
Ταμπλέτες και συσκευές που κατασκευάζονται στην Κίνα, υβριδικά αυτοκίνητα που κατασκευάζονται στον Καναδά, ευρωπαϊκό κρασί. Καθώς η δεύτερη ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ ως προέδρου πλησιάζει γρήγορα, οι Αμερικανοί προμηθεύονται αγαθά εν αναμονή των δασμών που σχεδιάζει να επιβάλει ο Τραμπ στις εισαγωγές, σύμφωνα με δημοσκόπηση αναγνωστών του Guardian.
Μετά τις εκλογές, ο Τραμπ έχει υποσχεθεί να επιβάλει άμεσα δασμούς 25% στις μεξικανικές και καναδικές εισαγωγές, μαζί με την αύξηση των υφιστάμενων δασμών στις κινεζικές εισαγωγές κατά 10%.
Τραμπ: Απειλεί να αλλάξει την ισορροπία ΕΕ και ΗΠΑ σε εμπόριο και αμυντικές δαπάνες [γράφημα]
Στην προεκλογική εκστρατεία, ο Τραμπ δήλωσε ότι θα επιβάλει δασμούς 10% έως 20% σε όλες τις εισαγωγές.
Οι οικονομολόγοι συμφωνούν ευρέως ότι οι τιμές θα αυξηθούν με τους δασμούς. Αν και η πολιτική αυτή έχει ως στόχο να ενθαρρύνει τις αμερικανικές εταιρείες να παράγουν τα προϊόντα τους στην εγχώρια αγορά, η παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού έχει γίνει τόσο μπερδεμένη και διασυνδεδεμένη που για πολλές εταιρείες το πιο απλό θα είναι να μετακυλήσουν το κόστος των δασμών στους καταναλωτές – στελέχη από πολλές εταιρείες, όπως η Walmart, η Columbia Sportswear και η AutoZone, δήλωσαν ότι θα πράξουν το ίδιο.
Σε δημοσκόπηση της Harris/Guardian τον Νοέμβριο, σχεδόν οι μισοί (44%) των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι σχεδίαζαν αγορές πριν από την είσοδο του Τραμπ στο αξίωμα, ενώ σχεδόν τα δύο τρίτα (62%) δήλωσαν ότι τουλάχιστον προσαρμόζουν τα οικονομικά τους σχέδια για το επόμενο έτος.
Ο Guardian ρώτησε τους αναγνώστες αν είχαν πραγματοποιήσει ή σχεδίαζαν να πραγματοποιήσουν αγορές εν όψει των δασμών του Τραμπ. Δεκάδες απάντησαν με το τι είχαν αγοράσει έχοντας κατά νου την ημέρα της ορκωμοσίας.
«Αίσθηση επείγοντος»
Παρόλο που πολλοί δήλωσαν ότι θα προτιμούσαν να μην προβούν σε μεγαλύτερες αγορές, πολλοί ένιωσαν την πίεση των επικείμενων δασμών.
«Η σύζυγός μου και εγώ σχεδιάζουμε να αγοράσουμε νέα iPad της Apple», δήλωσε ο Bob McMahon από το West Chester της Πενσυλβάνια. «Πρόκειται για αγορές που σκεφτόμασταν εδώ και αρκετό καιρό, αλλά τώρα αισθανόμαστε μια αίσθηση επείγοντος, καθώς οι δασμοί του Τραμπ πιθανότατα θα αυξήσουν τις τιμές».
Οι οικιακές συσκευές, όπως τα πλυντήρια και τα στεγνωτήρια και οι συσκευές κουζίνας, ήταν επίσης στην κορυφή του ενδιαφέροντος. Η Εθνική Ομοσπονδία Λιανικού Εμπορίου εκτιμά ότι οι καταναλωτές θα πληρώσουν επιπλέον 6,4- 10,9 δισ. δολάρια για συσκευές με δασμούς.
«Αγοράζουμε ένα νέο πλυντήριο και στεγνωτήριο … το οποίο έχουμε αναβάλει λόγω ιατρικών λογαριασμών», δήλωσε η Liza Gilbert από το La Crosse του Wisconsin. «Θα είναι ακόμη πιο δύσκολο να το αντέξουμε οικονομικά τον Ιανουάριο».
Όσοι σχεδίαζαν ανακαινίσεις σπιτιών αγόραζαν οικοδομικά υλικά εν όψει των δασμών, ιδίως αυτών που έχουν επιβληθεί στον Καναδά και θα μπορούσαν να επηρεάσουν υλικά όπως το εισαγόμενο ξύλο για ντουλάπια.
Οι καταναλωτές στις ΗΠΑ αποθηκεύουν
Με τις ελλείψεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19 να είναι ακόμη πρόσφατη ανάμνηση για πολλούς, οι άνθρωποι αποθηκεύουν επίσης είδη πρώτης ανάγκης, συμπεριλαμβανομένων των τροφίμων και του χαρτιού τουαλέτας, με την αβεβαιότητα των μελλοντικών τιμών.
«Ο σύζυγός μου και εγώ αποθηκεύσαμε χαρτί υγείας και αλεύρι νωρίς κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οπότε σκεφτήκαμε να είμαστε έξυπνοι και να προσπαθήσουμε να προλάβουμε τις διαφαινόμενες αυξήσεις των τιμών λόγω των δασμών του Τραμπ», δήλωσε η Molly Heath, από την Ινδιανάπολη της Ιντιάνα. «Το μάθημα έγινε μάθημα, σωστά;»
Η Heath πρόσθεσε ότι κάνοντας περισσότερη έρευνα, η οικογένειά της κατέληξε στο συμπέρασμα ότι θα ήταν δύσκολο να «προλάβουμε» τους δασμούς. «Αποφασίσαμε ότι θα ήταν σοφότερο να επανεξετάσουμε τον προϋπολογισμό του νοικοκυριού και να προετοιμαστούμε για μια γενική αύξηση του κόστους ζωής», δήλωσε η Heath.
Άλλοι έχουν αποθηκεύσει τρόφιμα που μπορούν να διαρκέσουν στα ράφια τους.
«Τα πάντα θα εκτοξευθούν στα ύψη όταν [ο Τραμπ] αναλάβει τα καθήκοντά του», δήλωσε η Carol Lee Wood από τη Βιρτζίνια, η οποία είπε ότι έχει κάνει περισσότερες αγορές φασολιών, ρυζιού, γάλακτος σε σκόνη και καταψυγμένων αποξηραμένων φρούτων και λαχανικών. «Μακάρι να μπορούσα να αποθηκεύσω βενζίνη και αβοκάντο!»


Latest News

Η βρετανική χαλυβουργία ζητά βοήθεια για τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος από την κυβέρνηση
Ο κλάδος της χαλυβουργίας δέχθηκε πλήγμα απο τους δασμούς και ζητά μείωση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος

Σε ανοδική πορεία η Burger King στη Γαλλία
Η Burger King , που ανήκει στον όμιλο Bertrand, διαθέτει σήμερα 550 καταστήματα στη Γαλλία

Διατυπώνει ανησυχίες για την πολιτική δασμών ο Τζέιμι Ντίμον
Ο CEO της JPMorgan Τζέιμι Ντίμον που είχε πει «ξεπεράστε το», μιλώντας για την πολιτική δασμών του Τραμπ, αλλάζει γνώμη

Το νέο στοίχημα της Shein - Ποια αγορά θεωρεί Ελ Ντοράντο
«Είμαστε έτοιμοι να πούμε σε μια φανταστική κεφαλαιαγορά», τονίζει ο Ντόναλντ Ταγκ - Η χασούρα, τα κέρδη και η IPO στο Λονδίνο

Τι συμβαίνει όταν σταματά η επιστήμη
Ο Τραμπ κόβει τις επιχορηγήσεις για την έρευνα - Στον αέρα 300.000 επιστήμονες σε 2.500 Πανεπιστήμια, ιατρικές σχολές και ερευνητικά ιδρύματα.

Διπλάσια χρήματα απο τον CEO της Deutsche Bank έβγαλε πέρυσι, στέλεχος της τράπεζας
Οι αμοιβές του υπάλληλου της Deutsche Bank το 2024 , έφτασαν τα 18 εκατ. ευρώ - Συνολικά 647 άτομα απο το προσωπικό είχαν κέρδη πάνω απο ένα εκατ. ευρώ

Σε ρυθμούς τεχνητής νοημοσύνης «τρέχει» η Κίνα - Υπάρχει όμως κίνδυνος «φούσκας»;
Η Κίνα περνά μια περίοδο αντίστοιχη με την ευφορία της Wall Street για την τεχνητή νοημοσύνη - Τα ισχυρά χαρτιά και οι αδυναμίες

Το «αθόρυβο» στοίχημα πίσω από την επιστροφή της Ρωσίας στις αγορές
Traders και διαχειριστές κεφαλαίων αναζητούν ρωσικά assets στοιχηματίζοντας στην επιστροφή της Ρωσίας στις αγορές

Εκτός του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου οι λομπίστες της Huawei
Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ακολουθεί ένα κύμα αναζητήσεων και συλλήψεων στο πλαίσιο έρευνας για διαφθορά, απο τις βελγικές δικαστικές αρχές

Deutsche Bank: Πρώην κορυφαίο στέλεχος ζητά αποζημίωση 152 εκατ. ευρώ για την υπόθεση της Monte Paschi
Η υπόθεση αφορά την Banca Monte dei Paschi di Siena, μια από τις παλιότερες τράπεζες του κόσμου