Σε νέα αλλά και παραδοσιακά επενδυτικά καταφύγια στρέφονται οι Έλληνες, για να μεγιστοποιήσουν την αξία της περιουσίας και των διαθέσιμων χρημάτων τους.
Σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε ο ΟΤ, προκύπτει ότι υπάρχει μεγάλη ζήτηση για ομολογιακά αμοιβαία ενώ στο κάδρο μπαίνουν και οι εναλλακτικές επενδύσεις, όπως τα «λαϊκά» έντοκα γραμμάτια του ελληνικού Δημοσίου ενώ καταλυτικό ρόλο παίζουν τα χαμηλά τραπεζικά επιτόκια στη συμπεριφορά των αποταμιευτών που αναζητούν υψηλότερες αποδόσεις.
Ελληνική οικονομία: Τα 6 μεγάλα στοιχήματα για το 2025
Καταθέσεις
Κατά τον τελευταίο χρόνο, ο πλούτος των Ελλήνων που είναι τοποθετημένος σε καταθέσεις και χρηματοοικονομικά προϊόντα όπως αμοιβαία κεφάλαια και έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου αυξήθηκε κατά περίπου 10 δισ. ευρώ.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της ΤτΕ (Νοέμβριος 2024), οι καταθέσεις των νοικοκυριών έφθασαν τα 147,78 δισ. ευρώ από 144,65 δισ. που ήταν τον Ιανουάριο του 2024. Μια αύξηση δηλαδή κατά 3,1 δισ. ευρώ ενώ δεν αποκλείεται το ισοζύγιο να είναι υψηλότερο με δεδομένο ότι το σχετικό μέγεθος παρουσιάζει θετική εποχικότητα κάθε Δεκέμβριο.
Αμοιβαία κεφάλαια
Οι εισροές σε αμοιβαία κεφάλαια μέσα στο 2024 (από 01/01/2024 έως και 31/12/2024) έφθασαν τα 6,32 δισ. ευρώ καθώς το ενεργητικό των αμοιβαίων κεφαλαίων ΟΣΕΚΑ (Οργανισμοί Συλλογικών Επενδύσεων σε Κινητές Αξίες) αυξήθηκε από τα 15,786 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο του 2024 στα 22,108 δισ. στις 31 Δεκεμβρίου 2024.
Παρουσίασαν δηλαδή μια αύξηση της τάξεως του 40,4%,γεγονός που υποδηλώνει πως σε μια παρατεταμένη περίοδο χαμηλών καταθετικών επιτοκίων, αρκετοί ήταν οι καταθέτες που στράφηκαν στα αμοιβαία κεφάλαια ΟΣΕΚΑ. Η κατανομή του ενεργητικού των αμοιβαίων κεφαλαίων ανά κατηγορία είναι κατά 51,65% ομολογιακά, 16,08%, 12,81% μετοχικά 10,75% σε Funds of Funds και τα υπόλοιπα σε λοιπά προϊόντα.
Τα έντοκα γραμμάτια
Οι εισροές στα «λαϊκά» έντοκα γραμμάτια του ελληνικού Δημοσίου από μικροεπενδυτές εκτιμάται ότι ανήλθαν κοντά στο 1 δισ. ευρώ. Πλέον υπάρχει δυνατότητα διάθεσης των εντόκων γραμματίων σε φυσικά πρόσωπα μέχρι του ποσού των 15.000 ευρώ ανά ΑΦΜ.
Τα έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου κερδίζουν ολοένα και περισσότερο έδαφος ως εναλλακτικός τρόπος επένδυσης. Το δέλεαρ των εντόκων σαφώς είναι οι σημαντικά υψηλότερες αποδόσεις, σε σχέση με τις προθεσμιακές καταθέσεις. Ενα ακόμη πλεονέκτημα τους είναι πως το τοκομερίδιο που προκύπτει είναι αφορολόγητο ενώ αντίθετα οι τόκοι των καταθέσεων φορολογούνται.
Τα ομολογιακά αμοιβαία
Όλο και περισσότεροι Έλληνες γυρνούν την πλάτη τους στις τραπεζικές καταθέσεις και αυτό αποτυπώνεται στα στοιχεία άλλων χρηματοοικονομικών προϊόντων που βλέπουν την «άνοιξη» να ξαναέρχεται με τους πρωταγωνιστές τα ομολογιακά αμοιβαία.
Οι τράπεζες τα τελευταία 2 χρόνια έχουν προχωρήσει στο λανσάρισμα νέων ομολογιακών αμοιβαίων κεφαλαίων για να ικανοποιήσουν τη ζήτηση των υψηλότερων αποδόσεων. Υπάρχουν μάλιστα προγράμματα συγκεκριμένης διάρκειας όπως των 18 ή 24 μηνών, αλλά ομολογιακά αμοιβαία με διάρκεια έως και 5 ετών, μέσω των οποίων διανέμεται ετήσιο μέρισμα στους επενδυτές.
Η ελκυστικότητα αυτών των προγραμμάτων έγκειται στο ό,τι ο επενδυτής μπορεί να συμμετέχει με μικροποσά ακόμη και με 1.000 ευρώ, το οποίο αν ήταν τοποθετημένο σε μία απλή κατάθεση θα είχε μηδενικό επιτόκιο.
Όλο και περισσότεροι Έλληνες γυρνούν την πλάτη τους στις τραπεζικές καταθέσεις και αυτό αποτυπώνεται στα στοιχεία άλλων χρηματοοικονομικών προϊόντων
Το ρίσκο ανά πελάτη
Το ρίσκο που αναλαμβάνει ο πελάτης είναι ότι πρόκειται για αμοιβαίο κεφάλαιο, του οποίου η απόδοση δεν μπορεί ποτέ να είναι εξασφαλισμένη, καθώς η αξία του διαμορφώνεται καθημερινά με βάση τις τιμές της αγοράς.
Από τα στοιχεία πάντως φαίνεται ξεκάθαρα ότι οι περισσότεροι επενδυτές το 2024 στράφηκαν σε ομολογιακά αμοιβαία καθώς από τα 6,32 δισ. ευρώ νέες εισροές στα αμοιβαία κεφάλαια πάνω από 4 δισ. ευρώ κατευθύνθηκαν σε ομολογιακά και μάλιστα στα ομολογιακά αμοιβαία διεθνή.
Τα προϊόντα ομολογιακών αμοιβαίων με 18μηνη ή 24μηνη λήξη φέτος παρουσίασαν μια σωρευτική απόδοση κοντά στο 3% με τα πενταετή κάποιων εταιρειών και τραπεζών σε δολάριο να αποδίδουν το 2024 και άνω του 10% ενώ τα ομολογιακά αμοιβαία που τοποθετούνται στην Ελλάδα είχαν μια σωρευτική απόδοση μέσα στο 2024 κοντά στο 1%.
Latest News
Ο «χάρτης» των πληρωμών της εβδομάδας - Πότε θα μπουν τα χρήματα στους λογαριασμούς
Αναλυτικά οι ημερομηνίες, τα ποσά και οι δικαιούχοι που έχουν λαμβάνειν από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ
Θεοδωρικάκος: Να επισπεύσει η Επ. Ανταγωνισμού την έρευνα για την ιδιωτική υγεία
«Παρεμβαίνουμε για να προασπίσουμε τους καταναλωτές, αλλά και να προστατεύσουμε την ασφαλιστική πίστη» είπε ο Θεοδωρικάκος
Μισό εκατ. ευρώ για μία θέση στάθμευσης – Χρυσά συμβόλαια για μία σπιθαμή γης
Στην ελληνική κτηματαγορά, σύμφωνα με το Μητρώο Αξιών Μεταβιβάσεων Ακινήτων, τα συμβόλαια αγοραπωλησιών το 2024 έκλεισαν σε ακραίες αξίες
Στην Επιτροπή Ανταγωνισμού η σκυτάλη για τις αυξήσεις στα ασφάλιστρα – Έρευνα για καρτέλ στην ιδιωτική υγεία
Για τα ασφαλιστήρια συμβόλαια και τις αυξήσεις μετά τις ανακοινώσεις του υπουργού Ανάπτυξης Τάκη Θεοδωρικάκου η Επιτροπή Ανταγωνισμού καλείται να ολοκληρώσει την έρευνα στην ιδιωτική υγεία
Πυλώνας ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας η πρωτοβουλία STEP, λέει ο Παπαθανάσης
Η Ευρωπαϊκή πρωτοβουλία STEP θα αποτελέσει το βασικό εργαλείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ανάπτυξη και παραγωγή κρίσιμων τεχνολογιών
Πτώση 27,7% σε αξία και 14,3% σε ποσότητα στις κρητικές εξαγωγές το εννιάμηνο 2024 [γραφήματα]
οι συνολικές εξαγωγές του 2024 προβλέπεται να κλείσουν με αρνητικό πρόσημο, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΚ Αλκιβιάδη Καλαμπόκη
Τι έδειξε το ταμείο των εμπόρων τα Χριστούγεννα - Η έρευνα της ΕΣΕΕ [γραφήματα]
Τι έδειξε πανελλαδική έρευνα της ΕΣΕΕ στους εμπόρους για το ταμείο της χριστουγεννιάτικης και πρωτοχρονιάτικης αγοράς
Άνοδος 4,9% στη βιομηχανική παραγωγή τον Νοέμβριο - Τι δείχνουν τα στοιχεία [γραφήματα]
Ο μέσος Γενικός Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής της περιόδου Ιανουαρίου - Νοεμβρίου 2024 παρουσίασε αύξηση 5,3%, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ
ΙΟΒΕ: Σε υψηλό 16ετίας το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα το 2024
Ο δείκτης του ΙΟΒΕ για το 2024 δείχνει ότι κινείται σε υψηλότερα επίπεδα και μετά την οικονομική κρίση που ξεκίνησε το 2008
Θεοδωρικάκος: Δεν είναι αποδεκτές αυξήσεις 15% στα ασφάλιστρα Υγείας - Έρχεται νέος νόμος - Τέλος ο δείκτης ΙΟΒΕ
Ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος κάλεσε τις εταιρείες να προσαρμοστούν άμεσα – Έλεγχος και για καρτέλ στην ιδιωτική υγεία - Πλήρης επιβεβαίωση του ΟΤ