Στον απόηχο του τέλους των περιορισμών σε δολάρια και των υπερβολικών δασμών της εποχής Άσαντ στη Συρία, έχει οδηγήσει σε έξαρση της ζήτησης για δυτικά αγαθά, εκτινάσσοντας στα ύψη της εισαγωγές προϊόντων που είχαν εξαφανιστεί από τα ράφια κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου.

Όπως γράφουν οι Financial Times, γύρω από την πρωτεύουσα Δαμασκό, τα καταστήματα είναι πλέον γεμάτα με τουρκικό εμφιαλωμένο νερό, κύβους μπουγιόν που παράγονται στη Σαουδική Αραβία, λιβανέζικο γάλα σε σκόνη και δυτικές μάρκες σοκολάτας, όπως Twix και Snickers. Σε ένα σούπερ μάρκετ στο κέντρο της πόλης, ένας ολόκληρος τοίχος ήταν αφιερωμένος στα Pringles.

«Ό,τι εισάγεται που βλέπετε είναι καινούργιο», είπε ένας εργαζόμενος σε ένα σούπερ μάρκετ, προσθέτοντας ότι ο κόσμος ήταν πιο ενθουσιασμένος με τα γνωστά γαλλικά τρίγωνα τυράκια και τα ποτά όπως η Pepsi. «Ό,τι πουλούσαμε μέχρι τώρα ήταν συριακής παραγωγής».

Συρία: Η Σαουδική Αραβία ζητά την άρση των κυρώσεων – Επιφυλακτική η ΕΕ

Ο Άσαντ, το 2013, ποινικοποίησε τα ξένα νομίσματα σε μια προσπάθεια να ενισχύσει τη συριακή λίρα κατά τη διάρκεια της βίαιης 13χρονης σύγκρουσης , ενώ το καθεστώς αύξησε επίσης τους τελωνειακούς δασμούς για να ενισχύσει τα έσοδα. Τα iPhone, για παράδειγμα, υπόκεινταν σε δασμό σχεδόν 900 δολάρια.

Αυτό ανάγκασε τους Σύρους να βασίζονται σε τοπικά παραγόμενα αγαθά, με αχαλίνωτο λαθρεμπόριο από τον Λίβανο ειδών που δεν μπορούσαν να προέρχονται από την εγχώρια αγορά, όπως η σάλτσα σόγιας. Οι διεθνείς κυρώσεις επιδείνωσαν την απομόνωση, αν και τα τρόφιμα και τα φάρμακα εξαιρούνταν.

Το λαθρεμπόριο στη Συρία

Ξένα αντικείμενα κρύβονταν πίσω από πάγκους και πουλιόντουσαν κρυφά σε όσους ήξερα πώς να τα ζητήσουν. Ο φόβος για επιδρομές, συλλήψεις και εκβιασμούς από το προσωπικό ασφαλείας ήταν τόσο μεγάλος που οι Σύροι συχνά απέφευγαν να αναφέρουν εντελώς τη λέξη «δολάριο» – χρησιμοποιώντας κωδικές λέξεις όπως «μαϊντανός».

Η νέα κυβέρνηση υπό την ηγεσία του HTS επέτρεψε έκτοτε τις συναλλαγές σε δολάρια και το Σάββατο ανακοίνωσε ένα νέο σύνολο ενοποιημένων προσαρμοσμένων τελών, σύμφωνα με το οποίο οι ισχύοντες δασμοί μειώνονται κατά 50%-60%. Πρόσθεσε ότι τα χαμηλότερα τέλη για τις εισαγωγές πρώτων υλών θα βοηθούσαν στην προστασία των τοπικών παραγωγών.

«Το κύριο καθήκον μας αυτή την περίοδο είναι να τονώσουμε την οικονομία , να διατηρήσουμε τους θεσμούς και να υπηρετήσουμε τους πολίτες», δήλωσε ο Maher Khalil al-Hasan, υπουργός Εσωτερικού Εμπορίου, στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Sana αυτόν τον μήνα.

Τα εισαγόμενα αγαθά που επί χρόνια έρεαν από την Τουρκία στη βορειοδυτική επαρχία Ιντλίμπ υπό την ηγεσία των HTS άρχισαν να περνούν στην υπόλοιπη χώρα, καθώς και εκείνα από τον Λίβανο, όπου τα αυτοκίνητα διέρχονται από τα σύνορα ως επί το πλείστον ανεξέλεγκτα.

Οι τοπικές μάρκες παραμένουν σημαντικά φθηνότερες από τις ξένες. Ένα μπουκάλι συριακό κέτσαπ Dolly’s, για παράδειγμα, πωλήθηκε για 14.000 συριακές λίρες (περίπου 1 $) σε ένα σούπερ μάρκετ, ενώ ο Heinz πωλήθηκε για 78.000.

Η επιστροφή μιας άλλης νοσταλγικής μάρκας, του γαλλικού «La vache qui rit» που χρησιμοποιούνται για σάντουιτς από γενιές Σύριων παιδιών, έχει προκαλέσει αστεία διαδικτυακά αστεία.

«Πόσο καιρό πέρασε από τότε που είδες αυτό το χαμόγελο;» είπε ένας Σύρος σε ένα βίντεο στο Instagram με τη διάσημη αγελαδίτσα της μάρκας. «Ο γάιδαρος έφυγε και η αγελάδα επέστρεψε».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή