![Θεοδωρικάκος: Δεν είναι αποδεκτές αυξήσεις 15% στα ασφάλιστρα Υγείας – Έρχεται νέος νόμος – Τέλος ο δείκτης ΙΟΒΕ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/theodorikakos-scaled.jpg)
Την ανάληψη νομοθετικής δράσης, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις αυξήσεις στα ασφάλιστρα υγείας και την κατάργηση του δείκτη του ΙΟΒΕ προανήγγειλε από το βήμα της Βουλής, ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, επιβεβαιώνοντας πλήρως δημοσίευμα του ΟΤ.
Μάλιστα, ο ίδιος ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση αναμένεται να προσχωρήσει, κατά το επόμενο χρονικό διάστημα στην εξής νομοθετική πρωτοβουλία:
- Θέσπιση νέου δείκτη, αντικειμενικού, που θα λαμβάνει υπόψη τα νέα δεδομένα προκειμένου να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της αγοράς σε αντικατάσταση αυτού που καταρτίζει σήμερα το ΙΟΒΕ. Ο δείκτης θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου 2026 και θα καταρτίζεται από την ΕΛΣΤΑΤ
- Ρυθμίσεις για τη διαφάνεια στην τιμολόγηση των υπηρεσιών και τη διαρκή ενημέρωση των καταναλωτών ώστε να μπορούν να κάνουν τις συγκρίσεις που πρέπει.
Ασφαλιστήρια συμβόλαια: Διπλό φρένο στις αυξήσεις – Το κυβερνητικό σχέδιο στον ΟΤ
Ο κ. Θεοδωρικάκος απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού του ΠΑΣΟΚ, Μιλένα Αποστολάκη έστειλε παράλληλα ξεκάθαρο μήνυμα στις ασφαλιστικές εταιρείες, καλώντας τες να προσαρμόσουν τα ασφαλιστήρια συμβόλαια, επισημαίνοντας πως δεν είναι αποδεκτές από την κυβέρνηση αυξήσεις της τάξης του 14,6% που περιλαμβάνει ο δείκτης του ΙΟΒΕ. Βέβαια, όπως επισήμανε η κα Αποστολάκη, ο συγκεκριμένος δείκτης νομοθετήθηκε επί των ημερών της κυβέρνησης της ΝΔ (2020), όταν υπουργός Ανάπτυξης ήταν ο Άδωνις Γεωργιάδης.
«Καλούμε τις ασφαλιστικές να προσαρμοστούν πλήρως», σημείωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως περιμένει τις επόμενες ημέρες να υπάρξουν πρωτοβουλίες.
Θεοδωρικάκος: Τι θα ισχύσει από το 2026
Από εκεί και πέρα, ο κ. Θεοδωρικάκος ανέφερε ότι το κυβερνητικό σχέδιο περιλαμβάνει τη θέσπιση νέου δείκτη και την επαναξιολόγηση του υφιστάμενου δείκτη του ΙΟΒΕ. Ο νέος δείκτης θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου 2026.
Ο νέος δείκτης που θα νομοθετήσει η κυβέρνηση όπως έσπευσε να διευκρινίσει θα γίνει από την ΕΛΣΤΑΤ και θα λαμβάνει υπόψη το σύνολο των δεδομένων καθώς θα έχει ολοκληρωθεί η επαναξιολόγηση του δείκτη του ΙΟΒΕ.
Επιτροπή Ανταγωνισμού: Ελέγχει τον κλάδο της ιδιωτικής υγείας για καρτέλ
Παράλληλα έρχονται ρυθμίσεις για την διαφάνεια στην τιμολόγηση υπηρεσιών και διαρκή και σταθερή ενημέρωση των πολιτών, σύμφωνα με τα όσα είπε ο υπουργός. Σημείωσε ακόμη ότι θα απευθυνθεί στην πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού Μαίρη Σαρπ και θα ζητήσει την άμεση ολοκλήρωση των ελέγχων στο θέμα των καρτέλ της ιδιωτικής υγείας.
Ακόμη, ο κ. Θεοδωρικάκος συμπλήρωσε ότι θα υπάρξουν ρυθμίσεις για τη διαφάνεια στην τιμολόγηση των υπηρεσιών και τη διαρκή ενημέρωση των καταναλωτών ώστε να μπορούν να κάνουν τις συγκρίσεις που πρέπει.
Με τη νέα λύση θα συνδυάζεται η προστασία των καταναλωτών και η κεφαλαιακή επάρκεια των ασφαλιστικών εταιρειών, είπε ο κ. Θεοδωρικάκος
Ο κ. Θεοδωρικάκος είπε ακόμη ότι με τη νέα λύση θα συνδυάζεται η προστασία των καταναλωτών και η κεφαλαιακή επάρκεια των ασφαλιστικών εταιρειών, καθώς πρέπει να προστατευτεί το σύνολο των ασφαλισμένων. Δίνοντας τα δεδομένα, ο υπουργός Ανάπτυξης ανέφερε ότι σήμερα είναι σε ισχύ 900 χιλιάδες ιδιωτικά συμβόλαια υγείας και από αυτά τα 255 χιλιάδες είναι δια βίου, τα οποία πραγματικά έχουν σημαντικές αυξήσεις τα τελευταία χρόνια με αποτέλεσμα τη μείωσή τους. Τα δια βίου συμβόλαια από 711 χιλιάδες το 2011 έφτασαν στις 370 χιλιάδες το 2018, λόγω της μεγάλης κρίσης και των μνημονίων.
«Μας ενδιαφέρει η κεφαλαιακή επάρκεια των εταιρειών αλλά και οι καταναλωτές» είπε ο ίδιος για να προσθέσει ότι «Οι εταιρείες πρέπει να προσαρμοστούν και να είναι ξεκάθαρο ότι αυτές οι αυξήσεις δεν γίνονται αποδεκτές. Περιμένουμε τις επόμενες ημέρες να υπάρξει προσαρμογή». Ακόμη, τόνισε με νόημα: «Σε διαφορετική περίπτωση η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι ξέρει τι πρέπει να κάνει», φέρνοντας και το παράδειγμα των τραπεζών.
Αποστολάκη: Ανεπαρκή και καθυστερημένα
Από την πλευρά της η Μιλένα Αποστολάκη αντέτεινε ότι «Μας λέτε ότι ο δείκτης του ΙΟΒΕ δεν είναι ανεκτός αλλά εσείς τον κάνατε νόμο του κράτους», ενώ τον κάλεσε να πει εάν διαχωρίζει τη θέση του από τον νόμο Γεωργιάδη. Μάλιστα, συμπλήρωσε, η κυβέρνηση «Όπως και με τις τράπεζες ακούσα σύρεται στις σημερινές γενικόλογες του σημερινού υπουργού».
Από εκεί και πέρα, η βουλεύτρια του ΠΑΣΟΚ σημείωσε ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε ο υπουργός είναι «ανεπαρκή και απολύτως καθυστερημένα». Χαρακτήρισε δε τις κυβερνητικές ανακοινώσεις γενικόλογές, λέγοντας ότι η κυβέρνηση οφείλει «συγγνώμη για την αυθαιρεσία στην τιμολόγηση των συμβολαίων» μέσω του δείκτη του ΙΟΒΕ.
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![ΚΕΦΙΜ: Στην 23η θέση μεταξύ των 27 χωρών της ΕΕ, η Ελλάδα στο ελεύθερο εμπόριο](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/11/xrimata3-2-600x473.jpg)
Ουραγός η Ελλάδα στο ελεύθερο εμπόριο – Η μελέτη του ΚΕΦΙΜ
Οι χώρες με την καλύτερη επίδοση στην ΕΕ είναι η Ολλανδία και η Μάλτα, ενώ χαμηλότερα από την Ελλάδα βρίσκονται η Κροατία, η Σλοβενία, η Πολωνία, και η Βουλγαρία.
![Aκίνητα: Οι top περιοχές στην Ελλάδα για «πλούσια πορτοφόλια» [πίνακες]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/09/akinitaagora-1-600x337.jpg)
Οι top περιοχές στην Ελλάδα για «πλούσια πορτοφόλια» [πίνακες]
Τι δείχνουν τα στοιχεία του οίκου Greece Sotheby's International Realty για τα ακίνητα στην Ελλάδα
![Ακίνητα: Ανακαίνιση κατοικιών με επιδότηση έως 8.100 ευρώ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/04/ot_anakainizo1-600x352.png)
Ανακαίνιση κατοικιών με επιδότηση έως 8.100 ευρώ - Οι προϋποθέσεις
Ανοίγει στις 21 Φεβρουαρίου η πλατφόρμα του «Ανακαινίζω - Νοικιάζω» - Οι τέσσερις αλλαγές που δίνουν μεγαλύτερη επιδότηση σε περισσότερους δικαιούχους
![Wood: Η Ελλάδα συνεχίζει να αναπτύσσεται, αλλά… υπάρχουν «αγκάθια»](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/ot_greek_economy55-768x450-2-1-600x352.png)
Wood: Η Ελλάδα συνεχίζει να αναπτύσσεται, αλλά… υπάρχουν «αγκάθια»
Οι δαπάνες των νοικοκυριών υστερούν σε σχέση με αυτό που θα περιμέναμε να δούμε, επισημαίνει η Wood
![Βιομηχανική παραγωγή: Άλμα 5,8% τον Δεκέμβριο του 2024 – Τι δείχνουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/04/biom-600x375-1.jpg)
Αλμα 5,8% στην βιομηχανική παραγωγή τον Δεκέμβριο - Τι δείχνουν τα στοιχεία
Ποιος κλάδος καταγράφει τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση σύμφωνα με τα στοιχεία
![EY Ελλάδος: Συνεργασία με το Τμήμα Στατιστικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/01/opa3-600x400.jpg)
Συνεργασία της EY Ελλάδος και του Τμήματος Στατιστικής του ΟΠΑ
Οι δύο οργανισμοί, μέσω του πενταετούς μνημονίου συνεργασίας, εκφράζουν την πρόθεσή τους να ενισχύσουν την ήδη εκτεταμένη συνεργασία τους, καθώς και να συντονίσουν τη δράση τους σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος,
![ManpowerGroup: Οι παγκόσμιες τάσεις που διαμορφώνουν το μέλλον της απασχόλησης το 2025](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/12/ergazomenoi-1-600x400.jpg)
ManpowerGroup: Οι παγκόσμιες τάσεις που διαμορφώνουν το μέλλον της απασχόλησης το 2025
Ποιες τάσεις διαμορφώνουν τον κόσμο της απασχόλησης
![Ενοίκια: Στα ύψη οι τιμές – Οι πέντε πιο ακριβές περιοχές [πίνακες]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/10/ot_enoikia242-600x352.png)
Με «σπασμένα φρένα» οι τιμές στα ενοίκια - Οι πέντε περιοχές - «φωτιά» [πίνακες]
Κατακόρυφα έχουν ανέβει οι τιμές στα ενοίκια - «Άπιαστο όνειρο» αποτελεί η αναζήτηση κατάλληλου και προσιτού ακινήτου
![Σκυλακάκης: Δεν γίνεται αυτή η αυθαιρεσία της «βουλιμίας» στη Μύκονο να συνεχιστεί](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/03/Eurokinissi-Skylakakis-600x338.jpg)
Σκυλακάκης για αυθαίρετα στη Μύκονο: Δεν γίνεται αυτή η αυθαιρεσία της «βουλιμίας» να συνεχιστεί
Τι είπε ο Θόδωρος Σκυλακάκης για τα κτίρια που βρίσκονται πάνω στο λεγόμενο «φρύδι» της Σαντορίνης
![Θεοδωρικάκος: Τέλος Ιουνίου θα δοθεί σε κυκλοφορία το 85% της Πατρών – Πύργου](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/Capture-12-600x455.jpg)
Θεοδωρικάκος: Τέλος Ιουνίου θα δοθεί σε κυκλοφορία το 85% της Πατρών – Πύργου
Μιλώντας στο Επιμελητήρι Ηλείας, ο Τάκης Θεοδωρικάκος αναφέρθηκε στον οδικό άξονα Πάτρας - Πύργου, καθώς και στη στήριξη των επιχειρήσεων