Στάση αναμονής τηρεί η κρύπτο αγορά, καθώς οι τελευταίες εβδομάδες χαρακτηρίζονται από έλλειψη βασικής κατεύθυνσης.

Στο διάγραμμα φαίνεται η πορεία της τιμής του μεγαλύτερου σε κεφαλαιοποίηση κρυπτονομίσματος, Bitcoin (BTC), που εν πολλοίς είναι και ο οδηγός της αγοράς.

Η ζώνη των 91.000 δολαρίων μοιάζει αρκετά κρίσιμη στήριξη, καθώς εκεί έχουν ενεργοποιηθεί πολλάκις τα αντανακλαστικά των αγοραστών, που απορροφούν οποιαδήποτε προσφορά παρά το γεγονός ότι το κρυπτονόμισμα διαπραγματεύεται στα ιστορικά του υψηλά.

Μάλιστα, το 2024 κατέγραψε σημαντικά κέρδη +120%, ενώ στη διετία έχει υπερπολλαπλασιαστεί η τιμή του, πράγμα που υποδεικνύει το έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον. Τέλος, η καταγραφεί του «προφητικού» επιπέδου των 100.000 δολαρίων άνοιξε… την όρεξη για συζητήσεις πέριξ των 500.000 στα επόμενα χρόνια και μετά το halving του 2028, με τον πρώτο στόχο για το 2025 τις 150.000 δολάρια.

Για τη συνέχεια

Οι προβλέψεις συγκλίνουν στο ότι θα υπάρξει συνέχεια στο μεσοπρόθεσμο. Οι παράγοντες που δικαιολογούν κάτι τέτοιο στέκουν ως έχουν και έχουν παρουσιαστεί εδώ, πάντως είναι κοινός τόπος ότι η «επίλυση» συστημικών ζητημάτων, με κυριότερο την ευρύτερη αναγνώριση και αποδοχή των κρυπτονομισμάτων από τα παγκόσμια συστήματα κεφαλαιαγοράς.

Υπενθυμίζουμε ότι τα νομίσματα αυτά, μέχρι πρότινος, δεν αφορούσαν σε «επενδυτικά-χρηματοπιστωτικά μέσα» κατά τον νόμο, ώστε και ο συναλλασσόμενος με αυτά από τις αντίστοιχες

πλατφόρμες ή ανταλλακτήρια να μην υπάγεται στην κατηγορία του «Επενδυτή», ώστε να επωφελείται από τις προστατευτικές ρυθμίσεις του δικαίου της Κεφαλαιαγοράς. crypto

Τι αλλάζει

Τα πράγματα αλλάζουν, διότι πλέον τα συμφέροντα είναι πολλά. Η εξαρχής προσφορά «επίσημων» επενδυτικών οχημάτων, όπως τα futures, τα ETFs και τα CFDs έχουν μετατρέψει τους κανόνες του παιχνιδιού, και επιτρέπουν στους ενδιαφερόμενους να τοποθετούνται. Προς το παρόν, η γκάμα είναι στενή περιλαμβάνοντας ένα μέρος από όλα τα κρυπτονομίσματα, πιθανόν λόγω όγκου συναλλαγών, και σταδιακά ανανεώνεται.

H έλευση του MiCA στα ευρωπαϊκά πράγματα είναι άλλο ένα βήμα για τη ρύθμιση αυτής της αγοράς. Υπενθυμίζεται ότι τέθηκε σε ισχύ ο Κανονισμός 2024/1114 (MICA) που θεσπίζει κανόνες για την αγορά των κρυπτοστοιχείων, με τις ζυμώσεις να συνεχίζονται τόσο σε ενωσιακό όσο και σε εγχώριο επίπεδο για την εξειδίκευση και τη θέσπιση εφαρμοστικών μέτρων για την προστασία των επενδυτών.

Απαιτείται αυξημένη προσοχή

Τέλος, είναι περιττό να αναφερθούμε σε λοιπούς επενδυτικούς κινδύνους που προκύπτουν από τη συναλλακτική δραστηριότητα, και που εδράζονται επί δύο πυλώνων: την έντονη μεταβλητότητα της ίδιας της τιμής των -περισσότερων- κρυπτονομισμάτων (λόγω της αντίστοιχης πολυπαραγοντικής επίδρασης) και η ύπαρξη μόχλευσης που πολλαπλασιάζει την αγοραστική δύναμη του επενδυτή εκθέτωντάς τον σε ασύμμετρα υψηλό κίνδυνο απομείωσης του επενδεδυμένου κεφαλαίου στον βωμό του επίσης ακραίου πλουτισμού, ή έστω της υπόσχεσης για αυτόν.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Experts