
Την πόρτα του Χρηματιστηρίου Αθηνών, και πιο συγκεκριμένα της Εναλλακτικής Αγοράς, ανοίγει η κυβέρνηση με το νέο νομοσχέδιο που θα φέρει το επόμενο διάστημα, τα βασικά σημεία του οποίου παρουσιάστηκαν στο υπουργικό συμβούλιο.
Μετά από συνεχείς διαβουλεύσεις με τους φορείς, αλλά και με πολλές τεχνικές λεπτομέρειες ακόμη σε εκκρεμότητα, αυτό που στοχεύει η κυβέρνηση είναι να διευκολύνει την πρόσβαση πολλών μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων στην κεφαλαιαγορά. Να δοθεί δηλαδή η δυνατότητα, δεδομένης και της δομής της ελληνικής επιχειρηματικότητας, σε πολλές επιχειρήσεις να αντλήσουν κεφάλαια, αξιοποιώντας ένα πλέγμα κινήτρων.
Κεφαλαιαγορά – Κρυπτονομίσματα: Προ των πυλών το νομοσχέδιο – Τι θα περιλαμβάνει
Οι δύο άξονες
Το νομοσχέδιο θα κινείται σε δύο άξονες. Ο πρώτος άξονας θα δίνει κίνητρα προσέλκυσης εταιρειών και ο δεύτερος κίνητρα συμμετοχής επενδυτών, ενώ στην κορυφή θα είναι η θεσμική θωράκιση των εποπτικών μηχανισμών (Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και Τράπεζα της Ελλάδος) με βάση τις βέλτιστες διεθνείς και Ευρωπαϊκές πρακτικές.
Στις «τεχνικές» λεπτομέρειες αναμένονται τα έξοδα εξέτασης της αίτησης εισαγωγής και εγγραφής, τις λογιστικές και νομικές υπηρεσίες, αλλά και τις συνδρομές διαπραγμάτευσης μετοχών. Είναι, άλλωστε πάγιο αίτημα πολλών επιχειρήσεων, να μπορούν να αποκτήσουν καινούργια κανάλια χρηματοδότησης και με τη σειρά τους να στηρίξουν τη συνολική αναπτυξιακή δυναμική της οικονομίας.
Στο μέτωπο της προσέλκυσης επενδυτών επίσης η μεταβλητή της φορολογίας παίζει σημαντικό ρόλο, με την ευθυγράμμιση του πλαισίου μεταξύ των εγχώριων και των ξένων κωδικών να διατυπώνεται ως αίτημα από πολλούς φορείς της αγοράς.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί, ότι με βάση πληροφορίες του ΟΤ, στη δύσκολη εξίσωση που καλείται να λύσει η κυβέρνηση έχει μπει και μια άλλη παράμετρος. Αυτή του μεγάλου ενδιαφέροντος του τραπεζικού κλάδου για την αγορά, δεδομένου ότι είναι ο βασικός δίαυλος «επικοινωνίας» των επενδυτών λιανικής με την αγορά, και κατ’ επέκταση μια σημαντική πηγή εσόδων προμηθειών.
Ο ρόλος της Εναλλακτικής Αγοράς
Τον τελευταίο χρόνο, και λίγο παραπάνω, τα φώτα του αγοραστικού ενδιαφέροντος (ειδικά με τα σχήματα Mezz) έχουν αναδείξει πτυχές της Εναλλακτικής Αγοράς (ΕΝΑ), που η διοίκηση του Χρηματιστηρίου Αθηνών έχει επαναλάβει αρκετές φορέ ότι σκοπεύει να εκμεταλλευτεί.
Το διακύβευμα, που έχει διατυπωθεί και από τον επικεφαλής της ΕΧΑΕ, Γιάννο Κοντόπουλο, είναι η χρηματιστηριακή αγορά να επιστρέψει στο “φυσικό περιβάλλον” του στόχου της, που δεν είναι άλλος από ένα εργαλείο άντλησης κεφαλαίων προς αξιοποίηση και ανάπτυξη. Ουσιαστικά, η αγορά να έχει τη δυνατότητα να αποκτήσει ρόλο για την επιχειρηματικότητα.
Προς αυτήν την κατεύθυνση άλλωστε κινήθηκαν και αρκετά σχόλια για τις αλλαγές στον κανονισμό του χρηματιστηρίου (2024), για τη δυνατότητα μετάταξης μίας εισηγμένης από την Κύρια Αγορά στην Εναλλακτική Αγορά. Έχει ήδη ζητηθεί η δυνατότητα για μια εταιρεία που δεν πληροί το νέο καθεστώς για τη διασπορά, αντί να μετατίθεται στην Επιτήρηση με σκοπό τη διαγραφή, να μπορεί να μεταταχθεί στην Εναλλακτική Αγορά, παίρνοντας μια δεύτερη ευκαιρία και για την ίδια και για τους επενδυτές που έχουν έκθεση σε αυτήν.
Στο «κάδρο» και τα κρυπτονομίσματα
Πάνω από μία δεκαετία και πλέον με την αγορά κρυπτονομισμάτων να είναι στην ουσία αρρύθμιστη, όχι μόνο βέβαια στην Ελλάδα, η κυβέρνηση πλέον θα βάλει στο «κάδρο» και αυτήν την αγορά.
Όπως ανέφερε και ο πρωθυπουργός στο υπουργικό, θα επιχειρηθεί να μπει μια τάξη σε ένα πεδίο το οποίο παραμένει εν πολλοίς θολό και αρρύθμιστο. «Δεν δαιμονοποιούμε μια ταχύτατα αναπτυσσόμενη αγορά ωστόσο, επιχειρούμε να θεσπίσουμε κάποιους κανόνες προστασίας του κοινού και κυρίως δικλείδες ασφαλούς ενημέρωσης, προειδοποιήσεις για τα πολύ υψηλά ρίσκα που ενέχουν τέτοιου είδους επενδυτικές δραστηριότητες».
Ουσιαστικά, αυτά που παρουσιάστηκαν στο υπουργικό, κινήθηκαν στους εξής άξονες:
– Τέθηκε σε ισχύ ο Κανονισμός 2024/1114 (MICA) που θεσπίζει κανόνες για την αγορά των κρυπτοστοιχείων.
– Θεσπίζονται επιπλέον εφαρμοστικά μέτρα για την προστασία των επενδυτών στα κρυπτοστοιχεία
– Ορίζονται αρμόδιες εποπτικές αρχές κατά περίπτωση η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ή η ΤτΕ για τα κρυπτονομίσματα και εντάσσεται ποινική διάταξη για παράνομη δραστηριότητα.
– Εντός του 2025 θα προωθηθεί και ειδικότερο νομοθετικό πλαίσιο για τη φορολόγηση των κρυπτοστοιχείων.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι ήδη η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχει θέσει τις αδρές γραμμές ελέγχου για τις επενδύσεις στα κρυπτονομίσματα, μετά και τις καταγγελίες που υπήρξαν ότι επενδυτικές εταιρείες «φαντάσματα», οι οποίες διαφημίζονται χρησιμοποιώντας ακόμη και ισχυρά πρόσωπα της πολιτικής και οικονομικής ζωής (φυσικά εν αγνοία τους), έχουν εξαπατήσει πολίτες μέσω ιστοσελίδων που διαφημίζουν πλατφόρμες για Forex, κρυπτονομίσματα κ.ά.
Τελευταίο περιστατικό διαδικτυακής απάτης καταγράφηκε στην χώρα μας, με θύματα χιλιάδες επενδυτές, κυρίως από τη Βόρεια Ελλάδα, οι οποίοι επένδυσαν σε πλατφόρμα επένδυσης σε κρυπτονομίσματα, που είχε δήθεν έδρα την Νεβάδα των ΗΠΑ.
Από το 2018 η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς προειδοποιούσε το επενδυτικό κοινό για τις διαδικτυακές εταιρείες – πλατφόρμες οι οποίες δεν επιτρεπόταν να παρέχουν στην Ελλάδα επενδυτικές σε χρηματοπιστωτικά μέσα, καθώς και να κατέχουν χρήματα επενδυτών.
Η παροχή επενδυτικών υπηρεσιών και η άσκηση επενδυτικών δραστηριοτήτων χωρίς άδεια από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ή την αντίστοιχη εποπτική αρχή άλλου κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνιστά αδίκημα, το οποίο επισύρει σοβαρές ποινικές και διοικητικές κυρώσεις.


Latest News

«Έσπασε» στο τέλος καθοδικά το ΧΑ - Βουτιά για τράπεζες, Cenergy
Στο δεύτερο «μισό» της συνεδρίασης, το ΧΑ υπέκυψε στις λιγοστές, μεν, αλλά περισσότερες εντολές πώλησης

Μικρές απώλειες με μικρό τζίρο στο ΧΑ
Η αγορά θα πρέπει να επιβεβαιώσει την παραμονή της πάνω από τις 1.650 μονάδες

Αδύναμες οι συναλλαγές στο ΧΑ - Ελαφρύ το προβάδισμα των πωλητών
O Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,33% στις 1.649,77 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 6,2 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 1,6 εκατ. τεμάχια

Χαμηλού... κόστους η διόρθωση στο ΧΑ με αντίσταση στις 1.650 μονάδες
Ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε με απώλειες 0,08%, στις 1.655,23 μονάδες

Βρίσκει στηρίξεις για να κρατήσει τις 1.650 μονάδες το Χρηματιστήριο
Πολλά χαρτοφυλάκια είτε «απέχουν» λόγω εορτών είτε αναμένουν την απόφαση της ΕΚΤ για τα επιτόκια

Υποκύπτει στην τραπεζική διόρθωση το Χρηματιστήριο Αθηνών
Μέσα σε δύσκολο περιβάλλον σαφώς η ελληνική αγορά δεν μπορεί να αυτονομηθεί πλήρως, αν και τις ημέρες των αναταράξεων υπάρχουν κάποιες άμυνες που βοηθούν τις στηρίξεις της

Με 4x4 έτρεξε το ΧΑ - Διαπέρασε και τις 1.650 μονάδες ο Γενικός Δείκτης
Το Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε την τέταρτη συνεχόμενη ανοδική του συνεδρίαση

Συντηρεί τα κέρδη το Χρηματιστήριο Αθηνών - Χαμηλά ακόμη οι συναλλαγές
To Xρηματιστήριο Αθηνών δίνει το μήνυμα ότι χρειάζεται τις ήπιες συνεδριάσεις

Άνοδος με χαμηλό τζίρο στο Χρηματιστήριο - Προσεκτικοί οι αγοραστές
Ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,83% στις 1.639,34 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 16,7 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 3,9 εκατ. τεμάχια

«Πράσινο» σε VIGOR και IOLCUS από Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Το δ.σ. της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς αποφάσισε την επέκταση της άδειας λειτουργίας των VIGOR και IOLCUS