
Ένα εναλλακτικό σύστημα χρηματοδοτήσεων για ιδιώτες αλλά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις επιχειρεί να δημιουργήσει η κυβέρνηση.
Αναπτυξιακή Τράπεζα: Άνοιξε η Πλατφόρμα KYC για τις αιτήσεις στο πλαίσιο της Δίκαιης Μετάβασης
Ήδη, με τροπολογία που κατατέθηκε τον προηγούμενο μήνα επιτρέπεται σε επιχειρήσεις (μη τραπεζικά ιδρύματα) με μεγάλη ρευστότητα που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα να μπορούν να δίνουν πάσης φύσεως δάνεια (ακόμη και στεγαστικά δάνεια) υπό την εποπτεία φυσικά της ΤτΕ και εφόσον έχουν λάβει την απαραίτητη άδεια από την Τράπεζα της Ελλάδος.
Τέτοιες εταιρείες για παράδειγμα είναι ο ΟΠΑΠ, η ΔΕΗ, ο ΟΤΕ, λοιπές εταιρείες κινητής τηλεφωνίας αλλά και όσες διαθέτουν συστήματα πληρωμών. Οι συγκεκριμένες εφόσον το επιθυμούν θα μπορούν να μπουν στο παιχνίδι των χρηματοδοτήσεων.
Η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα δημιουργεί Ταμείο Μικροπιστώσεων από το οποίο αναμένεται να χρηματοδοτηθούν από τις 27 Ιανουαρίου μικρές επιχειρήσεις με έως 10 άτομα προσωπικό
Ταμείο Μικροπιστώσεων: Για μικρές επιχειρήσεις έως 10 άτομα προσωπικό
Μέχρι να γίνει όμως αυτό και να μπουν και άλλοι παίκτες στην αγορά των μικροπιστώσεων και γενικότερα των χρηματοδοτήσεων, η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα δημιουργεί Ταμείο Μικροπιστώσεων από το οποίο αναμένεται να χρηματοδοτηθούν από τις 27 Ιανουαρίου μικρές επιχειρήσεις με έως 10 άτομα προσωπικό.
Με την στήριξη του Ταμείου Μικροπιστώσεων, από τη λειτουργία του οποίου προβλέπεται ότι θα ενισχυθούν 3.300 επιχειρήσεις εκ των οποίων 1.000 επιχειρήσεις στο πλαίσιο της γυναικείας επιχειρηματικότητας, τα Ιδρύματα Μικροχρηματοδοτήσεων θα χορηγούν δάνεια κεφαλαίου κίνησης και δάνεια για την υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων, ύψους 3.000 – 25.000 ευρώ και διάρκειας 12-96 μηνών, με δυνατότητα περιόδου χάριτος έως 6 μήνες. Για τη χορήγηση των δανείων δεν θα λαμβάνονται εμπράγματες εξασφαλίσεις.
Το Ταμείο θα παρέχει άτοκη χρηματοδότηση σε ποσοστό 60% για τη γενική επιχειρηματικότητα ή 75% για τη γυναικεία επιχειρηματικότητα, ενώ το υπόλοιπο 40% ή 25% αντίστοιχα, θα παρέχεται από τα Ιδρύματα Μικροχρηματοδοτήσεων.
Το χρηματοδοτικό κενό των 578 εκατ. ευρώ
Στόχος των κυβερνητικών παρεμβάσεων όπως είναι και η παραπάνω είναι να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός και να διευκολυνθεί η πρόσβαση περισσότερων ιδιωτών και επιχειρήσεων στον δανεισμό.
Σε έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την περίοδο 2021-2027 υπολογίζεται πως το κενό χρηματοδότησης στην αγορά μικροδανείων στην Ελλάδα ανέρχεται σε τουλάχιστον 578,1 εκατ. ευρώ ετησίως, ενώ μπορεί να φτάσει ακόμα και στα 750 εκατ. ευρώ.
Πολύ απλά, αυτές είναι οι χρηματοδοτικές ανάγκες μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών στην Ελλάδα, που σε πολλές περιπτώσεις αδυνατούν να περάσουν σήμερα το κατώφλι των παραδοσιακών τραπεζών και μπορούν να στραφούν στις εταιρείες μικροχρηματοδοτήσεων.
Αλλαγή θεσμικού πλαισίου
Παρόλο την δυναμική αυτής της αγοράς τον ενδιαφέρον μέχρι τώρα είναι ισχνό ίσως γιατί δεν βοηθούσε ιδιαίτερα και το προηγούμενο θεσμικό πλαίσιο πριν την αλλαγή του (τον περασμένο Δεκέμβριο). Μέχρι τώρα η ΤτΕ έχει χορηγήσει τρεις άδειες παροχής μικροπιστώσεων (microfinance) έχοντας ανοίξει την αγορά των μικροχρηματοδοτήσεων με ποσά έως 25.000 ευρώ στην Ελλάδα.
Πρόκειται για τις εταιρείες:
1. Τ.Μ.Ε.Δ.Ε. Microfinance Solutions» (ανήκει στο ΤΜΕΔΕ και έλαβε άδεια τον Ιανουάριο 2022)
2. «Μicrosmart» ( έλαβε άδεια Μάρτιο 2023)
3. «AΦΗ Microfinance Α.Ε.» (ανήκει στην μη κερδοσκοπική εταιρεία Action Finance Initiative και έλαβε άδεια το Μάιο του ΄23)
Ενεργές πάντως στον χώρο των μικροπιστώσεων είναι και οι τράπεζες Eurobank, Εθνική, Πειραιώς και Attica, είτε μέσω συνεργασιών που αναπτύσσουν είτε μέσω ειδικών προγραμμάτων με την εγγύηση ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών οργανισμών.


Latest News

Οι δασμοί, η Κίνα και το πιθανό checkmate στο Tik Tok
Οι δασμοί φέρνουν ανατροπές στις διαπραγματεύσεις για το TikTok -Οξύνονται οι αντιθέσεις στις δύο πιο μεγάλες οικονομίες του κόσμου

Αγορές ακινήτων με μετρητά και αδήλωτες μεταβιβάσεις ψάχνει η Εφορία
Ανοίγουν 2.500 φάκελοι αγοραπωλησιών, γονικών παροχών, δωρεών και κληρονομιών - Δειγματοληπτικοί έλεγχοι και σε συμβολαιογράφους

Σταύρος Καλαφάτης: Προτεραιότητα η καινοτομία για την κυβέρνηση
Οι δηλώσεις του υφυπουργού Ανάπτυξης Σταύρου Καλαφάτη στην ίδρυση του Κέντρου Αριστείας στη Ρομποτική «ΗΡΩΝ»

Πιερρακάκης: «Ρύθμιση-υπερόπλο« για τον εξωδικαστικό - Εξαλείφουμε τα τελευταία προβλήματα της κρίσης
Ο Κυριάκος Πιερρακάκης έκανε ιδιαίτερη μνεία στη νέα ρύθμιση του εξωδικαστικού μηχανισμού και στις αλλαγές που φέρνει

Ημερίδα για το αναπτυξιακό μοντέλο της Ελλάδας από την Ε.ΕΝ.Ε. στο Delphi Economic Forum
Με αφετηρία τις θέσεις της Ε.ΕΝ.Ε. και την πρόσφατη μελέτη του ΙΟΒΕ, η ημερίδα θα συγκεντρώσει κορυφαίους θεσμικούς και επιχειρηματικούς παράγοντες

Θεοδωρικάκος: Η λύση για τη στέγαση περνάει από τον παραγωγικό μετασχηματισμό της οικονομίας
Ο υπουργός Ανάπτυξης τόνισε ότι η Πολιτεία πρέπει να παρεμβαίνει με θετικό τρόπο προκειμένου να στηρίζει την υγιή επιχειρηματικότητα

Ξεκινά πλειοδοτικός διαγωνισμός για το «Ξενία Ουρανούπολης»
Ο ηλεκτρονικός διαγωνισμός αφορά την μακροχρόνια εκμίσθωση (30 έτη) του δημοσίου ακινήτου - Η ΕΤΑΔ προσκαλεί επενδυτές να αξιοποιήσουν το ακίνητο

Κορκίδης (ΕΒΕΠ): Οι «υβριδικές επιπτώσεις» των αμερικανικών δασμών
Οπως αναφέρει, οι «ανταποδοτικοί δασμοί» ύψους 20% που επιβλήθηκαν από τις ΗΠΑ στην ΕΕ δημιουργούν εμπορικά εμπόδια που διαταράσσουν, αλλού λιγότερο και αλλού περισσότερο, τις αγορές των 27 ευρωπαϊκών χωρών και αναστατώνουν τις υφιστάμενες αλυσίδες εφοδιασμού
![Σούπερ μάρκετ: Αυξήσεις τιμών 1,59% τον Μάρτιο [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/04/supermarketkarotsirafia-1-600x400.jpeg)
«Τσίμπησαν» οι τιμές στο ράφι - Ποια προϊόντα αυξήθηκαν, ποια μειώθηκαν [γραφήματα]
Τι δείχνουν τα στοιχεία του ΙΕΛΚΑ για τις τιμές των προϊόντων στα σούπερ μάρκετ

Συναγερμός στις ελληνικές εξαγωγές για τους δασμούς - Ποια προϊόντα απειλούνται
Τι λένε στον ΟΤ εκπρόσωποι από τους κλάδους της βρώσιμης ελιάς, της φέτας και του ελαιολάδου