Σχέδιο «μάχης» ετοιμάζουν οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι, οι μελισσοκόμοι και οι αλιείς σε διάφορες περιοχές της χώρας, οργανώνοντας από κοινού και συντονισμένα την απάντησή τους στα οξυμένα προβλήματα, που στην κυριολεξία τους διώχνουν από το βιός τους.

Οι αγρότες, όπως κάθε χρόνο, προτάσσουν αιτήματα επιβίωσης για να συνεχίσουν να παράγουν, να ζουν και να παραμείνουν στα σπίτια τους, στα χωράφια τους, στα κοπάδια τους, στις εκμεταλλεύσεις τους.

Αγρότες: Οργανώνονται και «οργώνουν« πόλεις και χωριά

Φέτος, η κατάσταση στον πρωτογενή τομέα επιδεινώθηκε, καθώς οι χαμηλές τιμές στα αγροτικά προϊόντα, οι καταστροφές σε παραγωγές από την κλιματική αλλαγή και το αυξημένο κόστος παραγωγής δυσκόλεψαν ακόμα περισσότερο την παραγωγή.

Αιτήματα αιχμής το αυξημένο κατά 30% κόστος παραγωγής – Στα 80 ευρώ από 50 ευρώ το μεροκάματο για τη συγκομιδή ελιάς

Οι κινητοποιήσεις που προετοιμάζονται με πυρετώδεις ρυθμούς αποτελούν για τους αγρότες μια συνέχεια της μάχης που δίνουν κάθε μέρα και όλο το χρόνο, ενάντια στην πολιτική που ακολουθείται.

Η αρχή έγινε στην Κρήτη, ενώ σειρά παίρνουν οι αγρότες στη Θεσσαλία, στη Δυτική Ελλάδα, στον Έβρο και στη Στερεά Ελλάδα. αγρότες

Γιατί βγαίνουν στους δρόμους οι αγρότες

Τα αιτήματα των αγροτών τείνουν τα τελευταία χρόνια να γίνουν διαγχρονικά, καθώς τα προβλήματα συσσωρεύονται χρόνο με το χρόνο και επιδεινώνονται από την κλιματική αλλαγή. Αιτήματα αιχμής, όμως, αποτελούν:

  • η μείωση του υπέρογκου κόστους παραγωγής, το οποίο σύμφωνα με τους αγρότες έχει αυξηθεί περίπο κατά 30%,
  • η προστασία από τις φυσικές καταστροφές,
  • οι δίκαιες αποζημιώσεις που θα καλύπτουν το 100% των ζημιών, αλλά και
  • οι τιμές στα προϊόντα οι οποίες θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής και θα διασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης γι’ αυτούς και τις οικογένειές τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι φέτος η τιμή του ελαιολάδου στον παραγωγό έχει κατρακυλήσει στα 4 με 5 ευρώ/λίτρο, ενώ στο ράφι παραμένει στα 11 ευρώ/λίτρο – 12 ευρώ/λίτρο, το πρόβειο γάλα στα 1,30 με 1,40 ευρώ το λίτρο, με την αντίστοιχη περσινή τιμή να φτάνει το 1,50 ευρώ/λίτρο.
  • Η έλλειψη εργατικών χεριών στην ύπαιθρο έχουν εκτοξεύσει τα μεροκάματα από τα 40 με 50 ευρώ/ημέρα στα 80 ευρώ.

Ενδεικτικά σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ το Νοέμβριο του 2024 σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, η τιμή παραγωγού στο ελαιόλαδο έχει πέσει 16,2%, στα δημητριακά μείωση κατά 9,6%, ενώ και στα κρέατα, ο σχετικός δείκτης της στατιστικής είναι οριακά αρνητικός (-0,1%).

αγρότες

Ανάλογη είναι και οι δείκτες στο κόστος παραγωγής, που παρά την μερική υποχώρησή τους, παραμένουν υψηλά για τον αγροτικό κόσμο. Υπενθυμίζεται ότι τα τελευταία 2 χρόνια το κόστος παραγωγής και ενέργειας εκτινάχτηκε σε δύο με τρεις φορές επάνω εξαιτίας του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Το αγωνιστικό πλάνο στη Θεσσαλία περιλαμβάνει δύο σενάρια

Οι ζυμώσεις στο θεσσαλικό κάμπο

Όλα τα παραπάνω αποτελούν και τα σημεία αυτά που βγάζουν τους αγρότες στους δρόμους. Έτσι, όπως κάθε χρόνο η καρδιά των αγωνιστικών κινητοποιήσεων χτυπά στη Θεσσαλία, όπου εδώ και αρκετό διάστημα γίνονται όλες οι ζυμώσεις, προκειμένου οι αγρότες και κτηνοτρόφοι να συντονιστούν και από κοινού να καθορίσουν τα επόμενα αγωνιστικά βήματά τους.

Το σχέδιο αντίδρασης των αγροτών περιλαμβάνει δύο σενάρια: Είτε θα στηθεί ένα κεντρικό πανθεσσαλικό μπλόκο στη Νίκαια της Λάρισας, όπου και θα συγκεντρωθούν τα τρακτέρ από τους τέσσερις νομούς της Θεσσαλίας, είτε κατά τόπους σε κεντρικούς και εθνικές οδούς (Ε65 στην Καρδίτσα, στην Ελασσόνα, στα Τρίκαλα και το Βόλο) θα «κλείσουν» από αγροτικά μηχανήματα.

Η τελική απόφαση αναμένεται να παρθεί αύριο Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2025, στις 6.30 το απόγευμα, όπου οργανώνεται πανθεσσαλική σύσκεψη στον Παλαμά Καρδίτσας. Εκεί οι αγρότες θα κληθούν να αποφασίσουν ποια μορφή κινητοποιήσεων θα ακολουθήσουν αλλά και πότε θα κατέβουν με τα τρακτέρ τους ενωμένα και συντονισμένα στο δρόμο.

Ήδη τρακτέρ βρίσκονται παραταγμένα σε χωριά και πλατείες της Καρδίτσας, ενώ καθημερινά πραγματοποιούνται ενημερωτικές περιοδείες για τα αιτήματα και τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου, που φέτος σύμφωνα με τους αγρότες, είναι ιδιαίτερα έντονα.

«Υπάρχει ένα θετικό κλίμα διεκδίκησης», λέει στον ΟΤ ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων ν. Καρδίτσας (ΕΟΑΣΚ) Κώστας Τζέλλας, επισημαίνοντας ότι όλα θα κριθούν στην αυριανή πανθεσσαλική σύσκεψη. «Το καλό θα ήταν να αποφασιστεί ένα πανθεσσαλικό μπλόκο. Όμως επειδή οι αποστάσεις για να μετακινηθούν τα τρακτέρ είναι μεγάλες, οι οποίες φτάνουν ακόμα και τα 100 χιλιόμετρα και με δεδομένες τις οικονομικές δυσκολίες, θα εξετάσουμε όλα τα δεδομένα. Εμείς έτσι έχουμε μάθει. Να συναποφασίζουμε. Δεν δίνει κανείς εντολή. Ο κόσμος που βγαίνει στο δρόμο αποφασίζει. Και θα οργανωθούμε με τον καλύτερο τρόπο ώστε να καταφέρουμε μεγαλύτερη πίεση». αγρότες

Σε ότι αφορά το κλίμα που επικρατεί στους κόλπους των αγροτών, όπως μας λέει ο κ. Τζέλλας είναι ότι «αυτό που βλέπουμε είναι ότι υπάρχει μια πίστη ότι μέσα από τον αγώνα θα επιλύσουμε τα μεγάλα προβλήματα, που φέρνει η πολιτική που ακολουθείται και μας ξεριζώνει από τον τόπο μας και τα χωριά μας. Ειδικά φέτος είναι μια χρονιά όπου όλα τα αγροτικά προϊόντα είχαν εξευτελιστικές τιμές. Δεν είναι μόνο το βαμβάκι και το καλαμπόκι, αλλά είναι και όλα τα δενδρώδη, οι ελιές».

Δυναμική και μαζική αναμένεται και η συμμετοχή καθώς όπως χαρακτηριστικά λέει στον ΟΤ ο κ. Τζέλλας «δεν υπάρχει άλλη λύση. Είτε παραμένουμε με σταυρωμένα χέρια και θα μας πάρουν τα χωράφια, τα σπίτια ή θα φύγουμε μετανάστες είτε θα βγούμε να αγωνιστούμε. Αυτό που πρέπει είναι να πιστέψει ο κόσμος είναι στη δύναμη του αγώνα, και έτσι να κερδίσουμε».

«Η κλιματική αλλαγή μας έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα. Εδώ στην Κρήτη κυριολεκτικά ξεραίνονται τα ελαιόδεντρα. Την ίδια στιγμή το κόστος παραγωγής είναι δυσβάσταχτο, ενώ δεν υπάρχουν εργατικά χέρια

Γιατί ξεσηκώθηκαν οι αγρότες της Κρήτης

Εν αναμονή συνάντησης με τον υπουργό βρίσκονται οι αγρότες, κτηνοτρόφοι, μελισσοκόμοι και αλιείς της Κρήτης, οι οποίοι χτες Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2025 πραγματοποίησαν παγκρήτιο αγροτικό συλλαλητήριο στο Ηράκλειο, εκφράζοντας την αγανάκτηση και την οργή τους για το οικονομικό αδιέξοδο το οποίο ζουν αυτοί και οι οικογένειες τους.

«Περιμένουμε συνάντηση με τον ΥπΑΑΤ για να θέσουμε τα αιτήματα μας, τα οποία ήδη έχουμε δώσει εγγράφως», λέει στον ΟΤ ο Μύρων Χιλετζάκης, πρόεδρος των μικρών Αγροτικών Συνεταιρισμών της ΕΘΕΑΣ και μέλος της Παγκρήτιας Συντονιστικής Επιτροπής που συνδιοργάνωσαν το χτεσινό συλλαλητήριο. αγρότες

«Η κλιματική αλλαγή μας έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα. Εδώ στην Κρήτη κυριολεκτικά ξεραίνονται τα ελαιόδεντρα. Την ίδια στιγμή το κόστος παραγωγής είναι δυσβάσταχτο, ενώ δεν υπάρχουν εργατικά χέρια. Ακόμα και όταν βρίσκουμε εργάτες γης, τα μεροκάματα έχουν φτάσει στα 80 ευρώ», αναφέρει ο κ. Χιλετζάκης τα βασικά προβλήματα του αγροτικού κόσμου της Κρήτης, όπου μαζί με τα προβλήματα στις επιδοτήσεις και τις αποζημιώσεις εν όψει και της διαπραγμάτευσης της νέας ΚΑΠ, επιδεινώνουν την κατάσταση.

«Πρέπει να καθίσουμε να τα κουβεντιάσουμε αυτά τα θέματα για να βρούμε μια λύση για το αύριο. Δεν γίνεται αλλιώς. Αυτά τα τρία αιτήματα είναι τα βασικά για όλους μας και ενώνουν όλους τους κλάδους, τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους, τους μελισσοκόμους, τους αλιείς», λέει χαρακτηριστικά.

Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να συνεδριάσει εκ νέου το Παγκρήτιο Συντονιστικό, ενώ όπως μας λέει ο κ. Χιλετζάκης, «αν χρειαστεί θα συντονιστούμε και με τους αγρότες της υπόλοιπης Ελλάδας. ‘Όλα είναι στο τραπέζι και όλα είναι ανοιχτά».

Ο πρωτογενής τομέας πρέπει για πολλούς λόγους να χρηματοδοτηθεί και να στηριχτεί όχι μόνο γιατί πρέπει να μείνουν οι αγρότες στην ύπαιθρο αλλά και για να εξασφαλιστεί η επάρκεια τροφίμων

αγρότες

Το ΥπΑΑΤ γνωρίζει τα προβλήματα – Απαιτούνται λύσεις

«Τα προβλήματα έχουν συσσωρευτεί και τα οποία απαιτούν να δοθούν απαντήσεις από το ΥπΑΑΤ. Ένα συλλαλητήριο 3 ωρών χωρίς να δοθούν απαντήσεις δεν φτάνει. Ο υπουργός είναι ενήμερος για τα προβλήματα και από κει και πέρα το θέμα είναι να δοθούν λύσεις. Δεν είναι μόνο όμως θέμα του ΥπΑΑΤ η επίλυση των προβλημάτων που υπάρχουν αλλά  συνολικά της κυβέρνησης», λέει από την πλευρά του ο Πρίαμος Ιερωνυμάκης, εντεταλμένος σύμβουλος για την ποιότητα ζωής της υπαίθρου στην Κρήτη και αντιπροέδρος της ΚΕΟΣΟΕ.

Ως κορυφαίο πρόβλημα ξεχωρίζει τη λειψυδρία, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι η Κρήτη πρέπει να κηρυχτεί σε έκτακτη ανάγκη λόγω ξηρασίας. «Έχουν ξεραθεί τα πάντα. Χάνεται πάνω από το 50% του εισοδήματος λόγω ξηρασίας και έλλειψη υδάτινων πόρων. Και ενώ υπάρχουν μελέτες για φράγματα μέχρι τώρα δεν έχει γίνει καμία κίνηση. Είναι ανάγκη, όπου υπάρχει μελέτη να χρηματοδοτηθεί άμεσα ώστε να εξασφαλιστούν οι υδάτινοι πόροι».

Μεγάλο πρόβλημα όμως αποτελούν για τους Κρητικούς και τα αγροτικά κόκκινα δάνεια όπου ενόψει της ρύθμισης που αναμένεται εντός Ιανουαρίου να έρθει στη Βουλή, funds χρησιμοποιούν, όπως επισημαίνει στον ΟΤ ο κ. Ιερωνυμάκης, τεχνάσματα αποχαρακτηρίζοντας δάνεια αγροτικά σε μη. αγρότες

«Θεωρώ ότι ο πρωτογενής τομέας πρέπει για πολλούς λόγους να χρηματοδοτηθεί και να στηριχτεί όχι μόνο γιατί πρέπει να μείνουν οι αγρότες στην ύπαιθρο αλλά και για να εξασφαλιστεί η επάρκεια τροφίμων. Σήμερα η χώρα μας δίνει 11 δισ. ευρώ για να εισάγει φυτικά και ζωικά προϊόντα για τις καταναλωτικές ανάγκες του λαού μας. Άρα λοιπόν μια χώρα κατεξοχήν αγροτική αιμορραγεί, εισάγοντας αγροτικά προϊόντα, αμφιβόλου ποιότητας, τα οποία στην πορεία ελληνοποιούνται. Αυτό αποτελεί και το μεγάλο αγκάθι όχι μόνο για τους αγρότες αλλά και τους καταναλωτές. Το αγροτικό ζήτημα αφορά και τον καταναλωτή», τονίζει ο κ. Ιερωνυμάκης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO