Ανοδικά κινήθηκε ο Δείκτης του Οικονομικού Κλίματος στο τέταρτο τρίμηνο του 2024, καθώς το 41% των CEOs δηλώνουν ότι βελτιώθηκε η τρέχουσα οικονομική κατάσταση της χώρας συγκρινόμενη με 1 έτος πριν, σε σχέση με το 26% του προηγούμενου τριμήνου.
Στις 160 μονάδες διαμορφώθηκε ο γενικός δείκτης οικονομικού κλίματος (ΕΑΣΕ/ICAP CRIF-CEO General Index) το 4ο τρίμηνο του 2024, όπως καταγράφηκε από την 3μηνιαία έρευνα που διεξάγεται σε δείγμα 2.540 Διευθυνόντων Συμβούλων/Γενικών Διευθυντών των μεγαλυτέρων ελληνικών επιχειρήσεων από την Εταιρεία Ανωτάτων Στελεχών Επιχειρήσεων (ΕΑΣΕ) σε συνεργασία με την ICAP CRIF. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε την περίοδο 16/12/2024 – 31/12/2024.
Οικονομικό κλίμα: Μειώνεται ο αριθμός των CEOs που βλέπουν βελτίωση της κατάστασης στην Ελλάδα
Το τελευταίο τρίμηνο του 2024 ο γενικός δείκτης οικονομικού κλίματος (ΕΑΣΕ/ICAP CRIF-CEO General Index) σημείωσε ανάκαμψη και διαμορφώθηκε στις 160 μονάδες έναντι 151 το προηγούμενο τρίμηνο. Η επάνοδος του δείκτη στο επίπεδο που είχε διαμορφωθεί το πρώτο εξάμηνο του 2024 δείχνει ότι οι CEOs εξακολουθούν να έχουν αισιοδοξία για την θετική πορεία τόσο των επιχειρήσεων που διοικούν, όσο και για το σύνολο της ελληνικής οικονομίας, παρά την διεθνή γεωπολιτική αστάθεια σε διάφορες γεωγραφικές περιοχές και τον χαμηλό ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η ανάλυση των αποτελεσμάτων ανά κατηγορία μεγέθους δείχνει αύξηση του δείκτη σε όλα τα μεγέθη επιχειρήσεων. Ο δείκτης τρέχουσας οικονομικής κατάστασης (ΕΑΣΕ-CEO Current status Index) παρουσίασε άνοδο στις 159 μονάδες έναντι 150 μονάδων το προηγούμενο τρίμηνο και ο δείκτης προσδοκιών (ΕΑΣΕ-CEO Expectation Index) βελτίωση στις 162 μονάδες έναντι 153 το προηγούμενο τρίμηνο.
Δείτε εδώ το ΕΑΣΕ-CEO INDEX Q4 2024
Ωστόσο, τρεις στους δέκα CEOs δηλώνουν ότι είναι υψηλό το επίπεδο αναντιστοιχίας μεταξύ ζητούμενων και προσφερόμενων δεξιοτήτων στην ελληνική αγορά εργασίας, ενώ επτά στους δέκα CEOs θεωρούν ότι το επίπεδο αναντιστοιχίας κυμαίνεται από χαμηλό ως μέτριο επίπεδο. Το 27% των CEOs απάντησαν ότι η επίδραση της μεταρρύθμισης του συστήματος δικαιοσύνης στις επιχειρήσεις θα είναι χαμηλή, το 39% μέτρια και το 34% υψηλή.
Η εικόνα από τους επιμέρους δείκτες
Ο δείκτης τρέχουσας οικονομικής κατάστασης της χώρας παρουσίασε βελτίωση στις 221 μονάδες έναντι 195 το προηγούμενο τρίμηνο.
Το ποσοστό των CEOs που δηλώνουν ότι βελτιώθηκε η τρέχουσα οικονομική κατάσταση της χώρας συγκρινόμενη με 1 έτος πριν, αυξήθηκε σε 41% έναντι 26% το προηγούμενο τρίμηνο. Το ποσοστό των CEOs που δηλώνουν ότι βελτιώθηκε η τρέχουσα οικονομική κατάσταση της χώρας διαμορφώθηκε σε 48% για τις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών. Ο δείκτης πρόβλεψης της οικονομικής κατάστασης της χώρας ένα έτος μετά, παρουσίασε άνοδο στις 186 μονάδες έναντι 169 μονάδων το προηγούμενο τρίμηνο. Το ποσοστό των CEOs που εκτιμά ότι η οικονομική κατάσταση της χώρας θα βελτιωθεί στο επόμενο έτος αυξήθηκε σε 32% έναντι 25% το προηγούμενο τρίμηνο. Το ποσοστό αυτό αυξάνεται σε 38% για τις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις.
Ο δείκτης της τρέχουσας οικονομικής κατάστασης του κλάδου στον οποίο δραστηριοποιούνται οι επιχειρήσεις σημείωσε άνοδο στις 188 μονάδες έναντι 177 το προηγούμενο τρίμηνο. Το ποσοστό των CEOs που δηλώνουν ότι η τρέχουσα κατάσταση του κλάδου τους είναι καλύτερη σε σχέση με 1 έτος πριν αυξήθηκε σε 39% έναντι 33% το προηγούμενο τρίμηνο, ποσοστό που είναι αυξημένο σε 52% για τους CEOs των επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών. Ο δείκτης προσδοκιών για την οικονομική κατάσταση του κλάδου δραστηριοποίησης παρουσίασε αύξηση στις 167 μονάδες έναντι 159 το προηγούμενο τρίμηνο. Το ποσοστό των CEOs που θεωρούν ότι σε ένα χρόνο οι κλάδοι που δραστηριοποιούνται θα είναι σε καλύτερη οικονομική κατάσταση σε σχέση με την τωρινή διαμορφώθηκε σε 31%, ενώ το ποσοστό αυτό είναι αυξημένο σε 42% για τους CEOs των επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών.
Ο δείκτης τρέχουσας οικονομικής κατάστασης των εταιρειών αυξήθηκε στις 128 μονάδες έναντι 125 μονάδων το προηγούμενο τρίμηνο. Το ποσοστό των CEOs που δηλώνουν ότι η τρέχουσα οικονομική κατάσταση των εταιρειών τους έχει βελτιωθεί σε σχέση με ένα έτος ανήλθε σε 55%, ποσοστό που αυξάνεται σε 66% για τους CEOs των επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών και σε 67% για τους CEOs των πολύ μεγάλων επιχειρήσεων. Ο δείκτης προσδοκιών των CEOs για την οικονομική κατάσταση της εταιρείας τους το επόμενο έτος σημείωσε άνοδο στις 140 μονάδες έναντι 133 μονάδων το προηγούμενο τρίμηνο. Το ποσοστό των CEOs που αναμένει βελτίωση στο επόμενο έτος ανήλθε σε 53%, ποσοστό που αυξάνεται σε 67% για τους CEOs των πολύ μεγάλων επιχειρήσεων.
Ο δείκτης τρεχουσών δαπανών για επενδύσεις παγίου κεφαλαίου παρουσίασε άνοδο στις 142 μονάδες έναντι 137 το προηγούμενο τρίμηνο. Το ποσοστό των CEOs που δηλώνουν ότι η τρέχουσα επενδυτική δαπάνη των επιχειρήσεων που διοικούν είναι υψηλότερη σε σχέση με το προηγούμενο έτος ανήλθε σε 41%, ενώ για τους CEOs των βιομηχανικών επιχειρήσεων είναι αυξημένο σε 55% και για τους CEOs των πολύ μεγάλων επιχειρήσεων σε 62%. Ο δείκτης επενδυτικών προσδοκιών βελτιώθηκε σημαντικά στις 158 μονάδες έναντι 141 μονάδων το προηγούμενο τρίμηνο. Το ποσοστό των CEOs που δηλώνουν ότι η επενδυτική δαπάνη στις επιχειρήσεις τους θα είναι υψηλότερη κατά τον επόμενο χρόνο, διαμορφώθηκε σε 45%, έναντι 32% το προηγούμενο τρίμηνο. Για τους CEOs των πολύ μεγάλων επιχειρήσεων το ποσοστό αυτό αυξάνεται σε 67%.
Ο δείκτης τρέχουσας απασχόλησης παρουσίασε οριακή αύξηση στις 117 μονάδες έναντι 116 το προηγούμενο τρίμηνο. Το ποσοστό των CEOs που δηλώνουν ότι ο αριθμός των εργαζομένων στις επιχειρήσεις που διοικούν είναι μεγαλύτερος σε σύγκριση με ένα έτος πριν, διαμορφώθηκε σε 50% (έναντι 47% το προηγούμενο τρίμηνο), ποσοστό το οποίο είναι αυξημένο σε 70% για τους CEOs των βιομηχανικών επιχειρήσεων και 66% για τους CEOs των πολύ μεγάλων επιχειρήσεων. Ο δείκτης προσδοκιών απασχόλησης αντίθετα, μειώθηκε στις 157 μονάδες έναντι 162 το προηγούμενο τρίμηνο. Το μερίδιο των CEOs που δηλώνουν ότι η απασχόληση στις εταιρείες που διοικούν θα είναι αυξημένη 1 έτος μετά, διαμορφώθηκε σε 47%, ποσοστό το οποίο είναι αυξημένο σε 57% για τους CEOs των πολύ μεγάλων επιχειρήσεων.
Εκτός των βασικών ερωτήσεων που υποβάλλονται κάθε τρίμηνο στους CEOs, ζητήθηκε επιπλέον η εκτίμηση τους για το επίπεδο αναντιστοιχίας μεταξύ ζητούμενων και προσφερόμενων δεξιοτήτων στην Ελληνική αγορά εργασίας. Επτά στους δέκα CEOs θεωρούν ότι το επίπεδο αναντιστοιχίας κυμαίνεται από χαμηλό ως μέτριο, ενώ αντίθετα τρείς στους δέκα δήλωσαν ότι είναι υψηλό. Οι CEOs των πολύ μεγάλων επιχειρήσεων δήλωσαν σε μεγαλύτερο ποσοστό (38%) έναντι των λοιπών μεγεθών, ότι η ελληνική αγορά εργασίας χαρακτηρίζεται από υψηλό επίπεδο αναντιστοιχίας. Από τους CEOs ζητήθηκε επιπλέον η άποψη τους για την επίδραση της μεταρρύθμισης του Ελληνικού συστήματος δικαιοσύνης στις επιχειρήσεις. Το 27% των CEOs απάντησαν ότι η επίδραση της μεταρρύθμισης του συστήματος δικαιοσύνης στις επιχειρήσεις θα είναι χαμηλή, το 39% μέτρια και το 34% υψηλή. Οι CEOs των πολύ μεγάλων επιχειρήσεων διαφοροποιούνται έναντι των λοιπών μεγεθών, δηλώνοντας σε ποσοστό 43%, ότι η επίδραση της μεταρρύθμισης θα είναι χαμηλή.
Τι εκτιμά ο πρόεδρος Δ.Σ. ΕΑΣΕ
Σχετικά ο Γιάννης Παπαχρήστους, πρόεδρος Δ.Σ. ΕΑΣΕ επισήμανε πως «ο δείκτης οικονομικού κλίματος στο 4ο τρίμηνο του 2024 επανήλθε σε ανοδική τροχιά μετά την κάμψη που καταγράφηκε το προηγούμενο τρίμηνο. Η βελτίωση του δείκτη αποτυπώνει την εμπιστοσύνη των CEOs στις δυνατότητες των επιχειρήσεων που διοικούν και στις θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας παρά τις αβεβαιότητες του διεθνούς οικονομικού περιβάλλοντος. Παράλληλα οι CEOs αναδεικνύουν το σημαντικό θέμα της συσχέτισης των ζητούμενων με τις προσφερόμενες δεξιότητες του ανθρώπινου δυναμικού, με το 30% του συνόλου να θεωρεί ότι υπάρχει υψηλή αναντιστοιχία, το 51% μέτρια και μόνο το 19% χαμηλή. Επιπλέον σύμφωνα με το ένα τρίτο των CEOs, η μεταρρύθμιση του ελληνικού συστήματος δικαιοσύνης θα επηρεάσει σημαντικά θετικά στις επιχειρήσεις, ενώ αντίθετα το 27% του συνόλου θεωρεί ότι η επίδραση θα είναι χαμηλή».
Latest News
Ideal: Έκτακτη ΓΣ για επιστροφή κεφαλαίου στους μετόχους
Η Ideal ανακοίνωσε ότι η έκτακτη γενική συνέλευση θα γίνει στις 3 Φεβρουαρίου
LAMDA Development: Δωρεάν συνδρομές εκπαιδευτικής πλατφόρμας σε 16.000 μαθητές και μαθήτριες
Η πρωτοβουλία της LAMDA Development τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού
Ανεβάζει τον πήχη για τις ελληνικές τράπεζες η Alpha Finance - Οι νέες τιμές στόχοι
Αναμένονται υψηλές μερισματικές αποδόσεις - Οι νέες αυξημένες τιμές στόχοι υποδηλώνουν σημαντικό περιθώριο ανόδου από τα τρέχοντα επίπεδα
Συνάντηση Χατζηδάκη με την Ελληνική Ένωση Καφέ - Ζητά μείωση του ΕΦΚ
Την ώρα που οι τιμές του καφέ διαπραγματεύονται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 50 ετών στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης και του Λονδίνου
Για πέντε ακόμη χρόνια στην Ελλάδα - Η Ολυμπιακή Ζυθοποιία και η Diageo επεκτείνουν τη συνεργασία τους
Η συνεργασία ανάμεσα σε Ολυμπιακή Ζυθοποιία και Diageo μετρά περισσότερα από 30 χρόνια
ΔΥΠΑ: Στις 24-25 Ιανουαρίου στην Αθήνα οι πρώτες «Ημέρες Καριέρας» για το 2025
Στις πρώτες Ημέρες Καριέρας της ΔΥΠΑ θα συμμετάσχουν 150 επιχειρήσεις και πάνω από 3.000 θέσεις εργασίας
Τα τρία νέα χαρτοφυλάκια αντιπροέδρων και οι αλλαγές στην οργανωτική δομή της ΕΣΕΕ
Οι νέοι αντιπρόεδροι και διευθυντές που ανακοίνωσε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Σταύρος Καφούνης
Νέα CCO στον Όμιλο Interamerican η Linda Nieuwenhuizen
Η Linda Nieuwenhuizen αναλαμβάνει τη στρατηγική ηγεσία όλων των εμπορικών δραστηριοτήτων της Interamerican
Στα 15,5 ευρώ ανεβάζει την τιμή στόχο της ΔΕΗ η Goldman Sachs, σύσταση buy
Κατά την Goldman Sachs η ΔΕΗ έχει θέσει τις βάσεις για πολλαπλή επέκταση
Στην… τάξη του 2025 η Metlen – Ποιοι θα είναι οι «rookies» των IPOs του Λονδίνου φέτος
Οι Financial Times συγκέντρωσαν τις εταιρείες που θα μπορούσαν να εισαχθούν στο Λονδίνο φέτος και τις παρουσίασε ανά κλάδο