Η Ελλάδα δεν κάνει τυχαία πρωταθλητισμό τα τελευταία χρόνια στον τουρισμό. Η χρήση αεροπλάνου, του βασικού μεταφορικού μέσου άφιξης των ξένων στη χώρα μας, κινείται καλύτερα και από την περίοδο πριν απ’ την πανδημία. Η ανάκτηση των διαθέσιμων αεροπορικών θέσεων φτάνει στη χώρα μας το 127% σε σχέση με το 2019 και αποτελεί το μεγαλύτερο ποσοστό στην Ευρώπη. Το πρόβλημα για τον τουρισμό μας, ειδικά από φέτος, είναι ότι δυο μεγάλες δεξαμενές τουριστών, η Γερμανία και οι σκανδιναβικές χώρες, όχι απλά δεν έχουν φτάσει τα προ πανδημίας επίπεδα, αλλά παρατηρείται συνεχής συρρίκνωση.
Στη Γερμανία το ποσοστό ανάκτησης είναι μόλις στο 85% του 2019, όσο και στη Φινλανδία, ενώ στη Σουηδία κινείται στο 75%. Μια αεροπορική «μαύρη τρύπα» δημιουργείται στον ελληνικό τουρισμό, δημιουργώντας προβληματισμό για τη φετινή περίοδο. Η συρρίκνωση των αεροπορικών δρομολογίων στις συγκεκριμένες χώρες έχει οδηγήσει σε αύξηση των αεροπορικών ναύλων, τα οποία επιβαρύνονται από «πράσινους φόρους» κάνοντας για πολλούς πολίτες των συγκεκριμένων χωρών δυσβάσταχτο το καλοκαιρινό τουριστικό προσκύνημα στη Μεσόγειο.
Για να γίνει πιο συγκεκριμένο το πρόβλημα που δημιουργείται: Τον Οκτώβριο η χαμηλού κόστους ιρλανδική εταιρεία Ryanair ανακοίνωσε την περικοπή του 12% της δυναμικότητας των πτήσεών της από τη Γερμανία. Μεταξύ άλλων αποχώρησε της πλήρωσης από τα αεροδρόμια του Ντόρτμουντ, της Δρέσδης και της Λειψίας, μείωσε κατά 60% την κίνηση από το Αμβούργο και κατά 20% από το Βερολίνο. Τον ίδιο μήνα η επίσης χαμηλού κόστους Eurowing θυγατρική της Lufthansa, είπε ότι θα περικόψει πάνω από 1.000 πτήσεις από το Αμβούργο, ενώ προειδοποίησε με σημαντική αύξηση των αεροπορικών ναύλων.
Το θέμα της ακρίβειας κάνει τις πτήσεις ασύμφορες και στέλνει πολλούς πελάτες σε άλλα μεταφορικά μέσα, όπως το τρένο. Τους πρώτους εννέα μήνες του 2024 το κόστος μιας οικονομικής πτήσης στη Γερμανία ήταν περίπου κατά 60% ακριβότερο σε σχέση με το 2019. Και έπεται συνέχεια. Τον περασμένο Μάιο η κυβέρνηση αύξησε την εισφορά στα αεροπορικά εισιτήρια από 15 έως 71 ευρώ ανά εισιτήριο, ανάλογα με τον προορισμό.
Από φέτος, προστίθεται ένα τέλος για την ασφάλεια του αεροδρομίου που θα κινείται μεταξύ 10 και 15 ευρώ ανά επιβάτη, ενώ αυξάνοντας και οι εισφορές των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας.
Μπορεί να αλλάξει η κατάσταση; Πιθανότατα ναι. Στη Σουηδία, που η μεταπανδημική της τουριστική ανάπτυξη ήταν μικρότερη και από αυτή της Γερμανίας, έχουν εξαγγείλει την κατάργηση ενός περιβαλλοντικού φόρου στα αεροπορικά εισιτήρια που εισήχθη το 2018. Η Ryanair ήδη απάντησε με αύξηση των πτήσεων από και προς τη Σουηδία.
Λύσεις με λίγα λόγια υπάρχουν και είναι πολλές. Μια ευρωπαϊκή κινητοποίηση για ένα συμμάζεμα των χρεώσεων συζητείται ευρέως. Είναι επίσης σαφές ότι η εποχή των πτήσεων με την τιμή ενός εισιτηρίου κινηματογράφου δεν πρόκειται να επιστρέψουν και αυτό πρέπει να το συνυπολογίσει στην πολιτική της μια χώρα όπως η Ελλάδα, που εξαρτάται οικονομικά από τις αεροπορικές αφίξεις τουριστών…
Latest News
Οι 4+1 εποχές του τραπεζικού συστήματος
Η βαθύτερη κατανόηση της πορείας του τραπεζικού συστήματος και κυρίως της αλληλεπίδρασης μεταξύ πιστωτικής επέκτασης και επάρκειας καταθέσεων παρουσιάζει μια σειρά από προκλήσεις
Το έλλειμμα της οικονομίας
Δεν έχουμε βρει τον τρόπο να ανατρέψουμε την πιο ολέθρια για την ελληνική οικονομία συνθήκη
Ποιος ο ρόλος για τη μεταλλευτική βιομηχανία
Αν η Ελλάδα θέλει να ενισχύσει την «ενδογενή» ανάπτυξη της, αλλά με την απαραίτητη παραγωγική εξωστρέφεια, ο ορυκτός πλούτος της αποτελεί μεγάλη ευκαιρία
Κάτι ψήνεται
Η πολιτική αβεβαιότητα που περιβάλει την επιστροφή Τραμπ
Τι πρέπει να περιμένουν οι ελληνικές τράπεζες το 2025
Το έτος 2025, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα αντιμετωπίζει μια σειρά από προκλήσεις αλλά και ευκαιρίες
Ποιοι κερδίζουν από τα ασφάλιστρα υγείας
Σύντομα θα έχουμε θέμα και με τις χρεώσεις των ιδιωτικών νοσοκομείων, καθώς οι ασφαλιστικές πετούν στα ιδιωτικά θεραπευτήρια τον «μουτζούρη» των αυξήσεων
Τι είναι η νέα επιχειρηματικότητα;
Αν και δεν υπάρχει ξεκάθαρος και ενιαίος ορισμός γιατί οι τύποι των επιχειρήσεων διαφέρουν μεταξύ τους, ωστόσο υπάρχουν αρχές της επιχειρηματικότητας οι οποίες σήμερα είναι γρήγορα μεταβαλλόμενες.
Χώρα παντοπωλείων…
Πλέον πήρε κεφάλι η δημιουργία παντοπωλείων, κοινώς μπακάλικα στην πιο εξευγενισμένη σημερινή μορφή
Οι προτεραιότητες και οι στόχοι του υπουργείου Ναυτιλίας
Σε μια περίοδο που χαρακτηρίζεται από σημαντικές προκλήσεις και δύσκολες γεωπολιτικές συγκυρίες, η ελληνική ναυτιλία παραμένει η ραχοκοκαλιά του διεθνούς εμπορίου
Ελλάδα 2025: Από την ανθεκτικότητα στη βιώσιμη ανάπτυξη
Το 2025 αναμένεται να είναι έτος κρίσιμο για την αξιοποίηση των ευκαιριών και την εδραίωση της Ελλάδας ως κόμβου καινοτομίας και βιωσιμότητας