
«Η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ έχει ευεργετική επίδραση στη θνησιμότητα από όλες τις αιτίες», κατέληξε μια νέα έκθεση που δημοσιεύτηκε από τις Εθνικές Ακαδημίες Επιστημών, Μηχανικής και Ιατρικής (NASEM) στις Ηνωμένες Πολιτείες και η οποία υποστηρίχθηκε από την Υπηρεσία Τροφίμων και Διατροφής του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ.
Η έκθεση που ανατέθηκε από το Κογκρέσο ως μέρος της πενταετούς ενημέρωσης των διατροφικών κατευθυντήριων γραμμών για τον πληθυσμό των ΗΠΑ, εξέτασε τον αντίκτυπο, θετικό, αρνητικό ή ουδέτερο, της μέτριας κατανάλωσης αλκοόλ σε οκτώ πτυχές της ανθρώπινης υγείας, συμπεριλαμβανομένης της θνησιμότητας από κάθε αιτία καρδιαγγειακών παθήσεων και ορισμένων τύπων καρκίνου, επισημαίνει σε ανάρτησή της η ΚΕΟΣΟΕ.
Κρασί: Επιστροφή στην ισορροπία; – «Ρευστή» η κατάσταση για το χύμα
Δεκατέσσερις ειδικοί ερευνητές αξιολόγησαν την ύπαρξη επαρκών επιστημονικών στοιχείων για τη διεξαγωγή συστηματικής ανάλυσης καθεμιάς από αυτές τις πτυχές, προτού προχωρήσουν στην σύνταξη της έκθεσης και στη συνέχεια η εργασία τους επανεξετάστηκε από δέκα άλλους ερευνητές, ορισμένοι από τους οποίους είναι γνωστοί για την καταπολέμηση του αλκοόλ.
«Η έκθεση NASEM…παρέχει μια καλά ερευνημένη ματιά στην τρέχουσα κατάσταση της επιστημονικής γνώσης σχετικά με τις επιπτώσεις στην υγεία της μέτριας κατανάλωσης αλκοόλ»
Τα όρια της έρευνας
Ποσοτικοποιώντας τη μέτρια κατανάλωση ενός ποτηριού (14 g αλκοόλ) την ημέρα για τις γυναίκες και δύο ποτηριών (28 g αλκοόλ) για τους άνδρες, οι ερευνητές έλαβαν υπόψιν τους μια αρχική ανάλυση στοιχείων που δημοσιεύθηκαν μεταξύ 2010 και 2024. Φρόντισαν να αποκλείσουν από την ανάλυσή τους οποιαδήποτε μελέτη συμπεριλαμβανομένων των σημερινών απεχόντων που είχαν καταναλώσει αλκοόλ στο παρελθόν, για να αποφευχθεί η μεθοδολογική προκατάληψη. Κατέταξαν επίσης τα συμπεράσματά τους σε επίπεδα βεβαιότητας: ισχυρά, μέτρια και χαμηλά.
Ωστόσο, δεν ανέλυσαν τις επιπτώσεις στην υγεία μεμονωμένων τύπων αλκοολούχων ποτών και περιέγραψαν το σύνολο των δεδομένων από τα οποία μπορούν να εξαχθούν συμπεράσματα για το αλκοόλ και την υγεία ως «ατελή». Η πιθανότητα υποτίμησης της κατανάλωσης αλκοόλ και η έλλειψη τυποποίησης όρων όπως «μη πότης» και «μέτρια πότης» αποτελούν, στην πραγματικότητα, προκλήσεις για την έρευνα και διερεύνηση οδών για την κάλυψη ορισμένων κενών και την «ενίσχυση των διαθέσιμων πληροφοριών».
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι μόνο μεγάλης κλίμακας τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές, οι οποίες δεν έχουν πραγματοποιηθεί ποτέ για το αλκοόλ και την υγεία, θα επέτρεπαν την επίτευξη υψηλού επιπέδου βεβαιότητας.
Οι επιβεβαιώσεις
Σε κάθε περίπτωση, μόλις παγιοποιήθηκαν οι προϋποθέσεις, η ομάδα ερευνητών κατέληξε στο συμπέρασμα «με μέτριο επίπεδο βεβαιότητας» ότι «σε σύγκριση με όσους δεν καταναλώνουν ποτέ αλκοόλ, η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ σχετίζεται με χαμηλότερη θνησιμότητα από κάθε αιτία».
Μια εξήγηση για αυτό το αποτέλεσμα έγκειται στα οφέλη της μέτριας κατανάλωσης στα καρδιαγγειακά νοσήματα, ιδιαίτερα στον κίνδυνο καρδιαγγειακής θνησιμότητας για άνδρες και γυναίκες. Το ίδιο ισχύει για το μη θανατηφόρο έμφραγμα του μυοκαρδίου και το μη θανατηφόρο εγκεφαλικό επεισόδιο, αν και το επίπεδο βεβαιότητας για τα δύο τελευταία είναι χαμηλό (σε σύγκριση με μέτριο για την καρδιαγγειακή θνησιμότητα).
Οι επιδράσεις
Στον περίπλοκο τομέα των καρκίνων, οι ερευνητές έχουν δημιουργήσει μια αιτιώδη σχέση μεταξύ της μέτριας κατανάλωσης αλκοόλ και του υψηλότερου κινδύνου καρκίνου του μαστού (μέτριο επίπεδο βεβαιότητας), καθώς και μια συσχέτιση μεταξύ της μέτριας κατανάλωσης και του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου (χαμηλή βεβαιότητα), σε σύγκριση με τη χαμηλότερη κατανάλωση.
Από την άλλη πλευρά, «δεν μπορούσε να εξαχθεί κανένα συμπέρασμα σχετικά με τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου στους μέτριους καταναλωτές σε σύγκριση με τους ισόβιους απέχοντες». Το ίδιο ισχύει και για τους καρκίνους του φάρυγγα, της στοματικής κοιλότητας, του οισοφάγου ή του λάρυγγα.
Τέλος, οι ερευνητές δεν βρήκαν στοιχεία συσχέτισης μεταξύ της μέτριας κατανάλωσης αλκοόλ και του κινδύνου εμφάνισης άνοιας, νόσου Αλτσχάιμερ ή γνωστικής έκπτωσης, σε σύγκριση με την αποχή ή την περιστασιακή κατανάλωση.
Οι ψευδείς ισχυρισμοί κατέρρευσαν
«Η έκθεση NASEM…παρέχει μια καλά ερευνημένη ματιά στην τρέχουσα κατάσταση της επιστημονικής γνώσης σχετικά με τις επιπτώσεις στην υγεία της μέτριας κατανάλωσης αλκοόλ», δήλωσε η δρ Laura Catena, η οποία δημιούργησε έναν ιστότοπο το περασμένο καλοκαίρι, ειδικό για τη συλλογή επιστημονικών πληροφοριών σχετικά με η σχέση μεταξύ της μέτριας κατανάλωσης κρασιού/αλκοόλ και της υγείας.
Γιατρός επειγόντων περιστατικών, τονίζει ότι το συμπέρασμα της έκθεσης για τη θνησιμότητα από κάθε αιτία αποτελεί «μια ισχυρή αντίκρουση σε όλους εκείνους που ισχυρίζονται ότι δεν υπάρχει «ασφαλές επίπεδο» κατανάλωσης αλκοόλ».


Latest News

Χάνει έδαφος ο ελληνικός αμπελώνας - Οι μεταβολές
Υψηλός παραμένει ο αριθμός των εκτάσεων με αμπέλι που εγκαταλείφθηκαν από το 2016 – Τι δείχνουν τα στοιχεία

Σταμενίτης: Η ανθεκτικότητα του πρωτογενούς τομέα, η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζουμε
Σε αυνδιάσκεψη για τις προτεραιότητες της πολωνικής προεδρίας στο Συμβούλιο της ΕΕ το πρώτο εξάμηνο του 2025, συμμετείχε ο Διονύσης Σταμενίτης

Τσιάρας: Σύντομα η καταβολή και του υπολοίπου των αποζημιώσεων για πανώλη και ευλογιά
Η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης είναι συνεκτική και στηρίζει σταδιακά κάθε κοινωνική ομάδα, είπε από το Mega News, ο Κώστας Τσιάρας

Άμεση λήψη μέτρων για ομαλή αρδευτική περίοδο στην Ηλεία
Τι αποφασίστηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Ηλεία ενόψει της νέας αρδευτικής περιόδου

Σε ανοδική τροχιά οι εξαγωγές φρούτων και λαχανικών – Ζητούνται μέτρα για εισαγωγές από Βουλγαρία
Τι δείχνουν τα στοιχεία για τις εξαγωγές έως 28/3/2025 2025 – Εν αναμονή των εκτιμήσεων για τις ζημιές από τον παγετό σε καλοκαιρινά φρούτα

Φαραντούρης: Επείγουσα ερώτηση στην Κομισιόν για δασμούς σε κρασιά και αλκοολούχα ποτά από τις ΗΠΑ
Μέτρα αποτροπής και αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών που θα επιφέρει η ενδεχόμενη επιβολή δασμών στους παραγωγούς ζητά ο ευρωβουλευτής της Αριστεράς Νικόλας Φαραντούρης

Πότε ξεκινά η υποβολή παραστατικών και ποσοτήτων για τις συνδεδεμένες ενισχύσεις
Πότε ανοίγει από τον ΟΠΕΚΕΠΕ το σύστημα υποβολής των αιτήσεων ΕΑΕ 2024 – 2027, για τις συνδεδεμένες ενισχύσεις ενόψει των επικείμενων πληρωμών

Πλημμυρίζουν οι αγορές με ελαιόλαδο Τυνησίας - «Alert» για απάτη και νοθεία
Οι αυξημένες ποσότητες με ελαιόλαδο που εισάγονται από χώρες εκτός ΕΕ οδηγούν σε πτώση των τιμών – Τι δείχνουν τα στοιχεία

Τσιάρας: Η ανθεκτικότητα του πρωτογενούς τομέα είναι η πρόκληση της εποχής μας
Τι είπε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας, μιλώντας στο Star Forum που διοργανώθηκε στη Λαμία

Σε νέα φάση ο εμπορικός πόλεμος των ΗΠΑ – Χαμένοι και οι αμερικανοί αγρότες
Οι δασμοί Τραμπ, όπως επισημαίνουν οι αγρότες, αναμένεται να προκαλέσουν νέα απώλεια στο εισόδημά τους