
Το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας του Ισραήλ επικύρωσε μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα, που περιλαμβάνει την ανταλλαγή δεκάδων ομήρων που κρατούνται από την Χαμάς με Παλαιστίνιους κρατούμενους σε ισραηλινές φυλακές και την παύση του 15μηνου πολέμου για έξι εβδομάδες.
Η έγκριση ήρθε μετά από μια απροσδόκητη καθυστέρηση, που προκάλεσε φόβους ότι οι διαφωνίες της τελευταίας στιγμής μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς θα μπορούσαν να ακυρώσουν τη συμφωνία.
Γάζα: Συμφωνία Ισραήλ και Χαμάς για εκεχειρία – Θα ξεκινήσει στις 19 Ιανουαρίου
Τα ακροδεξιά μέλη του κυβερνητικού συνασπισμού του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου απειλούσαν επίσης να εκτροχιάσουν τις πολύμηνες εργασίες για τον τερματισμό της σύγκρουσης.
Η συμφωνία θα πάει τώρα στην ολομέλεια του υπουργικού συμβουλίου για την τελική υπογραφή σήμερα, Παρασκευή, ώστε να τεθεί σε εφαρμογή την Κυριακή 19 Ιανουαρίου, με την απελευθέρωση των πρώτων ομήρων και κρατουμένων.
«Μετά από αξιολόγηση όλων των διπλωματικών, ασφαλείας και ανθρωπιστικών πτυχών, και ενώ κατανοεί ότι η προτεινόμενη συμφωνία υποστηρίζει την επίτευξη των στόχων του πολέμου, το Υπουργικό Συμβούλιο Ασφαλείας συνέστησε στην κυβέρνηση να εγκρίνει το προτεινόμενο πλαίσιο», αναφέρει το γραφείο του Νετανιάχου, με ανάρτηση στην πλατφόρμα X.
Following an evaluation of all diplomatic, security and humanitarian aspects, and while understanding that the proposed deal supports the achievement of the objectives of the war, the Security Cabinet has recommended that the Government approve the proposed framework.
— Prime Minister of Israel (@IsraeliPM) January 17, 2025
Οι φάσεις της συμφωνίας
Με βάση όσα υποστήριξε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, η πρώτη φάση της συμφωνίας προβλέπει «απόλυτη κατάπαυση του πυρός», την απελευθέρωση 33 ομήρων, συμπεριλαμβανομένων γυναικών, παιδιών και ηλικιωμένων, απόσυρση μονάδων των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων από πυκνοκατοικημένες περιοχές της Γάζας και αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας που εισέρχεται στον παλαιστινιακό θύλακο.
Στη δεύτερη φάση, θα απελευθερωθούν οι τελευταίοι όμηροι και θα υπάρξει πλήρης ισραηλινή αποχώρηση από τη Λωρίδα της Γάζας, ενώ η τρίτη και τελευταία φάση θα είναι αφιερωμένη στην ανοικοδόμηση της Γάζας και θα επιτρέψει την παράδοση των σορών ομήρων που σκοτώθηκαν ενώ βρίσκονταν στην αιχμαλωσία.
Νέο πακέτο ανθρωπιστικής βοήθειας
Εν τω μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι ένα νέο πακέτο ανθρωπιστική βοήθειας της ΕΕ αναμένεται να δοθεί στην Γάζα.
«Σήμερα εγκρίνουμε επίσης ένα πακέτο 120 εκατομμυρίων ευρώ για τη Γάζα, για την αντιμετώπιση της συνεχιζόμενης ανθρωπιστικής κρίσης εκεί», δήλωσε στους δημοσιογράφους η εκπρόσωπος της ΕΕ Eva Hrncirova.
Το πακέτο θα περιλαμβάνει βοήθεια σε τρόφιμα, υγειονομική περίθαλψη και στέγαση, καθώς και στήριξη για να επιτραπεί η πρόσβαση σε καθαρό νερό, πρόσθεσε η Κομισιόν σε ανακοίνωσή της.
Πηγή: in.gr


Latest News

Πλαστά πτυχία αγγλικών στη Ρόδο προς 1.200€ – Η εμπλοκή της προϊσταμένης της Πολεοδομίας
Στα ίχνη ενός δεύτερου κυκλώματος για την παράτυπη απόκτηση πτυχίων φτάνουν οι αστυνομικοί της ΕΛ.ΑΣ.

Οι διαρροές των πολεμικών σχεδίων των ΗΠΑ, έφεραν μηνύσεις - To Signal Gate
Αμερικανός δημοσιογράφος βρέθηκε αναπάντεχα προσκεκλημένος σε απόρρητη διαδικτυακή συζήτηση - Η υπόθεση γνωστή ως «Signal Gate» προκαλεί πονοκέφαλο στον Τραμπ -

Αφρικανική σκόνη, βροχές και δυνατοί άνεμοι
Ο καιρός ανά περιοχή – Αναλυτικά η πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας

«Δεν συζητήθηκαν εμπιστευτικές πληροφορίες» - Οι προσπάθειες των ΗΠΑ να «μαζέψουν» τη διαρροή
Ενώπιον της Γερουσίας βρέθηκαν οι επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών για να δώσουν εξηγήσεις

Σε δίκη η Boeing για τα δύο θανατηφόρα δυστυχήματα 737 MAX
Η υπόθεση αφορά σε παραπλανητικές δηλώσεις της Boeing προς τις αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές σχετικά με προβληματικό λογισμικό του 737 MAX

ΗΠΑ: Πώς μία διαρροή αποκαλύπτει τα βάθη της απέχθειας της κυβέρνησης Τραμπ για την Ευρώπη;
Τα μηνύματα που μοιράστηκαν οι υπουργοί του Τραμπ κατά λάθος με δημοσιογράφο του Atlantic αποκαλύπτουν την αλήθεια για το πώς αισθάνονται οι Αμερικανοί αξιωματούχοι για τους συμμάχους τους στην Ευρώπη

Τι αλλάζει στις άδειες οδήγησης ο νέος ευρωπαϊκός κανονισμός
Τουλάχιστον δύο χρόνια δοκιμαστική περίοδος για τους νέους οδηγούς στην ΕΕ - Πρόσβαση μέσω smartphone στις άδειες οδήγησης

Φεύγει η σκόνη, έρχονται βροχές – Στους 26 βαθμούς έφτασε ο υδράργυρος
Πώς θα εξελιχθεί ο καιρός τις επόμενες ημέρες

ΗΠΑ: Ρωσία και Ουκρανία συμφωνούν για εκεχειρία στη Μαύρη Θάλασσα
Ρωσία και η Ουκρανία συμφώνησαν να διασφαλίσουν την ασφαλή διέλευση των εμπορικών πλοίων στη Μαύρη Θάλασσα.

«Δεν υιοθετήθηκε κοινή δήλωση ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ρωσία» – Λαβρόφ: «Εφικτή η συμφωνία για τη Μαύρη Θάλασσα»
Ρώσος γερουσιαστής τόνισε ότι η δήλωση δεν υιοθετήθηκε λόγω «της θέσης της Ουκρανίας» - Τι δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ