
Η χρονιά που οδηγεί την κυβερνητική παράταξη στο μέσον της δεύτερης θητείας της αντιμετωπίζεται από το Μαξίμου ως καθοριστικό πρώτο βήμα για τον προσδιορισμό των πολιτικών (και εκλογικών) στόχων στην επόμενη διετία και για την εδραίωση του πολιτικού κλίματος και των συσχετισμών δυνάμεων.
Κατά την αποστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη προς τους υπουργούς του στην πρώτη για φέτος επίσημη συνεδρίαση, το 2025 λογίζεται ως «απολύτως κρίσιμος» κρίκος στην αλυσίδα που θα οδηγήσει στο 2027.
Κυβέρνηση: «Προεκλογικό» πλάνο διαρκείας από το Μαξίμου
Στη «δύσκολη χρονιά», όπως ανέφερε, με «αστάθεια» και «τεκτονικές ανατροπές», το Μαξίμου επιμένει να εστιάζει στη σημασία της πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας στην Ελλάδα, επιδιώκοντας αντιπαραβολές με το ταραγμένο διεθνές περιβάλλον.
Προεδρολογία
Μπορεί το γαλάζιο σύστημα να κινείται προσώρας στη σφαίρα της προεδρολογίας ή και του ανασχηματισμού, όποτε κι αν αυτός ξεκλειδώσει (άμεσα ή το καλοκαίρι), ωστόσο η κυβερνητική έδρα παλεύει να γυρίσει το κέντρο βάρους στην κοινωνία. Στόχος, να ανακτήσει – πολιτικά – τις δυνάμεις που εμφάνιζε πριν από την τελευταία εκλογική αναμέτρηση. «Να πιάσουμε το νήμα των καθηκόντων μας πιο δυναμικά (…) Δεν λείπουν τα προβλήματα» είπε ο Πρωθυπουργός.
«Η χώρα μας έχει δοκιμαστεί από τον λαϊκισμό» σημείωσε και εμμέσως αλλά αιχμηρά αναφέρθηκε σε παρεμβάσεις του Ιλον Μασκ στα εσωτερικά κρατών – συμμάχων των ΗΠΑ.
«Bρισκόμαστε σε ένα τοπίο το οποίο δεν το σκιάζουν μόνο διακηρύξεις και, θα έλεγα, σχετικά πρωτοφανείς εξαγγελίες προαναγγέλλοντας και γεωστρατηγικές μεταβολές, αλλαγές στις ζώνες επιρροής. Βρισκόμαστε σε ένα πρωτόγνωρο σκηνικό όπου παγκόσμιοι οικονομικοί παράγοντες διεκδικούν ρόλο διαμορφωτή κοινής γνώμης» τόνισε, επισημαίνοντας «τη συνδρομή της ακόρεστης κατανάλωσης fake news» που «πολιορκεί τον δυτικό πολιτισμό του ορθού λόγου και της Δημοκρατίας».
Εξάλλου μίλησε για ζητήματα που απασχολούν την Ευρωπαϊκή Ενωση σε ανώτατο επίπεδο. Στο εσωτερικό, όπως προέκυψε και από τις χθεσινές κλειστές συζητήσεις στο Μαξίμου, υπάρχουν για την πρώτη φάση του 2025 τέσσερα «SOS» στο γαλάζιο εγχειρίδιο – αποφάσεις, κινήσεις και στόχοι που η κυβέρνηση προσδοκά να αποδώσουν μέχρι το καλοκαίρι.
Οι υπουργικές ταχύτητες
Από το πρώτο για το 2025 υπουργικό συμβούλιο (θα ακολουθήσει και άλλο σε τρεις εβδομάδες) δόθηκε και τυπικά σήμα για υπουργικές ταχύτητες. Το Μαξίμου απορρίπτει την κριτική περί κόπωσης και απώλειας της κυβερνητικής ορμής, γνωρίζοντας όμως ότι πλέον δεν αρκεί το σύνθημα «ανάπτυξη – πρόοδος» αλλά απαιτείται κάλυψη αναγκών και προσδοκιών της κοινωνίας με χειροπιαστό αποτέλεσμα.
Τα θέματα της οικονομίας μένουν στο προσκήνιο (φάνηκε και στη προχθεσινή συνεδρίαση) ενώ στις προτεραιότητες παραμένουν ζητήματα που αφορούν τις σχέσεις πολιτών και δημόσιας διοίκησης, μεταφορών, υποδομών κ.λπ. Ειδικά όσον αφορά στο Δημόσιο δρομολογούνται αλλαγές στα πειθαρχικά συμβούλια. Σήμερα τουλάχιστον 2.500 υποθέσεις είναι εκκρεμείς και στις μισές, σύμφωνα με την κυβερνητική παραδοχή, δεν έχει οριστεί καν εισηγητής. Ο σχεδιασμός προβλέπει κατάργηση των 92 πειθαρχικών συμβουλίων και δημιουργία ενός νέου ενιαίου σχήματος – ενός οργάνου αποκλειστικά με στελέχη του Νομικού Συμβουλίου του κράτους. Το πρωθυπουργικό γραφείο μιλάει για «πολιτική επιλογή», επαναφέροντας το μότο «λογοδοσία – ταχύτητα – εξυπηρέτηση» στο κράτος.
Το δημοσκοπικό πάτωμα
Η κυβέρνηση θέλει να πιάσει το νήμα της δημοσκοπικής βελτίωσής της από εκεί που το άφησε στο τέλος του 2024.
Το δημοσκοπικό πάτωμα ορίζεται από τη ΝΔ εκεί όπου η παράταξη είχε θέσει τον πήχη πριν από τις εκλογές του περασμένου καλοκαιριού, κινούμενη τελικά πολύ χαμηλότερα.
Η επιστροφή της κυβερνώσας παράταξης σε ποσοστά 31% και ιδανικά στο 33% στους επόμενους μήνες (το αργότερο μέχρι το καλοκαίρι όταν η ΝΔ θα συμπληρώνει τη μισή διαδρομή της δεύτερης θητείας της) αντιμετωπίζεται ως αναγκαία βάση για να ελπίζει εκ νέου ότι θα μπορέσει να μπει σε τροχιάς αυτοδυναμίας το 2027. Ηδη είναι εμφανής η προσπάθεια του Μαξίμου να καλλιεργήσει νέες προσδοκίες στους πολίτες, κόντρα στην απαισιοδοξία που κατέγραφαν οι τελευταίες μετρήσεις – ενδεικτικά, η Metron Analysis κατέγραψε το 61% των κεντρώων και το 49% των δεξιών να απαντούν ότι η χώρα κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση.
Τους στόχους της ΝΔ διαπερνά η διπλή πρόκληση, αφενός το κόμμα να βελτιώσει την εικόνα της στο Κέντρο χωρίς να χάνει στο δεξιό ακροατήριο (οι ανησυχίες των γαλάζιων εντοπίζονται πρωτίστως στην Αφροδίτη Λατινοπούλου), αφετέρου να κρατήσει την απόσταση ασφαλείας από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, συμπιέζοντας συγκεκριμένα το ΠΑΣΟΚ σε ποσοστά κάτω του 20%.
Οι γεωγραφικές ανησυχίες
Η ανάκτηση του χαμένου εδάφους για την κυβέρνηση – η ανάγκη της δηλαδή να καλύψει απώλειες στα δεξιά και στο Κέντρο – περνά μέσα και από γεωγραφικές στοχεύσεις της. Τα μεγάλα αστικά κέντρα, ιδίως η Αττική καθώς και όλος ο Βορράς, δεδομένων των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του και των πιέσεων εκ δεξιών που επιφυλάσσει στη ΝΔ, θα είναι σταθερά στην πρώτη γραμμή. Εκεί εστιάζει και προσωπικά ο Πρωθυπουργός ως προς τις περιοδείες του. Αυτές θα ξεκινήσουν άμεσα και συγκεκριμένα τη μεθεπόμενη εβδομάδα.
Εκτός απροόπτου το διήμερο 23-24 Ιανουαρίου θα αποτελέσει την αφετηρία για τις «μεγάλες επισκέψεις» (είτε ολοήμερες είτε διήμερες) εκτός Αθήνας, τις οποίες ο Μητσοτάκης θέλει να κάνει τουλάχιστον δύο φορές τον μήνα.
Πρώτος σταθμός, η Θράκη. Ταυτόχρονα ζητείται από υπουργούς, βουλευτές και κομματικά στελέχη να βρίσκονται καθ’ οδόν με κάθε ευκαιρία για ζυμώσεις στις περιφέρειες. Οι «προεκλογικοί» ρυθμοί που επιδιώκει το πρωθυπουργικό γραφείο, παρότι ξεκαθαρίζεται ότι οι εθνικές κάλπες θα στηθούν το 2027, φάνηκαν άλλωστε και με την ανακοίνωση τριών νέων υποψηφίων στην απαιτητική Αττική.
Η αμείλικτη καθημερινότητα
Στο σκεπτικό του Μαξίμου η πιο ισχυρή γέφυρα της κυβέρνησης με τους πολίτες είναι η καθημερινή ζωή. Συγκεκριμένα, τα λεγόμενα παραδοτέα – με τα λόγια του Μητσοτάκη, όχι μόνο τα «μεγάλα» αλλά και εκείνα που «ίσως φαίνονται μικρά».
Στην Κοινοβουλευτική Ομάδα υπάρχουν στελέχη που ανησυχούν για τον βαθμό προβολής της καθημερινότητας και της επίλυσης των προβλημάτων της ως κεντρικό άξονα στο κυβερνητικό αφήγημα, υπό την έννοια, όπως λένε, ότι «από μόνη της η καθημερινότητα είναι αμείλικτη και τελικά τον πόλεμο δεν τον κερδίζεις ποτέ ολοκληρωτικά».
Οι επιτελείς της κυβερνητικής έδρας από την άλλη θεωρούν ότι οι στοχευμένες πολιτικές που θα μπορούν να επηρεάζουν άμεσα τους πολίτες και οι κινήσεις σε όσα απασχολούν οριζόντια την κοινωνία (το στεγαστικό, οι μεταφορές στα αστικά κέντρα, η κατάσταση στα νοσοκομεία κ.λπ.) είναι τα θεμέλια της γέφυρας εμπιστοσύνης που προσπαθεί να χτίσει.
Εξού και η έμφαση δίνεται σε όσα μπορούν να έχουν αισθητό αποτέλεσμα το γρηγορότερο, ταυτόχρονα με τα μεγαλύτερα ορόσημα, όπως η αύξηση του κατώτατου μισθού τον Απρίλιο και οι «τομές» στους βασικούς πυλώνες της καθημερινότητας – Παιδεία, Υγεία, Δικαιοσύνη. Κεντρική οδηγία του Μαξίμου στην κυβερνητική μηχανή είναι να επεξηγούνται δημόσια τόσο οι ομάδες πολιτών που ωφελούνται από κάθε πολιτική όσο και οι στόχοι που επιτυγχάνονται.


Latest News

Aντιδράσεις και απειλές πολέμου από το κόμμα Ιμάμογλου για τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό
Όσοι γνωρίζουν το πολιτικό σύστημα στην Τουρκία, ξέρουν καλά ότι πιο φανατικοί εθνικιστές είναι οι λεγόμενοι «Κεμαλιστές» της αξιωματικής αντιπολίτευσης CHP, παρά το AKP του Ερντογάν

Τέλος χρόνου για τους καθαρισμούς των οικοπέδων – Έρχονται πρόστιμα
Οι αρμόδιες αρχές κρούουν των κώδωνα του κινδύνου ώστε οι ιδιοκτήτες ή ενοικιαστές των συγκεκριμένων χώρων να ολοκληρώσουν τις απαραίτητες ενέργειες άμεσα καθώς βρισκόμαστε λιγότερο από 15 ημέρες από την εκπνοή της προθεσμίας

Ρούμπιο: Αν δεν τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι ΗΠΑ θα πρέπει να εγκαταλείψουν την προσπάθεια
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο έκανε σχετικές δηλώσεις στο Παρίσι ύστερα από συνάντηση με Ευρωπαίους και Ουκρανούς αξιωματούχους

Η Ελλάδα ανακήρυξε ΑΟΖ από το Ιόνιο έως το Ταίναρο - Τι αναφέρεται στο Προεδρικό Διάταγμα
Το Προεδρικό Διάταγμα λαμβάνει υπόψη τη συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών Ελλάδας – Ιταλίας του 2020

Ουάσινγκτον και Κίεβο υπέγραψαν μνημόνιο για τα ορυκτά – Τι περιλαμβάνει
Η Γιούλια Σβιρεντένκο, πρώτη αντιπρόεδρος της κυβέρνησης στην Ουκρανία και υπουργός Οικονομίας, επιβεβαίωσε ότι το μνημόνιο προθέσεων υπογράφηκε ανάμεσα σε Κίεβο και Ουάσινγκτον

Αδειάζει η Αθήνα - Αυξημένη κίνηση στα λιμάνια και έκτακτα δρομολόγια στα ΚΤΕΛ
Το αδιαχώρητο επικρατεί από νωρίς στο λιμάνι του Πειραιά, απ’ όπου χιλιάδες εκδρομείς του Πάσχα αναχωρούν για νησιωτικούς προορισμούς

Το TikTok του Μητσοτάκη: «Οδήγηση και αλκοόλ δεν πάνε μαζί, ποτέ»
Το μήνυμα για τους εκδρομείς του Πάσχα και την ασφάλεια στους δρόμους

Η Μελόνι σε ρόλο... γεφυροποιού μεταξύ ΕΕ - Τραμπ
Η Μελόνι έχει περιγράψει τους δασμούς του Τραμπ στα αγαθά της ΕΕ ως «λάθος», αλλά φαίνεται να ακολουθεί μια πιο προσεκτική προσέγγιση

Η Nissan σχεδιάζει να αυξήσει την παραγωγή στις ΗΠΑ λόγω δασμών
Πέρυσι, η Nissan παρήγαγε σχεδόν 525.600 οχήματα στις ΗΠΑ αρκετά μακριά απο τη δυνατότητα του ενός εκατομμυρίου που έχουν οι εγκαταστάσεις της

ΕΦΕΤ: Ανακαλείται μπάρα πρωτεΐνης
Ο ΕΦΕΤ ενημερώνει για την ανάκληση προϊόντος στο οποίο ανιχνεύτηκε γλουτένη, ενώ στη συσκευασία αναγράφεται ότι είναι «χωρίς γλουτένη»