
Ο νέος ένοικος του Λευκού Οίκου θα εγκατασταθεί στις 20 Ιανουαρίου και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), στο παρά πέντε της ορκωμοσίας του Ντόναλντ Τραμπ, χτυπάει «καμπανάκια» για την παγκόσμια οικονομία.
Ένα επαπειλούμενο κύμα δασμών από τον επερχόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ θα μπορούσε να επιδεινώσει τις εμπορικές εντάσεις, να μειώσει τις επενδύσεις και να διαταράξει τις αλυσίδες εφοδιασμού σε όλο τον κόσμο αναφέρει το Ταμείο.
ΔΝΤ: Αναθεώρηση προς τα πάνω για την παγκόσμια ανάπτυξη – «Βλέπει» ρυθμό 3,3% το 2025
Εκτιμά επίσης ότι αν και οι δασμοί, οι φοροελαφρύνσεις και η μια γενικότερη απορρύθμιση θα μπορούσαν να δώσουν ώθηση βραχυπρόθεσμα στην αμερικανική οικονομία τελικά δεν αποκλείεται να γυρίσουν μπούμερανγκ για την μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη.
Τα κρατικά ομόλογα
Το ΔΝΤ στην έκθεσή του σημειώνει ότι τέτοιες πολιτικές θα μπορούσαν να δημιουργήσουν το σκηνικό για μια πληθωριστική έκρηξη που θα μπορούσε να αποδυναμώσει τα κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ.
Όλα αυτά θα μπορούσαν να σημαίνουν ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ δεν είναι σε θέση να μειώσει τα επιτόκια τόσο γρήγορα όσο αναμενόταν προηγουμένως, ή μπορεί ακόμη και να χρειαστεί να τα αυξήσει. Η ενίσχυση του δολαρίου των ΗΠΑ θα μπορούσε επίσης να αυξήσει τις πληθωριστικές πιέσεις σε άλλα μέρη του κόσμου, ιδίως στις αναδυόμενες αγορές.
Προειδοποιεί μάλιστα τους συμβούλους του Τραμπ να μην προχωρήσουν σε δραματικές αλλαγές πολιτικής, όπως έχει εξαγγείλει ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, καθώς ελλοχεύουν μεγάλοι κίνδυνοι για την παγκόσμια οικονομία αλλά και τις ίδιες της ΗΠΑ.
Η Ευρώπη και η Κίνα
Ο Τραμπ κληρονομεί μια ισχυρή αμερικανική οικονομία. Το ΔΝΤ αναμένει ότι η ανάπτυξη των ΗΠΑ θα διαμορφωθεί στο 2,7% φέτος, μια ισχυρή αναβάθμιση κατά μισή ποσοστιαία μονάδα από το 2,2% που είχε προβλέψει τον Οκτώβριο.
Η αμερικανική οικονομία -η μεγαλύτερη στον κόσμο- αποδεικνύεται ανθεκτική απέναντι στα υψηλά επιτόκια, τα οποία θεσπίστηκαν από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ για την καταπολέμηση του πληθωρισμού. Οι ΗΠΑ επωφελούνται από μια ισχυρή αγορά εργασίας που δίνει στους καταναλωτές την εμπιστοσύνη και τα οικονομικά μέσα για να διατηρήσουν τις δαπάνες, από την ισχυρή αύξηση της παραγωγικότητας και από μια εισροή μεταναστών που έχει αμβλύνει τις ελλείψεις εργατικού δυναμικού.
Οι απροσδόκητα ισχυρές επιδόσεις της αμερικανικής οικονομίας έρχονται σε έντονη αντίθεση με τις προηγμένες οικονομίες στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Το ΔΝΤ αναμένει ότι οι 20 χώρες που μοιράζονται το νόμισμα του ευρώ θα αναπτυχθούν μόλις 1% φέτος, από 0,8% το 2024, αλλά κάτω από το 1,2% που ανέμενε τον Οκτώβριο.
Η κινεζική οικονομία, νούμερο 2 στον κόσμο, προβλέπεται να επιβραδυνθεί από 4,8% πέρυσι σε 4,6% το 2025 και 4,5% το 2026.
Παγκόσμια ανάπτυξη
Σύμφωνα με την έκθεση η παγκόσμια ανάπτυξη θα παραμείνει ασθενέστερη από το προ της πανδημίας επίπεδο, αλλά ανέφερε ότι υπάρχει η προοπτική ενός σταθερού ρυθμού επέκτασης φέτος και το επόμενο έτος της τάξης του 3,3%.
Οι κίνδυνοι για τις προοπτικές της παγκόσμιας ανάπτυξης εξακολουθούν συνολικά να κλίνουν προς τα κάτω, με την πενταετή πρόβλεψη για το μέλλον να διαμορφώνεται περίπου στο 3%, όπως ανακοίνωσε το Ταμείο.
Πηγή: in.gr


Latest News

Πώς οι δαπάνες της Γερμανίας αυξάνουν το κόστος δανεισμού σε όλη την ευρωζώνη
Οι επενδυτές προειδοποιούν ότι οι υψηλότερες αποδόσεις των ομολόγων θα μπορούσαν να δυσκολέψουν ολόκληρη την ευρωζώνη να αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες

Πληθωρισμό 3,5% και κίνδυνο ύφεσης στις ΗΠΑ «βλέπει» η Goldman Sachs
Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι ο κίνδυνος από τους δασμούς της 2ας Απριλίου είναι μεγαλύτερος από ό,τι πολλοί συμμετέχοντες στην αγορά είχαν υποθέσει προηγουμένως, επισημαίνει η Goldman Sachs

Αν «υπαναχωρήσει» θα έχει μεγάλα προβλήματα - Η απειλή Τραμπ στον Ζελένσκι για σπάνιες γαίες
«Προσπαθεί να υπαναχωρήσει από τη συμφωνία για τις σπάνιες γαίες κι αν το κάνει θα έχει μεγάλα προβλήματα, πολύ μεγάλα προβλήματα», δηλώνει ο Τραμπ για τον πρόεδρο της Ουκρανίας.

Η ετοιμάζεται να κυκλοφορήσει το Switch 2
Η Nintendo στοιχηματίζει στη μετατόπιση της παραγωγής παιχνιδομηχανών από την Κίνα στο Βιετνάμ για να αμτιμετωπίσει τους αμερικανικούς δασμούς

Οδηγοί των Uber – Lyft στην Καλιφόρνια διεκδικούν απλήρωτους μισθούς
Οι οδηγοί των Uber και Lyft πραγματοποίησαν διαδηλώσεις από το Σαν Φρανσίσκο στο Σαν Ντιέγκο εν μέσω συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων

Ρεκόρ κερδών για τον μεγαλύτερο παραγωγό πετρελαίου και αερίου της Ασίας
Η PetroChina ελέγχεται από το κινεζικό κράτος παρήγαγε 941,8 εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου το 2024

Με την εκλογή Τραμπ, οι αυταρχικοί ηγέτες έχουν αναθαρρέψει
Οι αυταρχικοί ηγέτες παγκοσμίως φαίνεται ότι έχουν πάρει θάρρος από τις πράξεις και τις πολιτικές του Ντόναλντ Τραμπ

Το αντιαμερικανικό αίσθημα ανεβαίνει στην Ευρώπη, ο Τραμπ πυροδοτεί την οργή
Αυξάνεται το ποσοστό των Ευρωπαίων που αρνούνται να αγοράσουν αμερικανικά προϊόντα λόγω των πολιτικλων του προέδρου Τραμπ

Επιστροφή σε... δοκιμασμένες συνταγές για τη Volvo - Eνας βετεράνος στο τιμόνι
Ο Hakan Samuelsson, 74 ετών, θα διαδεχθεί τον Jim Rowan στο τιμόνι της Volvo Cars, ο οποίος θα παραιτηθεί στις 31 Μαρτίου

Oι ΗΠΑ «κόβουν» τις πληρωμές πετρελαίου από Βενεζουέλα - Eπιβεβαίωση από Eni
Οι ΗΠΑ είχε ενημερώσει την Eni για την επικείμενη ακύρωση των αδειών που τους επιτρέπουν να εξάγουν πετρέλαιο και υποπροϊόντα της Βενεζουέλας