Η Progressive Robotics, μια startup ρομποτικής από τη Θεσσαλονίκη, με ιδρυτές τους Φώτη Δημέα και Μάριο Κιάτο κέρδισε μια σημαντική χρηματοδότηση 1,6 εκατ. ευρώ σε πρόσφατο γύρο χρηματοδότησης, υπό την ηγεσία της Marathon Venture Capital και με τη συμμετοχή υφιστάμενων επενδυτών της Genesis Ventures.
Και αυτό που ξεκίνησε από τη «λόξα» ορισμένων ατόμων με αγάπη για τη ρομποτική, παίρνει σάρκα και οστά και ταξιδεύει και πέρα από τα σύνορα της Ελλάδας.
Progressive Robotics: Χρηματοδότηση 1,6 εκατ. ευρώ για να επιταχύνει τη χρήση βιομηχανικών ρομπότ
Μιλώντας στον ΟΤ, ο Φώτης Δημέας, μηχανολόγος μηχανικός με διδακτορικό στη ρομποτική και ένας εκ των ιδρυτών της Progressive Robotics, είπε ότι στόχος της εταιρείας είναι να μπουν οι άνθρωποι σε συνεργασία με τα ρομπότ, εντός κι εκτός βιομηχανίας. Ερχόμενος στη Θεσσαλονίκη πριν από 7 χρόνια, πόλη στην οποία συνάντησε και τον συνιδρυτή της εταιρείας, αποφάσισε να κάνει το όραμά του πραγματικότητα, ενώ η ομάδα του βρίσκεται σε φάση διεύρυνσης για φέρει εις πέρας ακόμη πιο απαιτητικά projects.
Η καινοτομία της Progressive Robotics
Το λογισμικό της Progressive Robotics, το οποίο ελέγψει ρομποτικούς βραχίονες, βγήκε στην αγορά για να περάσει την «κοιλάδα του θανάτου», καθώς όπως ο ίδιος ο κ. Δημέας αναφέρει «η αγορά δεν θα έρθει σε σένα» και στον ενάμιση χρόνο ύπαρξής του έχει χρησιμοποιηθεί σε μια πληθώρα βιομηχανιών, όπως η παραγωγή τροφίμων και η εφοδιαστική αλυσίδα, ενώ έχει ταξιδέψει και στο εξωτερικό, σε χώρες όπως η Γερμανία, η Βουλγαρία και η Τουρκία.
Το λογισμικό της μπορεί να προσφέρει έως και 80% μείωση στο χρόνο προγραμματισμού ρομπότ, γλιτώνοντας πολύτιμο χρόνο στις επιχειρήσεις και δίνει έως και 20% περισσότερη ταχύτητα με τη ρύθμιση της κίνησης με αλγορίθμους.
Όπως σημειώνει ο κ. Δημέας, έχοντας επισκεφθεί πολλές βιομηχανίες, αυτό που του απαντάνε πάντοτε στην ερώτηση «γιατί θέλετε ρομπότ» ότι δεν μπορούν να βρουν εργαζόμενους, ενώ στην ερώτηση «γιατί δεν έχουν ήδη βάλει ρομπότ», οι απαντήσεις ήταν πιο ποικίλες αλλά με έναν κοινό παρανομαστή: ότι αυτό που ήθελαν δεν καλυπτόταν από το τι κυκλοφορούσε ήδη στην αγορά, μια ανάγκη που αποσκοπεί στο να καλύψει με την Progressive Robotics.
Μετά την εγκατάστασή του, το λογισμικό της εταιρείας δεν χρειάζεται εξειδικευμένο προσωπικό τον επαναπρογραμματισμό του.
Για τον κ. Δημέα αυτό που έχει ιδιαίτερα μεγάλη σημασία είναι ο παράγοντας της ευελιξίας. Σε μια ΜμΕ επιχείρηση η οποία δέχεται διαφορετικές παραγγελίες, η ιδιότητα αυτή καθίσταται κλειδί.
Παλετοποίηση
Ένα ακόμη χαρακτηριστικό που την ξεχωρίζει είναι η μεικτή παλετοποίηση, μια εξαιρετικά περιζήτητη καινοτομία στην αυτοματοποίηση των κέντρων διανομής. Αυτό το σύστημα αξιοποιεί τις πιο σύγχρονες τεχνολογίες μηχανικής μάθησης και τρισδιάστατης όρασης, επιτρέποντας στα ρομπότ να προσαρμόζονται σε πραγματικό χρόνο σε διαφορετικά μεγέθη, σχήματα και βάρη προϊόντων.
Με την αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης, η ρομποτική παλετοποίηση όχι μόνο βελτιστοποιεί τη χρήση του χώρου, αλλά εξασφαλίζει επίσης τη σταθερότητα και την ασφάλεια, καθιστώντας το ρομπότ ένα ανεκτίμητο εργαλείο για τις αποθήκες διανομής.
Παράλληλα, η Progressive Robotics, διαθέτει συνεργασίες με έξι εταιρείες κατασκευής ρομποτικών εξαρτημάτων μεταξύ των οποίων ο Ελβετικός όμιλος ABB και η κινεζική Elite Robots, εταιρείες οι οποίες προτείνουν το λογισμικό της σε πελάτες τους.
ΑΙ και όραμα για το μέλλον
Το όραμά του για το μέλλον είναι η δημιουργία ενός ρομποτικού συστήματος που θα μπορεί να διαικπεραιώνει αυτόματα παραγγελίες και είναι κάτι το οποίο δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή στην αγορά, όπως αναφέρει και για το οποίο θα χρειαστεί μια μεγαλύτερη ομάδα, την οποία η εταιρεία στοχεύσει να δημιουργήσει, προσελκύοντας νέα ταλέντα.
Μιλώντας για την τεχνητή νοημοσύνη σημειώνει πως αυτή είναι πλέον μια παγκόσμια τάση όπως αντικατοπτρίζεται και στις αξιώσεις της Nvidia στο χώρο και στην εστίασή της στη ρομποτική ως μια τεχνολογία του μέλλοντος. Αν αντιμετωπίζει ένα πρόβλημα, αυτό είναι τα δεδομένα και ειδικά η ποιότητά τους και σημειώνει πως η εταιρεία του το παρακάμπτει αυτό χρησιμοποιώντας λίγες και έξυπνες εντολές.