
Η Ελλάδα αναδεικνύεται σε ηγέτιδα δύναμη στην Ευρώπη στον τομέα των διμερών συμβολαίων ανανεώσιμης ενέργειας (PPAs – Power Purchase Agreements) με μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες όπως η Amazon, η Google και η Microsoft. Αυτή η εξέλιξη αποδεικνύει τη δυναμική της χώρας στον κλάδο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και τη στρατηγική της θέση ως ελκυστικός προορισμός για βιώσιμες επενδύσεις. Τι είναι τα PPAs και γιατί είναι σημαντικά; Τα Power Purchase Agreements είναι μακροπρόθεσμα συμβόλαια μεταξύ παραγωγών ανανεώσιμης ενέργειας και μεγάλων εταιρειών που επιδιώκουν να εξασφαλίσουν ηλεκτρική ενέργεια σε σταθερές τιμές και με βιώσιμο τρόπο.
ΑΠΕ: Στα σκαριά ρύθμιση για επιστροφή εγγυητικών σε βαλτωμένα φωτοβολταϊκά και αιολικά
Με τη χρήση των PPAs:
Οι εταιρείες μειώνουν το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα, εξασφαλίζοντας 100% καθαρή ενέργεια.
Οι παραγωγοί ανανεώσιμης ενέργειας αποκτούν χρηματοδότηση για νέα έργα, σταθεροποιώντας τις επενδύσεις τους σε μια αγορά που χαρακτηρίζεται από διακυμάνσεις.
Πόλος έλξης
Η Ελλάδα έχει γίνει πόλος έλξης για τις τεχνολογικές εταιρείες. Η Ελλάδα βρίσκεται στην κορυφή των χωρών που υπογράφουν PPAs με εταιρείες τεχνολογίας στην Ευρώπη. Οι κύριοι λόγοι για αυτό περιλαμβάνουν κυρίως το πλούσιο δυναμικό σε ΑΠΕ. Η χώρα μας διαθέτει εξαιρετικές συνθήκες για την ανάπτυξη ηλιακής και αιολικής ενέργειας, καθιστώντας την ιδανικό κόμβο για έργα ανανεώσιμης ενέργειας. Παράλληλα έχει στρατηγική γεωγραφική θέση. Η Ελλάδα αποτελεί κομβικό σημείο μεταξύ Ευρώπης, Ασίας και Αφρικής, προσφέροντας ευκαιρίες για διασύνδεση δικτύων και εξαγωγή ενέργειας. Εχει πλέον στρατηγική συνεργασία με πολυεθνικές. Μεγάλες εταιρείες όπως η Microsoft, η οποία έχει ανακοινώσει επενδύσεις για data centers στη χώρα, αλλά και η Amazon και η Google, επιλέγουν την Ελλάδα για την επίτευξη των στόχων ουδέτερου άνθρακα έως το 2030.
Φαίνεται ότι αποτελεί ελκυστικό επενδυτικό περιβάλλον. Οι ελληνικές πολιτικές για την προώθηση των ΑΠΕ και των πράσινων επενδύσεων, σε συνδυασμό με προγράμματα χρηματοδότησης της ΕΕ, προσελκύουν μεγάλες πολυεθνικές. Τα παραδείγματα και τα οφέλη πολλά. Η Microsoft επενδύει σε data centers στην Αττική, δεσμευόμενη για πλήρη χρήση ανανεώσιμης ενέργειας. Η Amazon προχωρά σε PPAs για την αγορά ηλιακής ενέργειας, ενισχύοντας τις υποδομές της στην Ελλάδα. Η Google ενισχύει τη δέσμευσή της για καθαρή ενέργεια με επενδύσεις σε ελληνικά αιολικά πάρκα.
Τα PPAs αυτά προσφέρουν σταθερές τιμές ενέργειας μακροπρόθεσμα, οικονομική βιωσιμότητα σε επενδύσεις ΑΠΕ, αλλά και νέες θέσεις εργασίας και τεχνογνωσία στον τομέα της καθαρής ενέργειας στην Ελλάδα. Το μέλλον των PPAs στην Ελλάδα διαγράφεται λαμπρό. Η δυναμική της Ελλάδας ως προορισμός για διμερή συμβόλαια αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω με νέα έργα ηλιακής και αιολικής ενέργειας σε περιφέρειες όπως η Πελοπόννησος, η Κρήτη και η Δυτική Μακεδονία. Ακόμη αναμένεται επέκταση των διασυνοριακών δικτύων ενέργειας προς την Ευρώπη. Επίσης, υπάρχει προσδοκία για στενότερη συνεργασία με τεχνολογικούς κολοσσούς που δεσμεύονται για βιώσιμη ανάπτυξη. Για την επιτυχία της Ελλάδας έγινε λόγος και στην Ισπανία που είναι δεύτερη στον τομέα αυτό. Το Objective ανέφερε συγκεκριμένα:
«Από αρνητική τιμή σε περισσότερα από 170 ευρώ: Η Ισπανία ανακτά συμβάσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, μόνο η Ελλάδα υπογράφει περισσότερα με εταιρείες τεχνολογίας. Η Amazon, η Google και η Microsoft είναι οι εταιρείες που αποκτούν τις περισσότερες μακροπρόθεσμες διμερείς συμβάσεις ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη».
Πηγή: Premium έκδοση ΤΑ ΝΕΑ


Latest News

Οι στόχοι της Ελλάδας για την πράσινη μετάβαση - Τι είπαν Παπασταύρου - Hoekstra
Οι προτεραιότητες για την πράσινη μετάβαση - Εξελίξεις για το Κοινωνικό Ταμείο για το Κλίμα

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα «made in China» στη... Σερβία
Η JMEV επιβεβαίωσε την κατασκευή του εργοστασίου στη Σερβία

Made in Serbia - Τι σχεδιάζουν οι Κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες
Η JMEV επιβεβαίωσε την κατασκευή του εργοστασίου

ΔΕΗ blue: Στην Πάτρα το πιο ισχυρό Hub φόρτισης της Ελλάδας
Με συνολική ισχύ 1,2 MW, το νέο ΔΕΗ blue Hub υποστηρίζει την ταυτόχρονη φόρτιση έως και 29 οχημάτων

Masdar: Εδραιώνει την παρουσία της στην Ευρώπη με την ολοκλήρωση της εξαγοράς του 100% της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ
Η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου της Masdar στην Ευρώπη, στο πλαίσιο του στρατηγικού στόχου της εταιρείας για 100 GW παγκόσμιας εγκατεστημένης ισχύος έως το 2030

ΟΤ Delphi Economic Forum X – Καρτάλης (ΕΚΠΑ): «Χωρίς τις ΑΠΕ, η Ελλάδα θα είχε υπερδιπλάσια τιμή ρεύματος»
Οι συνθήκες που διαμορφώνονται υπό την προεδρία Τραμπ στις ΗΠΑ, επηρεάζουν και θα επηρεάσουν την ενεργειακή μετάβαση, είπε ο Κώστας Καρτάλης, καθηγητής του ΕΚΠΑ, στο ΟΤ Delphi Economic Forum X

Ανοίγει το «παιχνίδι» με τις μπαταρίες στα φωτοβολταϊκά
Σε φάση εκκίνησης η πλατφόρμα υποδοχής αιτήσεων από τον ΔΕΔΔΗΕ. Εξετάζεται παράταση πέραν της 30ης Απριλίου λόγω των καθυστερήσεων.

Πλήγμα στον κλάδο της πράσινης ενέργειας από τους δασμούς Τραμπ
Οι δασμοί Τραμπ αποτελούν γροθιά στην πράσινη βιομηχανία που ήδη υποφέρει από την ανάκαμψη των ορυκτών καυσίμων

Ομάδα Task Force από την Messaritis Ανανεώσιμες για έργα της Ομάδας Β
Tην Κυριακή 6 Απριλίου, η Messaritis Ανανεώσιμες κλήθηκε να αποκόψει περί τους 80 σταθμούς και το κατάφερε με επιτυχία

Η Μελόνι ζητά αναθεώρηση της ευρωπαϊκής πολιτικής για το περιβάλλον
Η ιταλίδα πρωθυπουργός, Τζόρτζια Μελόνι, προτίθεται να ζητήσει αναθεώρηση των ιδεολογικών κανόνων της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας