
Ολο και πιο σίγουροι εμφανίζονται οι αναλυτές ότι ο πληθωρισμός των ΗΠΑ, η ανακοίνωση του οποίου αναμένεται με αυξημένο ενδιαφέρον σήμερα Τετάρτη, δεν υποχώρησε τον Δεκέμβριο, ενισχύοντας την εκτίμηση ότι η Fed θα μεταθέσει για αργότερα την επόμενη μείωση στα επιτόκια.
Σύμφωνα με τη μέση εκτίμηση των οικονομολόγων του Bloomberg, ο δομικός πληθωρισμός -που εξαιρεί τα τρόφιμα και την ενέργεια, έχει αυξηθεί κατά 0,3% τον Δεκέμβριο παράλληλα με άνοδο 0,4% στον γενικό δείκτη.
Αγορές: «Όλα τα λεφτά» ο πληθωρισμός των ΗΠΑ – Τι αναμένουν Fed, αναλυτές και επενδυτές
Ο χρόνος ανακοίνωσης του πληθωρισμού συμπίπτει με μια κρίσιμη στιγμή για τους επενδυτές και τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, με την απόδοση των 10ετών ομολόγων του Δημοσίου να αυξάνεται περισσότερο από μισή ποσοστιαία μονάδα μετά την ανησυχία που προκάλεσαν τα στοιχεία του Νοεμβρίου.
«Η έκθεση ΔΤΚ του Δεκεμβρίου πιθανότατα θα τροφοδοτήσει την ανησυχία ότι η πρόοδος στη μείωση του πληθωρισμού έχει σταματήσει», δήλωσαν οι οικονομολόγοι του Bloomberg Anna Wong και Chris G. Collins. «Το ενδιαφέρον της αγοράς επικεντρώνεται στο αν η απόδοση του 10ετούς ομολόγου θα μπορούσε να ξεπεράσει το 5%. Ο συνδυασμός ενός αμετάβλητου πληθωρισμού και άλλων μακροοικονομικών δεδομένων που αναμένονται αυτή την εβδομάδα υποδηλώνει ότι είναι μια σοβαρή πιθανότητα».

Τα επιτόκια
Από την Τρίτη, οι αγορές παραμένουν διχασμένες ως προς το αν η Fed θα μειώσει κατά 25 μονάδες βάσης στο δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους. Οι πιθανότητες περικοπής τον Ιούνιο κυμαίνονται επί του παρόντος γύρω στο 40%, σύμφωνα με το Yahoo Finance.
«Η πρόβλεψή μας είναι ότι η Fed θα μειώσει τα επιτόκια τρεις φορές φέτος, αλλά η έκθεση [για τις θέσεις εργασίας] αυξάνει τον κίνδυνο να υπάρξουν λιγότερες περικοπές και η Fed να μη μειώσει τα επιτόκια από τον Μάρτιο, που είναι επί του παρόντος η βασική μας γραμμή», έγραψε ο επικεφαλής της Oxford Economics για την οικονομία των ΗΠΑ. Ο οικονομολόγος είπε ότι χρειάζεται περισσότερα στοιχεία για βελτιώσεις στην αγορά εργασίας πριν προσαρμόσει τις προβλέψεις του.
Η Bank of America, εν τω μεταξύ, αναθεώρησε τις προοπτικές της σε μηδενικές μειώσεις επιτοκίων φέτος – και προειδοποίησε ότι θα μπορούσε επίσης να υπάρξει αύξηση.
«Ο πληθωρισμός παραμένει πάνω από τον στόχο, με τους κινδύνους να στρέφονται προς τα πάνω, η δραστηριότητα είναι ισχυρή και η αγορά εργασίας φαίνεται τώρα να έχει σταθεροποιηθεί», δήλωσαν οι οικονομολόγοι της Stephen Juneau and Jeseo Park
«Η βασική μας υπόθεση έχει τη Fed σε εκτεταμένη αναμονή, αλλά πιστεύουμε ότι οι κίνδυνοι για την επόμενη κίνηση στρέφονται προς μια άνοδο. Κατά την άποψή μας, αυξήσεις ενδέχονται εάν ο βασικός πληθωρισμός PCE υπερβεί το 3% από έτος σε έτος και μακροπρόθεσμα. Οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό γίνονται αβάσιμες».


Latest News

Η Κίνα απαγορεύει σε νοτιοκορεατικές εταιρείες την εξαγωγή προϊόντων που παρήχθησαν με κινεζικές σπάνιες γαίες
Η Κίνα προειδοποιεί τις νοτιοκορεατικές εταιρείες ότι απειλούνται με κυρώσεις εάν παραβιάσουν τους περιορισμούς στις εξαγωγές

Η Air India θέλει τα Boeing που αρνήθηκε η China Airlines
Οι κινεζικές αεροπορικές εταιρείες ενημερώθηκαν από την κυβέρνηση να μην δέχονται αεροσκάφη Boeing

Δασμοί 3.521% - Σε ποια εισαγόμενα προϊόντα επιβάλλονται οι υψηλοί δασμοί
Οι ΗΠΑ θέλουν να εμποδίσουν το «ντάμπινγκ» τους στην αμερικανική αγορά και επιβάλλουν υψηλους δασμούς

Η γρίπη των πτηνών αυξάνει τις πωλήσεις των φυτικών «αυγών»
H γρίπη των πτηνών με την επακόλουθη ακρίβεια ωθούν τους Αμερικανούς στα «φυτικά αυγά»

Από την Ελβετία στις ΗΠΑ - Η Roche και το πενταετές επενδυτικό πλάνο
Η επένδυση της Roche θα δημιουργήσει περισσότερες από 12.000 νέες θέσεις εργασίας - Τι περιλαμβάνει το φιλόδοξο σχέδιο

Το mega deal της Nomura για τα assets της Macquarie
Ο επικεφαλής της ιαπωνικής Nomura λέει ότι η συμφωνία θα της δώσει «μια σταθερή πλατφόρμα στην αγορά υψηλής ανάπτυξης των ΗΠΑ»

Οι δασμοί θα κυριαρχήσουν στις συναντήσεις του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας
Οι φετινές συναντήσεις γίνονται στη σκιά του εμπορικού πολέμου που πυροδότησαν οι δασμοί του Αμερικανού προέδρου

Το Χάρβαρντ μηνύει τον Τραμπ - Τι ψάχνει στην... αγορά ομολόγων
Το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ κατηγορεί την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ ότι έχει «σαρωτικές και παρεμβατικές απαιτήσεις»

Γιατί όλο και περισσότερες επιχειρήσεις πατάνε... pause - Τι είναι η «μεγάλη παύση»
Η νέα λέξη της μόδας για τα διευθυντικά στελέχη επιχειρήσεων είναι η «παύση», το προσωρινό πάγωμα των αποφάσεων μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο με τους δασμούς. Όμως το pause κινδυνεύει να γίνει delete.

Τα Hedge Funds κυνηγούν συμφωνίες σε σενάρια κινδύνου πολύ δαπανηρά για τις ασφαλιστικές
Οι ασφαλιστικές υποφέρουν από δυσβάσταχτες αποζημιώσεις που καλούνται να πληρώσουν μετά από θεομηνίες που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή