Τέσσερις κυβερνήσεις άλλαξαν πέρυσι στη Γαλλία, όλες ασταθείς και ετοιμόρροπες προτού καταρρεύσουν. Και όμως, το γαλλικό κράτος δεν έπαψε να λειτουργεί προς όφελος των πολιτών του, που συμβαίνει να είναι και καταναλωτές και βέβαια ψηφοφόροι.
Απόδειξη τα πρόστιμα-ρεκόρ ύψους 1,4 δισ. ευρώ που «έκοψε» η Αρχή Ανταγωνισμού τη χρονιά που πέρασε, όπως η ίδια ανακοίνωσε την Τετάρτη. Μιλάμε για ποσό οκταπλάσιο συγκριτικά με τα πρόστιμα που επέβαλε το 2023 η Αρχή. Η οποία, συν τοις άλλοις, δεν προστάτευσε δια της ανωνυμίας τους παραβάτες.
Γαλλία: Πρωθυπουργικές υποσχέσεις για νέο νόμο προστασίας αγροτικών εισοδημάτων
Έντεκα μεγάλα «λαβράκια» έβγαλαν οι περυσινοί έλεγχοι της γαλλικής Αρχής Ανταγωνισμού, η οποία εξέτασε ενδελεχώς 295 πράξεις εξαγορών και συγχωνεύσεων, περισσότερες από κάθε άλλη χρονιά. Στην αύξηση των ελέγχων αποδίδουν εξάλλου τα γαλλικά ΜΜΕ τον εντοπισμό περισσότερων παρατυπιών σε ό,τι αφορά τη διαδικασία συγκέντρωσης και συνενώσεων επιχειρήσεων και περισσότερων παραβιάσεων του νόμου περί ελεύθερου ανταγωνισμού.
Το καρτέλ ηλεκτρολογικού εξοπλισμού
Κορυφαία στιγμή και μεγαλύτερη επιτυχία της γαλλικής υπηρεσίας ήταν το καρτέλ των κατασκευαστών και διανομέων ηλεκτρικών οικιακών συσκευών και εξοπλισμού που αποκάλυψε στα τέλη της περυσινής χρονιάς η Αρχή Ανταγωνισμού, επιβάλλοντας το Δεκέμβριο συνολικά πρόστιμα ύψους 611 εκατ. ευρώ.
Στην υπόθεση εμπλέκονται τέσσερα μεγάλα ονόματα του κλάδου, η Schneider Electric, η Legrand, η Rexel και η Sonepar, στις οποίες η Αρχή επέβαλε πρόστιμα 470 εκατομμυρίων ευρώ για τη δημιουργία «κάθετων καρτέλ μεταξύ κατασκευαστών και διανομέων». Η Αρχή χαρακτηρίζει ότι οι πρακτικές κάθετου καθορισμού των τιμών θεωρούνται παγίως από τις πιο σοβαρές παραβιάσεις του ελεύθερου ανταγωνισμού.
Το καρτέλ των τεσσάρων εταιρειών λειτούργησε την περίοδο από το 2012 έως το 2018 και αφορούσε τη χειραγώγηση των τιμών σε ηλεκτρολογικό εξοπλισμό χαμηλής τάσης, σε εξοπλισμό δηλαδή που αφορά κατά κύριο λόγο τους κατασκευαστές κατοικιών και τα γαλλικά νοικοκυριά.
Οι παραβάτες στα μανταλάκια
Σε όλες τις περιπτώσεις η γαλλική Αρχή Ανταγωνισμού όχι μόνο δεν απέφυγε να κατονομάσει τις επιχειρήσεις που μετέρχονται πρακτικές με σκοπό να κερδοσκοπήσουν εις βάρος των καταναλωτών, αλλά διατυμπανίζει τις παρανομούσες επωνυμίες. Η Google βέβαια είναι ένας συνήθης στόχος των ευρωπαϊκών εποπτικών αρχών, «εισπράττοντας» συχνά-πυκνά τσουχτερά πρόστιμα κυρίως από τις αρμόδιες για τον ανταγωνισμό αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το 2024 η γαλλική Αρχή επέβαλε κι αυτή πρόστιμο ύψους 250 εκατ. ευρώ στον αμερικανικό κολοσσό για «μη συμμόρφωση των δεσμεύσεών του σχετικά με την απόδοση των οφειλομένων δικαιωμάτων Τύπου». Η Αρχή Ανταγωνισμού θεωρεί την καταδικαστική απόφασή της κατά της Google μια από τις «πιο σημαντικές» της περυσινής χρονιάς.
Απροσδόκητα έσοδα
Η Γαλλία αντιμετωπίζει, ως γνωστόν, μείζονα προβλήματα με τα δημόσια οικονομικά της μεγέθη, τα οποία έχουν ξεφύγει τα τελευταία χρόνια, μετά την πανδημία συγκεκριμένα, με αποτέλεσμα να έχει μπει η χώρα στο στόχαστρο των αγορών και να έχει εκτιναχθεί σε πρωτόγνωρα ύψη το κόστος δανεισμού της – τα επιτόκια που αναγκάζεται να δίνει στα 10ετή ομόλογά της είναι υψηλότερα των αντίστοιχων ελληνικών.
Η Αρχή Ανταγωνισμού στην ανακοίνωση των πεπραγμένων της το 2024 αναφέρει τη σημαντική συνεισφορά των προστίμων στα δημόσια έσοδα. «Η Αρχή εξέτασε για άλλη μια φορά έναν αριθμό ρεκόρ πράξεων φέτος, 295 πράξεις συγκεκριμένα, αριθμό αυξημένο κατά 10% σε σύγκριση με το προηγούμενο ρεκόρ το 2021», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά.
«Το ύψος των προστίμων συμβάλλει στην τροφοδοσία του κρατικού προϋπολογισμού γιατί πρέπει να καταβληθούν απευθείας στο Δημόσιο Ταμείο», υπενθυμίζει η Αρχή.
Latest News
Πιέσεις για ριζική αναθεώρηση των κανόνων του Brexit μετά τη «βουτιά» στο εμπόριο Βρετανίας - ΕΕ
Μεγάλη υποχώρηση στο εμπόριο Βρετανίας - ΕΕ, ζητούμενο τα δύο μέρη να διαπραγματευτούν μια ριζική αναθεώρηση των κανόνων του Brexit
Σε σπιράλ αποσάθρωσης η Γερμανία, εχθρική στο επιχειρείν
Η μεγαλύτερη οικονομία της ευρωπαϊκής ηπείρου, η Γερμανία, πρόκειται να καταταχθεί ως η πιο «ταλαιπωρημένη αγορά» για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά
Ξεμένει από... ρευστό η Ρωσία ως το φθινόπωρο - Πίεση στα πολεμικά σχέδια του Πούτιν
Τα αποθέματα σε ρευστό που υπάρχουν στο Εθνικό Ταμείο Πλούτου που διαθέτει η Ρωσία ίσως εξαντληθούν ως το φθινόπωρο
Συνοφρύωμα Λαγκάρντ vs Χαμόγελου Ντράγκι - Πώς στέλνουν μήνυμα στις αγορές
Η πανεπιστημιακή έρευνα που φωτίζει το προφίλ της Λαγκάρντ και του Ντράγκι μελετώντας τις εκφράσεις του προσώπου τους και την φωνητική τους διέγερση
Γιατί παραμένει χαμηλός ο ρυθμός ανάπτυξης της ευρωζώνης; - Η ευθύνη των κυβερνήσεων [γραφήματα]
Τι αναφέρεται σε ανάλυση της Alpha Bank για τις αιτίες της αναιμικής ανάπτυξης στην ευρωζώνη
Χρονιά των μεγάλων deals στις τράπεζες το 2025; - Οι κυβερνήσεις κρατούν το κλειδί
Γιατί οι αναλυτές θεωρών ότι το 2025 θα είναι η χρονιά των τραπεζικών deals
Το σχέδιο του Καναδά για τους δασμούς Τραμπ - Οι «εκπλήξεις» για αλουμίνιο και χάλυβα των ΗΠΑ
Ο Καναδάς σχεδιάζει άμεση απάντηση εάν ο Τραμπ επιβάλει δασμούς - Στο στόχαστρο δέκα αμερικανικά προϊόντα υψηλού προφίλ
ILO: Κοντά στο ιστορικό χαμηλό του 5% θα διατηρηθεί η ανεργία παγκοσμίως
Πρόβλεψη για ποσοστό ανεργίας στο 4,9% το 2026
Ξεπέρασαν τις προβλέψεις τα αποτελέσματα τριμήνου της BofA
Η Bank of America τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν σε 6,7 δισ. δολάρια ή 82 σεντς ανά μετοχή
Υπερδιπλάσια κέρδη ανακοίνωσε η Morgan Stanley
Η Morgan Stanley προστίθεται στο κλαμπ των ισχυρών κερδών των τραπεζικών κολοσσών της Wall Street