
Τις πρωτοβουλίες και τις υπό εξέλιξη δράσεις του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για την από-ανθρακοποίηση της ναυτιλίας, την ενεργειακή μετάβαση του ακτοπλοϊκού στόλου, κυρίως με το μοντέλο ΣΔΙΤ για τις άγονες γραμμές και τον εκσυγχρονισμό των λιμενικών υποδομών της χώρας, παρουσίασε στις Βρυξέλλες ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Χρήστος Στυλιανίδης, σε μέλη της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που ανέλαβε καθήκοντα την 1η Δεκεμβρίου 2024 και σε υψηλόβαθμους αξιωματούχους.
Reuters: Τι εξετάζει ο ΟΛΠ μετά την απόφαση των ΗΠΑ να βάλουν στη «μαύρη λίστα» την Cosco
Κατά τη διάρκεια των επαφών του, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ενημέρωσε για την εξέλιξη των έργων που χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το χρονοδιάγραμμα υλοποίησής τους και συζήτησε τρόπους περαιτέρω ενίσχυσης των δράσεων του υπουργείου μέσα από χρηματοδοτικά εργαλεία της Ε.Ε.
Οπως υπογραμμιζεται, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την πρόοδο των έργων και επιβεβαίωσαν τη δέσμευση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να συνεχίσει να υποστηρίζει τις πρωτοβουλίες και τα έργα που αποσκοπούν στη σύγχρονη και περιβαλλοντικά φιλική ναυτιλία, με τις ανάλογες λιμενικές υποδομές.
Από την πλευρά του ο κ. Στυλιανίδης, εξέφρασε τις ευχαριστίες της ελληνικής κυβέρνησης για τη σταθερή υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και επανέλαβε την πάγια θέση της Ελλάδας για υλοποίηση των στόχων της «πράσινης συμφωνίας» μέσα στο πλαίσιο των πολιτικών της Ε.Ε. και του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ).
Τόνισε, δε, τη σημασία εφαρμογής ρεαλιστικών πολιτικών που θα ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής ναυτιλίας, ως στρατηγικού τομέα τόσο για την οικονομία όσο και για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης. Δόθηκε, επίσης, έμφαση στην εδαφική και κοινωνική συνοχή με επίκεντρο τη νησιωτικότητα.

Απο τη συνάντηση του υπουργού Ναυτιλίας με τον Εκτελεστικό Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπεύθυνο για τη Συνοχή και τις Μεταρρυθμίσεις, Rafaelle Fitto
Στο πλαίσιο των πολλαπλών συναντήσεών του ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής συζήτησε, επίσης, τις προκλήσεις για τη διεθνή και ευρωπαϊκή ναυτιλία λόγω της γεωπολιτικής αστάθειας και το ρόλο της Ελλάδας ως ηγέτιδας ναυτιλιακής δύναμης.
Πέραν του ευρύτερου ναυτιλιακού τομέα, συζητήθηκε και η δια θαλάσσης μετανάστευση στον ελληνικό θαλάσσιο χώρο.
Συγκεκριμένα, ο υπουργός Ναυτιλίας συναντήθηκε με τον Εκτελεστικό Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπεύθυνο για τη Συνοχή και τις Μεταρρυθμίσεις, Rafaelle Fitto, τον Επίτροπο Μεταφορών και Τουρισμού, Απόστολο Τζιτζικώστα, τον Επίτροπο Αλιείας και Ωκεανών Κώστα Καδή, την Επίτροπο για τη Μεσόγειο, Dubravka Suica, τη Γενική Διεύθυντρια Περιφερειακής Πολιτικής (DG Regio), Θέμις Χριστοφίδου, τον Γενικό Διευθυντή για το Κλίμα (DG Clima), Kurt Vandenberghe και την εκτελούσα χρέη Γενικής Διευθύντριας Εσωτερικών Υποθέσεων (DG Home), Beate Gminder.


Latest News

Η μεταβλητότητα παραμένει το κυρίαρχο στοιχείο για τα δεξαμενόπλοια
Η πτώση για τα δεξαμενόπλοι μπορεί να μην είναι άμεση - Οι ανισορροπίες στην προσφορά και στη ζήτηση πετρελαίου θα παραμένουν παράλληλα με τις ευκαιρίες

Capital Clean Energy Carriers: Καθέλκυση του μεγαλύτερου στην ιστορία πλοίου μεταφοράς υγρού διοξειδίου του άνθρακα
Κατασκευάζεται από τα Κορεάτικα ναυπηγεία HD Hyundai Mipo και διαθέτει χωρητικότητα 22.000 κ.μ.

Αύξηση κερδών κατά 37% το 2024 για τον ΟΛΘ - Προτείνει μέρισμα 2 ευρώ/μετοχη
Το προτεινόμενο μέρισμα θα είναι στα € 2 ανά μετοχή, αυξημένο κατά 54% σε σχέση με το προηγούμενο έτος (1,3 ευρώ ανά μετοχή)

Πώς θα κινηθούν οι τιμές στα ακτοπλοϊκά φέτος – Τι θα γίνει με τα ταχύπλοα
«Υπάρχει κυβερνητική δέσμευση να μην αυξηθούν οι τιμές στα συμβατικά πλοία, ενώ στα ταχύπλοα ενδέχεται να μειωθούν» σημείωσε ο υφυπουργός Ναυτιλίας, Στέφανος Γκίκας

«Ξεπουλάνε» τα ακτοπλοϊκά για το Πάσχα - «Ζαλίζουν» οι τιμές
Οι τουριστικοί πράκτορες επισημαίνουν ότι για την Μεγάλη Τετάρτη και την Μεγάλη Πέμπτη τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια είναι ελάχιστα

Τραμπ: Εντολή στις υπηρεσίες να σχεδιάσουν τη Ναυτική Αναγέννηση των ΗΠΑ
Το εκτελεστικό διάταγμα του Τραμπ αποσκοπεί στην αντιμετώπιση της κυριαρχίας της Κίνας στη ναυτιλία των ωκεανών

Το στοίχημα Κικίλια για μείωση των τιμών
Οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Ναυτιλίας θα πρέπει να καταγράψουν τις τιμές που ισχύουν αυτή τη στιγμή για όλες τις γραμμές και όλα τα πλοία

Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών: Θετικά και αρνητικά σημεία στην απόφαση του ΙΜΟ για την πράσινη μετάβαση της ναυτιλίας
Η πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστώ, Μελίνα Τραυλού μιλάει για άδικη μεταχείριση του LNG που υπονομεύει τις επενδύσεις που έχουν πραγματοποιηθεί

Οι Ευρωπαίοι εφοπλιστές χαιρετίζουν τη συμφωνία για τις ανθρακούχες εκπομπές
Η συμφωνία επιτεύχθηκε μετά από ψηφοφορία, ένα γεγονός σπάνιο στον ΙΜΟ όπου πάντα επιδιώκεται η ομοφωνία

Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών: +100 υποτροφίες για το Ακαδημαϊκό Έτος 2025-2026
Η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών χορηγεί και φέτος +100 Υποτροφίες, καθώς και την υποτροφία με τη συμβολική ονομασία «Αριστεία»