Έντονη ανησυχία προκαλούν στην Ευρώπη οι αυξήσεις που καταγράφονται στις τιμές τόσο του πετρελαίου όσο και του φυσικού αερίου, σε μια περίοδο που η ζήτηση για ενέργεια είναι αυξημένη -λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών- και οι αποθήκες στην ΕΕ αδειάζουν με ταχύτατους ρυθμούς.

Όπως δείχνουν τα στοιχεία της Gas Infrastructure Europe,  οι αποθήκες φυσικού αερίου είναι γεμάτες σε ποσοστό μόλις 66%.

Tα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού τύπου Brent αυξήθηκαν 1,48 δολ., ή 1,9%, στα 81,24 δολ. το βαρέλι, αφού έφτασαν νωρίτερα στα 81,49 δολ., στο υψηλότερο επίπεδο από τις 27 Αυγούστου.

Το αμερικανικό αργό πετρέλαιο West Texas Intermediate σημείωσε άνοδο 1,67 δολ. ή 2,2%, στα 78,24 δολ. το βαρέλι αφού έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο από τις 15 Αυγούστου στα 78,58 δολάρια.

Το Brent και το WTI έχουν σημειώσει άνοδο άνω του 6% από τις 8 Ιανουαρίου, μετά την επιβολή ευρύτερων κυρώσεων στο ρωσικό πετρέλαιο από το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ. Οι νέες κυρώσεις περιελάμβαναν τους παραγωγούς Gazprom Neft και Surgutneftegaz, καθώς και 183 πλοία που έχουν αποστείλει ρωσικό πετρέλαιο, στοχεύοντας τα έσοδα που χρησιμοποίησε η Μόσχα για να χρηματοδοτήσει τον πόλεμο της με την Ουκρανία.

Οι κινήσεις – λιγότερο από δύο εβδομάδες πριν από την ανάληψη των καθηκόντων του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ – ρίχνουν τα φώτα της δημοσιότητας στην Ινδία και την Κίνα, με τα διυλιστήρια να αναγκάζονται ενδεχομένως να αναζητήσουν εναλλακτικές προμήθειες.

Η Ινδία έχει αναδειχθεί ως ζωτικής σημασίας αγοραστής για το ρωσικό αργό μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία το 2022 και η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στη Σαγκάη αυξήθηκαν κατά το ημερήσιο όριο.

TRaders αναφέρουν ότι ανεξάρτητα διυλιστήρια στη Σαντόνγκ της Κίνας πραγματοποίησαν έκτακτες συνεδριάσεις για να προσπαθήσουν να βρουν εάν θα μπορούσαν να συνεχίσουν τις παραδόσεις αργού, εν μέσω κυρώσεων. Στην Ινδία, αξιωματούχοι του διυλιστηρίου δήλωσαν ότι προετοιμάζονται για μεγάλη αναστάτωση, η οποία μπορεί να διαρκέσει έως και έξι μήνες.

Η άνοδος στο πετρέλαιο

Το αργό πετρέλαιο έχει αυξηθεί τις τελευταίες εβδομάδες, με τα κέρδη να προκαλούνται από το ψυχρότερο καιρό, την πτώση των αμερικανικών αποθεμάτων και τις εικασίες ότι οι αξιωματούχοι Τραμπ ενδέχεται να καταστήσουν αυστηρότερους τους περιορισμούς στις ροές από το Ιράν τους επόμενους μήνες. Το ευρύ πακέτο κυρώσεων από την απερχόμενη κυβέρνηση Μπάιντεν απειλεί να φέρει νέα αναταραχή, αλλάζοντας ενδεχομένως το πλαίσιο της αγοράς για τον ΟΠΕΚ+ καθώς η συμμαχία σχεδιάζει να αρχίσει να χαλαρώνει τους περιορισμούς της παραγωγής αργότερα αυτό το έτος μετά από μια σειρά καθυστερήσεων.

Οι μετρήσεις που παρακολουθούνται στενά δείχνουν πιο αυστηρές συνθήκες. Μεταξύ αυτών, το άμεσο spread του Brent – η διαφορά μεταξύ των δύο πλησιέστερων συμβολαίων του – ήταν 1,21 δολάρια το βαρέλι διευρύνοντας το ανοδικό μοτίβο. Αυτό είναι πάνω από τρεις φορές πριν από ένα μήνα.

Η άνοδος των τιμών μπορεί επίσης να αποτελέσει πρόκληση για τους κεντρικούς τραπεζίτες, συμπεριλαμβανομένης της Federal Reserve, εάν οδηγήσει σε πιο επίμονο πληθωρισμό. Οι επενδυτές περιορίζουν τις προσδοκίες για τον ρυθμό μείωσης των επιτοκίων από τη Fed φέτος, με την οικονομία των ΗΠΑ να αποδεικνύεται εύρωστη και τις πιέσεις στις τιμές να παραμένουν.

Οι εκτιμήσεις των οίκων για την ενέργεια

Μεταξύ των τραπεζών, η Citigroup Inc. εκτιμά ότι έως και το 30% του λεγόμενου σκιώδους στόλου δεξαμενόπλοιων της Ρωσίας θα μπορούσε να επηρεαστεί, απειλώντας έως και 800.000 βαρέλια την ημέρα, αν και η πραγματική απώλεια μπορεί να είναι μικρότερη από το μισό. Η Goldman Sachs Group Inc. δήλωσε ότι δεν έχει αλλάξει τις προσδοκίες της για τη ρωσική προσφορά, καθώς το αργό θα μπορούσε να τιμολογηθεί ακόμη πιο φθηνά για να δώσει κίνητρα για αγορές στην ενέργεια.

Η Morgan Stanley από την πλευρά της αύξησε συγκρατημένα τις προβλέψεις της για το Brent. «Οι νέες κυρώσεις των ΗΠΑ στη βιομηχανία πετρελαίου της Ρωσίας προχώρησαν περισσότερο από το αναμενόμενο», δήλωσε ο αναλυτής στρατηγικής εμπορευμάτων Martijn Rats σε έκθεση της 13ης Ιανουαρίου. «Θα χρειαστεί λίγος χρόνος για να αφομοιωθούν αυτά τα μέτρα, αλλά αυτό δημιουργεί αρνητικό κίνδυνο για την προσφορά πετρελαίου, τουλάχιστον για μια περίοδο».

Οι επόμενες κινήσεις του ΟΠΕΚ+ στην ενέργεια

Η ευρύτερη συμμαχία ΟΠΕΚ+, η οποία περιλαμβάνει τη Ρωσία, σχεδιάζει να αναζωογονήσει την παραγωγή σταδιακά από τον Απρίλιο μετά από μια σειρά αναβολών και τα μέλη της έχουν σημαντική πλεονάζουσα ικανότητα στη διάθεσή τους. Ο ίδιος ο ΟΠΕΚ θα εκδώσει την τελευταία του ανάλυση για την κατάσταση της παγκόσμιας αγοράς την Τετάρτη.

Ράλι και στο φυσικό αέριο

Σημαντική είναι και η αύξηση στο φυσικό αέριο, με τις τιμές να αυξάνονται περισσότερο από 4% και το το συμβόλαιο αναφοράς της Ολλανδίας TTF να επανέρχεται πάνω από 47 ευρώ ανά μεγαβατώρα μετά την υποχώρηση της περασμένης εβδομάδας. Ο ψυχρότερος καιρός σε όλη την ήπειρο έχει αυξήσει τη ζήτηση για ενέργεια, εγείροντας ανησυχίες για την κατάσταση των αποθεμάτων φυσικού αερίου. Σύμφωνα με στοιχεία από τον βιομηχανικό όμιλο Gas Infrastructure Europe, τα επίπεδα αποθήκευσης στην ΕΕ είναι πλέον πλήρη κατά 66%—ένα επίπεδο που θεωρείται γενικά άνετο για το χειμώνα, αλλά αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει προκλήσεις κατά τη θερινή περίοδο έγχυσης.

«Η Ευρώπη καίει τα αποθέματα φυσικού αερίου πιο γρήγορα από οποιαδήποτε άλλη στιγμή τα τελευταία επτά χρόνια», λένε οι αναλυτές της ANZ Research. Η αγορά προσαρμόζεται επίσης στην απώλεια ορισμένων όγκων φυσικού αερίου από τη Ρωσία μετά τη λήξη της συμφωνίας διαμετακόμισης με την Ουκρανία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια