
Στη συζήτηση που απασχολεί τα πολιτικο-δημοσιογραφικά πηγαδάκια των ημερών – την προεδρολογία – υπάρχουν βεβαιότητες μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού και πλήθος σεναρίων για τον χρονισμό της πρωθυπουργικής ανακοίνωσης και πολύ περισσότερο για το περιεχόμενό της.
Τόσο η διευκρίνιση του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι θα μιλήσει στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του μήνα «και μέχρι τότε τίποτα» όσο και το σταθερό πια μότο των συνεργατών του ότι από την ερχόμενη Τετάρτη και μετά «κάθε μέρα είναι πιθανή» για τα αποκαλυπτήρια της κυβερνητικής πρότασης δείχνουν ότι ο χρόνος μετράει αντίστροφα.
Μητσοτάκης: Θα είμαι υποψήφιος πρωθυπουργός το 2027
Οι πέντε βεβαιότητες
Η πρώτη βεβαιότητα άλλωστε είναι η εξής: η θεσμική, μηνιαία επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Προεδρικό Μέγαρο για συζήτηση (μπροστά και πίσω από τις κάμερες) με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου, που επρόκειτο να γίνει προχθές σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό επί χάρτου, μετατέθηκε στις 15 Ιανουαρίου και τότε εκτιμάται ότι θα της κοινοποιήσει τις προθέσεις του.
Η δεύτερη βεβαιότητα αφορά τον τρόπο που ο Μητσοτάκης θα ανοίξει τα χαρτιά του: προδιαγράφεται ότι θα ακολουθήσει το μοντέλο του 2020, όταν μαγνητοσκόπησε «διάγγελμα» – μια δήλωση που περιέλαβε τόσο το όνομα όσο και την αιτιολόγηση – για να παίξει πριν από τα βραδινά δελτία ειδήσεων.
Το τρίτο που θεωρείται βέβαιο αφορά τους πολιτικούς αντιπάλους του: το ΠΑΣΟΚ θα περιμένει την πρόταση της ΝΔ για να σταθμίσει τη στάση του, ενώ στην πολιτική γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ που πιθανό να γίνει στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας θα πέσει, όπως όλα δείχνουν, στο τραπέζι η πρόταση του κόμματος.
Τέταρτον, προεξοφλείται ότι ο Μητσοτάκης ψάχνει κάλυψη δύο βασικών κριτηρίων: να δοθεί εικόνα συνοχής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του και να διασφαλιστεί ευρύτερη πολιτική συναίνεση.
Η πέμπτη βεβαιότητα έχει να κάνει με τις επικείμενες διαδικασίες: τυπικά η θητεία της νυν Προέδρου λήγει στις 13 Μαρτίου (το αργότερο στις 13 Φεβρουαρίου πρέπει να εκκινήσει η κοινοβουλευτική διαδικασία), χρειάζονται 200 βουλευτές για εκλογή από την πρώτη ή στη δεύτερη ψηφοφορία (το 2020 η Σακελλαροπούλου εξελέγη με 261 ψήφους από τον πρώτο «γύρο»), ενώ ως πιθανό συζητείται αυτή τη φορά το σενάριο να χρειαστεί τρίτη ψηφοφορία για το κυνήγι των αναγκαίων 180 ψήφων – κάτι που υπερκαλύπτεται με το άθροισμα βουλευτών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, ενώ μένει να φανεί εάν προκύψουν «υπέρ» από τη δεξαμενή των 24 ανεξάρτητων βουλευτών.
Κρίσιμο το Σαββατοκύριακο
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Μητσοτάκης θα κλειδώσει τις αποφάσεις του – αν δεν το έχει κάνει ήδη – μέσα στο Σαββατοκύριακο, πιθανώς ανοίγοντας εμπιστευτικές κουβέντες με κυβερνητικά στελέχη.
«Η πρωτοβουλία κινήσεων είναι δική του» λέει αρμόδια πηγή, εκφράζοντας τη σιγουριά ότι «η πρόταση Μητσοτάκη θα συνοδευτεί με αιτιολόγηση όλων των παραμέτρων που τον οδήγησαν εκεί – είτε μιλάμε για τη Σακελλαροπούλου είτε για νέο πρόσωπο».
Το ερώτημα που μένει αναπάντητο είναι εάν ο Μητσοτάκης κοιτάζει προς Κεντροδεξιά ή προς Κεντροαριστερά, με τη συντριπτική πλειονότητα των γαλάζιων να πιστεύει το δεύτερο – παρότι αρκετοί θα ήθελαν το πρώτο.
Και ενώ η ονοματολογία περιλαμβάνει πολλούς – από τη Σακελλαροπούλου μέχρι τον Κώστα Τασούλα εκ Κεντροδεξιάς και περισσότερους προερχόμενους από την Κεντροαριστερά, όπως οι Ευάγγελος Βενιζέλος, Σταύρος Μπένος, Αλέκος Παπαδόπουλος, Γιάννης Στουρνάρας –, οι υποψιασμένοι κρατούν επιφύλαξη για τυχόν «έκπληξη» με πρόσωπο που θα έχει τεχνοκρατικό ή ακαδημαϊκό προφίλ, χωρίς να έχει συρθεί στην ονοματολογία της περιόδου.
Τα σενάρια
Τα σενάρια των εξελίξεων – και οι πρώτες εισηγήσεις που δέχεται ο Μητσοτάκης – είναι τρία και ίσως μαρτυρούν και εκείνα πολλά για το περιεχόμενο της πρωθυπουργικής ανακοίνωσης.
1 Ο Μητσοτάκης μεταβαίνει στο Προεδρικό Μέγαρο το πρωί της 15ης Ιανουαρίου και συζητά – on camera – με τη Σακελλαροπούλου. Προτού καν περάσει την πόρτα ή αμέσως μόλις κλείσουν οι κάμερες, εκμυστηρεύεται τη σκέψη του. Επιστρέφοντας στο Μαξίμου ανοίγει πλήρως τα χαρτιά του στο επιτελείο, καλεί τους συνεργάτες του σε σύσκεψη, τους ζητάει να κλείσουν τα κινητά τους τηλέφωνα και ξεκινά η διαδικασία μαγνητοσκόπησης της τηλεοπτικής δήλωσης που δίνεται αργά το απόγευμα. Εμπειροι παρατηρητές σχολιάζουν ότι το ενδεχόμενο είναι ισχυρό, ιδίως από τη στιγμή που ο Μητσοτάκης μιλήσει ανοιχτά στη Σακελλαροπούλου.
2 Η εθιμοτυπική συνομιλία εξελίσσεται στις 15 Ιανουαρίου, ο Μητσοτάκης αποκαλύπτει τις προθέσεις του στην νυν Πρόεδρο, συμφωνούν να μην υπάρξει διαρροή και το πρωθυπουργικό «διάγγελμα» δημοσιοποιείται την επομένη, την Πέμπτη 16 Ιανουαρίου. Η επιλογή ενέχει το ρίσκο να σηκωθούν κάθε λογής συζητήσεις για ακόμα ένα 24ωρο.
3 Ο Μητσοτάκης είτε δεν είναι οριστικά έτοιμος για την πρότασή του (κάτι που κάποιοι συνεργάτες του υποστηρίζουν ότι συμβαίνει προσώρας) είτε δεν θέλει να συνδέσει τη συνάντηση με την Πρόεδρο με τα «αποκαλυπτήρια» και αποφασίζει να μη βιαστεί. Σε μια τέτοια περίπτωση, εκτιμάται ότι χάνει απότομα έδαφος μια ανανέωση της θητείας της Προέδρου, ενώ το ρίσκο να συρθεί εκ νέου σεναριολογία είναι ακόμα πιο ισχυρό – και μάλιστα για μέρες. Η παραμονή του Μητσοτάκη στο Βερολίνο στις 17-18 Ιανουαρίου (Παρασκευή – Σάββατο) μεταθέτει την εκκρεμότητα για τις αρχές της μεθεπόμενης εβδομάδας, στις 20 Ιανουαρίου.


Latest News

Άνοδος της θερμοκρασίας και τοπικές λασποβροχές
Ο καιρός ανά περιοχή – Η πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας για σήμερα Μεγάλη Τετάρτη

Από σήμερα η επιστροφή των πινακίδων για το Πάσχα - Ποιοι εξαιρούνται
Τι ισχύει με την επιστροφή πινακίδων σε ιδιοκτήτες οχημάτων που προέβησαν σε αντικοινωνική στάθμευση

Δένδιας – Πιτσιλής υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας: Στόχος η διαφάνεια στις αγορές των εξοπλιστικών
Πρέπει «να προστατεύσουμε τελικά το υστέρημα του Έλληνα φορολογούμενου» τόνισε ο Δένδιας

Μποϊκοτάζ της Κίνας στην Boeing - Σταματά να παραλαμβάνει αεροσκάφη
Κλιμακώνεται η εμπορική διαμάχη μεταξύ Κίνας και Ηνωμένων Πολιτειών

Μητσοτάκης: Χτίζουμε πάνω στα θεμέλια της δημοσιονομικής πειθαρχίας
Αισιόδοξος για τις προοπτικές της οικονομίας εμφανίστηκε ο Κ. Μητσοτάκης κατά την πρώτη του συνάντηση με τον νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ .Τασούλα

Από 16 Απριλίου σε ισχύ η επιστροφή πινακίδων - Ποιοι περιπτώσεις εξαιρούνται
Τι ισχύει με την επιστροφή πινακίδων σε ιδιοκτήτες οχημάτων που προέβησαν σε αντικοινωνική στάθμευση

Μικρή πτώση της θερμοκρασίας και αφρικανική σκόνη – Πού θα βρέξει
Τοπικές βροχές αναμένονται στην Αττική κυρίως τις μεσημβρινές ώρες οπότε είναι πιθανό να σημειωθεί μικρής διάρκειας καταιγίδα. Ο καιρός σήμερα

Αντίστροφη μέτρηση για τον Προσωπικό Αριθμό: Πότε έρχεται, πώς θα τον αποκτήσετε
Έρχεται να αντικαταστήσει τον ΑΦΜ και τον ΑΜΚΑ που χρησιμοποιούνταν μέχρι σήμερα – Σύμφωνα με τον νόμο, ο Προσωπικός Αριθμός θα εμφανίζεται στις νέες ψηφιακές ταυτότητες

Απεργία στα ταξί σήμερα για τη διέλευση από τις λεωφορειολωρίδες
Το Συνδικάτο Αυτοκινητιστών Ταξί ζητά να ισχύσουν όσα αναφέρονται στο τελικό κείμενο του νέου Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας

Τραμπ: Ο Ζελένσκι και ο «απατεώνας» Μπάιντεν, υπεύθυνοι για τον πόλεμο στην Ουκρανία
«Δεν είχα καμία σχέση με αυτόν τον πόλεμο, αλλά εργάζομαι επιμελώς για να σταματήσει ο θάνατος και η καταστροφή», είπε ο Ντόναλντ Τραμπ