Πέντε μέρες πριν από την ορκωμοσία Τραμπ και ο κόσμος έχει φροντίσει να προετοιμαστεί, όσο αυτό είναι δυνατόν, για την επιβολή των δασμών που εξήγγειλε προεκλογικά ο νεοεκλεγείς αμερικανός πρόεδρος.

Εάν πάρει κανείς τοις μετρητοίς τις εξαγγελίες του Ντόναλντ Τραμπ θα πρέπει ούτε λίγο ούτε πολύ να περιμένει μια νέα εποχή στο παγκόσμιο εμπόριο. Μιας εποχής που θα πρέπει να θέτει σε αφύπνιση του κυβερνήσεις όλων των χωρών, είτε για να κατευνάσουν την επιθετικότητα του λεγόμενου Trumptrade είτε για να είναι έτοιμες για αντεπίθεση.

Ντόναλντ Τραμπ: Το σχέδιο για κλιμακωτή αύξηση των δασμών

Ξεκινώντας από την Κίνα, οι απειλές δεν είναι κάτι καινούργιο, πράγμα που σημαίνει ότι το Πεκίνο είχε όλον τον χρόνο να προετοιμάσει αμυντικές στρατηγικές και αντίποινα.

Αλλά αυτήν τη φορά, ο Τραμπ και τα γεράκια του εμπορίου που έχει στρατολογήσει διευρύνουν το πεδίο εφαρμογής τους σε αυτό που απειλεί να είναι ένας πιο παρατεταμένος και απρόβλεπτος εμπορικός πόλεμος από ό,τι κατά την πρώτη του προεδρία, επισημαίνει το Bloomberg.

Το Μεξικό και ο Καναδάς έχουν υποστεί μεγάλο μέρος των απειλών του Τραμπ, με αποτέλεσμα οι ηγέτες και των δύο γειτόνων των ΗΠΑ να προειδοποιήσουν δημόσια για αντίποινα.

Άλλες χώρες προετοιμάζονται παρασκηνιακά – οι αξιωματούχοι του Βιετνάμ υποσχέθηκαν να αγοράσουν περισσότερα αμερικανικά προϊόντα, η Ευρωπαϊκή Ένωση ενίσχυσε την ικανότητά της να αντιμετωπίσει τους δασμούς, ενώ Ινδοί αξιωματούχοι στοχεύουν να διαπραγματευτούν πώς θα αντεπεξέλθουν.

Σε κάθε περίπτωση, εάν εφαρμοστούν οι απειλές του Τραμπ για αύξηση των εισφορών στα κινεζικά προϊόντα στο 60% και στο 20% για τον υπόλοιπο κόσμο θα εκτρέψουν τις εμπορικές ροές μακριά από τις ΗΠΑ, σύμφωνα με το Bloomberg Economics. Τα αντίποινα θα επιδείνωναν το σοκ.

Το Μεξικό

Στο Μεξικό, η πρόεδρος Claudia Sheinbaum προειδοποίησε για το πλήγμα στον πληθωρισμό των ΗΠΑ ως απάντηση στις απειλές δασμών 25% του Τραμπ.

Η χώρα αναπτύσσει αθόρυβα μια στρατηγική για να μειώσει την εξάρτηση από την Κίνα. Το σχέδιο της κυβέρνησης, που αναπτύχθηκε τους τελευταίους μήνες, περιλαμβάνει την αξιοποίηση μεγάλων αυτοκινητοβιομηχανιών για την προμήθεια εξαρτημάτων από αλλού.

Οι αρχές επιβολής του νόμου ξεκίνησαν μια «επιχείρηση καθαρισμού» σε ολόκληρη τη χώρα με μια επιδρομή σε εμπορικό συγκρότημα της πόλης του Μεξικού γεμάτο με κινεζικά προϊόντα τον Νοέμβριο. Την επόμενη εβδομάδα, το Μεξικό ανακοίνωσε τη μεγαλύτερη κατάσχεση χαπιών φεντανύλης, ένα φάρμακο που ο Τραμπ λέει ότι μεταφέρεται λαθραία στις ΗΠΑ από τον νότιο γείτονά του.

Το Μεξικό πρόκειται να κλιμακώσει αυτές τις προσπάθειες, πραγματοποιώντας έρευνες για αγαθά που εισήλθαν στη χώρα χωρίς την νόμιμη φορολογία. Για τον σκοπό αυτό, το Μεξικό επέβαλε δασμούς 19% σε προϊόντα που εισάγονται μέσω εταιρειών ταχυμεταφορών, μια κίνηση που σύμφωνα με τους αναλυτές στοχεύει τις μεγάλες εταιρείες ηλεκτρονικών λιανοπωλητών Temu και Shein.

Στον Καναδά

Στον Καναδά, ο απερχόμενος πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό έσπευσε να συναντηθεί με τον Τραμπ λίγες μέρες μετά την απειλή του για δασμούς 25%. Μετά την πρόταση του Τραμπ να γίνει ο βόρειος γείτονάς του η 51η πολιτεία της Αμερικής, ο Τριντό απάντησε κατηγορηματικά ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να συμβεί αυτό.

Το πώς η χώρα προσεγγίζει τον Τραμπ βρίσκεται σε αδθέξοδο μετά την παραίτηση του Τριντό. Ωστόσο, στα παρασκήνια, οι αξιωματούχοι εξετάζουν τους εξαγωγικούς φόρους σε μεγάλα εμπορεύματα που στέλνουν στις ΗΠΑ σε μια κίνηση που θα ανέβαζε τις τιμές στα προϊόντα που φτάνουν στις ΗΠΑ.

Το Βιετνάμ

Όταν ο Τραμπ θέσπισε εισφορές σε εισαγωγές 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την Κίνα το 2018-2019, το Βιετνάμ ήταν ένας από τους μεγαλύτερους κερδισμένους, καθώς οι εξαγωγές του στις ΗΠΑ υπερδιπλασιάστηκαν.

Τώρα, το Βιετνάμ – το οποίο έχει το τέταρτο μεγαλύτερο εμπορικό πλεόνασμα με τις ΗΠΑ μετά την Κίνα, το Μεξικό και τον Καναδά – φαίνεται να βρίσκεται στο στόχαστρο του Τραμπ.

Οι ηγέτες του Βιετνάμ τους τελευταίους μήνες έχουν κάνει προσπάθειες να εξισορροπήσουν τη σχέση μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ. Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της χώρας έχει δεσμευτεί να αγοράσει περισσότερα αεροσκάφη, υγροποιημένο φυσικό αέριο και άλλα προϊόντα, ενώ ο πρωθυπουργός Φαμ Μινχ Τσιν έχει τονίσει την ανάγκη να «αρθούν όλα τα εναπομείναντα εμπόδια» με τις ΗΠΑ.

Ομοίως, η Νότια Κορέα και η Ταϊβάν εξετάζουν σχέδια να ενισχύσουν τις εισαγωγές ενέργειας από τις ΗΠΑ για να αποφύγουν την οργή του Τραμπ.

Προσπάθειες κατευνασμού

Η αυξημένη εξάρτηση από τις ΗΠΑ ως πηγή ζήτησης κάνει οικονομίες όπως το Βιετνάμ πιο εκτεθειμένες σε περίπτωση που ο Τραμπ αποφασίσει να εφαρμόσει καθολικό δασμό σε όλες τις εισαγωγές, υποτιμώντας τις προειδοποιήσεις του επιχειρηματικού κόσμου των ΗΠΑ.

Εκτός από την Κίνα, οικονομίες όπως η Νότια Κορέα, η Ταϊβάν, η Μαλαισία και η Ταϊλάνδη θα ήταν πιο εκτεθειμένες λαμβάνοντας υπόψη τον υψηλό εμπορικό προσανατολισμό τους, έγραψαν οικονομολόγοι της Morgan Stanley με επικεφαλής τον Chetan Ahya σε σημείωμα του Νοεμβρίου.

Η Νότια Κορέα αναγκάστηκε να αναθεωρήσει προς τα κάτω τις προοπτικές ανάπτυξής της, εν μέρει ως αποτέλεσμα των αυξανόμενων γεωπολιτικών εντάσεων που συνέβαλαν στην ασθενέστερη ζήτηση για τις εξαγωγές της χώρας.

Ανώτατος σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Ιάπωνα πρωθυπουργού Shigeru Ishiba είπε ότι η χώρα θα πρέπει να είναι προετοιμασμένη να υλοποιηθούν οι απειλές του Τραμπ για επιβολή δασμών.

Το πλήγμα από το Trump 2.0

«Αν οι δασμοί του Τραμπ οδηγήσουν σε ανακατεύθυνση των εξαγωγών της Κίνας προς την υπόλοιπη Ασία – και είναι πολύ ανταγωνιστικές – είναι πολύ δύσκολο για τις χώρες να ανταγωνιστούν και αυτό είναι κάτι που απασχολεί πολλές κυβερνήσεις», δήλωσε ο Sonal Varma, οικονομολόνος στη Nomura Singapore Ltd.

Μεταξύ εκείνων των οικονομιών που ανησυχούν όλο και περισσότερο για τον αθέμιτο ανταγωνισμό από την Κίνα είναι η ΕΕ, η οποία αντιμετωπίζει φόβους για διπλό πλήγμα: για εισροή φθηνών κινεζικών αγαθών από τη μια και ενός νέου κύματος δασμών από τις ΗΠΑ από την άλλη. Οι αξιωματούχοι των Βρυξελλών έχουν ήδη ετοιμάσει μια λίστα με αμερικανικά προϊόντα που θα μπορούσε να στοχεύσει η ΕΕ με δασμούς σε περίπτωση που ο Τραμπ ακολουθήσει τις απειλές του, σημειώνει το Bloomberg.

Οι αξιωματούχοι στη Βραζιλία φαίνεται να ανησυχούν λιγότερο για τυχόν δασμούς των ΗΠΑ, πιστεύοντας ότι η χώρα μπορεί να αυξήσει τις πωλήσεις σε άλλες αγορές, συμπεριλαμβανομένων των ασιατικών χωρών, στην περίπτωση που στοχεύει.

Ινδοί αξιωματούχοι κατευνάζουν προς το παρόν τις ανησυχίες, στοιχηματίζοντας ότι οι καλές σχέσεις του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι με τον Τραμπ κατά τη διάρκεια της πρώτης προεδρίας του θα συνεχιστούν και έχουν περιθώριο να μειώσουν τους εισαγωγικούς δασμούς για τα αμερικανικά προϊόντα ως μέρος οποιωνδήποτε προσεχών διαπραγματεύσεων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή