Μια ή δύο μπουκιές σοκολάτας και μια γουλιά latte είναι μια πολύ ευπρόσδεκτη απόλαυση, ιδιαίτερα σε δύσκολες περιόδους. Αρνούμενοι να περιορίσουν τη συνήθεια αυτή, οι λάτρεις του καφέ και οι γλυκατζήδες είναι ευνόητα απογοητευμένοι από το αυξανόμενο κόστος της καθημερινής τους δόσης. Η τιμή του κακάο – του ακατέργαστου συστατικού που χρησιμοποιούν οι σοκολατοποιίες – βρίσκεται σε υψηλό ρεκόρ, καθώς έχει αυξηθεί σχεδόν 400% από τις αρχές του 2023. Οι εταιρείες ζαχαροπλαστικής διερευνούν εναλλακτικά συστατικά, όπως το χαρούπι και οι εκδόσεις που καλλιεργούνται στο εργαστήριο. Αλλά τίποτα δεν μοιάζει με την πραγματική  σοκολάτα. Οι τιμές των κόκκων καφέ έχουν αυξηθεί σημαντικά επίσης, προκαλώντας οργή στους εθισμένους στον εσπρέσο Ιταλούς.

Η κλιματική αλλαγή ευθύνεται κυρίως. Οι ασυνήθιστα κακές σοδειές εξαντλούν τα αποθέματα και ανεβάζουν τις παγκόσμιες τιμές των γεωργικών προϊόντων: οι τιμές της ζάχαρης, του τσαγιού και των πορτοκαλιών έχουν επίσης εκτιναχθεί τα τελευταία χρόνια. Οι ακανόνιστες βροχοπτώσεις και οι υψηλότερες θερμοκρασίες στη Δυτική Αφρική έχουν οδηγήσει σε κακές αποδόσεις κακάο. Η Ακτή του Ελεφαντοστού και η Γκάνα είναι υπεύθυνες για περίπου το 60% της παγκόσμιας προσφοράς συστατικών σοκολάτας. Όσον αφορά τον καφέ, ο ζεστός καιρός στη Βραζιλία – ένας σημαντικός παραγωγός κόκκων arabica (η πιο μαλακή ποικιλία) – έχει προκαλέσει ανησυχίες για την προσφορά . Αυτό ακολουθεί τρία συνεχόμενα χρόνια ελλείμματος σε κόκκους robusta, λόγω της ξηρασίας στο Βιετνάμ, τον μεγαλύτερο παραγωγό.

Η κακοκαιρία έχει επιδεινωθεί από άλλες επιπλοκές, συμπεριλαμβανομένης της παγκόσμιας έλλειψης λιπασμάτων, που προκλήθηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία, και την εξάπλωση του ιού του διογκωμένου βλαστού κακάο. Το κλίμα, η γεωπολιτική και ο λοιμός είναι, φυσικά, πέρα ​​από τον έλεγχο μεμονωμένων πολιτικών σε χώρες που εμπορεύονται κακάο και καφέ. Τι μπορούν όμως να κάνουν για να βοηθήσουν;

Το μάντρα «πρώτον, μην κάνεις κακό» έρχεται στο μυαλό. Οι αμφισβητούμενες δημόσιες παρεμβάσεις έχουν ωθήσει τις τιμές της σοκολάτας και του καφέ υψηλότερα. Οι κυβερνήσεις της Ακτής Ελεφαντοστού και της Γκάνας καθόρισαν την τιμή για τους παραγωγούς κακάο τους. Αυτή τη στιγμή οι καλλιεργητές αμείβονται πολύ χαμηλότερα από την επικρατούσα παγκόσμια τιμή. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι αυτό αποθάρρυνε την παραγωγή και συνέβαλε στη χρόνια υποεπένδυση σε φάρμες κακάο, γεγονός που άφησε τις αποδόσεις πιο ευάλωτες στις καιρικές διακυμάνσεις και τις ασθένειες. Έχει επίσης δώσει κίνητρα για το λαθρεμπόριο σε λιγότερο ρυθμιζόμενες αγορές.

Σε μέρη όπου οι παραγωγοί κακάο δραστηριοποιούνται σε πιο απελευθερωμένες αγορές, η παραγωγή αυξάνεται σταθερά. Οι καλλιεργητές στον Εκουαδόρ και τη Βραζιλία επενδύουν σε φυτά αγροτεχνολογίας και υψηλότερης ποιότητας, και οι δύο χώρες έχουν θέσει φιλόδοξα σχέδια για να ενισχύσουν τις μελλοντικές εξαγωγές.

Ο νέος νόμος της ΕΕ για την αποψίλωση των δασών ήταν άλλο ένα εμπόδιο για τους αγρότες. Ο καλοπροαίρετος κανονισμός απαγορεύει να πωλούνται στο μπλοκ αγαθά που παράγονται με προϊόντα που καλλιεργούνται σε αποψιλωμένη γη. Επρόκειτο να εφαρμοστεί στα τέλη του περασμένου έτους, αλλά καθυστέρησε για άλλους 12 μήνες λόγω της αβεβαιότητας σχετικά με τον τρόπο εφαρμογής του. Οι Ευρωπαίοι, οι μεγαλύτεροι πότες καφέ στον κόσμο, έχουν ανταποκριθεί με προεφοδιασμό των αγορών κόκκων καθώς αντιμετωπίζουν τη νομοθεσία, η οποία απαιτεί από αυτούς να αποδείξουν ότι οι εισαγωγές καφέ τους δεν προέρχονται από αποψιλωμένες περιοχές. Αυτή η βιασύνη για αγορά έχει επιδεινώσει την απότομη άνοδο των τιμών των κόκκων τον περασμένο χρόνο.

Η νομοθεσία της ΕΕ απαιτεί ξεκάθαρα διευκρινίσεις. Η καθυστέρησή της θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει τους μικρούς αγρότες να πληρούν τις απαιτήσεις ιχνηλασιμότητας. Και παρόλο που η κυβέρνηση της Ακτής Ελεφαντοστού και της Γκάνας αύξησαν πρόσφατα τις τιμές των αγροκτημάτων κακάο, θα πρέπει να καταργήσουν τους ελέγχους των τιμών.

Για τους λάτρεις του καφέ, υπάρχει φως μπροστά. Η Παγκόσμια Τράπεζα προβλέπει ότι οι τιμές των κόκκων arabica και robusta θα μειωθούν τα επόμενα χρόνια καθώς η παραγωγή αυξάνεται. Προβλέπει επίσης πτώση 13% στις τιμές του κακάο φέτος. Το κλίμα θα παραμείνει πηγή αστάθειας. Αλλά εάν οι νομοθέτες σκεφτούν κριτικά τις αδυναμίες τους στην πρόσφατη άνοδο των τιμών, οι προμήθειες θα βελτιωθούν. Σε τελική ανάλυση, η ακόρεστη όρεξη του κόσμου για κακάο και καφέ διασφαλίζει ότι υπάρχει κάθε λόγος για τους αγρότες να συνεχίσουν να επενδύουν.