Η Σερβία δηλώνει έτοιμη να αγοράσει το μερίδιο της Gazprom για να αποχωρήσει από το μοναδικό διυλιστήριο της χώρας, προκειμένου να διατηρήσει την τοπική παραγωγή καυσίμων μετά τη συμπερίληψή του στις νέες κυρώσεις των ΗΠΑ κατά της ρωσικής πετρελαϊκής βιομηχανίας.
«Έχουμε τα χρήματα» για να αγοράσουμε πίσω το ρωσικό μερίδιο στο Naftna Industrija Srbije, ή NIS, δήλωσε ο πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς, όπως αναφέρει το Bloomberg. «Ακούγεται εξωπραγματικό, αλλά έχουμε τα χρήματα, ακόμη και χωρίς δανεισμό». Οι Ρώσοι κατέχουν το 56,15% των μετοχών της εταιρείας, το οποίο αποτιμάται λίγο πάνω από 1 δισ. δολάρια.
Σκληρή «μάχη» στη Σερβία – Τι συμβαίνει με το μεγαλύτερο ορυχείο λιθίου στην Ευρώπη [γράφημα]
Ο Βούτσιτς μίλησε μία ημέρα αφότου το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε το τελευταίο πακέτο κυρώσεων με στόχο να πνίξει την πολεμική μηχανή της Μόσχας. Δύο κορυφαίοι διπλωμάτες του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Ρίτσαρντ Βέρμα και ο Τζέιμς Ομπράιεν, βρέθηκαν σήμερα στο Βελιγράδι για να εξηγήσουν ότι τα τιμωρητικά μέτρα δεν έχουν σκοπό να πλήξουν τη Σερβία.
«Δεν θα υπάρξει καμία οικονομική διαταραχή εάν αφαιρεθεί η ρωσική ιδιοκτησία» από την NIS, δήλωσε ο Βέρμα μετά τη συνάντησή του με τον Βούτσιτς. Οι κυρώσεις «στοχεύουν τη ρωσική επιθετικότητα, δεν στοχεύουν τη Σερβία ή τον σερβικό λαό».
Σε αναζήτηση λύσης η Σερβία
Η Gazprom και η Gazprom Neft κατέχουν την πλειοψηφία των μετοχών της NIS, η παραγωγή καυσίμων της οποίας είναι ζωτικής σημασίας για την οικονομία της Σερβίας. Η Σερβία πούλησε το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών στους Ρώσους επενδυτές το 2008, διατηρώντας λίγο κάτω από το 30% της κυριότητας της εταιρείας.
Χρειάζονται περισσότερες συνομιλίες με Αμερικανούς αξιωματούχους για να καθοριστεί εάν το ρωσικό ενδιαφέρον για τη NIS πρέπει απλώς να μειωθεί ή να εξαλειφθεί, δήλωσε ο Βούτσιτς. Προς το παρόν, η Σερβία έχει στη διάθεσή της 45 ημέρες για να βρει μια λύση για τη NIS, αλλά η κυβέρνηση θα ζητήσει επιπλέον χρόνο για να διαπραγματευτεί μια ρύθμιση, είπε.
Η NIS εξαρτάται από τις εισαγωγές αργού που έρχονται μέσω ενός αγωγού στη γειτονική Κροατία. Με το Ηνωμένο Βασίλειο και βασικά κράτη της ΕΕ να είναι πιθανό να ενταχθούν στις κυρώσεις των ΗΠΑ, η NIS δύσκολα θα μπορούσε να συνεχίσει να λειτουργεί υπό την τρέχουσα ιδιοκτησία, δήλωσε ο Βούτσιτς στο Bloomberg σε συνέντευξή του την Παρασκευή. Παρόλα αυτά, πρόσθεσε ότι θέλει να αποφύγει μια εχθρική εξαγορά ή μια κραυγαλέα εθνικοποίηση των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων, επειδή «δεν είμαστε κομμουνιστές».
Οι τελευταίες κυρώσεις των ΗΠΑ στοχεύουν κυρίως τις θαλάσσιες εξαγωγές της Ρωσίας, τα δεξαμενόπλοια και τους εμπόρους, ενώ τα περιουσιακά στοιχεία στη Σερβία είναι πολύ λιγότερο σημαντικά, δήλωσε ο Βούτσιτς. Οι συζητήσεις με κορυφαίους αξιωματούχους στη Μόσχα είναι επίσης απαραίτητες, είπε, σύμφωνα με την πολιτική του για γεωπολιτική εξισορρόπηση. Η Σερβία είναι υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ, ενώ διατηρεί στενούς δεσμούς με την Κίνα και προσπαθεί να διατηρήσει καλές σχέσεις με το Κρεμλίνο.
Latest News
Διαφωνεί και το δείχνει - Η BlackRock γυρίζει πλάτη στις κλιματικές ανησυχίες
Η BlackRock, ο μεγαλύτερος διαχειριστής χρημάτων στον κόσμο είχε αποκτήσει φήμη ως ηγέτης βιώσιμων επενδύσεων
Το χρυσό πάρεργο του Νάιτζελ Φάρατζ
Ο Νάιτζελ Φάρατζ πληρώθηκε 189.000 λίρες πέρυσι από εταιρεία χρυσού για να εργαστεί με μερική απασχόληση
Γιατί αποτυγχάνει το άνοιγμα της Κίνας στους ξένους τουρίστες
Η Κίνα προχώρησε σε ένα μεγάλο άνοιγμα προς ξένους τουρίστες όμως τα τουριστικά έσοδα απέχουν πολύ από το 2019
Ο Τραμπ απειλεί την ισορροπία ΕΕ και ΗΠΑ - Τι αλλάζει σε εμπόριο και αμυντικές δαπάνες
ΕΕ και ΗΠΑ είναι οι μεγαλύτεροι εμπορικοί εταίροι στον κόσμο -Πώς οι δασμοί θα επηρεάσουν την οικονομική τους σχέση
Τι φέρνει το 2025 για την παγκόσμια οικονομία - Οι χρησμοί του ΔΝΤ και ο φόβος για τις ΗΠΑ
«Οι χώρες δεν μπορούν να δανειστούν για να ξεφύγουν», επισήμανε η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα
Οι 9+1 κορυφαίες τάσεις για το 2025 - Στην κρυστάλλινη σφαίρα των FT
Οι προβλέψεις για το 2025 υποθέτουν ότι οι αλλαγές στην αγορά θα υπαγορευθούν από τον Τραμπ - Αλλά όχι μόνο...
Οι άλλες business των brands μόδας – Από την Zara στην Louis Vuitton
Κολοσσοί της αγοράς στρέφουν συνειδητά το ενδιαφέρον τους και σε άλλους τομείς - Τι επιλέγουν Zara, Louis Vuitton, Prada
Δωρεά 15 εκατ. δολαρίων από τη Walt Disney - Για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών στο Λος Άντζελες
Η βιομηχανία της ψυχαγωγίας και του θεάματος ενώνει τις δυνάμεις της μπροστά στην καταστροφή - Η δωρεά της Walt Disney
Ο «μυστικός παίκτης» στον πόλεμο Ρωσίας - Ουκρανίας - Τι συμβαίνει με τα drones
Ο πόλεμος ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία αλλάζει μια για πάντα τον τρόπο διεξαγωγής συρράξεων - Ο ρόλος των drones
Γιατί η Meta έπρεπε να «υποκλιθεί στον Τραμπ» πριν από την ορκωμοσία του
Η Meta έχει πολλά να διακινδυνεύσει, γι' αυτό και επαναπροσδιορίζει τη θέση της ανάλογα με τις πολιτικές εξελίξεις - Τι κάνει τώρα με τον Τραμπ