Η βουτιά στο εμπόριο της Βρετανίας με την ΕΕ θα πρέπει να ωθήσει τα δύο μέρη να διαπραγματευτούν μια θεμελιώδη αναθεώρηση των κανόνων μετά το Brexit για να ευθυγραμμίσουν πιο στενά το Λονδίνο ε τις Βρυξέλλες, όπως εκτίμησε μια κορυφαία αριστερή δεξαμενή σκέψης.

Βρετανία: Ο Τραμπ και το Brexit τσακίζουν την εμπορική δραστηριότητα

Η άφιξη του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο την επόμενη εβδομάδα θα πρέπει επίσης να ενθαρρύνει την κυβέρνηση να προχωρήσει στις συνομιλίες εμπορικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ για να στηρίξει την ανάπτυξη των εξαγωγών της Βρετανίας, υπογράμμισε το Ινστιτούτο Έρευνας Δημόσιας Πολιτικής (IPPR).

Σε μια έκθεση που αποκαλύπτει την πλήρη έκταση της μείωσης της εμπορικής θέσης της Βρετανίας που έχει κληρονομήσει η κυβέρνηση των Εργατικών, το IPPR σημείωσε ότι οι βρετανοί υπουργοί έπρεπε να εξετάσουν ένα ευρύ φάσμα μέτρων για να προσφέρουν σε βιομηχανίες – συμπεριλαμβανομένων της ενέργειας, της άμυνας, των τροφίμων, των επικοινωνιών, της υγειονομικής περίθαλψης και των φαρμακευτικών προϊόντων – μια καλύτερη ευκαιρία για πώληση προϊόντων και υπηρεσιών στο εξωτερικό.

Σε σύγκριση με την παραμονή εντός της ζώνης ελεύθερου εμπορίου της Ευρώπης, οι εξαγωγές αγαθών της Βρετανίας στην ΕΕ μεταξύ 2021 και 2023 μειώθηκαν κατά 27% ενώ οι εισαγωγές αγαθών της ΕΕ στη χώρα μειώθηκαν κατά 32%

Η έκθεση ανέφερε ότι η εμπορική πολιτική της Βρετανία ήταν «μπερδεμένη» και «απρόσκοπτη» από την ψηφοφορία για το Brexit το 2016, προσθέτοντας ότι από την αποχώρηση από την ενιαία αγορά της ΕΕ και την τελωνειακή ένωση το 2021, οι προσπάθειες για σύναψη μίνι συμφωνιών με χώρες εκτός ΕΕ είχαν προχωρήσει.

Οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι σε σύγκριση με την παραμονή εντός της ζώνης ελεύθερου εμπορίου της Ευρώπης, οι εξαγωγές αγαθών της Βρετανίας στην ΕΕ μεταξύ 2021 και 2023 μειώθηκαν κατά 27% ενώ οι εισαγωγές αγαθών της ΕΕ στη χώρα μειώθηκαν κατά 32%, σύμφωνα με την έκθεση.

Εν τω μεταξύ, άλλες χώρες της G7, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας, γνώρισαν άνθηση στο εμπόριο. Το Ηνωμένο Βασίλειο παρουσίασε πτώση 10% στο συνολικό εμπόριο αγαθών από το 2019 έως το τέλος του 2023. Τα στοιχεία από το 2019 έως το τέλος του τρίτου τριμήνου του 2023 δείχνουν ότι άλλες χώρες της G7 σημείωσαν μέση αύξηση 5%.

Brexit και επιστροφή Τραμπ στον Λευκό Οίκο

Η ορκωμοσία του Τραμπ την επόμενη εβδομάδα θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια σειρά περιοριστικών πολιτικών από την Ουάσιγκτον που αποδεικνύονται καμπή στην παγκόσμια εμπορική πολιτική. Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε ότι θέλει να αυξήσει το κόστος για τους αμερικανούς καταναλωτές των εισαγόμενων αγαθών που, όπως ισχυρίζεται, επωφελούνται από επιδοτήσεις. Η Κίνα είναι ο κύριος στόχος του, αλλά οι επιχειρήσεις που εδρεύουν στην ΕΕ και τη Βρετανία θα μπορούσαν επίσης να πληγούν σημαντικά από δασμούς που χρεώνουν τα τελωνεία των ΗΠΑ και μετακυλίονται στους καταναλωτές.

Μεταξύ των αλλαγών πολιτικής, το IPPR συνιστά χαμηλότερους δασμούς της Βρετανίας στις εισαγωγές που υποστηρίζουν την επίτευξη καθαρών μηδενικών στόχων, ενώ επιδιώκει επίσης τη μείωση των δασμών σε συμφωνίες με σημαντικούς εμπορικούς εταίρους, συμπεριλαμβανομένης της Ινδίας και των ΗΠΑ. «Ακόμη και μια μίνι συμφωνία με τις ΗΠΑ θα μπορούσε να είναι επωφελής και να επιτρέψει στη Βρετανία να αποφύγει το νέο δασμολογικό καθεστώς του Τραμπ», δήλωσε ο συγγραφέας της έκθεσης, Μάρλεϊ Μόρις. Brexit

Κτηνιατρική συμφωνία

Για να μετριαστούν οι επιπτώσεις από το Brexit, οι υπουργοί θα πρέπει να προσπαθήσουν να διαπραγματευτούν μια κτηνιατρική συμφωνία με την ΕΕ για τη μείωση των ελέγχων στα τρόφιμα που διασχίζουν τη Μάγχη. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, αυτό θα μπορούσε να αυξήσει τις εξαγωγές γεωργικών προϊόντων διατροφής της Βρετανίας στην ΕΕ έως και 22,5%, ανέφερε η έκθεση.

Οι βρετανοί υπουργοί θα πρέπει επίσης να επιδιώξουν μια συμφωνία αμοιβαίας αναγνώρισης (MRA) με την ΕΕ για να αποδείξουν ότι τα προϊόντα που παράγονται στη Βρετανία συμμορφώνονται με τα πρότυπα που ορίζουν οι Βρυξέλλες. Θα πρέπει επίσης να προσπαθήσουν να συνδέσουν τα συστήματα της Βρετανίθας και της ΕΕ για την εμπορία εκπομπών για να αποφύγουν τον εισερχόμενο μηχανισμό προσαρμογής των ορίων άνθρακα της ΕΕ, ο οποίος χρεώνει στους εισαγωγείς μια εισφορά που αντανακλά την ένταση άνθρακα ορισμένων αγαθών.

Ο Mόρις, αναπληρωτής διευθυντής του IPPR, δήλωσε: «Με την ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ να είναι γεγονός σε λίγες μέρες και την πρόθεση της κυβέρνησης για «επαναφορά» στις σχέσεις της με την ΕΕ, είναι ώριμη η στιγμή για μια νέα εμπορική στρατηγική της Βρετανίας.

«Οι προκλήσεις είναι έντονες: μείωση των εξαγωγών αγαθών, επιζήμιοι φραγμοί με την ΕΕ και ένα ταραγμένο παγκόσμιο οικονομικό τοπίο. Ωστόσο, μια νέα στρατηγική θα πρέπει να βοηθήσει στην ανάπτυξη ενός νέου προγράμματος υποστήριξης των εξαγωγών, στην ανοικοδόμηση των εμπορικών σχέσεων Βρετανίας – ΕΕ και στον εκσυγχρονισμό της προσέγγισής μας στις εμπορικές συμφωνίες».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή