Αντίστροφη μέτρηση

Θα έλεγα ότι ίσως θα είναι από τις πιο σημαντικές αποφάσεις του πρωθυπουργού εδώ και πολλούς μήνες. Αναφέρομαι βεβαίως στο πρόσωπο που θα προτείνει για πρόεδρο της Δημοκρατίας, αφού όλα δείχνουν ότι θα το έχουμε μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Αν με ρωτάτε όμως δεν βάζω το χέρι μου στη φωτιά για κανέναν. Στην πολιτική ο χρόνος είναι σχετικός.

Αλλά…

Και μπορεί η/ο επόμενη/ος πρόεδρος της Δημοκρατίας να έχει συμβολικό ρόλο, εντούτοις πάντα είναι ο πρώτος πολίτης. Το βάρος του ενώνεται με το θεσμικό του βάρος.

Έτσι, μετά από αρκετούς μήνες κατά τους οποίους το Μαξίμου απέφευγε να πάρει μεγάλες αποφάσεις, ήρθε η ώρα για μία.
Safe… που λένε και οι νέοι, όμως.

————–

Στο μεταξύ…

Στο μεταξύ, η οδηγία περί βελτίωσης της καθημερινότητας μένει. Και αυτή προβάλλεται.

Έτσι, με την έλευση του 2025, ο γενικός γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος, θύμισε τις… 2025 ψηφιακές υπηρεσίες για τους πολίτες στο gov.gr!

“Ένας συμβολικός αριθμός, που αποτυπώνει όμως το αποτέλεσμα συστηματικής εργασίας των τελευταίων 5 ετών”, είπε, αφού στη διάρκεια του 2024 προστέθηκαν 351 νέες υπηρεσίες, περισσότερες από μία καθημερινά.

——-

Και στα υπόλοιπα…

Σε άλλο επίπεδο τώρα, όπως μαθαίνω, μπαίνει στη φάση της τελικής αξιολόγησης και η διαδικασία για την επιλογή της νέας διοίκησης του Υπερταμείου.

Το ενδιαφέρον βέβαια έχει να κάνει με τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου.

Καλή πηγή μου λέει, πώς στη short list βρίσκονται τέσσερα βιογραφικά…

Και σύμφωνα με την ίδια πληροφορία, οι δύο κεντρικοί διεκδικητές είναι ο σημερινός CEO Γρηγόρης Δ. Δημητριάδης και ο CEO του ΤΑΙΠΕΔ Δημήτρης Πολίτης.

Τέλος του μήνα

Σας είχα προϊδεάσει άλλωστε εδώ και πολύ καιρό για τους δύο «μονομάχους».

Η τελική επιλογή δεν θα αργήσει καθώς στο Υπερταμείο υπάρχει πολύ δουλειά σε εκκρεμότητα.

Οι πληροφορίες μου λένε πώς μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου θα βγει ο «λευκός καπνός».

Να θυμίσω δε, πώς όλοι κρίνονται και όπως πληροφορούμαι φυσικά και ο εντεταλμένος σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ Παναγιώτης Σταμπουλίδης έχει υποβάλλει το βιογραφικό του επιδιώκοντας την εκ νέου τοποθέτηση του στο πόσο του επικεφαλής της Μονάδας Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας (PPF)…

———

Πολλαπλές αναγνώσεις

Και όλα αυτά την ώρα που το Υπερταμείο, ίσως χρειαστεί να πάρει λίαν συντόμως μια απόφαση πολλαπλών αναγνώσεων.

Μιλώ για τη δημόσια πρόταση που αφορά το 21% των μετοχών του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης από την εταιρεία LeonidsPort B.V. που συνέστησαν η Margarita Louis-Dreyfus Chairperson του Ομίλου Louis Dreyfus Company και τα παιδιά της.

Η ανακοίνωση μόνο αναμενόμενη δεν ήταν φυσικά, και όπως διαρρέεται, αιφνιδίασε και την πλευρά Σαββίδη.

Δηλαδή τον μεγαλομέτοχο του ΟΛΘ, μέσω των «σχημάτων» Βelterra.

Τα σενάρια

Η ρωσική καταγωγή της Margarita Louis-Dreyfus σαφώς έριξε νερό στο μύλο των σεναρίων για τις σχέσεις με τον Σαββίδη, και τις ρωσικές τους καταβολές. Ευλόγως.

Αλλά στον κόσμο των επενδύσεων, αγαπητές και αγαπητοί, δεν υπάρχει «σημαία», πλην ελαχίστων εξαιρέσεων.

Η σημασία της επένδυσης, δηλαδή ένα λιμάνι, θα μπορούσε να εμπίπτει σε αυτές τις εξαιρέσεις, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς ότι ακόμη και να πάρει η οικογένεια Louis-Dreyfus το 21%, επί της ουσίας δεν θα φτάσει τη «βαρύτητα» του ποσοστού της Βelterra, αφού αυτή ελέγχει το 71,85% του Οργανισμού.

Ακόμη και έξοδο…

Επίσης, υπάρχει η περίπτωση η εισηγμένη να μην πληροί τους όρους για την ελεύθερη διασπορά, σε περίπτωση επιτυχίας της δημόσιας πρότασης, και είτε θα εξέλθει από το χρηματιστήριο, είτε θα πρέπει να διατεθεί το 15% προκειμένου να αποκατασταθεί το free float.

Εάν εξέλθει… πολλοί όροι διαφάνειας, οι οποίοι είναι υποχρεωτικοί λόγω του καθεστώτος της εισηγμένης, σαφώς δεν θα πληρούνται.

Σημειωτέον εδώ η μετοχή του ΟΛΘ περιλαμβάνεται και σε κάποια εγχώρια αμοιβαία. Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε τι θα πράξουν οι διαχειριστές.

Οικονομικό κίνητρο

Άρα αν δεν μιλάμε για άσκηση επιρροής στο λιμάνι, μιλάμε για μια κίνηση με καθαρά οικονομικά κίνητρα. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι η έδρα της LeonidsPort B.V. που συνέστησαν η Margarita Louis-Dreyfus και τα παιδιά της, εξ Ελβετίας ορμώμενοι, είναι στην Ολλανδία. Εκ των ηγέτιδων του ναυτιλιακού εμπορίου.

Ούτε φυσικά τυχαίο ότι μαζί με τις Archer Daniels Midland, Bunge και Cargill, η Louis Dreyfus είναι μία από τις τέσσερις εταιρείες «ABCD» που κυριαρχούν στο παγκόσμιο εμπόριο γεωργικών προϊόντων.

———————

Τα 3 project…

Γι’ αυτό και στη μεγάλη εικόνα, δηλαδή των συνεχών αναζητήσεων των “μεγάλων” για εναλλακτικές εμπορικές διαδρομές, εν μέσω ρευστού γεωπολιτικού τοπίου, θα σας θέσω μία ακόμη μεταβλητή…

Αυτή των τριών project που τρέχουν αυτή την περίοδο στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης.

Εκτός από την αύξηση των σχετικών επενδύσεων για τη δημιουργία Logistics centers στη ΒΙΠΕ Σίνδου, είναι σε εξέλιξη επενδύσεις και σε άλλες περιοχές.

Πρώτο είναι το μεγάλο project της μετατροπής του πρώην στρατοπέδου Γκόνου στη δυτική Θεσσαλονίκη, ιδιοκτησίας της ΓΑΙΑΟΣΕ, σε κέντρο Logistics.

Την ίδια ώρα, στο επικαιροποιημένο master plan του ΟΛΘ προβλέπεται μεταξύ άλλων τη δημιουργία Logistic Center. Ήδη εξετάζονται χώροι – περί τα 150.000 τ.μ. – που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για logistics.

Τρίτον, εξετάζεται η μετατροπή του βιομηχανικού ακινήτου της ΒΑΛΚΑΝ ΕΞΠΟΡΤ, στην περιοχή του Αγίου Αθανασίου, στο μεγαλύτερο Logistics Center της Βόρειας Ελλάδας.

—————

Check and balances…

Σε όλα αυτά, κρατήστε στα υπόψιν ότι συζητά το ΤΑΙΠΕΔ την απευθείας οδική σύνδεση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης με τον ΠΑΘΕ και την Εγνατία Οδό…

Είτε ως σύμπραξη… είτε ως σχέση ισορροπιών, αυτό που μου μεταφέρουν πηγές μου εκ της συμπρωτεύουσας, το λιμάνι της αποκτά μεγάλο ενδιαφέρον. Παγκόσμιο.

—————

Όπως και στον κλάδο της ενέργειας

Όπως και στον κλάδο της ενέργειας το θερμόμετρο ανεβαίνει. Και δεν θα είναι στο χώρο των ΑΠΕ, όπου ο χάρτης λίγο έως πολύ έχει διαμορφωθεί.

Αν και μας είχαν συνηθίσει σε deals, οι μεγάλες αγοραπωλησίες σε εκείνο το μέτωπο τελειώνουν.

Το «παιχνίδι» πλέον είναι στο φυσικό αέριο και στην προμήθεια ρεύματος. Εκεί περιμένει η αγορά κάποια «ξεκαθαρίσματα».

Όπως και deals. Τα οποία δεν αποκλείεται να δούμε και από μεγάλους «παίκτες», ειδικά της μεγάλης κεφαλαιοποίησης της αγοράς.

Stay tune, που λένε και οι φίλοι μας οι Αμερικανοί, καθώς ήδη έχουν αρχίσει κάποιες κινήσεις από τα μεγάλα «ονόματα».

—————

Σε επίπεδο καταναλωτών

Σε άλλο επίπεδο τώρα, οι καταναλωτές περιμένουν την έκτακτη στήριξη για τις καταναλώσεις ρεύματος.

Το έχει προαναγγείλει ο Υπουργός Ενέργειας, Θ. Σκυλακάκης, το είπε και ο πρωθυπουργός.

Τον Ιανουάριο θα υπάρξει έκτακτη στήριξη για τις καταναλώσεις ρεύματος για τους οικιακούς καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας και τους δικαιούχους Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου.

Η ενίσχυση αφορά κύρια και μη κύρια κατοικία, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και ανεξαρτήτως παρόχου, καλύπτοντας έτσι περίπου το 90% των νοικοκυριών με κυμαινόμενα τιμολόγια ρεύματος.

Ωστόσο, το συνολικό κόστος της στήριξης αυτής ανέρχεται σε 20,9 εκατ. ευρώ… πενιχρό θα έλεγα…

—————

Ακόμη πιο πενιχρά

Όπως πενιχρή είναι η πρόοδος που παρατηρείται στο μέτωπο των δανειοληπτών σε ελβετικό φράγκο.

Η αλήθεια είναι ότι όπως μαθαίνω η κυβέρνηση το «παλεύει», αλλά τα εμπόδια φαίνεται ότι είναι ανυπέρβλητα.

Ουσιαστικά υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με τις ρυθμιστικές αρχές, με την κυβέρνηση να έχει προτρέψει τους τραπεζίτες, με τους οποίους έχει κάνει συναντήσεις, να ακολουθήσουν τα παραδείγματα λύσεων που ακολουθήθηκαν στην Ευρώπη.

Περίπου 200 χιλ. δανειολήπτες

Η λύση θα αφορά περί τους 200.000 δανειολήπτες, συνοφειλέτες και εγγυητές, με δάνεια που ξεπερνούν τα 3 δισ., άρα μιλάμε για απεγκλωβισμό πολλών ανθρώπων, εάν βρεθεί λύση.

Θυμίζω, ότι τα εν λόγω δάνεια (στην συντριπτική πλειονότητά τους στεγαστικά) δόθηκαν κυρίως την περίοδο 2006-2008, με την ισοτιμία να βρίσκεται στο 1 ευρώ προς 1,6 ελβετικά φράγκα, ενώ σήμερα κινείται στην περιοχή του 1 προς 0,94.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθεί κατά 70% η οφειλή όπως και το κόστος εξυπηρέτησης των δανείων αυτών.

Μια εναλλακτική

Ήδη οι τράπεζες προσφέρουν τη δυνατότητα στους δανειολήπτες να μετατρέψουν το δάνειό τους από ελβετικό φράγκο σε ευρώ (με τη σημερινή ισοτιμία) με σταθερό επιτόκιο για τρία χρόνια.

Αυτό σημαίνει πως ο δανειολήπτης θα πρέπει να πάρει πάνω του την «χασούρα» που προέκυψε λόγω της ισοτιμίας.

Σε διαφορετική περίπτωση πρέπει οι τράπεζες να καλύψουν το κενό…

Εν ολίγοις… κάποιος πρέπει να πληρώσει, με το δημόσιο να είναι “μπλοκαρισμένο”, αφού μπορεί να θεωρηθεί ότι στηρίζει τον κλάδο, κόντρα στους κανόνες.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories