
Ένας Ιταλός δήμαρχος υποσχέθηκε να κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να εμποδίσει την Punta Pennata, ένα παραδεισένιο νησάκι κοντά στην καρδιά της Νάπολης, για να μην πωληθεί σε έναν πλούσιο κερδοσκόπο.
Το νησάκι τέθηκε προς πώληση αυτή την εβδομάδα. Βρίσκεται στα παρθένα νερά του Bacoli, μιας πόλης ψαράδων που βρίσκεται στην τεράστια ηφαιστειακή περιοχή του Campi Flegrei, στην Ιταλία, και περιγράφεται ως «ιστορικό και φυσικό στολίδι».
Πολυτελή ακίνητα: Πόσα θα πληρώνατε για έναν πύργο σε νησί της Γαλλίας
«Περιτριγυρισμένο από πλούσια μεσογειακή βλάστηση και ρωμαϊκά ερείπια, προσφέρει ένα συναρπαστικό και μοναδικό καταφύγιο», είπε η υπεύθυνη μεσιτική Sotheby’s Realty, περιγράφοντας μια μερικώς ολοκληρωμένη βίλα ως «ιδανική ευκαιρία να μετατραπεί σε μια εκλεπτυσμένη ιδιοκτησία».
Η Sotheby’s πρόσθεσε: «Με την εκπληκτική θέα και τη γραφική παρουσία του κοντινού Schiacchetiello, η Punta Pennata αποτελεί μια μοναδική και αποκλειστική ευκαιρία για μια επένδυση κύρους».
Όμως η κίνηση έχει προκαλέσει ανησυχία στους κατοίκους του Bacoli και στον δήμαρχο του, Τζόσι Ντέλα Ρατζιόνε, ο οποίος είπε ότι στον Guardian ότι θα έκανε ό,τι μπορούσε για να εξασφαλίσει ότι η κυβέρνησή του θα αγοράσει την Punta Pennata, η οποία είπε ότι του θύμιζε τη Χώρα του Πουθενά, το φανταστικό νησιωτικό καταφύγιο του Πίτερ Παν.

O δήμαρχος Τζόσι Ντέλα Ρατζιόνε
«Θέλουμε να το αγοράσουμε εμείς»
«Επικοινωνήσαμε με το πρακτορείο και είπαμε ότι θα θέλαμε να το αγοράσουμε», τόνισε ο Ντέλα Ρατζιόνε. «Είναι αναπόσπαστο κομμάτι της τοπικής μας ιστορίας, του τοπίου. Είναι ένα ήσυχο, αμόλυντο σημείο και θέλουμε να το προστατεύσουμε. Υπάρχουν επίσης πολλοί περιορισμοί στο τι μπορεί να γίνει στο νησί και έτσι σίγουρα δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για οικονομικό όφελος».
Η νησίδα 200 τετραγωνικών μέτρων ήταν μια χερσόνησος συνδεδεμένη με την ηπειρωτική χώρα μέχρι το 1966, όταν αποκόπηκε από παλιρροιακό κύμα. Εκτός από τη βίλα και τα ερείπια ενός νεκροταφείου του 18ου αιώνα, το νησάκι είναι σε μεγάλο βαθμό φυσικό καταφύγιο και είναι δημοφιλές τόσο στους ντόπιους όσο και στους επισκέπτες, που κολυμπούν στα νερά του και βουτούν από τα βράχια του.
«Είναι εκεί όπου οι άνθρωποι πηγαίνουν για να ξεφύγουν από όλα αυτά», ανέφερε ο δήμαρχος.
Η Punta Pennata περιβάλλεται επίσης από τα υποβρύχια ερείπια του Baiae, ενός αρχαίου θερέτρου στον κόλπο του Pozzuoli όπου συνήθιζαν να κάνουν πάρτι οι ρωμαίοι ευγενείς και ήταν στο κέντρο του στρατιωτικού λιμανιού Miseno που χρησιμοποιούσαν οι ρωμαϊκές λεγεώνες.
«Εκτός από ανθρωπολογική αξία λόγω των λειψάνων στο νεκροταφείο που βρίσκονται ακόμα εκεί, έχει και αρχαιολογική αξία λόγω του στρατιωτικού λιμανιού», είπε ο Ντέλα Ρατζιόνε. «Από εκεί έφυγε ο Πλίνιος ο Πρεσβύτερος για την αποστολή του, επομένως είναι ένα εμβληματικό μέρος».
Ο άγνωστος ιδιοκτήτης
Ο Ντέλα Ρατζιόνε δεν μπορούσε να κατονομάσει τον σημερινό ιδιοκτήτη του, αλλά πιστεύει ότι είναι κάποιος που ζει στη Νάπολη. Είπε ότι το νησί «είχε εγκαταλειφθεί».
Ο οίκος Sotheby’s δεν έχει αποκαλύψει τιμή, αλλά ο Ντέλα Ρατζιόνε εκτιμά την αξία του νησιού σε περίπου 5 εκατομμύρια ευρώ.
Είπε ότι η δημοτική αρχή του του διέθετε τα κεφάλαια για την αγορά, αλλά εάν ο αριθμός ήταν υψηλότερος, θα ζητούσε τη βοήθεια των περιφερειακών αρχών της Καμπανίας και της εθνικής κυβέρνησης.
Η ιδέα του θα ήταν να μετατρέψει το νησί σε ένα είδος «υπαίθριου μουσείου». «Θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από μαθητές για να μελετήσουν το περιβάλλον», είπε. «Είτε έτσι είτε αλλιώς, πρέπει να το παραδώσουμε στο κοινό. Δεν πρέπει να πουληθεί σε κερδοσκόπους».
Μια παρόμοια διαμάχη πυροδοτήθηκε το 2013 για το Budelli, ένα νησί στα ανοιχτά της Σαρδηνίας διάσημο για την παραλία με τη ροζ άμμο, όταν ο Μάικλ Χαρτ, ένας επιχειρηματίας από τη Νέα Ζηλανδία, έκανε πρόταση να το αγοράσει. Όμως τα σχέδιά του ματαιώθηκαν από τοπικές διαμαρτυρίες και παρέμβαση της ιταλικής κυβέρνησης. Το 2016, ένας δικαστής από τη Σαρδηνία αποφάσισε να τεθεί ξανά το νησί σε δημόσια χέρια.
Το Budelli ήταν, μέχρι το 2021, σπίτι ενός μοναδικού κατοίκου, του Μάουρο Μοράντι, ο οποίος πέθανε την περασμένη εβδομάδα. Τώρα το διαχειρίζονται οι αρχές του εθνικού πάρκου La Maddalena.


Latest News

Ντάλι (Fed): Στον «πάγο» τα επιτόκια για όσα χρειαστεί – Πότε βλέπει μειώσεις
Η Ντάλι της Fed εκτιμά ότι οι κίνδυνοι για τον πληθωρισμό είναι πιο αυξημένοι φέτος

Ταϊβάν: Φρένο στις ανοικτές πωλήσεις μετοχών εν μέσω δασμολογικής αβεβαιότητας
Η Επιτροπή Χρηματοοικονομικής Εποπτείας της Ταϊβάν σημείωσε ότι οι περιορισμοί θα συνεχιστούν, χωρίς να αναφέρει πότε μπορεί να αρθούν.

Τα πρώτη κινεζικά αεροπλάνα COMAC πετούν στο Βιετνάμ
Η COMAC ήδη από το 2024 αύξησε τα σχέδια πωλήσεων και παραγωγής και εμπορεύεται το C919 εκτός Κίνας.

Γιατί οι ντομάτες γίνονται θύματα του εμπορικού πολέμου
Νέοι φόροι θα πλήξουν τις αμερικανικές εισαγωγές φρέσκων ντοματών από το Μεξικό από τον Ιούλιο, εκτός εάν επιτευχθεί μια νέα συμφωνία

Τι περιμένει ο Μασκ από την επίσκεψη στην Ινδία - Η συνάντηση με Μόντι
Ανάρτηση στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X για την επικείμενο ταξίδι

«Ευκαιρίες στο χάος» των ΗΠΑ αναζητούν οι αυτοκινητοβιομηχανίες
Με ράλι προσφορών προσπαθούν να ξεστοκάρουν εν όψει επικείμενων ανατιμήσεων λόγω των δασμών Τραμπ

Η σοκολάτα Ντουμπάι προκαλεί έλλειψη φιστικιών ενώ οι TikTokers τρελαίνονται
Οι παγκόσμιες τιμές φιστικιού αυξάνονται κατά το ένα τρίτο καθώς η ζήτηση για μπάρες γεμάτες με κρέμα συνεχώς αυξάνεται

Unicredit: «Πράσινο φως» υπό όρους για την απόκτηση της Banco BPM
Η ιταλική κυβέρνηση αποφάσισε να δώσει το πράσινο φως στην UniCredit να προχωρήσει την προσφορά εξαγοράς της Banco BPM

Ιταλία και ΗΠΑ αντιτάσσονται στους «μεροληπτικούς» φόρους των Big Tech
Η Ιταλία συμφωνεί με τις ΗΠΑ να αντιταχθούν στους «μεροληπτικούς» φόρους τεχνολογίας που επιβάλλονται στις Big Tech

Lazard: Προσλαμβάνει πρώην πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών Υπηρεσιών της Αμερικανικής Βουλής
Το νέο απόκτημα της Lazard, Πάτρικ ΜακΧένρι, ήταν γνωστός ως σύμμαχος της βιομηχανίας κρυπτονομισμάτων στο Κογκρέσο