«Νομίζω ότι ο εκλεγμένος πρόεδρος κάνει λίγο πλάκα». Κάπως έτσι αντέδρασε η Καναδή πρέσβης στην Ουάσιγκτον στην πρώτη πρόταση του Ντόναλντ Τραμπ να γίνει η χώρα της η 51η αμερικανική πολιτεία.

Το απειλητικό «αστείο» είναι μια από τις μεθόδους επικοινωνίας που προτιμά ο Τραμπ. Αλλά ο νέος πρόεδρος έχει μιλήσει τώρα τόσο εκτενώς για τη φιλοδοξία του να ενσωματώσει τον Καναδά στις ΗΠΑ που οι Καναδοί πολιτικοί πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη τις φιλοδοξίες του και να τις απορρίψουν δημόσια.

Οι Καναδοί έχουν τη μικρή παρηγοριά ότι ο Τραμπ απέκλεισε το ενδεχόμενο εισβολής στη χώρα τους και αντ’ αυτού τους απειλεί με «οικονομική δράση». Ωστόσο, αρνήθηκε να αποκλείσει στρατιωτική δράση για να επιτύχει τις φιλοδοξίες του να «πάρει πίσω» τη Διώρυγα του Παναμά και να καταλάβει τη Γροιλανδία, η οποία είναι μια αυτοδιοικούμενη επικράτεια της Δανίας.

Πιο ανάλαφρη κοροϊδία; Ο καγκελάριος της Γερμανίας και ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας έλαβαν αρκετά σοβαρά τις απειλές του Τραμπ, και προειδοποίησαν ότι η Γροιλανδία καλύπτεται από τη ρήτρα αμοιβαίας άμυνας της ΕΕ. Με άλλα λόγια —τουλάχιστον θεωρητικά— η ΕΕ και οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να καταλήξουν σε πόλεμο για τη Γροιλανδία.

Οι υπερασπιστές και οι συκοφάντες του Τραμπ αντιμετωπίζουν το όλο θέμα ως ένα τεράστιο αστείο. Η New York Post έκανε λόγο για ένα νέο «Δόγμα Donroe» – το μήνυμα του 19ου αιώνα προς τους Ευρωπαίους να μην ανακατεύονται στο δυτικό ημισφαίριο – με τη Γροιλανδία να χαρακτηρίζεται εκ νέου ως «η γη μας». Ο Brandon Gill, ένας Ρεπουμπλικανός βουλευτής, αστειεύτηκε λέγοντας ότι θα πρέπει «να είναι τιμή» για τους Καναδούς, τους Παναμέζους και τους Γροιλανδούς να γίνουν Αμερικανοί.

Αλλά τα δικαιώματα των μικρών εθνών δεν είναι αστείο. Η βίαιη ή εξαναγκαστική κατάληψη μιας χώρας από έναν μεγαλύτερο γείτονα είναι ο μεγαλύτερος κώδωνας κινδύνου στην παγκόσμια πολιτική. Είναι ένα σήμα ότι ένα κράτος αδίστακτο βρίσκεται σε πορεία. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η δυτική συμμαχία γνώριζε ότι ήταν κρίσιμο να υποστηρίξει την αντίσταση της Ουκρανίας στη Ρωσία. Αυτός είναι επίσης ο λόγος που οι ΗΠΑ οργάνωσαν μια διεθνή συμμαχία για να εκδιώξουν το Ιράκ από το Κουβέιτ στις αρχές της δεκαετίας του ’90.

Οι επιθέσεις σε μικρές χώρες πυροδότησαν τον πρώτο και τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Όταν το βρετανικό υπουργικό συμβούλιο αγωνιούσε το 1914 για το αν θα πάμε σε πόλεμο με τη Γερμανία, ο Ντέιβιντ Λόιντ Τζορτζ, ο οποίος αργότερα έγινε πρωθυπουργός, έγραψε στη σύζυγό του: «Πολέμησα σκληρά για την ειρήνη . . . αλλά οδηγούμαι στο συμπέρασμα ότι αν η μικρή εθνικότητα του Βελγίου δεχτεί επίθεση από τη Γερμανία θα ταχθούμε στο πλευρό του πολέμου».

Η Βρετανία και η Γαλλία αρνήθηκαν να προστατεύσουν την Τσεχοσλοβακία από τη ναζιστική Γερμανία το 1938. Αλλά μέσα σε ένα χρόνο, αναγνώρισαν το λάθος τους και είχαν επεκτείνει μια εγγύηση ασφάλειας στην Πολωνία – τον επόμενο μικρό γείτονα στη λίστα επιτυχιών της Γερμανίας. Η εισβολή στην Πολωνία πυροδότησε την έναρξη της σύγκρουσης.

Οι υποστηρικτές του Τραμπ δυσανασχετούν με κάθε σύγκριση μεταξύ της ρητορικής του και των επιτιθέμενων από το παρελθόν ή το παρόν. Υποστηρίζουν ότι τα αιτήματά του στοχεύουν στην πραγματικότητα στην ενίσχυση του ελεύθερου κόσμου, για έναν αγώνα ενάντια σε μια αυταρχική Κίνα και πιθανώς και στη Ρωσία. Ο Τραμπ έχει δικαιολογήσει τις επεκτατικές του φιλοδοξίες για τον Καναδά, τη Γροιλανδία και τον Παναμά για λόγους εθνικής ασφάλειας.

Ένα άλλο επιχείρημα είναι ότι η ατάκα του Τραμπ είναι απλώς μια διαπραγματευτική τακτική. Οι υποστηρικτές του ισχυρίζονται μερικές φορές ότι απλώς ασκεί πίεση στα συμμαχικά έθνη να κάνουν ό,τι είναι απαραίτητο, για το μεγαλύτερο καλό της δυτικής συμμαχίας. Και τελικά, λένε, πολλοί από τους 55.000 κατοίκους της Γροιλανδίας δεν επιδιώκουν την ανεξαρτησία τους από τη Δανία; Δεν έχουν κουραστεί οι Καναδοί από την «ανίκανη ελίτ» που διοικεί τη χώρα τους;

Αλλά αυτά είναι αδύναμα επιχειρήματα. Θα ήταν θεμιτό για τον Τραμπ να προσπαθήσει να πείσει τους Γροιλανδούς ότι μπορεί να είναι καλύτερα ως Αμερικανοί. Αλλά το να απειλείς με στρατιωτικό ή οικονομικό εξαναγκασμό είναι εξωφρενικό. Οι ισχυρισμοί του ότι πολλοί Καναδοί θα ήθελαν να ενταχθούν στις ΗΠΑ είναι επίσης παραληρηματικοί. Η ιδέα απορρίφθηκε από το 82% των Καναδών σε πρόσφατη δημοσκόπηση.

Όσο για τη μεγάλη στρατηγική – η πραγματικότητα είναι ότι οι απειλές του Τραμπ για τη Γροιλανδία, τον Παναμά και τον Καναδά είναι το απόλυτο δώρο στη Ρωσία και την Κίνα. Εάν ο Τραμπ μπορεί να ισχυριστεί ότι είναι στρατηγική αναγκαιότητα για τις ΗΠΑ να καταλάβουν τη Γροιλανδία ή τη Διώρυγα του Παναμά, γιατί είναι παράνομο ο Πούτιν να ισχυρίζεται ότι είναι στρατηγική αναγκαιότητα για τη Ρωσία να ελέγχει την Ουκρανία; Εάν ο Gill μπορεί να ισχυριστεί ότι είναι το «φανερό πεπρωμένο» της Αμερικής να επεκτείνει τα σύνορά της, ποιος θα μπορούσε να αντιταχθεί όταν ο Xi Jinping επιμένει ότι είναι προφανές πεπρωμένο της Κίνας να ελέγξει την Ταϊβάν;

Τόσο η Ρωσία όσο και η Κίνα ονειρεύονται από καιρό να διαλύσουν τη δυτική συμμαχία. Ο Τραμπ κάνει τη δουλειά τους για αυτούς. Μόλις πριν από λίγες εβδομάδες, θα ήταν πέρα ​​από τα πιο τρελά όνειρα του Κρεμλίνου να δει το κύριο ειδησεογραφικό περιοδικό του Καναδά να προβάλλει ένα εξώφυλλο με θέμα «Γιατί η Αμερική δεν μπορεί να κατακτήσει τον Καναδά». Η ιδέα των Ευρωπαίων ηγετών να επικαλούνται τη ρήτρα αμοιβαίας άμυνας της ΕΕ κατά των ΗΠΑ —όχι της Ρωσίας— θα έμοιαζε επίσης σαν φαντασία. Αλλά αυτές είναι οι νέες πραγματικότητες.

Ακόμα κι αν ο Τραμπ δεν ανταποκρίνεται ποτέ στις απειλές του, έχει ήδη κάνει τεράστια ζημιά στην παγκόσμια θέση της Αμερικής και στο σύστημα συμμαχίας της. Και δεν είναι ακόμα καν στην εξουσία.

Φαίνεται απίθανο ο Τραμπ να διατάξει εισβολή στη Γροιλανδία. (Αν και κάποτε φαινόταν απίθανο να επιχειρήσει να ανατρέψει εκλογές.) Είναι ακόμη λιγότερο πιθανό ο Καναδάς να εκφοβιστεί να παραδώσει την ανεξαρτησία του. Αλλά το ίδιο το γεγονός ότι ο νέος πρόεδρος καταρρίπτει τους διεθνείς κανόνες είναι καταστροφή. Οποιαδήποτε μνησικακία στα «αστεία» του Τραμπ είναι άστοχη. Αυτό που βλέπουμε είναι μια τραγωδία — όχι μια κωμωδία.