
Αυτό το μήνα συμπληρώνονται 15 χρόνια από τότε που ο Μπράιαν Μόινιχαν ανέλαβε τα ηνία της BofA και τον Ιανουάριο του 2010 ο κόσμος ήταν αρκετά διαφορετικός. Η παγκόσμια οικονομία εξακολουθούσε να παραπαίει από τη χρηματοπιστωτική κρίση, η BofA κουβαλούσε δισεκατομμύρια δολάρια σε επισφαλή ενυπόθηκα περιουσιακά στοιχεία και η Wall Street είχε κυριευθεί από μια πυρετώδη διάθεση.
Η BofA χρειαζόταν μια ήρεμη προσωπικότητα να ηγηθεί της ταραγμένης περιόδου, θα επανέφερε την τράπεζα σε μια ομαλή κατάσταση και θα αποκαθιστούσε την εμπιστοσύνη των επενδυτών.
Διψήφια αύξηση στα μπόνους στελεχών μεγάλων τραπεζών της Wall Street
Επέλεξε τον Μόινιχαν, ο οποίος θα γινόταν ο «ήσυχος άνθρωπος» της Wall Street: χωρίς τις φανφάρες ορισμένων συναδέλφων του, ακολούθησε μια στρατηγική που αποκαλεί «υπεύθυνη ανάπτυξη», αποφεύγοντας πολλά από τα πιο επικίνδυνα στοιχήματα σε μια προσπάθεια να αποφύγει τις παγίδες της προ κρίσης εποχής. «Ο καθένας έχει να διαδραματίσει έναν ρόλο στη διαχείριση του κινδύνου», δηλώνει πανηγυρικά μια δήλωση στην ιστοσελίδα της BofA.
Πρόκειται για μια στρατηγική που έχει αποδώσει σε μεγάλο βαθμό: από τα χαμηλά επίπεδα μετά την κρίση, η BofA έχει φτάσει σε κεφαλαιοποίηση γύρω στα 350 δισ. δολάρια και είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αμερικανική τράπεζα, πίσω από την JPMorgan. Ωστόσο, οι μετοχές των πιο επιθετικών αντιπάλων με μεγαλύτερα τμήματα επενδυτικής τραπεζικής έχουν καλύτερες επιδόσεις: για παράδειγμα, η τιμή της μετοχής της JPMorgan έχει αυξηθεί διπλάσια από την τιμή της BofA από τις αρχές του 2010.

Επιστροφή Τραμπ, τράπεζες και BofA
Η BofA έχει αναλάβει τα τελευταία χρόνια περισσότερο κίνδυνο, όπως η δημιουργία του τμήματος αγορών της. Αλλά με την αμερικανική οικονομία να κινείται και τον επερχόμενο πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να υπόσχεται «τσεκούρι» στις ρυθμίσεις, είναι τώρα η ώρα να αναλάβει ακόμη περισσότερους κινδύνους; Όχι, λέει κατηγορηματικά ο Μόινιχαν, σε συνέντευξή του στους Financial Times. «Διαχειριζόμαστε την εταιρεία με τον ίδιο τρόπο που τη διαχειριζόμαστε πάντα».
Παραδέχεται ότι η επιστροφή του Τραμπ θα μπορούσε να είναι καλή για τις τράπεζες και έχει έρθει σε επαφή με ορισμένους από τους διορισμένους στο υπουργικό συμβούλιο της νέας κυβέρνησης. Μιλά και για την «απορρύθμιση» κάτι στο οποίο συμμετείχε πέρυσι, καθώς οι αμερικανικές τράπεζες άσκησαν πιέσεις για να αμβλύνουν τους τελικούς κανόνες που απαιτούσαν να διατηρούν περισσότερα κεφάλαια.

«Έχετε δει αυτό [την αντίδραση] να συμβαίνει σε άλλες χώρες», όπου οι άνθρωποι απορρίπτουν τον “έλεγχο” και το να τους λένε “τι να κάνουν”, λέει. Πιστεύει ότι αυτό συνέβη στις αμερικανικές εκλογές και λέει ότι η BofA «θα επωφεληθεί αυτού του κινήματος».
Ωστόσο, δεν είναι έτοιμος να βγάλει τα φρένα εντελώς. «Θέλουμε ένα καλό σύνολο κανόνων που να είναι δίκαιοι για όλους, να μας βοηθήσουν να στηρίξουμε την ανάπτυξη, αλλά και να διατηρήσουμε τον κλάδο αυτό που είναι, τον καλύτερα κεφαλαιοποιημένο και καλύτερα διοικούμενο κλάδο στον κόσμο.
«Γιατί στο τέλος της ημέρας, καταλήγουμε να πληρώνουμε τα λάθη». Αναφέρει την κατάρρευση της Silicon Valley Bank και το ποσό που έπρεπε να πληρώσουν οι μεγάλες τράπεζες στον αμερικανικό οργανισμό που ασφαλίζει τις καταθέσεις. «Η Silicon Valley [Bank] απέτυχε, πληρώσαμε 2,7 δισ. δολάρια γι’ αυτό. Δεν είναι ένας μικρός αριθμός αν αυτές οι εταιρείες αποτύχουν. Θα προτιμούσαμε να έχουν καλή διαχείριση».
Κλίμα
Με τις αυξανόμενες ενδείξεις ότι η εταιρική Αμερική μπορεί να υποχωρήσει από τους κλιματικούς στόχους κατά τη διάρκεια της δεύτερης θητείας του Τραμπ, απειλείται η ώθηση της βιωσιμότητας;
Ο Μόινιχαν απαντά όχι, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου στο SMI (Sustainable Markets Initiative).
Αλλά η BofA, μαζί με τη Citi και άλλους, εγκατέλειψε το 2024 τη μεγαλύτερη συμμαχία για το κλίμα στον κόσμο για τις τράπεζες, υποχωρώντας σε μια δέσμευση που υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ για τον περιορισμό των επενδύσεων και του δανεισμού σε βιομηχανίες που συμβάλλουν στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Ο νέος Λευκός Οίκος μπορεί να μη συμφωνεί, αλλά ο Μόινιχαν επιμένει ότι υπάρχει ακόμη επιχειρηματική ευκαιρία στη βιωσιμότητα.


Latest News

Γιατί όλο και περισσότερες επιχειρήσεις πατάνε... pause - Τι είναι η «μεγάλη παύση»
Η νέα λέξη της μόδας για τα διευθυντικά στελέχη επιχειρήσεων είναι η «παύση», το προσωρινό πάγωμα των αποφάσεων μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο με τους δασμούς. Όμως το pause κινδυνεύει να γίνει delete.

Τα Hedge Funds κυνηγούν συμφωνίες σε σενάρια κινδύνου πολύ δαπανηρά για τις ασφαλιστικές
Οι ασφαλιστικές υποφέρουν από δυσβάσταχτες αποζημιώσεις που καλούνται να πληρώσουν μετά από θεομηνίες που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή

Εμπορικά «μπαϊπάς» ερήμην της Ουάσιγκτον
Αναδιπλώνονται οι εταίροι των ΗΠΑ και χαράσσουν νέους δρόμους - Μεγάλες δυνάμεις σε Ανατολή και Δύση προχωρούν σε συμφωνίες με άλλους εταίρους

Η «κρυφή» συνάντηση των fund managers στο Αμπού Ντάμπι και το κυνήγι επενδύσεων στη Μέση Ανατολή
H Goldman Sachs συγκέντρωσε δεκάδες fund manages στο Αμπού Ντάμπι - Αναζήτηση επενδύσεων εν μέσω δασμών Τραμπ

Αναιμική ανάπτυξη εν μέσω δασμών δείχνει ένας βασικός δείκτης για την οικονομία των ΗΠΑ
Ο δείκτης LEI είναι ένας σύνθετος οικονομικός δείκτης που έχει σχεδιαστεί για να σηματοδοτεί τη μελλοντική κατεύθυνση της οικονομίας των ΗΠΑ

Πώς Βραζιλία και Αργεντινή βγαίνουν κερδισμένοι από τον εμπορικό πόλεμο
Ο εμπορικός πόλεμος φαίνεται σε πρώτη φάση να ευνοεί χώρες με ισχυρές αγροτικές εξαγωγές όπως οι δύο οικονομίες της Λατινικής Αμερικής

Στα άδυτα του παπικού κονκλαβίου - Πώς θα γίνει η επιλογή του νέου Ποντίφικα
Το παπικό κονκλάβιο αποτελεί μια παράδοση που χρονολογείται από τον 13ο αιώνα - Όσα πρέπει να ξέρετε για αυτό

Νέα επίθεση Τραμπ στον «πολύ αργό» Πάουελ - Τον καλεί να μειώσει τα επιτόκια
Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει προκαλέσει αναστάτωση στη Wall Street με τις επανειλημμένες επικρίσεις του προς τον Πάουελ

Τα κινεζικά funds σταματούν τις επενδύσεις στις ΗΠΑ εν μέσω δασμών
Τα κρατικά επενδυτικά κεφάλαια στην Κίνα έχουν αποσύρει επενδύσεις από ιδιωτικά κεφάλαια με έδρα τις ΗΠΑ τις τελευταίες εβδομάδες

Επίσκεψη του αμερικανού αντιπροέδρου στην Ινδία, στη σκιά των δασμών
Ο αμερικανός αντιπροέδρος θα συζητήσει στην Ινδία με τον Ναρέντρα Μόντι την πρόοδο των θεμάτων που εξετάστηκαν τον περασμένο Φεβρουάριο στο Λευκό Οίκο