
Το πρώτο εξάμηνο του 2025 τοποθετεί την επόμενη μείωση των επιτοκίων ο διοικητής της Fed Κρίστοφερ Γουόλερ, εάν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό συνεχίσουν να είναι ευνοϊκά.
«Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό που πήραμε χθες ήταν πολύ καλά» σχολίασε κατά την διάρκεια συνέντευξης στο CNBC, αναφερόμενος τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό που έδειξαν υποχώρηση των υποκείμενων πιέσεων στις τιμές τον περασμένο μήνα.
Fed: Μία μόνο μείωση των επιτοκίων το 2025 βλέπουν οι traders
«Αν συνεχίσουμε να λαμβάνουμε τέτοια νούμερα, είναι λογικό να σκεφτούμε ότι η μείωση των επιτοκίων θα μπορούσε να συμβεί το πρώτο εξάμηνο του έτους», είπε, προσθέτοντας ότι δεν θα απέκλειε εντελώς μια μείωση τον Μάρτιο.
Εάν τα μελλοντικά στοιχεία για τον πληθωρισμό είναι ανάλογα με τη θετική έκθεση του Δεκεμβρίου εξήγησε ότι η Fed μπορεί να μειώσει περισσότερο φέτος και νωρίτερα από ό,τι περιμένουν σήμερα οι επενδυτές.
«Είμαι αισιόδοξος ότι αυτή η αποπληθωριστική τάση θα συνεχιστεί και θα επιστρέψουμε πιο κοντά στο 2% λίγο πιο γρήγορα από ό,τι ίσως σκέφτονται άλλοι», είπε.
Η ευαίσθητη στις αλλαγές της νομισματικής πολιτικής απόδοση των διετών κρατικών ομολόγων υποχώρησε στο χαμηλό της συνεδρίασης του 4,25% μετά τα σχόλια του και οι traders αναμένουν λίγο περισσότερη χαλάρωση στις συνεδριάσεις της Fed.
Η συνεδρίαση του Μαΐου είναι πλέον ένα παιχνίδι κορώνα γράμματα στα μάτια των επενδυτών. Η πρώτη πλήρης μείωση του τρέχοντος έτους έχει τιμολογηθεί για τη συνεδρίαση της Fed τον Ιούλιο, ενώ για το σύνολο του 2025 έχουν τιμολογηθεί τώρα μειώσεις περίπου 40 μονάδων βάσης, από 34 μονάδες βάσης νωρίτερα.
Εξαρτάται από τα δεδομένα
Ο Γουόλερ επεσήμανε ότι η μέση εκτίμηση των αξιωματούχων για το λεγόμενο ουδέτερο επιτόκιο πολιτικής, ένα επιτόκιο που ούτε ενθαρρύνει ούτε εμποδίζει την οικονομική ανάπτυξη, υποδηλώνει ότι είναι πιθανές τρεις ή τέσσερις μειώσεις φέτος, ανάλογα με τα εισερχόμενα δεδομένα.
«Εξαρτάται απλώς από τα δεδομένα», είπε. «Αν τα δεδομένα δεν συνεργαστούν, τότε θα επιστρέψουμε σε δύο, ίσως και σε μια, αν απλά έχουμε πολύ κολλώδη πληθωρισμό».


Latest News

Μπιλ Άκμαν: Γιατί βλέπει σύμπραξη Uber και Hertz
Ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Μπιλ Άκμαν αποκάλυψε ότι κατέχει σχεδόν το 20% των μετοχών της Hertz

Ο Πούτιν επαινεί τον Μασκ συγκρίνοντάς τον με σοβιετικό πρωτοπόρο πυραύλων
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν επαίνεσε τον Ίλον Μασκ για τα επιτεύγματά του στα διαστημικά ταξίδια και τον θεωρεί τολμηρό οραματιστή αντάξιο των σοβιετικών πρωτοπόρων του διοαστήματος

«Τσουνάμι» απολύσεων στις γερμανικές επιχειρήσεις - 1 στις 3 σχεδιάζει περικοπές το 2025
Οι προοπτικές για το 2025 παραμένουν ζοφερές στη Γερμανία και τον επιχειρηματικό της κόσμο, σύμφωνα με έρευνα

Έτοιμη για τη μεγάλη στροφή η Ευρώπη - Πώς επιδρούν οι δασμοί στο μοντέλο της
Η Citi προβλέπει μεγάλη στροφή στο οικονομικό μοντέλο της Γηραιάς Ηπείρου - Οι επιπτώσεις στο εμπόριο από τους δασμούς Τραμπ

Πάουελ: Το μεγάλο διακύβευμα της απόλυσής του – Ποιοι τον υπερασπίζονται
Ο Αμερικανός πρόεδρος ανέβασε τους τόνους εναντίον του κεντρικού τραπεζίτη με το Λευκό Οίκο να εξετάζει την απόλυσή του

Γιατί η Apple εγκλωβίστηκε στους δασμούς Τραμπ
Η Apple πωλεί περισσότερα από 220 εκατομμύρια iPhone ετησίως και σύμφωνα με τις περισσότερες εκτιμήσεις, εννέα στα δέκα κατασκευάζονται στην Κίνα

Ο γιoς δισεκατομμυριούχου κληρόνομου της Chanel αποκαλύπτει τις δικές του επενδύσεις
Ο 38χρονος Ντέιβιντ Βερτχάιμερ προσέλαβε τον Ντέιβιντ Αν για να ηγηθεί των επενδύσεών στην εταιρεία του 1686 Partners

Γιατί ο ακροδεξιός Φάρατζ θέλει τα... χλωριωμένα κοτόπουλα των ΗΠΑ στη Βρετανία
Ο Φάρατζ δήλωσε ότι οι Βρετανοί καταναλωτές αγοράζουν ήδη κοτόπουλα από μέρη όπως η Ταϊλάνδη που εκτρέφονται σε κακές συνθήκες

Καμπανάκι επικεφαλής Fed Σικάγο για ανάγκη ανεξαρτησίας της κεντρικής τράπεζας
Οι κεντρικές τράπεζες όπως η Fed που μπορούν να ασκούν νομισματική πολιτική χωρίς πολιτικές παρεμβάσεις έχουν καλύτερα αποτελέσματα για τις οικονομίες τους

Μπέσεντ: Σχοινοβάτης σε ένα εύθραυστο σχοινί
Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ καλείται να ισορροπήσει ανάμεσα σε ένα απρόβλεπτο Τραμπ και στο να διατηρήσει την εμπιστοσύνη στα αμερικανικά ομόλογα και στο δολάριο