Η τάση πώλησης στα ομόλογα συγκλονίζει τον κόσμο και οι συνθήκες που επικρατούν πιέζουν τις κυβερνήσεις και προκαλεί ανησυχία στους επενδυτές.
Η Wall Street ανησυχεί πραγματικά για τα ομόλογα. Την Παρασκευή, μια έκθεση για τις θέσεις εργασίας που ξεπέρασε τις προσδοκίες ώθησε τις αποδόσεις των 10ετών Treasurys στο 4,772%, το υψηλότερο κλείσιμο από την 1η Νοεμβρίου 2023, και εκείνες των 30ετών στο 4,962%.
Ομόλογα Βρετανία: Ξυπνούν μνήμες της κρίσης χρέους του 1976 – Τι ανησυχεί τους επενδυτές
Αυτό που τρομάζει τις αγορές, ωστόσο, είναι ότι μεγάλο μέρος της πρόσφατης ανόδου των αποδόσεων δεν φαίνεται να αντανακλά τις προσδοκίες για ισχυρότερη οικονομική ανάπτυξη, σημειώνει η WSJ.
Αντίθετα, μπορεί να είναι το αποτέλεσμα του ότι οι επενδυτές εφαρμόζουν υψηλότερο discount ή «πριμ διάρκειας» για τη διακράτηση μακροπρόθεσμων ομολόγων, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ.
Ορισμένοι αναλυτές το αποδίδουν στο ενδεχόμενο οι προαναγγελθέντες δασμοί του Ντόναλντ Τραμπ να εκτροχιάσουν την παγκόσμια οικονομία και να οδηγήσουν σε άλμα του πληθωρισμού, ενώ οι φορολογικές περικοπές του θα διογκώσουν περαιτέρω τα ελλείμματα του προϋπολογισμού.
Οι κινήσεις των ασφαλίστρων διάρκειας συνήθως συσχετίζονται έντονα σε όλο τον κόσμο και οι συνέπειες γίνονται πιο έντονα αισθητές στις ασθενέστερες οικονομίες του εξωτερικού, ιδίως στη Βρετανία. Εκεί, οι αποδόσεις των 30ετών διαπραγματεύονται γύρω στο 5,4%, σε υψηλό 27 ετών.
Τα ομόλογα στην Ευρώπη
Η επικεφαλής του υπουργείου Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου Ρέιτσελ Ριβς, η οποία έχει δεσμευτεί δημόσια ότι θα κατευνάσει τις αγορές ομολόγων, ενώ προσπαθεί επίσης να θέσει ορισμένες φιλοδοξίες μέτριας ανάπτυξης στον τελευταίο προϋπολογισμό της, βρίσκεται υπό ισχυρή πίεση.
Η Γαλλία βρίσκεται επίσης στην καυτή έδρα: Η κυβέρνηση είναι δεσμευμένη από ένα κοινοβουλευτικό αδιέξοδο και έχει πλέον το κόστος δανεισμού σταθερά πάνω από αυτό της Ελλάδας.
Σε μια περαιτέρω ένδειξη προβλημάτων, η λίρα και το ευρώ πέφτουν, με το τελευταίο να υποχωρεί κοντά στην ισοτιμία με το δολάριο ΗΠΑ. Ο S&P 500 και ο Stoxx Europe 600 έκλεισαν την Παρασκευή με πτώση 1,5% και 0,8%, αντίστοιχα.
Αλλά αντίθετα, τα ομόλογα μπορεί τελικά να αποδειχθούν το πιο ασφαλές μέρος εν μέσω της καταιγίδας.
Πρώτον, οι χώρες που τυπώνουν το δικό τους νόμισμα δεν μπορούν πραγματικά να ωθηθούν σε χρεοκοπία. Το πιο σημαντικό, τα Treasury που συνδέονται με τον πληθωρισμό έχουν επίσης ξεπουλήσει, διαψεύδοντας την ιδέα ότι οι αγορές βλέπουν την καυτή οικονομία και τους δασμούς ως σοβαρό πληθωριστικό πρόβλημα.
Ίσως όλα να έχουν να κάνουν με τα επιτόκια τελικά. Από τον Δεκέμβριο, η Fed έχει καταπνίξει τις προσδοκίες για παρατεταμένο κύκλο μείωσης των επιτοκίων.
Ως αποτέλεσμα, ολόκληρο το μεσαίο τμήμα της καμπύλης αποδόσεων του υπουργείου Οικονομικών —από δύο έως πενταετείς λήξεις— έχει θετική κλίση για πρώτη φορά από το 2022.
Επενδύσεις σταθερού εισοδήματος
Αλλά αυτό φτάνει στην ουσία του θέματος. Η σημερινή κατάσταση, στην οποία οι κεντρικές τράπεζες μπόρεσαν να αυξήσουν επιθετικά τα επιτόκια χωρίς να βλάψουν την οικονομία, στη συνέχεια να τα μειώσουν σιγά-σιγά ενώ εκπέμπουν επιθετικά (γερακισια) μηνύματα, είναι σχεδόν άνευ προηγουμένου.
Έχοντας αυτό υπόψη, αυτό που συμβαίνει με τα ομόλογα έχει νόημα. Οι επενδυτές σταθερού εισοδήματος έχουν αποκλείσει μια «σκληρή προσγείωση» για την οικονομία και έχουν πειστεί από αξιωματούχους ότι οι αποδόσεις σε μετρητά πιθανότατα δεν θα πέφτουν κάτω από το 3,5% για το άμεσο μέλλον.
Άρχισαν έτσι να απαιτούν μεγαλύτερη ανταμοιβή για να κλειδώσουν τα χρήματά τους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Αυτός ο όρος premium εξακολουθεί να μην είναι τεράστιος: Σύμφωνα με πληροφορίες, προσθέτει 0,6 ποσοστιαίες μονάδες στις αποδόσεις 10 ετών, όταν ο ιστορικός μέσος όρος είναι 1,5 ποσοστιαίες μονάδες. Η απότομη κλίση του μεγαλύτερου μέρους της καμπύλης απόδοσης παραμένει ήπια για τα ιστορικά πρότυπα
Latest News
Οι traders ποντάρουν σε περαιτέρω αδυναμία της στερλίνας
Η στερλίνα αποδείχθηκε το πιο εύθραυστο νόμισμα μεταξύ των ομολόγων της στις ανεπτυγμένες χώρες την περασμένη εβδομάδα
«Όλα τα λεφτά» ο πληθωρισμός των ΗΠΑ για τις αγορές - Τι αναμένουν Fed, αναλυτές και επενδυτές
Τα τελευταία στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ έφεραν τα πάνω-κάτω στις αγορές - Πώς θα κινηθούν τα επιτόκια
Η Λιβύη θέλει να αλλάξει πίστα στην παραγωγή πετρελαίου - Το deal με 22 θαλάσσια οικόπεδα
Η Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου στη Λιβύη (NOC) σχεδιάζει διαγωνισμό για 22 χερσαία και υπεράκτια τετράγωνα εξερεύνησης πετρελαίου
Οι καταλύτες που μπορούν να συντηρήσουν την θετική πορεία των μετοχών στο Χρηματιστήριο Αθηνών
Θετική η εικόνα που προβάλει η JP Morgan για το Χρηματιστήριο καθώς θεωρεί την Ελλάδα ως μια ελκυστική επενδυτική επιλογή εντός της Ευρωζώνης
Οι εκδικητές των ομολόγων επέστρεψαν: Ποιοι είναι και ποια η σχέση τους με την Ελλάδα
Οι χρηματοοικονομικές αγορές σήμερα έχουν τους δικούς τους αυτοδιορισμένους φύλακες: τους εκδικητές των ομολόγων
Διψήφια αύξηση στα μπόνους στελεχών μεγάλων τραπεζών της Wall Street
Οι αυξήσεις ακολουθούν δύο χρόνια συγκράτησης στον κλάδο - Οι διοικούντες σχεδιάζουν αυξήσεις που αντικατοπτρίζουν την ανάκαμψη
Ανοίγει η πόρτα του χρηματιστηρίου για τους «μικρούς» - Τι αλλάζει στην Λεωφόρο Αθηνών
Τι φέρνει στο Χρηματιστήριο Αθηνών το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την Κεφαλαιαγορά - Οι δυο άξονες και το διακύβευμα
Iσχυρές απώλειες στη Wall Street, αλλάζουν οι εκτιμήσεις για τη Federal Reserve
Το κλίμα στη Wall Street επιδεινώθηκε μετά την ανακοίνωση ότι η αύξηση των θέσεων εργασίας ήταν πολύ ισχυρότερη από ό,τι αναμενόταν
Επέλαση των «ταύρων» στην αγορά του ουρανίου - Το πυρηνικό στοίχημα της Big Tech
Η αναγέννηση της πυρηνικής ενέργειας φέρνει το ουράνιο στο προσκήνιο, ωστόσο οι προκλήσεις είναι πολλές και τα προβλήματα ποικίλα
Έριξαν και τις αγορές της Ευρώπης τα αμερικανικά στοιχεία
Οι ευρωπαϊκοί δείκτες ροκάνισαν σημαντικά τα κέρδη μιας κατά τα άλλα θετικής εβδομάδας