Την ώρα που η Κίνα απειλείται ανοιχτά από τον Ντόνταλντ Τραμπ με την κλιμάκωση ενός εμπορικού πολέμου, η χώρα σημείωσε τον χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης εδώ και 30 χρόνια – εξαιρουμένης της περιόδου της πανδημίας.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία το ΑΕΠ της Κίνας διαμορφώθηκε το 2024 στο 5% -στο 5,4% το τέταρτο τρίμηνο του έτους- και μπορεί το ποσοστό να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες της κυβέρνησης, ωστόσο ορισμένοι αισθάνονται να τους χτυπά την πλάτη η ύφεση.
Κίνα: Στη δίνη της δημογραφικής παρακμής – Μειώθηκε κι άλλο πληθυσμός το 2024
Το Πεκίνο είχε ορίσει στόχο «περί το 5%» ως προς την ανάπτυξη πέρυσι, μετά έπειτα από το 5,2% του 2023, με φόντο τη συνεχιζόμενη κρίση στον τομέα των ακινήτων, την επιβράδυνση της εσωτερικής κατανάλωσης και τις εντάσεις στο εμπόριο με τις ΗΠΑ και την ΕΕ.
Σε απόλυτο αριθμό το 2024 το κινεζικό ΑΕΠ ανήλθε σε 134,9 τρισεκατομμύρια γιουάν (17,8 τρισεκ. ευρώ).
Ο δείκτης αυτός, που κουβαλάει τεράστια πολιτική σημασία, αν και γενικά αντιμετωπίζεται με μεγάλη επιφύλαξη στη Δύση, προσελκύει πάντα μεγάλη προσοχή, με δεδομένο το ειδικό βάρος του ασιατικού κολοσσού στην παγκόσμια οικονομία.
Η πραγματικότητα
Ο Andrew Wang, στέλεχος σε μια εταιρεία που παρέχει υπηρεσίες βιομηχανικού αυτοματισμού για τον αναπτυσσόμενο τομέα των ηλεκτρικών οχημάτων, είπε ότι τα έσοδά του μειώθηκαν 16% πέρυσι, με αποτέλεσμα να αναγκαστεί να κάνει απολύσεις, κάτι που αναμένει να επαναλάβει σύντομα.
«Τα δεδομένα που δημοσίευσε η Κίνα ήταν διαφορετικά από αυτά που ένιωθαν οι περισσότεροι», είπε ο Wang, συγκρίνοντας τη φετινή προοπτική με την αύξηση του επιπέδου δυσκολίας στην πράξη. «Πρέπει να τρέχουμε πιο γρήγορα για να παραμείνουμε εδώ που είμαστε», δήλωσε στο Reuters.
Τα κίνητρα
Το Πεκίνο πολλαπλασίασε πέρυσι τα μέτρα στήριξης της οικονομικής δραστηριότητας, δαπανώντας τα μεγαλύτερα ποσά των τελευταίων ετών, για να τονωθεί η κατανάλωση.
Οι εξαγωγές κατέγραψαν ρεκόρ πέρυσι, πλησιάζοντας τα 3,4 τρισεκ. ευρώ (+7,1% σε ετήσια βάση), σύμφωνα με επίσημα δεδομένα που δημοσιοποιήθηκαν τη Δευτέρα.
Αντίθετα οι πωλήσεις λιανικής συνέχισαν να επεκτείνονται με υστήρηση (+3,5%) σε σύγκριση με το 2023 (+7,2%), υποδεικνύοντας την πίεση που υφίστανται οι καταναλωτές.
Το Πεκίνο υπόσχεται να χαλαρώσει περαιτέρω τη δημοσιονομική πολιτική του το 2025 και να συνεχίσει τα μέτρα στήριξης της κατανάλωσης. Η κεντρική τράπεζα άφησε να εννοηθεί πως θα εξετάσει κι άλλες μειώσεις των επιτοκίων της φέτος.
Latest News
Πράσινο φως στο τουριστικό πρότζεκτ του γαμπρού του Τραμπ στην Αλβανία
Η Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων στην Αλβανία αποδέχθηκε πρόταση της Atlantic Incubation Partners LLC για το τουριστικό έργο 450 στρεμμάτων
Στις φλόγες η μεγαλύτερη εγκατάσταση αποθήκευσης ενέργειας στον κόσμο
Η εγκατάσταση στην Καλιφόρνια ανήκει στην Vistra Energy, τον μεγαλύτεερο παραγωγό ηλεκτρικής ενέργειας των ΗΠΑ
Στα πρόθυρα πετρελαϊκού σοκ η Ινδία λόγω του ρωσικού αργού
Προς το τέλος τους οδεύουν οι ημέρες που η Ινδία αγόραζε φθηνό ρωσικό πετρέλαιο πιθανώς - Γιατί θα εκτιναχθούν οι τιμές
Bloomberg για Στουρνάρα: Ο διοικητής της ΤτΕ βλέπει νέες μειώσεις επιτοκίων
Στα όσα είπε ο Γιάννης Στουρνάρας για την πολιτική της ΕΚΤ και την οικονομία στην ευρωζώνη μιλώντας στο Ελληνογαλλικό Εμπορικό Επιμελητήριο αναφέρεται το Bloomberg
Ολο και πιο δυσβάσταχτο το κόστος της ιδιόκτητης στέγης στη Γερμανία
Στη μεγαλύτερη, πλην ασθμαίνουσα οικονομία της ευρωζώνης, το ποσοστό ιδιοκατοίκησης βρίσκεται στο χαμηλότερο ποσοστό εδώ και 15 χρόνια
Μπορεί να επιβιώσει η γερμανική οικονομία σε ένα δεύτερο κινεζικό σοκ;
Πολιτικές «αγοράζουμε ευρωπαϊκά» και δασμοί συνθέτουν έναν ευρωπαϊκό οικονομικό «εθνικισμό» για να αντιμετωπιστεί ο κινεζικός εισβολέας που απειλεί τη γερμανική οικονομία
Γουόλερ (Fed): Μέσα στο πρώτο εξάμηνο η επόμενη μείωση των επιτοκίων
Ο Γουόλερ δεν απέκλεισε τελείως μια μείωση των επιτοκίων το Μάρτιο
Στη δίνη της δημογραφικής παρακμής η Κίνα - Μειώθηκε κι άλλο ο πληθυσμός το 2024
Τι μαρτυρούν τα επίσημα στοιχεία που ανακοίνωσαν οι αρχές
Πιέσεις για ριζική αναθεώρηση των κανόνων του Brexit μετά τη «βουτιά» στο εμπόριο Βρετανίας - ΕΕ
Μεγάλη υποχώρηση στο εμπόριο Βρετανίας - ΕΕ, ζητούμενο τα δύο μέρη να διαπραγματευτούν μια ριζική αναθεώρηση των κανόνων του Brexit
Σε σπιράλ αποσάθρωσης η Γερμανία, εχθρική στο επιχειρείν
Η μεγαλύτερη οικονομία της ευρωπαϊκής ηπείρου, η Γερμανία, πρόκειται να καταταχθεί ως η πιο «ταλαιπωρημένη αγορά» για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά