Επί ποδός… βρίσκεται ο επιχειρηματικός κόσμος και προσπαθεί να αποκωδικοποιήσει τη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται εντός και εκτός των ελληνικών συνόρων.
Η ανάγκη για ταχύτατη προσαρμογή των business plan δείχνει πιο αναγκαία από ποτέ καθώς ισορροπίες που ήταν παγιωμένες για δεκαετίες τείνουν να ανατραπούν με την έλευση Τραμπ ενώ διάφορες προκλήσεις αναδύονται και στο εσωτερικό μέτωπο.
Λιανεμπόριο: Οι τούρκικες αλυσίδες αναζητούν βηματισμό στην ελληνική αγορά
Τα επιτελεία, σύμφωνα με πληροφορίες κάνουν διάφορους υπολογισμούς, βάζοντας στην εξίσωση μια σειρά από μεταβλητές και στήνουν εναλλακτικά σενάρια για τον τρόπο που θα κινηθούν.
Κάποιες εταιρείες μάλιστα, κυρίως αυτές που διαθέτουν διεθνές αποτύπωμα συνέχισαν τις συσκέψεις και μέσα στις γιορτές, προκειμένου να παρουσιάσουν ολοκληρωμένες προτάσεις στους πελάτες τους για τη νέα χρονιά.
Πολυεθνικές: Η λογοδοσία στα κεντρικά
Σε αυξημένη ετοιμότητα είναι και οι πολυεθνικές που κινούνται στον χώρο του λιανεμπορίου, οι οποίες θα πρέπει να παρουσιάσουν ένα πειστικό πλάνο στα κεντρικά, όπου και «λογοδοτούν». Η πίεση, όπως λέει κορυφαίος μάνατζερ στον ΟΤ που επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του παραμένει μεγάλη και δεν υπάρχει περιθώριο… χαλάρωσης όσον αφορά στους στόχους κερδοφορίας.
Η ελληνική αγορά παρά το μικρό μέγεθός της, συγκαταλέγεται στις πλέον δυναμικές στην Ευρώπη, με δεδομένη και την ισχυρή ανάπτυξη του τουρισμού. Τη στιγμή που άλλοτε κραταιές οικονομίες χάνουν τον βηματισμό τους, όπως η Γερμανία και η Γαλλία που ταλανίζονται (η τελευταία μάλιστα δανείζεται ακριβότερα από την Ελλάδα!).
Η περίπτωση της Unilever
Η αλλαγή σχεδίων κρίνεται επιβεβλημένη, προκειμένου να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στα νέα δεδομένα αλλά και να υιοθετήσουν αποφάσεις που λαμβάνονται σε κεντρικό επίπεδο. Όπως για παράδειγμα η απόφαση της Unilever να περικόψει θέσεις εργασίας και στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του πανευρωπαϊκού σχεδίου μείωσης του προσωπικού.
Όπως εξηγούν παράγοντες της αγοράς, παρότι το «έδαφος» μοιάζει στέρεο, υπάρχουν μια σειρά από «δεσμεύσεις» που δυσχεραίνουν και περιορίζουν τα περιθώρια δράσης τους.
Ο τζίρος των σούπερ μάρκετ κινείται στα επίπεδα των 12 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση, έχοντας υποστεί ραγδαία συρρίκνωση την περασμένη δεκαετία
Σε «ρηχά νερά» η κατανάλωση
Καταρχάς, η παρατεταμένη πίεση που υφίσταται το διαθέσιμο εισόδημα από τον πληθωρισμό. Ο οποίος μπορεί να έχει «τιθασευτεί» στα τρόφιμα, ωστόσο εξακολουθεί να παραμένει στα επίπεδα του 3% λόγω της αύξησης των τιμών στις υπηρεσίες.
«Κανείς δεν μπορεί να αισθάνεται άνετα, αν και ο τουρισμός δείχνει πως για μια ακόμη χρονιά θα βοηθήσει την εσωτερική ζήτηση», αναφέρει ενδεικτικά στέλεχος του λιανεμπορίου.
Είναι ενδεικτικό πως πρόσφατη έρευνα του ΙΕΛΚΑ έδειξε ότι στελέχη λιανεμπορίου και βιομηχανίας ταχυκίνητων κωδικών (FMCG) «βλέπουν» αύξηση μόλις 0,1% του όγκου πωλήσεων στο πρώτο εξάμηνο του 2025 και άνοδο μόλις 0,8% σε αξία πωλήσεων.
Να σημειωθεί ότι ο τζίρος των σούπερ μάρκετ κινείται στα επίπεδα των 12 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση, έχοντας υποστεί ραγδαία συρρίκνωση την περασμένη δεκαετία, όταν η χώρα υλοποιούσε προγράμματα για την εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών της.
Ερχονται νέες ανατιμήσεις στις σοκολάτες λόγω του ράλι που καταγράφουν οι διεθνείς τιμές του κακάο
Το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους
Την ίδια στιγμή, μόνιμο πονοκέφαλο προκαλούν τα μέτρα της κυβέρνησης για την αποφυγή των ανατιμήσεων, με επίκεντρο το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους. Είναι ένα μέτρο που υπονομεύει τον ανταγωνισμό αλλά και τη λειτουργία των επιχειρήσεων, είναι η επιχειρηματολογία που ακούγεται από ανθρώπους της αγοράς.
Αν και απ’ ότι φαίνεται η κατάργησή του δεν αργεί (Απρίλιος του 2025), εντούτοις ουδείς αποκλείει επέκτασή τους σε περίπτωση που συνεχισθεί η άνοδος των τιμών.
Ο πρόεδρος του ΣΕΒ και επικεφαλής της ΙΟΝ, Σπύρος Θεοδωρόπουλος μιλώντας στον ΟΤ σημείωσε πως έρχονται νέες ανατιμήσεις στις σοκολάτες λόγω του ράλι που καταγράφουν οι διεθνείς τιμές του κακάο, βασικό συστατικό για την παρασκευή σοκολάτας.
«Αγοράζαμε βούτυρο κακάο 4 ευρώ το κιλό και πλέον το αγοράζουμε 27 ευρώ» σημειώνει ο κύριος Θεοδωρόπουλος, εξηγώντας τους λόγους για τις νέες ανατιμήσεις.
Η κλιματική αλλαγή είναι ένας απρόβλεπτος πλέον παράγοντας…
Στο μικροσκόπιο 2.500 κωδικοί
Σημείο έντονου προβληματισμού αποτελούν και οι εκτεταμένοι έλεγχοι που πραγματοποιούν κρατικοί φορείς στην αγορά, και κυρίως τα βαριά πρόστιμα που απειλούν τις επιχειρήσεις –παραβάτες.
Αίσθηση έκαναν τα πρόστιμα συνολικού ύψους 5,5 εκατ. ευρώ που επιβλήθηκαν πρόσφατα σε 8 πολυεθνικές επιχειρήσεις – 7 αλλοδαπές και μία ελληνική με απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης, Τάκη Θεοδωρικάκου ενώ πληροφορίες κάνουν λόγο ότι έρχονται και άλλα…
Σύμφωνα με πληροφορίες, από την ΔΙΜΕΑ ελέγχονται δεκάδες χιλιάδες κωδικοί προϊόντων – από κάθε μία αλυσίδα σούπερ μάρκετ ελέγχονται 2.500 κωδικοί!
Το κλίμα πίεσης προς τις πολυεθνικές για καλύτερες τιμές έχει ενταθεί μετά και την επιστολή του πρωθυπουργού προς την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στα μέσα του 2024, όπου ασκούνταν κριτική στην «ασύμμετρη δύναμη που έχουν πολυεθνικοί κολοσσοί ως προς τη διαφοροποιημένη τιμολογιακή πολιτική που ακολουθούν έναντι μεμονωμένων κρατών-μελών».
Latest News
Νέα σπίτια στο Ελληνικό προς πώληση – Τι μπαίνει στο ταμείο της Lamda Development
Η Lamda λάνσαρε το Sunset Groves με 99 κατοικίες – Πως εξελίσσονται οι πωλήσεις και τα έργα κατασκευής των σπιτιών
Τι ψάχνει ο «Μασούτης» στον Κρητικό – Πώς στήνει τα πιόνια στη σκακιέρα των σούπερ μάρκετ
Η ανοδική πορεία της Μασούτης – Το παρελθόν με την ΑΒ Βασιλόπουλος, το φλερτ με την Κρητικός και η ένταξη στο κλαμπ των ισχυρών
LC Waikiki, Penti, Madame Coco - Τι ταμείο κάνουν οι Τούρκοι στην Ελλάδα
Από την LC Waikiki στην Madame Coco - Ποιο είναι το οικονομικό αποτύπωμα των Τούρκων λιανέμπορων στην ελληνική αγορά - Οι 7 τούρκικες αλυσίδες που ήρθαν, είδαν και δεν… νίκησαν
Υποψήφιος για την Προεδρία της ΚΕΕΕ θα είναι ο Γιάννης Μπρατάκος
Ο Γιάννης Μπρατάκος επεσήμανε επίσης πως στόχος του είναι να ενδυναμώσει τον ρόλο του θεσμού σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο
Η άγνωστη σχέση του Πούτιν με την Τσάνταλης και τα «ασημικά»
Τίτλοι τέλους μετά από 135 χρόνια για την Τσάνταλης – Πώς έφτασε στην πτώχευση - Ποιοι ενδιαφέρονται για τα «ασημικά» της ιστορικής οινοποιίας
Margarita Louis-Dreyfus: Η δισεκατομμυριούχος που θέλει το 21% του λιμανιού Θεσσαλονίκης
Η επένδυση στον ΟΛΘ θα αποτελέσει την πρώτη τοποθέτηση της οικογένειας Louis-Dreyfus μέσω της LeonidsPort B.V. και παράλληλα την πρώτη σημαντική επένδυσή της στην Ελλάδα
Η ΕΕ ακυρώνει το εμπορικό σήμα «Turkaegean» - Όλη η απόφαση στον ΟΤ
Το 2021 ο Οργανισμός Τουριστικής Προβολής και Ανάπτυξης Τουρκίας κατέθεσε προς κατοχύρωση στο EUIPO το εμπορικό σήμα «Turkaegean»
ΕΛΤΟΝ: Ομολογιακό δάνειο 5,5 εκατ. ευρώ με κάλυψη από την Alpha Bank
Το προϊόν του εν λόγω μη εμπραγμάτως ασφαλισμένου Κοινού Ομολογιακού Δανείου της ΕΛΤΟΝ συνδέεται με την εξαγορά της Λέκος
ΕΚΤ: Στα «σκαριά» μοντέλο αυστηρότερης εποπτείας των τραπεζών
Πώς θα επηρεάσουν τις ελληνικές τράπεζες τα σχέδια της ΕΚΤ για συμπερίληψη προηγούμενων περιόδων στα μοντέλα πιστωτικού κινδύνου
Οι πιστωτές υπέρ της αίτησης πτώχευσης της Τσάνταλης - Στο σφυρί τα «ασημικά»
Υπέρ της πτώχευσης της Τσάνταλης οι πιστωτές της ιστορικής οινοποιίας - Τα επόμενα βήματα