Αρνητικά κινούνται πλέον οι περισσότεροι τίτλοι στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο καταφέρνει να κρατά οριακά το θετικό πρόσημο εξαιτίας μόλις ολίγων μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης, αρκούντως δεικτοβαρών.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,38% στις 1.508,91 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 12,4 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 3 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 0,39% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 3.670,65 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός κέρδη 0,45% στις 1.372,29 μονάδες.

Συντήρηση δυνάμεων

Αν και η αγορά προσπάθησε να δημιουργήσει μια απόσταση ασφαλείας από τη ζώνη των 1.500 μονάδων, την τελευταία ώρα εμφανίζει έντονα σημάδια κόπωσης. Ωστόσο, κατά τον πιστοποιημένο αναλυτή Πέτρο Στεριώτη, με τον Γενικό Δείκτη σε υψηλά 14 ετών, κάθε συζήτηση για την μακροπρόθεσμη τάση περιττεύει. Η αγορά διατηρείται στο ορόσημο των 1.500 μονάδων με συγκεκριμένα blue chips να “τραβάνε το κάρο”.

Ευχής έργον αλλά και δικαιολογημένη, βέβαια, θα ήταν η συμμετοχή ενός μεγαλύτερου, θεμελιωδώς εύρωστου κομματιού του ταμπλό στην άνοδο, με τους επενδυτές είτε να μην έχουν ασχοληθεί σοβαρά με αυτό είτε να το… φοβούνται.

Στα ενθαρρυντικά στοιχεία για την συνέχεια, η σταθερή δυναμική του ελληνικού κρατικού ομολόγου, το οποίο “δεν καταλαβαίνει” από την αξιοσημείωτη άνοδο στις αποδόσεις των “μεγάλων” ευρωπαϊκών χρεογράφων.

Διεθνώς, οι σηματωροί δείκτες, παρά τις εύλογες αναταράξεις που σημειώνουν κοντά στα ιστορικά τους υψηλά και μετά το σπουδαίο, σχεδόν “non-stop rally” των τελευταίων ετών, επιδεικνύουν αρκετή ψυχραιμία στις πληθωριστικές πιέσεις οι οποίες πηγάζουν κυρίως από την ανατίμηση των ενεργειακών προϊόντων, από τους πολέμους και από την πιθανότητα επιβολής νέων δασμολογικών πολιτικών από πλευράς των ΗΠΑ.

Συνολικά λοιπόν, πάρα πολύ θετική η εικόνα της λεωφόρου Αθηνών αλλά τα ρίσκα από τα πιθανά διεθνή γεωπολιτικά, εμπορικά και επιτοκιακά “απόνερα” συντηρούν το μετοχικό ρίσκο, λίγες ημέρες μάλιστα πριν την αλλαγή πολιτικής και… επικοινωνιακού στιλ στο “τιμόνι” των ΗΠΑ.

Σε κάθε περίπτωση, το bullish επίπεδο των 1.500 στον Γενικό Δείκτη συνοδεύεται από το ρίσκο της “διπλής κορυφής” (συνδυαστικά με το υψηλό του περσινού Μαΐου), με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την συνέχεια. Με άλλα λόγια, τα τεχνικώς προσανατολισμένα χαρτοφυλάκια παραμένουν σε εγρήγορση, με τις σκέψεις για profit taking και για ξεκάθαρη ανοδική διάσπαση στον ΓΔ να εναλλάσσονται και να αντικρούουν ουσιαστικά η μία την άλλη, καταλήγει ο κ. Στεριώτης.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, Cenergy, Aegean και Σαράντης σημειώνουν απώλειες που ξεπερνούν το 1%, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται οι ΕΛΧΑ, Helleniq Energy, Λάμδα, Motor Oil, ΔΑΑ, Ελλάκτωρ, ΓΕΚ Τέρνα, Πειραιώς, Βιοχάλκο, ΔΕΗ, Optima Bank, ΟΠΑΠ, ΕΥΔΑΠ, Metlen και Τέρνα Ενεργειακή.

Στον αντίποδα, σημαντικά στηρίγματα παρέχουν στον γενικό δείκτη οι Coca Cola, Εθνική, Eurobank, Alpha Bank και ΟΤΕ, με τον Τιτάνα και την Jumbo να είναι αμετάβλητες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών