Ένας στους έξι εργαζόμενους στη Βρετανία αποφεύγει ορισμένα γεύματα για να τα βγάλει πέρα, καθώς τα νοικοκυριά εξακολουθούν να βρίσκονται υπό την πίεση του υψηλότερου κόστους των τροφίμων, της ενέργειας και άλλων βασικών αγαθών.

Επισημαίνοντας τον αντίκτυπο της κρίσης του κόστους ζωής στα νοικοκυριά των εργαζομένων, τα στοιχεία του Κογκρέσου Εργατικών Συνδικάτων της Βρετανίας (TUC) έδειξαν ότι το 17% των εργαζομένων πλήρους ή μερικής απασχόλησης παρέλειψε κάποιο γεύμα για να μειώσει τα έξοδά του τους τελευταίους τρεις μήνες.

Σύμφωνα με έρευνα της YouGov σε περισσότερους από 2.500 εργαζόμενους ενήλικες την εβδομάδα πριν από τα Χριστούγεννα, ένας στους 10 δήλωσε ότι παρέλειψε ένα γεύμα κάθε μέρα ή τις περισσότερες μέρες.

Το sell off στα ομόλογα απειλεί να τινάξει στον αέρα τον προϋπολογισμό των Εργατικών

Δυσκολίες στη Βρετανία

Το Post Office ανέφερε ξεχωριστά ότι οι αναλήψεις μετρητών στα υποκαταστήματά του ξεπέρασαν το 1 δισ. λίρες τον Δεκέμβριο, η πρώτη φορά στα αρχεία που αυτό συνέβη μέσα σε έναν μόνο μήνα, καθώς οι άνθρωποι βασίστηκαν στα μετρητά για να διαχειριστούν τους προϋπολογισμούς τους. Πραγματοποιήθηκαν περίπου 979 εκατ. λίρες για προσωπικές αναλήψεις μετρητών και 35 εκατ. λίρες για αναλήψεις μετρητών από επιχειρήσεις.

«Τα στοιχεία μας αποδεικνύουν ότι εκατομμύρια άνθρωποι εξακολουθούν σαφώς να βασίζονται στα μετρητά για τη διαχείριση του προϋπολογισμού τους σε καθημερινή βάση», δήλωσε ο Ρος Μπόρκετ, διευθυντής τραπεζικών εργασιών του Post Office.

«Είδαμε σημαντικά ποσά μετρητών να αποσύρονται καθημερινά ενόψει της ημέρας των Χριστουγέννων, υπογραμμίζοντας πόσο ζωτικής σημασίας είναι για τους ανθρώπους να μπορούν να αποσύρουν το ποσό των μετρητών που χρειάζονται, με ακρίβεια δεκάρας, αν το απαιτούν, στα υποκαταστήματά μας».

Η TUC δήλωσε ότι τα ευρήματά της δείχνουν την κληρονομιά «14 ετών στασιμότητας των Τόρις» και υπογράμμισε τη σημασία των σχεδίων των Εργατικών για την ενίσχυση των δικαιωμάτων των εργαζομένων στο πλαίσιο της πιο ριζικής αναμόρφωσης του εργατικού δικαίου εδώ και μια γενιά.

Τρικλοποδιές από τις αγορές

Η κυβέρνηση του Κιρ Στάρμερ δέχεται αυξανόμενη πίεση να βρει τρόπους για την ανάπτυξη της οικονομίας μετά από μια εβδομάδα αναταραχής στις χρηματοπιστωτικές αγορές που έστειλε το κόστος δανεισμού του Ηνωμένου Βασιλείου στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δεκαετιών.

Η Υπουργός Οικονομικών Ρέιτσελ Ριβς ζήτησε από τους συναδέλφους της στο υπουργικό συμβούλιο να καταρτίσουν σχέδια για την τόνωση της ανάπτυξης εν μέσω ανησυχιών ότι η αύξηση του κόστους δανεισμού, παράλληλα με τις αδύναμες προοπτικές της οικονομίας και τον επίμονο πληθωρισμό, θα μπορούσε να την αναγκάσει να παραβιάσει τους δικούς της δημοσιονομικούς κανόνες.

Η Ριβς θεωρείται βέβαιο ότι πραγματοποίησε συναντήσεις με επιχειρηματίες την περασμένη εβδομάδα για να υπογραμμίσει την προτεραιότητά της να «συνεργαστεί σε συνεργασία» με τις επιχειρήσεις. Ανώτερη πηγή του Υπουργείου Οικονομικών δήλωσε ότι ζητήθηκε επίσης από τις επιχειρήσεις να υποβάλουν τις ιδέες τους για την αναπτυξιακή πολιτική, πριν η καγκελάριος εκφωνήσει μια σημαντική ομιλία αργότερα αυτό το μήνα.

Η Ριβς πιστεύεται ότι διερευνά περικοπές στις δημόσιες δαπάνες μεταξύ των επιλογών για την εξισορρόπηση των βιβλίων, εν μέσω προειδοποιήσεων ότι η απότομη αύξηση του κόστους δανεισμού θα μπορούσε να σαρώσει όλο το απόθεμα των 10 δισ. λιρών έναντι των δημοσιονομικών κανόνων που κράτησε σε εφεδρεία στον προϋπολογισμό του φθινοπώρου.

Οι ηγέτες των συνδικάτων φοβούνται ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να αντιμετωπίσει πιέσεις από βιομηχανικούς ομίλους για να μειώσει τη δέσμη μεταρρυθμίσεων για τα δικαιώματα των εργαζομένων ως μια επιλογή «χωρίς κόστος» για να βοηθήσει τις επιχειρήσεις να πλοηγηθούν σε μια επικίνδυνη οικονομική προοπτική.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή