Λένε ότι στο θάνατο είμαστε όλοι ίσοι, δεν συμβαίνει όμως το ίδιο και στις φυσικές καταστροφές, όπως για παράδειγμα στις πυρκαγιές. Στο Λος Άντζελες όσοι έχουν την οικονομική δυνατότητα απασχολούν ιδιωτικές πυροσβεστικές δυνάμεις για να προστατεύσουν τα σπίτια τους από τις πρωτοφανείς πυρκαγιές που ξέσπασαν μέσα στο καταχείμωνο. Στις ΗΠΑ εξάλλου περίπου οι μισοί πυροσβέστες απασχολούνται σε ιδιωτικές εταιρείες, αν και οι περισσότεροι εξ αυτών συνήθως προσλαμβάνονται για να παράσχουν τις υπηρεσίες τους σε Δήμους ή σε ασφαλιστικές εταιρείες.

Το φαινόμενο της ενοικίασης ιδιωτικών πυροσβεστικών δυνάμεων από πολλούς ευκατάστατους κατοίκους ήταν έντονο κατά την πρόσφατη καταστροφή στην Πόλη των Αγγέλων. Επωφελήθηκαν από την ιδιωτική φύλαξη πολυτελείς επαύλεις, επωφελήθηκαν και εμπορικές επιχειρήσεις. Στη συνοικία Πασίφικ Πάλισειντς, στην καρδιά της πυρκαγιάς, ένα εμπορικό κέντρο γνωστό ως Palisades Village δεν κάηκε, παρότι επαύλεις πολλών εκατομμυρίων δολαρίων που το περιστοίχιζαν έγιναν στάχτη από τις φλόγες.

Καλιφόρνια: Οι πυρκαγιές κάνουν τις ανισότητες μεγαλύτερες

Το εμπορικό κέντρο ανήκει στον Ρικ Καρούζο, έναν πλούσιο κατασκευαστή ακινήτων που ήταν μάλιστα υποψήφιος στις τελευταίες δημοτικές εκλογές, αλλά έχασε από την Κάρεν Μπας. «Η περιουσία μας έμεινε ανέπαφη. Αλλά τα πάντα γύρω μας κάηκαν. Είναι σαν να βρίσκεσαι σε εμπόλεμη ζώνη», δήλωσε ο μεγιστάνας των ακινήτων στους New York Times.

Αμφιλεγόμενες πρακτικές

Ρεπόρτερ της αμερικανικής εφημερίδας που μετέβησαν στην περιοχή της καταστροφής παρατήρησαν πολλές μονάδες πυροσβεστών με οχήματα να φρουρούν ιδιωτικές επαύλεις. Η παρουσία αυτών των ενοικιαζόμενων πυροσβεστικών δυνάμεων που προστατεύουν συγκεκριμένες ιδιοκτησίες την ώρα που φλόγες τυλίγουν ολόκληρες γειτονιές είναι ωστόσο αμφιλεγόμενη, γράφει η Ορτάνς Γκουλάρ, ανταποκρίτρια της γαλλικής «Les Echos» στο Σαν Φρανσίσκο.

«Το 2018 η αποκάλυψη ότι η Κιμ Καρντάσιαν και ο Κάνιε Ουεστ είχαν προσλάβει πυροσβέστες για να προστατεύσουν τη βίλα τους στο Χίντεν Χιλς είχε ήδη προκαλέσει αρνητικές κριτικές», μεταδίδει η ανταποκρίτρια. Και αναφέρει ότι οργή προκάλεσε επίσης την περασμένη εβδομάδα μια ανάρτηση του Κιθ Βάσερμαν, συνιδρυτή μιας εταιρείας ακινήτων, ο οποίος έγραψε στο Χ: «Έχει κανείς εδώ πρόσβαση σε ιδιωτικούς πυροσβέστες για να προστατεύσουν το σπίτι μας; Πρέπει να κινηθούμε γρήγορα. Τα σπίτια των γειτόνων καίγονται».

«Αυτή είναι η επιτομή του θράσους και της αδιαντροπιάς», σχολίασε ένας χρήστης του κοινωνικού δικτύου. Ο Βάσερμαν διέγραψε αργότερα την ανάρτησή του, καθώς πολλοί στηλίτευαν τη διάσπαση των πυροσβεστικών δυνάμεων που ενώ να συντονίζονται εν σώματι για την αντιμετώπιση της λαίλαπας περίμεναν να φθάσουν οι φλόγες στις ιδιοκτησίες των πελατών τους για να δράσουν, την ώρα που ίσως να ήταν ήδη αργά.

Πανάκριβοι καθότι δυσεύρετοι

Στην πραγματικότητα δεν είναι τόσο εύκολο να προσλάβεις ιδιωτικούς πυροσβέστες, κατά την ανταποκρίτρια της «Les Echos». Διότι, απλούστατα, είναι πανάκριβοι. Σύμφωνα με τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, δύο άνδρες με ένα μόνο πυροσβεστικό όχημα κοστίζουν περίπου 3.000 δολάρια την ημέρα, ενώ μια ομάδα 20 ατόμων με τέσσερα οχήματα κοστίζουν έως και 10.000 δολάρια την ημέρα.

Είναι όμως ακριβοί οι ιδιωτικοί πυροσβέστες στις ΗΠΑ επειδή είναι δυσεύρετοι. Σύμφωνα με στοιχεία της αμερικανικής Εθνικής Ένωσης Καταστολής Πυρκαγιών, οι περισσότεροι πυροσβέστες που απασχολούνται με σύμβαση δεν εργάζονται για ιδιώτες. Το 45% του συνόλου των πυροσβεστών στη χώρα απασχολούνται σε ιδιωτικές εταιρείες, οι οποίες όμως προσλαμβάνονται εποχικά από Δήμους και Κομητείες για να βοηθήσουν τους τοπικούς πυροσβέστες, όταν παραστεί ανάγκη.

Υπάρχουν επίσης ιδιωτικοί πυροσβέστες που απασχολούνται σε ασφαλιστικές εταιρείες, οι οποίες θέλουν να αποφύγουν την καταβολή μεγάλων αποζημιώσεων σε περίπτωση πυρκαγιών και φροντίζουν να προστατεύουν και οι ίδιες, επικουρικά, τις περιουσίες των πελατών τους.

Το πρόβλημα του νερού

Το 2018 η Πολιτεία της Καλιφόρνια ψήφισε νόμο που υποχρεώνει τους ιδιωτικούς πυροσβέστες να συνεργάζονται με τις τοπικές αρχές σε περίπτωση πυρκαγιάς. Επίσης τους απαγορεύει να χρησιμοποιούν σειρήνες ή να ανάβουν κόκκινα φώτα στα αυτοκίνητα που χρησιμοποιούν, προκειμένου να μην υπάρχει σύγχυση με

τα πυροσβεστικά οχήματα που χρησιμοποιούν οι τοπικές, δημοτικές ή ομοσπονδιακές αρχές.

«Αυτός ο νόμος έχει περιπλέξει τις δραστηριότητες των ιδιωτικών πυροσβεστών και αυτή η σύγχυση κατεγράφη στην πρόσφατη καταστροφή στο Λος Άντζελες», μεταδίδει η ανταποκρίτρια της «Les Echos».

Η Ορτάνς Γκουλάρ σημειώνει ότι στο Λος Άντζελες η κριτική έχει επικεντρωθεί κυρίως στο νερό που χρησιμοποιούν ιδιωτικοί πυροσβέστες για να σβήσουν τις φλόγες. Την περασμένη εβδομάδα, με την έναρξη των πυρκαγιών, οι πυροσβεστικοί κρουνοί ως γνωστόν στέρεψαν, εμποδίζοντας τους πυροσβέστες του δημόσιου τομέα να κάνουν τη δουλειά τους.

Μάνατζερ ιδιωτικής εταιρείας πυρόσβεσης μιλώντας στους «NYT» διαβεβαίωσε πάντως ότι οι ιδιώτες πυροσβέστες μεταφέρουν κατά κανόνα εκατοντάδες λίτρα νερού στα οχήματά τους. Επίσης, είναι σε θέση να αντλούν νερό από λίμνες ή και από ιδιωτικές πισίνες για να προστατεύσουν τα σπίτια των πελατών τους. «Μόνο ως έσχατη λύση οι ιδιώτες πυροσβέστες θα χρησιμοποιήσουν πυροσβεστικούς κρουνούς», υποστήριξε ο επιχειρηματίας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα