Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, έχει δεσμευτεί για επιβολή δασμών 100% κατά των χωρών που συσπειρώνονται στους BRICS εάν συνεχίσουν να υπονομεύουν το δολάριο ΗΠΑ, αλλά η απειλή αυτή δεν θα χαλιναγωγήσει την επέκταση του μπλοκ, όπως δηλώνουν αναλυτές στο CNBC.

BRICS: H νέα τάξη πραγμάτων κατά τον Πούτιν

Πιο πρόσφατα, η Βραζιλία ανακοίνωσε την ένταξη της Ινδονησίας στο μπλοκ ως μέλος την περασμένη Δευτέρα.

Υπό τη διακυβέρνηση του απερχόμενου προέδρου Τζο Μπάιντεν, η Ουάσιγκτον ήταν σχετικά απορριπτική για τον 10μελή συνασπισμό, με τον σύμβουλο Επικοινωνιών Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι να λέει κατά τη διάρκεια ενημέρωσης Τύπου τον περασμένο Οκτώβριο ότι οι ΗΠΑ δεν βλέπουν τους BRICS – έναν οικονομικό συνασπισμό αναδυόμενων αγορών – ως «απειλή». Το συναίσθημα θα μπορούσε να αλλάξει μόλις ο Τραμπ γίνει ο νέος ένοικος στον Λευκό Οίκο αργότερα αυτόν τον μήνα, μετά από πρώιμες ενδείξεις ότι μπορεί να επιβάλει δασμούς στα μέλη της συμμαχίας εάν υπονομεύσουν το δολάριο ΗΠΑ.

Η Κίνα προωθεί μια πολιτική μηδενικών δασμών για τις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες με διπλωματικούς δεσμούς με το Πεκίνο, η οποία τέθηκε σε ισχύ από τον Δεκέμβριο

«Μια βασική αλλαγή πολιτικής με την επερχόμενη κυβέρνηση Τραμπ είναι η ρητή αντιμετώπιση των BRICS ως οντότητας», δήλωσε στο CNBC η Mihaela Papa, διευθύντρια έρευνας στο Κέντρο Διεθνών Σπουδών του MIT.

Η Κίνα θα απαλύνει στους BRICS τον «πόνο» των δασμών

Η ομάδα BRICS αρχικά ιδρύθηκε από τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία και την Κίνα το 2009, ενώ έναν χρόνο αργότερα, το  2010, προσχώρησε η Νότια Αφρική, και υπό την ηγεσία του Πεκίνου επιδιώκουν να καταστούν ανταγωνιστικός πόλος με τη δυτική κυριαρχία στη διεθνή σκηνή.

Η 16η ετήσια σύνοδος κορυφής της συμμαχίας στο Καζάν είδε την Αίγυπτο, την Αιθιοπία, το Ιράν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα να γίνονται επίσημα δεκτά στην ομάδα. Σύμφωνα με Ρώσους αξιωματούχους και επίσημο έγγραφο της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, περισσότερες από 30 χώρες έχουν εκφράσει ενδιαφέρον να ενταχθούν στον συνασπισμό το 2024. Το CNBC δεν μπόρεσε να επαληθεύσει ανεξάρτητα αυτήν την εκτίμηση.

Το μέγεθος του μπλοκ καθιστά όλο και πιο απίθανο οι ΗΠΑ να εφαρμόσουν τιμωρητικούς δασμούς 100% στις χώρες BRICS, σύμφωνα με τον Duncan Wrigley, επικεφαλής οικονομολόγο China+ της Pantheon Macroeconomics. Κάτι τέτοιο θα κινδύνευε να οδηγήσει τα κράτη που ουδέτερα στον ανταγωνισμό ΗΠΑ-Κίνας προς την αγκαλιά του Πεκίνου και να πληγούν τα συμφέροντα των ΗΠΑ, είπε ο Wrigley στο CNBC.

Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο θα μπορούσε ακόμη και να ανακουφίσει τον «πόνο» από τυχόν πιθανά εμπορικά μέτρα των ΗΠΑ κατά των μελών των BRICS, σύμφωνα με τον David Lubin, ανώτερο ερευνητή στο Chatham House.

«Από τη σκοπιά του Πεκίνου, η καθιέρωση της Κίνας ως εναλλακτικού πυλώνα της παγκόσμιας τάξης είναι ένας εξαιρετικά σημαντικός στόχος και δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς την υποστήριξη του αναπτυσσόμενου κόσμου», είπε ο Lubin. «Και δεδομένου ότι περίπου 120 χώρες θεωρούν την Κίνα ως τον κύριο εμπορικό τους εταίρο, αυτό δεν θα πρέπει να είναι πολύ δύσκολο».

Η Κίνα έχει ήδη αρχίσει να το κάνει αυτό, προωθώντας μια πολιτική μηδενικών δασμών για τις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες με διπλωματικούς δεσμούς με το Πεκίνο, η οποία τέθηκε σε ισχύ από τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους και βασίζεται σε παρόμοια μέτρα που επεκτείνονται στις λιγότερο ανεπτυγμένες αφρικανικές χώρες.

Το δολάριο είναι βασιλιάς

Η δασμολογική απειλή του Τραμπ εξαρτάται από την εκθρόνιση των BRICS από το αμερικανικό δολάριο ως το πιο ευρέως χρησιμοποιούμενο εμπορικό νόμισμα στον κόσμο – κάτι που θα μπορούσε να αποδειχτεί μια μεγάλη εντολή για τη συμμαχία.

Η Ρωσία πιέζει για αποδολαριοποίηση σε μια προσπάθεια να παρακάμψει το δίκτυο SWIFT, ένα παγκοσμίως αναγνωρισμένο πρότυπο για τις τραπεζικές συναλλαγές, και να περιορίσει τον αντίκτυπο των κυρώσεων των ΗΠΑ κατά της Μόσχας. Στις συνομιλίες του Καζάν, ο Βλαντιμίρ Πούτιν επανέλαβε τη χρήση του δολαρίου ως «όπλο» και «μεγάλο λάθος», όπως αναφέρει ο Guardian.

Μία από τις επιλογές του ομίλου για την ανατροπή του δολαρίου ήταν η δημιουργία ενός ενοποιημένου νομίσματος BRICS – μια πρόταση με αιχμή του δόρατος η Βραζιλία, η οποία δεν έχει ακόμη κερδίσει έλξη.

Μια άλλη πιθανότητα ήταν η δημιουργία εμπορίου πολλών νομισμάτων, το οποίο πραγματοποιείται ήδη μεταξύ πολλών μελών: μέρος του κινεζικού και ρωσικού εμπορίου γίνεται μέσω του γουάν και του ρουβλίου. Τα κράτη συμφώνησαν επίσης να συνεχίσουν να ενισχύουν τις συναλλαγές μέσω τοπικών νομισμάτων και εξέφρασαν την υποστήριξή τους στην ιδέα μιας ανεξάρτητης υποδομής διασυνοριακού διακανονισμού για πληρωμές.

Ο Lubin του Chatham House σημειώνει ότι το κινεζικό νόμισμα είναι «πολύ λιγότερο χρησιμοποιήσιμο διεθνώς από το δολάριο», δεδομένου ότι οι χρηματοπιστωτικές αγορές εκφράζονται σε μεγάλο βαθμό σε δολάριο. BRICS

Απλώς ένα «κατάστημα που μιλάει»

Η έλλειψη συγκεκριμένης συμμαχικής στρατηγικής και δράσης από τα μέλη των BRICS εγείρει αμφιβολίες για το αν θα θεωρηθεί απειλή για τις ΗΠΑ, με τον Wrigley της Pantheon Macroeconomics να εκτιμά ότι η συμμαχία των αναδυόμενων αγορών δεν είναι επί του παρόντος κάτι περισσότερο από ένα «κατάστημα που μιλάει».

Το μπλοκ εξακολουθεί να είναι πολύ χαλαρό και ανοργάνωτο για να δημιουργήσει οποιαδήποτε ουσιαστική αλλαγή, με τη σύνοδο κορυφής του Καζάν το 2024 να μην καταλήγει σε «τίποτα πραγματικά συγκεκριμένο», σύμφωνα με την Cecilia Malmström, ανώτερη συνεργάτιδα στο Peterson Institute for International Economics.

Αυτό θα μπορούσε απλώς να απομονώσει τα μέλη των BRICS και τις χώρες εταίρους από έναν εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ — οι οποίες έχουν την Κίνα ως έναν από τους κύριους στόχους του.

Ενώ το Πεκίνο κατέχει σημαντική θέση στην ομάδα, εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλη εσωτερική επιφυλακτικότητα μεταξύ των άλλων χωρών-μελών σχετικά με την κυριαρχία του Πεκίνου και τις πιθανές εμπορικές ανισορροπίες, σύμφωνα με τον Papas του MIT.

«Ακόμη και αν η Κίνα επιδιώξει να αξιοποιήσει τη θέση της, η εσωτερική προσοχή μεταξύ των μελών είναι πιθανό να παραμείνει περιοριστικός παράγοντας», προσθέτει.

Πολλά μέλη των BRICS διατηρούν επίσης τις φιλικές τους σχέσεις με τις ΗΠΑ ως «κρίσιμο εμπορικό εταίρο», δήλωσε στο CNBC ο Gustavo Medeiros, επικεφαλής έρευνας στον Όμιλο Ashmore.

«Δεν υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι τα μέλη του μπλοκ θα βρίσκονται αυτόματα σε οικονομικό ή γεωπολιτικό κίνδυνο σε περίπτωση εμπορικού πολέμου μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας», καταλήγει ο Medeiros.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή