλλία να σκεφτείς… όπου εκεί πλέον η νέα γενιά που έχει αναλάβει πιθανόν να γνωρίζει μόνο από τα βιβλία έναν πρώην πρωθυπουργό του 10ου μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στέφανα

Εν πάση περιπτώση, μεταξύ των στεφάνων ξεχώρισα εκείνα της Τραπέζης της Ελλάδος, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, του ΣΕΒΕ, του Δημήτρη και της Σάντυς Κοπελούζου, του Μιχάλη Σάλλα, αρκετών ναυτιλιακών και νομικών εταιρειών, του Συλλόγου υπαλλήλων της Βουλής και του Βήματος.

Σαφώς θα ήταν και άλλα, αλλά δεν τα ξεχώρισα…

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories