Την ώρα που η Κίνα απειλείται ανοιχτά από τον Ντόνταλντ Τραμπ με την κλιμάκωση ενός εμπορικού πολέμου, η χώρα σημείωσε τον χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης εδώ και 30 χρόνια – εξαιρουμένης της περιόδου της πανδημίας.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία το ΑΕΠ της Κίνας διαμορφώθηκε το 2024 στο 5% -στο 5,4% το τέταρτο τρίμηνο του έτους- και μπορεί το ποσοστό να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες της κυβέρνησης, ωστόσο ορισμένοι αισθάνονται να τους χτυπά την πλάτη η ύφεση.

Κίνα: Στη δίνη της δημογραφικής παρακμής – Μειώθηκε κι άλλο πληθυσμός το 2024

Το Πεκίνο είχε ορίσει στόχο «περί το 5%» ως προς την ανάπτυξη πέρυσι, μετά  έπειτα από το 5,2% του 2023, με φόντο τη συνεχιζόμενη κρίση στον τομέα των ακινήτων, την επιβράδυνση της εσωτερικής κατανάλωσης και τις εντάσεις στο εμπόριο με τις ΗΠΑ και την ΕΕ.

Σε απόλυτο αριθμό το 2024 το κινεζικό ΑΕΠ ανήλθε σε 134,9 τρισεκατομμύρια γιουάν (17,8 τρισεκ. ευρώ).

Ο δείκτης αυτός, που κουβαλάει τεράστια πολιτική σημασία, αν και γενικά αντιμετωπίζεται με μεγάλη επιφύλαξη στη Δύση, προσελκύει πάντα μεγάλη προσοχή, με δεδομένο το ειδικό βάρος του ασιατικού κολοσσού στην παγκόσμια οικονομία.

Η πραγματικότητα

Ο Andrew Wang, στέλεχος σε μια εταιρεία που παρέχει υπηρεσίες βιομηχανικού αυτοματισμού για τον αναπτυσσόμενο τομέα των ηλεκτρικών οχημάτων, είπε ότι τα έσοδά του μειώθηκαν 16% πέρυσι, με αποτέλεσμα να αναγκαστεί να κάνει απολύσεις, κάτι που αναμένει να επαναλάβει σύντομα.

«Τα δεδομένα που δημοσίευσε η Κίνα ήταν διαφορετικά από αυτά που ένιωθαν οι περισσότεροι», είπε ο Wang, συγκρίνοντας τη φετινή προοπτική με την αύξηση του επιπέδου δυσκολίας στην πράξη. «Πρέπει να τρέχουμε πιο γρήγορα για να παραμείνουμε εδώ που είμαστε», δήλωσε στο Reuters.

Τα κίνητρα

Εάν το μεγαλύτερο μέρος των επιπλέον κινήτρων που έχει επιστρατεύσει το Πεκίνο για φέτος συνεχίσει να ρέει προς τις βιομηχανικές αναβαθμίσεις και τις υποδομές, αντί για τα νοικοκυριά, θα μπορούσε να επιδεινώσει την πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα στα εργοστάσια, να αποδυναμώσει την κατανάλωση και να αυξήσει τις αποπληθωριστικές πιέσεις, λένε οι αναλυτές.
«Η αποπληθωριστική πίεση θα περιορίσει το επενδυτικό κλίμα», δήλωσε η Alicia Garcia-Herrero, επικεφαλής οικονομολόγος για την Ασία-Ειρηνικό στη Natixis, η οποία αναμένει βραδύτερη ανάπτυξη το 2025.

Το Πεκίνο πολλαπλασίασε πέρυσι τα μέτρα στήριξης της οικονομικής δραστηριότητας, δαπανώντας τα μεγαλύτερα ποσά των τελευταίων ετών, για να τονωθεί η κατανάλωση.

Οι εξαγωγές κατέγραψαν ρεκόρ πέρυσι, πλησιάζοντας τα 3,4 τρισεκ. ευρώ (+7,1% σε ετήσια βάση), σύμφωνα με επίσημα δεδομένα που δημοσιοποιήθηκαν τη Δευτέρα.

Αντίθετα οι πωλήσεις λιανικής συνέχισαν να επεκτείνονται με υστήρηση (+3,5%) σε σύγκριση με το 2023 (+7,2%), υποδεικνύοντας την πίεση που υφίστανται οι καταναλωτές.

Το Πεκίνο υπόσχεται να χαλαρώσει περαιτέρω τη δημοσιονομική πολιτική του το 2025 και να συνεχίσει τα μέτρα στήριξης της κατανάλωσης. Η κεντρική τράπεζα άφησε να εννοηθεί πως θα εξετάσει κι άλλες μειώσεις των επιτοκίων της φέτος.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή