
Αν και η δεξιά κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι είναι αποφασισμένη να περιορίσει την εισροή παράτυπων μεταναστών στην Ιταλία, ωστόσο πολλές ιταλικές αγροδιατροφικές εταιρείες στηρίζουν τη λειτουργία των επιχειρήσεων τους στο φθηνό εργατικό δυναμικό, που παρέχουν αυτοί οι ίδιοι ξένοι εργάτες γης.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση, της περιοχής Λάνγκε της Ιταλίας, η οποία παράγει μερικά από τα πιο διάσημα – και ακριβά – κρασιά της χώρας: Barolo, Barbaresco και Alba. Όμως οι αμπελώνες αυτού του βραβευμένου terroir, όπως και οι καλλιεργητές άλλων προϊόντων, βασίζονται σε εργάτες χωρίς χαρτιά για να αντιμετωπίσουν τις μεγάλες ελλείψεις εργατικού δυναμικού.
Κρασί: Οι νέες τάσεις για το 2025 – Ποιες αλλαγές έρχονται
«Η δυσκολία στην Ιταλία είναι ότι υπάρχει τεράστια ανάγκη για εργαζόμενους, αλλά η πολιτική γύρω από τους μετανάστες οδηγεί σε καταστάσεις παρατυπίας», δήλωσε ο Piertomaso Bergesio, ηγέτης στην περιοχή Λάνγκε της CGIL, στους FT, ενός από τα κυριότερα εργατικά συνδικάτα της Ιταλίας. «Το πρόβλημα είναι ευρύτερο από ό,τι νομίζουμε», επισήμανε.
«Υπάρχει πολύ μεγάλη ζήτηση για εργατικό δυναμικό σε διάφορες εποχές, συμπεριλαμβανομένης της συγκομιδής των σταφυλιών»
«Στο παρελθόν, η συγκομιδή των σταφυλιών ήταν οικογενειακή υπόθεση – γινόταν με συγγενείς και συνταξιούχους», δήλωσε ο Bergesio. «Αλλά τα πράγματα έχουν αλλάξει πολύ. Ο όγκος παραγωγής αυξήθηκε και χρειάζονταν περισσότερο εργατικό δυναμικό».
Οι οινοπαραγωγοί στην Ιταλία βασίζονται σε μεσάζοντες
Κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου κλαδέματος και της φθινοπωρινής περιόδου συγκομιδής – όταν οι ανάγκες τους για εργατικό δυναμικό κορυφώνονται – οι οινοπαραγωγοί στην περιοχή Λάνγκε απευθύνονται σε μεσίτες εργασίας, οι οποίοι ελάχιστα ενδιαφέρονται για το νομικό καθεστώς των μεταναστών που προσλαμβάνουν, σύμφωνα με τοπικούς εισαγγελείς, οινοπαραγωγούς, συνδικαλιστικές και μετανάστες.
«Υπάρχει πολύ μεγάλη ζήτηση για εργατικό δυναμικό σε διάφορες εποχές, συμπεριλαμβανομένης της συγκομιδής των σταφυλιών», δήλωσε στους FT ο Biagio Mazzeo, εισαγγελέας της περιοχής. «Οι οινοπαραγωγοί δυσκολεύονται να προσλάβουν, οπότε βασίζονται σε μεσάζοντες. Αλλά το κρίσιμο στοιχείο είναι ότι οι μεσάζοντες προσλαμβάνουν ανθρώπους, που βρίσκονται παράνομα στην Ιταλία».
Η Ιταλία επιτρέπει στους αιτούντες άσυλο να εργάζονται όσο διαρκεί η επεξεργασία των αιτήσεών τους, η οποία μπορεί να διαρκέσει χρόνια. Αλλά αν κερδίζουν περισσότερα από 6.900 ευρώ τον χρόνο, δεν είναι πλέον επιλέξιμοι για δωρεάν κρατικά καταλύματα – ένας περιορισμός που τους δίνει κίνητρο να εργάζονται χωρίς τις απαιτούμενες νόμιμες συμβάσεις.
Εάν οι αιτήσεις τους για άσυλο απορριφθούν, διατάσσονται να φύγουν. Πολλοί όμως μετανάστες συνεχίζουν να εργάζονται παράνομα στη μαύρη αγορά για εξαιρετικά χαμηλούς μισθούς, σε αντίξοες συνθήκες εργασίας, ενώ μερικές φορές υφίστανται και σωματική κακοποίηση.
Αντίξοες συνθήκες
Ο Matteo Ascheri, ο οποίος ηγήθηκε της κοινοπραξίας Barolo μέχρι τον Μάιο του 2024 και είναι η έκτη γενιά μιας τοπικής οικογένειας οινοποιών, εκτίμησε ότι περίπου οι μισοί από τους 5.000 εργαζόμενους στην περιοχή Langhe προσλαμβάνονται απευθείας από τα οινοποιεία, ενώ οι υπόλοιποι εργάζονται για μεσίτες.
«Το ένα τρίτο των ανθρώπων που εργάζονται στους αμπελώνες είναι στα χέρια ανθρώπων που δεν τους σέβονται», είπε. «Δεν είναι κάτι που μπορούμε να αγνοήσουμε. Αν υπάρχουν άνθρωποι που εξαπατούν και κάνουν άσχημα πράγματα, είναι πρόβλημα για όλη την κοινότητα. Μπορούμε να συμπεριφερόμαστε στους ανθρώπους με καλύτερο τρόπο».
Όσο ήταν επικεφαλής της κοινοπραξίας Barolo – η οποία επιβάλλει τα πρότυπα ποιότητας για τις προστατευόμενες ονομασίες – ο Ascheri προέτρεψε τους οινοποιούς να υιοθετήσουν έναν κώδικα εργασιακής δεοντολογίας, αλλά όπως είπε τα μέλη της κοινοπραξίας αντιστάθηκαν και τον καταψήφισαν.


Latest News

Κέλλας: Προωθούμε κοινή στρατηγική για την προστασία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων
«Να διασφαλίσουμε ένα βιώσιμο μέλλον για τις παράκτιες κοινότητές μας», επισήμανε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Χρήστος Κέλλας

Σταμενίτης: Ενίσχυση της συνεργασίας Ελλάδας – Βιετνάμ στις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων
Τι εξετάστηκε στη συνάντηση του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Διονύση Σταμενίτη με την Πρεσβευτή του Βιετνάμ στην Ελλάδα, Pham Thi Thu Huong

Η τελική κατάταξη δικαιούχων για αναδιάρθρωση και μετατροπή αμπελώνων
Η παρέμβαση για την αναδιάρθρωση και την μετατροπή αφορά 4.479 στρέμματα με αμπέλι σε όλη τη χώρα– Δείτε όλους τους δικαιούχους
![Δασμοί Τραμπ: Πώς ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ – Κίνας βλάπτει τους Αμερικανούς αγρότες [πίνακες]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/agrotis_1505-600x391.jpg)
Πώς ο πόλεμος ΗΠΑ - Κίνας βλάπτει τους Αμερικανούς αγρότες [πίνακες]
Οι δασμοί Τραμπ το 2018 έφερε απώλειες στον αγροτικό τομέα των ΗΠΑ περίπου 27 δισ. δολάρια, με το 71% των απωλειών να σχετίζονται με τη σόγια

ΕΘΕΑΣ: Άμεση ανάγκη για μέτρα πρόληψης από τον αφθώδη πυρετό
Τι ζητά με επιστολή της η Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ) από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Πληρωμή από τον ΕΛΓΑ Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων 2,4 εκατ. ευρώ
Το ποσό που θα πληρώσει ο ΕΛΓΑ ανέρχεται στα 2.398.057,42 ευρώ και αφορά 525 δικαιούχους παραγωγούς

Ανεξάρτητοι Οινοποιοί προς την Ευρώπη: Μην περιφρονείται το κρασί
Οι Ανεξάρτητοι Οινοποιοί της Γαλλίας στέλνουν μήνυμα στην Ευρώπη καλώντας την να μην δίνει προτεραιότητα μόνο στον βιομηχανικό τομέα

Σε κρίσιμο σταυροδρόμι οι ελληνικές εξαγωγές επιτραπέζιας από την επιβολή δασμών Τραμπ
Στην αποτίμηση των επιπτώσεων των νέων μέτρων που θα φέρουν οι δασμοί Τραμπ στην ανταγωνιστικότητα του προϊόντος προχώρησε η ΠΕΜΕΤΕ

Ελαιόλαδο όπως ράβδοι... χρυσού - Έλεγχος ταυτότητας με δακτυλικά αποτυπώματα
Η γνώση της χώρας προέλευσης προϊόντων, όπως το ελαιόλαδο, επηρεάζει σημαντικά τις αγοραστικές αποφάσεις των καταναλωτών και τις τιμές

Οι ευκαιρίες για τα ελληνικά αγροδιατροφικά προϊόντα από τη συμφωνία ΕΕ- MERCOSUR
Ο συνολικός όγκος των εμπορικών συναλλαγών των δυο πλευρών ανέρχεται, σύμφωνα με στοιχεία του 2023 σε 110 δισ. ευρώ