Τη διαρκή κατεύθυνση της ΑΑΔΕ στην ενίσχυση της φορολογικής υπευθυνότητας και της βελτίωσης της συνολικής εμπειρίας των φορολογουμένων, μέσω της στροφής σε σύγχρονες τεχνολογικά λύσεις, ανέλυσε ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργος Πιτσιλής, μιλώντας στην 99η Σύνοδο του ΟΟΣΑ για δημοσιονομικά θέματα.
ΑΑΔΕ: Σημαντική μείωση του κενού ΦΠΑ στην Ελλάδα
Πιτσιλής: Τα έργα
Ο κ. Πιτσιλής αναφέρθηκε στα έργα, που έχει αναλάβει η Αρχή, με στόχο την απρόσκοπτη λειτουργία του συστήματος διαρκούς παρακολούθησης των συναλλαγών.
Αυτά είναι:
– Το myDATA, μέσω του οποίου, σε τέσσερα χρόνια έχουν δηλωθεί συναλλαγές αξίας 3,5 τρισεκατομμυρίων ευρώ από σχεδόν όλες τις επιχειρήσεις, που εδρεύουν στην Ελλάδα.
-Η διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές.
-Η υποχρεωτική ψηφιακή τιμολόγηση.
-Η ψηφιοποίηση των δελτίων αποστολής, ώστε να παρακολουθείται οτιδήποτε μεταφέρεται εντός της ελληνικής επικράτειας.
-Η προσυμπλήρωση των δηλώσεων ΦΠΑ και φόρου εισοδήματος. Από τον Δεκέμβριο του 2022, έχουν προσυμπληρωθεί πάνω από 15 εκατομμύρια δηλώσεις με όλες τις πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο, που λαμβάνονται μέσω του συστήματος διαρκούς παρακολούθησης των συναλλαγών.
Όπως είπε ο κ. Πιτσιλής, «Όλα αυτά μας έχουν βοηθήσει να μειώσουμε δραστικά το κενό ΦΠΑ, από σχεδόν 30% το 2017, στο 13,7% το 2022. Το πιο σημαντικό, όμως, είναι η εφαρμογή μιας στρατηγικής «συμμόρφωσης εξ αρχής» (compliance by design) που μας παρέχει εργαλεία προληπτικής συμμόρφωσης, προβλεπτικής ανάλυσης και πιο στοχευμένων ελέγχων. Πάντα στο πνεύμα του ΟΟΣΑ, για την Φορολογική Διοίκηση 3.0».
Η εικόνα της Ελλάδας το 2024
Υπενθυμίζεται ότι σημαντική μείωση του κενού ΦΠΑ , κατέγραφη, για ακόμα μια χρονιά στην Ελλάδα.
Με βάση τα επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δημοσιευθήκαν σήμερα για το 2022 – οπότε και υπάρχουν διαθέσιμα τα τελευταία δεδομένα -, το κενό ΦΠΑ υποχώρησε στο 13,7%, από 17,5% το 2021. Μειώθηκε, δηλαδή, κατά 21,7% μέσα σε ένα χρόνο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, το 2017, έτος σύστασης της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) , το κενό ΦΠΑ στη χώρα μας ήταν στο 29,1%, με αποτέλεσμα μέσα σε 5 χρόνια το κενό ΦΠΑ να έχει μειωθεί κατά 53%.
Ταυτόχρονα, η Ελλάδα βρίσκεται στις 4 χώρες με το χαμηλότερο κενό ΦΠΑ από «εξαφανισμένους» εμπόρους, δηλαδή εμπόρους που δεν αποδίδουν ΦΠΑ, με αυτό να κυμαίνεται στο 1,0% με 2,0%.
Latest News
Οι αυξήσεις μισθών είναι χαμηλότερες του πληθωρισμού την τελευταία 5ετία - Τι δείχνει έρευνα της Eurobank [γραφήματα]
Για το σύνολο της 5ετίας 2020-2024 οι ονομαστικές αμοιβές ανά απασχολούμενο καταγράφουν σωρευτική αύξηση 13,2%, ενώ ο πληθωρισμός 16,1%
Χαμηλές πτήσεις στις αιτήσεις για την απόκτηση τίτλων ιδιοκτησίας σε καταπατημένα
Συνολικά 4.500 αιτήσεις για καταπατημένα ακίνητα βρίσκονται στην πλατφόρμα αλλά μόνο για 100 έχει ολοκληρωθεί η υποβολή
Τι αλλάζει στην παρακολούθηση εισροών εκροών για φορολογικές αποθήκες και τελωνειακή αποταμίευση
Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ, η περίοδος δοκιμαστικής λειτουργίας για την αποστολή των δεδομένων εισροών – εκροών διαρκεί έως 15/4/2025
Πόσοι συνταξιούχοι παίρνουν λιγότερα από 1.000 ευρώ - Τι αποκαλύπτουν τα στοιχεία της ΗΛΙΟΣ
Μεγαλώνει το χάσμα μεταξύ των πρώην εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα σε σχέση με εκείνους που προέρχονται από τον δημόσιο
Τα «κρυφά» τετραγωνικά στο μάτι της ΑΑΔΕ
Ξεκινά διασταύρωση στοιχείων από το Κτηματολόγιο και το Ε9 - 10+5 ερωτήσεις – απαντήσεις με όσα πρέπει να γνωρίζουν οι ιδιοκτήτες για να μη βρεθούν μπροστά σε δυσάρεστες εκπλήξεις
Κυνήγι για ανασφάλιστα και χωρίς ΚΤΕΟ οχήματα
Ποιοι κινδυνεύουν με πρόστιμα και αφαίρεση άδειας κυκλοφορίας και πινακίδων
Πού «κολλάει» η απονομή των εκκρεμών συντάξεων
Οι εκκρεμείς συντάξεις έχουν «πέσει» κάτω από τις 18.000 -
Μειωμένος ΕΝΦΙΑ έως 20% για κατοικίες - Δικαιούχοι και διαδικασία χορήγησης
Τα τέσσερα βήματα για τη διαδικασία χορήγησης της μείωσης ΕΝΦΙΑ - Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις, ποιες είναι οι νέες προϋποθέσεις
Μέχρι 21 Ιανουαρίου οι αιτήσεις για το πρόγραμμα επιχειρηματικότητας με έμφαση στις γυναίκες
To πρόγραμμα της ΔΥΠΑ εξασφαλίζει πρόσβαση σε χρηματοδότηση για ανέργους 30-59 ετών, δίνοντας έμφαση στις γυναίκες
Κρατικά φέσια 3,3 δισ. πνίγουν την αγορά - Σε ποιους χρωστάει το Δημόσιο
Τι δείχνουν τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για τις οφειλές του δημοσίου