Σε 3,4 δισεκατομμύρια τόνους ισοδύναμου CO2 ανήλθαν το 2023 οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου στην ΕΕ ήτοι κατά 7% λιγότερες σε σύγκριση με το 2022 και κατά 18% λιγότερες τη δεκαετία από το 2023, σύμφωνα με τη Eurostat.
Μεταξύ 2013 και 2023, οι παραγωγοί σε όλες σχεδόν τις οικονομικές δραστηριότητες μείωσαν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.
Η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας, φυσικού αερίου, ατμού και κλιματισμού πέτυχε τον πιο απότομο ρυθμό μείωσης και τη μεγαλύτερη συνολική μείωση, με πτώση 43% (448 εκατομμύρια τόνοι ισοδύναμα CO2).
Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, 3 άλλες οικονομικές δραστηριότητες κατέγραψαν επίσης διψήφιες μειώσεις: εξόρυξη και λατομεία (-25%, 18 εκατομμύρια τόνοι ισοδυνάμων CO2), υπηρεσίες (-20%, 54 εκατομμύρια τόνοι ισοδυνάμου CO2) και μεταποίηση (-17%, 142 εκατομμύρια τόνοι ισοδυνάμων CO2).
Η μόνη οικονομική δραστηριότητα με περισσότερες εκπομπές ήταν οι μεταφορές και η αποθήκευση, με αύξηση 14% το 2023 σε σύγκριση με το 2013.
Ταυτόχρονα, σημειώθηκε μείωση 14% στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από τα νοικοκυριά (110 εκατομμύρια τόνοι ισοδύναμα CO2).
Η ένταση των εκπομπών
Η ένταση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου μειώθηκε κατά 32% σε σύγκριση με το 2013.
Η ένταση εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου μετρά την ποσότητα των εκπομπών (μετρούμενα σε ισοδύναμα CO2) ανά μονάδα ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας (μετρούμενη σε ευρώ) σε μια δεδομένη οικονομία. Η μείωση της έντασης των εκπομπών σημαίνει λιγότερες εκπομπές για την ίδια ποσότητα οικονομικής προστιθέμενης αξίας.
Η ένταση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου στην ΕΕ μειώθηκε κατά 32% από το 2013 έως το 2023. Αυτό σημαίνει ότι η οικονομία της ΕΕ αύξησε ταυτόχρονα την προστιθέμενη αξία της (+19%) και μείωσε τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Οι μεγαλύτερες μειώσεις στην ένταση των εκπομπών καταγράφηκαν στην Εσθονία (-61%), στην Ιρλανδία (-50%) και στη Σλοβενία (-41%).
Στην Ελλάδα η μείωση διαμορφώθηκε στο 38,6%.
Αντίθετα, η Αυστρία (-17%), η Λιθουανία (-17%) και το Λουξεμβούργο (-19%) πραγματοποίησαν μέτριες μειώσεις στην ένταση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.
Latest News
Μιχάλης Γραμματικόπουλος (Moody’s): Ποιους κλάδους της οικονομίας απειλεί η κλιματική αλλαγή
Ο οικονομικός αναλυτής και assistant director στη Moody’s αναλύει στην έντυπη έκδοση του Οικονομικού Ταχυδρόμου στο Βήμα. τα σενάρια βάσει των οποίων διάφορες κλιματικές πολιτικές, εκπομπές αερίων, άνοδοι των θερμοκρασιών και φυσικοί κίνδυνοι μπορούν να πλήξουν τη χώρα μας
Άνοιξαν οι αιτήσεις για τα «Συστήματα Αποθήκευσης στις επιχειρήσεις» - Οι δικαιούχοι
Το πρόγραμμα «Συστήματα Αποθήκευσης στις επιχειρήσεις» υλοποιείται στο πλαίσιο του “RePowerEU”
Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για το πρόγραμμα «Αλλάζω Σύστημα Θέρμανσης και Θερμοσίφωνα»
Προτεραιότητα θα δοθεί στους δυνητικούς ωφελούμενους του προγράμματος, «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Θερμοσίφωνα» με μη εξαργυρωμένα voucher
Μπορεί η Ελλάδα να αντιμετωπίσει πυρκαγιές τύπου Λος Άντζελες - Τι απαντά ο Συνολάκης
«Οι άνεμοι είχαν ταχύτητες που φτάνανε τα 160 χιλιόμετρα την ώρα και με τέτοιες ταχύτητες δεν μπορεί κανείς να σταματήσεις τις πυρκαγιές γιατί δεν μπορούν να πετάξουν αεροπλάνα»
Πρωταγωνίστρια στα PPAs η Ελλάδα
Τα τεχνολογικά μεγαθήρια όπως η Amazon, η Google και η Microsoft επιλέγουν την Ελλάδα για επενδύσεις στην ανανεώσιμη ενέργεια
Ποιες οι περιοχές με το μεγαλύτερο προβάδισμα στο Εξοικονομώ 2025
Στον Οδηγό του προγράμματος περιλαμβάνεται η κατάταξη κάθε οικισμού της χώρας ξεχωριστά, ως προς το κριτήριο των «βαθμοημερών»
Διαφωνεί και το δείχνει - Η BlackRock γυρίζει πλάτη στις κλιματικές ανησυχίες
Η BlackRock, ο μεγαλύτερος διαχειριστής χρημάτων στον κόσμο είχε αποκτήσει φήμη ως ηγέτης βιώσιμων επενδύσεων
Πώς η Νορβηγία πρωτοστατεί στην ηλεκτροκίνηση
Μέχρι το τέλος του 2025 θα πωλούνται στη Νορβηγία μόνο ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Τι διδάγματα μπορεί να πάρει η Ευρώπη από το success-story της χώρας στην ηλεκτροκίνηση;
Αλλαγές σε ΚΤΕΟ, ηλεκτροφόρτιση και μεταχειρισμένα - Τι πρέπει να γνωρίζετε
Τι προβλέπει το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών που συζητήθηκε στο υπουργικό συμβούλιο
Η κλιματική αλλαγή δείχνει τα δόντια της - Προστέθηκαν 41 μέρες επικίνδυνης ζέστης
Η κλιματική αλλαγή αποτελεί τον υπ’ αριθμόν ένα κίνδυνο για την ανθρωπότητα, με τους καύσωνες εντείνονται κάθε χρόνο λόγω της καύσης ορυκτών καυσίμων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου