
Οι ανησυχίες γύρω από την απειλή του Ντόναλντ Τραμπ ότι θα επιβάλει εμπορικούς δασμούς αυξάνουν το μακροπρόθεσμο κόστος δανεισμού και θα εντείνουν τις πιέσεις που θα αντιμετωπίσει η παγκόσμια οικονομία το 2025, προειδοποιεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Ουάσιγκτον, η διευθύνουσα σύμβουλος του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα είπε ότι η παγκόσμια οικονομική πολιτική είναι αντιμέτωπη με «αρκετή αβεβαιότητα» το 2025, ιδιαίτερα σχετικά με την εμπορική πολιτική της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου.
«Αυτή η αβεβαιότητα εκφράζεται στην πραγματικότητα παγκοσμίως μέσω υψηλότερων μακροπρόθεσμων επιτοκίων», είπε η Γκεοργκίεβα, αν και σημείωσε ότι τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια έχουν μειωθεί.
Μετά την επανεκλογή του, ο Ντόναλντ Τραμπ έχει υποσχεθεί ότι θα επιβάλλει υψηλούς δασμούς στις εισαγωγές στις ΗΠΑ από τους εμπορικούς εταίρους τους, συμπεριλαμβανομένων γενικών δασμών 20% σε όλα τα αγαθά.
Δασμοί: Το «αλφαβητάρι» του Τραμπ – Γιατί έχει σημασία ποιους θα διαλέξει
Έχει επίσης απειλήσει να χτυπήσει τον Καναδά και το Μεξικό -τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο των ΗΠΑ τώρα- με δασμούς 25% και να εφαρμόσει επιπλέον 10% στα κινεζικά προϊόντα, προαναγγέλλοντας πιθανώς την έναρξη μιας νέας εποχής παγκόσμιων εμπορικών πολέμων.
Όπως υπογραμμίζουν οι Financial Times, οι σύμμαχοι των ΗΠΑ περιμένουν με νευρικότητα να δουν εάν ο εκλεγμένος πρόεδρος έχει την όρεξη να εφαρμόσει αμέσως τους γενικούς δασμούς όταν ορκιστεί πρόεδρος στις 20 Ιανουαρίου ή αν θα αναστείλει την απόφασή του και θα ακολουθήσει μια πιο μετρημένη προσέγγιση που θα πλήξει συγκεκριμένους τομείς.
Το ΔΝΤ παρακολουθεί στενά
Παράλληλα με την εμπορική πολιτική, η Γκεοργκίεβα είπε ότι υπάρχει «έντονο ενδιαφέρον παγκοσμίως» για τις ευρύτερες επιλογές οικονομικής πολιτικής της επερχόμενης κυβέρνησης Τραμπ, συμπεριλαμβανομένων των φόρων και της ατζέντας της για την απορρύθμιση.
Οι επιπτώσεις της εμπορικής πολιτικής θα γίνουν ιδιαίτερα αισθητές από χώρες που είναι «πιο ενσωματωμένες στην παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού», υπογράμμισε η Γκεοργκίεβα.
Έκανε επίσης μια προεπισκόπηση ορισμένων εκτιμήσεων από την έκθεση για τις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές του ΔΝΤ για το 2025, που θα δημοσιευθεί την επόμενη εβδομάδα, υποδεικνύοντας ότι η παγκόσμια ανάπτυξη «διατηρείται σταθερή».
Ωστόσο, στο πλαίσιο της συνολικής εικόνας, η οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ πηγαίνει «αρκετά καλύτερα από ό,τι περιμέναμε», ενώ η ΕΕ «κάπως επιβραδύνει», εξήγησε.
Η Κίνα αντιμετώπισε αποπληθωριστικές πιέσεις και προκλήσεις εγχώριας ζήτησης, ενώ οι χώρες χαμηλού εισοδήματος ήταν «σε θέση όπου κάθε νέο σοκ μπορεί να τις επηρεάσει αρκετά αρνητικά», πρόσθεσε.
Ο υψηλός δανεισμός
Το 2025, οι χώρες θα εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν την κληρονομιά του υψηλού δανεισμού κατά τη διάρκεια του Covid και θα πρέπει να πραγματοποιήσουν δημοσιονομική εξυγίανση για να θέσουν το δημόσιο χρέος «σε μια πιο βιώσιμη πορεία», είπε.
«Έχει αποδειχθεί πολύ δύσκολο για τη δημοσιονομική πολιτική να ενεργεί γρήγορα, δεδομένων των συναισθημάτων του κοινού, και αυτό μας οδηγεί σε αυτή που είναι η κύρια πρόκληση μας στο ταμείο – και αντιμετωπίζει αυτό το αίνιγμα χαμηλής ανάπτυξης και υψηλού χρέους», είπε.
Πρόσθεσε ότι καθώς ο πληθωρισμός των ΗΠΑ κινείται προς τον στόχο της Federal Reserve και τα νέα στοιχεία έδειχναν μια ισχυρή αγορά εργασίας, η Fed θα μπορούσε να περιμένει περισσότερα στοιχεία προτού προχωρήσει σε περαιτέρω μειώσεις επιτοκίων.


Latest News

Η Κίνα θέτει όρους για συνομιλίες με τις ΗΠΑ στους δασμούς - Ζητά «σεβασμό» και ορισμό αντιπροσώπων
Δύσκολες διαπραγματεύσεις διαφαίνονται για ΗΠΑ και Κίνα όσον αφορά τις μελλοντικές εμπορικές σχέσεις - Τα αγκάθια στις δύο πλευρές

Η αγορά αεροσκαφών Boeing στις συνομιλίες Ρωσίας - ΗΠΑ
Επίσης, η Ρωσία έχει ζητήσει από τις ΗΠΑ να άρουν τις κυρώσεις στην κορυφαία ρωσική εταιρεία, την Aeroflot, και να επιτρέψουν την επανέναρξη των απευθείας πτήσεων μεταξύ των δύο χωρών

Πέθανε η βασίλισσα των καζίνο Ελέιν Γουίν
Η Ελέιν Γουίν συνιδρυτής της Wynn Resorts ήταν παγκόσμιας κλάσης συλλέκτης και υπέρμαχος της τέχνης

Mega deal στις μετακινήσεις - Η Lyft μπαίνει στην Ευρώπη μέσω Free Now
Η αμερικανική πλατφόρμα θα εξαγοράσει την Free Now από τη BMW και τη Mercedes-Benz Mobility έναντι 175 εκατομμυρίων ευρώ σε μετρητά

Η στιγμή της Μελόνι - Θα μπορέσει να «καλοπιάσει» τον Τραμπ για λογαριασμό της ΕΕ;
Η επίσκεψη της Μελόνι την Πέμπτη μπορεί να αποτελέσει ένα μήνυμα ότι Ευρωπαίοι έχουν ακόμα την πρόθεση να συναλλάσσονται με τον Τραμπ.

Μειωμένος στο 2,2% ο ετήσιος πληθωρισμός τον Μάρτιο στην ευρωζώνη - Στο 3,1% στην Ελλάδα
Οι υπηρεσίες αποτελούν η μεγαλύτερη συνιστώσα, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 45,7% της τελικής νομισματικής καταναλωτικής δαπάνης

Αντιμέτωπη με νέα αγωγή στη Βρετανία η Google - Πιθανές αποζημιώσεις 5 δισ. λιρών
Η μήνυση ασκείται για λογαριασμό όλων των οργανισμών που εδρεύουν στη Βρετανία και που χρησιμοποίησαν τις υπηρεσίες διαφήμισης αναζήτησης της Google από την 1η Ιανουαρίου 2011
![ΔΝΤ: Ηχηρό καμπανάκι για γήρανση πληθυσμού – Πλήγμα σε ανάπτυξη και συντάξεις [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/10/ot_demographic22-600x352.png)
Καμπανάκι ΔΝΤ για τη γήρανση του πληθυσμού - «Πλήγμα» σε ανάπτυξη και... συντάξεις
Το ΔΝΤ προβλέπει χαμηλότερη ανάπτυξη και αυξημένες δημοσιονομικές πιέσεις στην παγκόσμια οικονομία

Η ΕΕ απλοποιεί τη διαδικασία για την εφαρμογή του νόμου περί αποψίλωσης των δασών
Τα μέτρα θα πρέπει να οδηγήσουν σε μείωση κατά 30% στο διοικητικό κόστος, ανέφερε η Κομισιόν

Σοκ και δέος: Με δασμούς 245% απειλεί ο Τραμπ την Κίνα και φουντώνει τον εμπορικό πόλεμο
Η Κίνα αντιμετωπίζει τώρα δασμούς έως και 245% στις εισαγωγές στις Ηνωμένες Πολιτείες ως αποτέλεσμα των αντίποινων ενεργειών της, αναφέρεται σε ανακοίνωση του Λευκού Οίκου