Τελικά στην πολιτική, και σε πολλά άλλα δηλαδή, ποτέ δεν πρέπει να λες «ποτέ».
Διότι η ζωή τα φέρνει έτσι που οι έσχατοι έσονται πρώτοι και οι πρώτοι έσχατοι.
Και αυτό είναι μεγάλο δίδαγμα, όταν μιλάμε για θέσεις με τεράστιο πολιτειακό βάρος…
Οι 2 «κολλητοί»
Αναφέρομαι σαφώς στον Αντώνη Σαμαρά και τον Νικήτα Κακλαμάνη, δύο πρωταγωνιστές της Δεξιάς από τα 90s ακόμη.
Ο ένας εκτός πολιτικού χάρτη πλέον, ο άλλος συντόμως στο τρίτο ανώτερο πολιτειακό αξίωμα της Ελληνικής Δημοκρατίας μετά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Πρωθυπουργό.
Και προφανώς αυτή η αλλαγή δείχνει και την αλλαγή στις διαθέσεις και τα σχέδια του πρωθυπουργού.
Άλλα γνωρίζαμε μέχρι λίαν προσφάτως…
——————————-
Αυτό που δεν γνωρίζουμε…
Βέβαια αυτό που δεν γνωρίζουμε, είναι ποιος Έλληνας θα βρεθεί στην ορκωμοσία του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, τη Δευτέρα (20/1).
Και αφού δεν γνωρίζουμε ακόμη, αναπόλησα το 2017, όταν και στην τελετή για την ανάληψη καθηκόντων του Τραμπ, κατά την πρώτη του θητεία, είχαν βρεθεί μέσα ο τότε πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, αλλά και ο τραγουδιστής Βαλάντης! Δεν θα το έλεγα και αναμενόμενο, τότε…
Μπορεί όχι σήμερα.
Στο μεταξύ, εκτός ορκωμοσίας είχαν βρεθεί οι τότε υπουργοί Άμυνας και Ψηφιακής Πολιτικής, Πάνος Καμμένος και Νίκος Παππάς, αν και είχαν βρεθεί στις ΗΠΑ.
Παρέστησαν όμως σε εκδηλώσεις με τους ομογενείς….
————————————-
Όλοι μιλούν με όλους…
Κι ενώ το πολιτικό προσωπικό της χώρας δείχνει να διανύει περίοδο εσωστρέφειας, υπό την έννοια ότι έχει χαθεί λίγο στα εσωτερικά του προβλήματα, ο επιχειρηματικός κόσμος βρίσκεται ίσως στην καλύτερη φάση της τελευταίας 15ετίας.
Όλοι μιλούν με όλους, με την αγορά να βρίθει από φήμες και σενάρια περί συμφωνιών, εξαγορών, συγχωνεύσεων και όλα τα συναφή.
Καλό νέο
Σαφώς αυτό είναι υγεία. Να τα ακούτε, αλλά να μην τα υιοθετείτε. Ελάχιστα έχουν ευτυχή κατάληξη, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι κακή η κινητικότητα.
Και κάποιοι «μεγάλοι» δείχνουν και τη διορατικότητα και την αποφασιστικότητά τους σε τομείς που στην μικρή Ελλάδα φαντάζουν… εξωτικοί.
Όπως για παράδειγμα την επένδυση που ανακοίνωσε χθες η Metlen και η οποία, κατά γενική ομολογία αναβαθμίζει τη χώρα στην Ευρώπη.
Διότι δεν είναι μόνο ο βωξίτης και η αλουμίνα, αλλά είναι και αυτό το γάλλιο που είναι ήδη στις ζωές μας απαραίτητο.
Το γάλλιο αξιοποιείται ως πρώτη ύλη για την παραγωγή βιομηχανικών προϊόντων κρίσιμων για την πράσινη μετάβαση και τον ψηφιακό μετασχηματισμό.
Και με αυτήν την κίνηση η Metlen σπάει το μονοπώλιο της Κίνας στη στρατηγικής σημασίας πρώτη ύλη.
Όφελος και για την Ελλάδα
Δεδομένου μάλιστα ότι η επένδυση θα αρχίσει να αποδίδει σχετικά άμεσα, δηλαδή στην επόμενη 2ετία με 3ετία, τότε οι εξαγωγές θα δώσουν ανάσα και στο εμπορικό ισοζύγιο της χώρας.
Θυμίζω ότι αρκετοί ξένοι αναλυτές, τελευταία ήταν και η Bank of America, έχουν αναφερθεί στο πρόβλημα του εμπορικού ελλείμματος της χώρας.
———————
Η μεγάλη εικόνα
Για να μείνω όμως στα μέταλλα, πολύς λόγος γίνεται για τη Sunlight και την ακύρωση της επένδυσης του Gigafactory.
Ναι, το Gigafactory ήταν ένα project για τη Sunlight, σημαντικό μεν αλλά όχι καθοριστικό για μια εταιρeία που συγκαταλέγεται μεταξύ των κορυφαίων κατασκευαστών βιομηχανικών λύσεων αποθήκευσης ενέργειας και αναπτύσσει ολοκληρωμένες λύσεις λιθίου.
Είπαμε… στο επιχειρείν στρίβει και ενίοτε το «καράβι».
Αυτό δεν σημαίνει ότι η Sunlight δεν είναι ηγέτιδα στη διεθνή αγορά για μπαταρίες μοδύβδου και ιόντων λιθίου.
Ούτε αναιρείται το γεγονός ότι τα τελευταία 5 χρόνια έχει επενδύσει πάνω από 500 εκατ. ευρώ, με το μεγαλύτερο μέρος να είναι σε μονάδες παραγωγής στην Ελλάδα, δημιουργώντας περί τις 1.000 καλά αμειβόμενες νέες θέσεις εργασίας στη χώρα.
Επόμενη ημέρα
Μαθαίνω μάλιστα ότι ο CEO της Sunlight Λάμπρος Μπίσαλας και η ομάδα του προχωρούν ακόμη ένα νέο στρατηγικό δρόμο: στη ναυτιλία, εξαγοράζοντας στρατηγικό μερίδιο σε μια γερμανική εταιρεία μπαταριών ναυτιλίας.
Και πρόσφατα, πέτυχε ένα σημαντικό ορόσημο στην ανάπτυξη της με τη μετάβαση των εγκαταστάσεων της στην Ελλάδα στο SAP S/4HANA, μια προηγμένη ERP πλατφόρμα που βασίζεται στο cloud.
Και όλα αυτά από μια εταιρία που, ξεκινώντας από την Ξάνθη πριν από 3 δεκαετίες, έχοντας περάσει μια καταστροφική πυρκαγιά το 2018, που ουσιαστικά αφάνισε την παραγωγή της, σήμερα έχει παρουσία σε 14 χώρες, τζίρο πάνω από 1 δισ. ευρώ και 3.600 εργαζόμενους.
———————-
Αλλάζουν και οι «κατασκευαστικοί» παίκτες
Περισσότερα για τη Metlen και την Sunlight όμως θα διαβάσετε στις σελίδες του ΟΤ.
Όπως και γι’ αυτά που έρχονται ειδικά στον κατασκευαστικό κλάδο, ο οποίος έκανε minimize τα προηγούμενα χρόνια και τώρα είναι σε φάση maximize.
Αίρονται τα «αγκάθια»
Θα βοηθήσει και η κατάργηση της έννοιας του ανεκτέλεστου που προωθεί η κυβέρνηση. Ήδη είναι στις επιτροπές της Βουλής, μαθαίνω.
Δηλαδή θα καταργηθεί το ανώτατο όριο του ανεκτέλεστου για τη συμμετοχή στα δημόσια έργα, ανοίγοντας πλέον το δρόμο σε όσες δυσκολεύονταν να συμμετάσχουν εάν δεν είχαν προχωρήσει τα έργα που είχαν πάρει.
Θα βοηθήσουν και οι τράπεζες στο μέτωπο των εγγυητικών.
Αρκεί να βρουν λύσεις (συμφωνίες;) όσες έχουν κάποια «προβληματάκια» με τα πτυχία τους. Της 7ης εννοώ…
——————————–
Κινητικότητα παντού
Κινητικότητα έχουμε βέβαια και στον ενεργειακό κλάδο, με κάποιες συζητήσεις όμως να φαίνεται ότι έχουν ναυαγήσει.
Το ενδιαφέρον ήταν από τη μία πλευρά ισχυρό, αλλά όπως με πληροφορούν ο… βήχας κόπηκε.
Πάμε γι’ άλλα.
————————————–
Το deal της ελιάς…
Την ίδια ώρα, στην ελληνική αγορά ελαιόλαδου και ελαιόκαρπου υπήρξε ένα deal αρκούντως σημαντικό.
Ο παγκόσμιος ηγέτης στον κλάδο της ελιάς AG Olives Group προχώρησε σε συμμαχία-ορόσημο με την παλαιότερη ελληνική εταιρεία του κλάδου Γεωργούδης Α.Ε.
Ουσιαστικά θα ενσωματώσει τις premium ελληνικές ελιές στις δυνατότητες προμήθειας και παραγωγής του.
Πρόκειται για μια συνεργασία υψηλής προστιθέμενης αξίας, που στοχεύει στην επέκταση του επενδυτικού προγράμματος στη μονάδα παραγωγής στον Βόλο.
Από το 1897!
Ακόμη πιο συγκινητικό είναι ότι η Georgoudis S.A. – Parthenon ιδρύθηκε το 1897!
Είναι ηγέτης στις premium ελιές ειδικής καλλιέργειας, με υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις στον Βόλο και πάνω από 100 εργαζόμενους
Σε αυτήν ανήκει το brand Parthenon σε αλυσίδες λιανικής πώλησης παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένων των ποικιλιών Καλαμάτα και Χαλκιδικής.
—————————————-
Αλλαγή σελίδας στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά
Στο μεταξύ έντονη κινητικότητα εμφανίζουν το τελευταίο διάστημα τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά.
Ήδη δηλαδή υπεγράφη Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ της βρετανικής Sub Sea Craft και των Ναυπηγείων για την κατασκευή του VICTA.
Πρόκειται για σύνθετο σκάφος υψηλών προδιαγραφών, που έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει μέλη των Ειδικών Δυνάμεων πάνω αλλά και κάτω από το νερό.
Δεν είναι βέβαιο ακόμη αν το μνημόνιο αφορά μόνο πιθανές ελληνικές παραγγελίες για το Victa, ωστόσο, δεν αποκλείεται οι Βρετανοί να θέλουν μια ευρύτερη συνεργασία για έναν κόμβο επισκευών και συντήρησης σκάφων.
Άλλωστε, στη συμφωνία προβλέπεται και η ενίσχυση των τεχνολογικών δυνατοτήτων των Ναυπηγείων μέσα από την μεταφορά τεχνογνωσίας.
—————————————–
Περί ΟΛΘ
Ωραία όλα αυτά… αλλά επαναλαμβάνω… η μπάλα πρέπει να μείνει χαμηλά.
Διότι, βλέποντας στο ταμπλό τις συναλλαγές στη μετοχή του ΟΛΘ, και τα παιχνίδια πάνω από την τιμή της Δημόσιας Πρότασης έκανα την εξής σκέψη.
Την οποία θέλω να μοιραστώ μαζί μας, ξεκαθαρίζοντας ότι είναι απλά σκέψη… διότι όσο και αν προσπάθησα να «εισχωρήσω» στα στρατηγεία της Belterra του Ιβάν Σαββίδη και της Leonidsport Β.V…. ουδείς απαντά αυτές τις ημέρες.
Είναι τόσο επιπόλαιοι;
Θα αρχίσω με ένα ερώτημα: Οι ρωσοελβετοί της Leonidsport θεωρείτε ότι είναι τόσο επιπόλαιοι ώστε να μην έρθουν σε επαφή με τη διοίκηση του ΟΛΘ πριν δημοσιοποιήσουν την πρότασή τους στα 27 ευρώ;
Διότι πρόκειται για το 21%. Που τους δίνει μεν λόγο, αλλά όχι ισχύ στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης.
Αρκείται δηλαδή ένας όμιλος με πρωταγωνιστικό ρόλο στην εμπορία αγροδιατροφικών προϊόντων με αυτό το 21%, αν υποθέσουμε ότι όλα πήγαιναν όπως θέλησαν να δείξουν ότι είχαν σχεδιάσει;
Αν πράγματι ενδιαφέρονταν… γιατί δεν μάζευαν ένα σεβαστό ποσό από το ταμπλό και στη συνέχεια να έκαναν τα όποια, πιο στρατηγικά, βήματα;
Δεν έχει δηλαδή έναν market maker αυτός ο όμιλος;
Αυτά… και θα επανέλθω.
———————–
Μετά τα ασφάλιστρα, το delivery;
Στο μεταξύ αναλογίζομαι μια ενδιαφέρουσα παρατήρηση που έθεσε υπόψη της στήλης κορυφαίος επιχειρηματίας. Με αφορμή τη συζήτηση για τις αυξήσεις στα ασφάλιστρα υγείας και τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται για τις μεγάλες αυξήσεις.
Μας είπε λοιπόν πως ήρθε η ώρα η κυβέρνηση να στρέψει το βλέμμα και στις προμήθειες που χρεώνουν οι πλατφόρμες delivery.
Πρόκειται για φλέγον ζήτημα για την αγορά και ειδικά για τις επιχειρήσεις που συνεργάζονται μαζί τους.
Δυστυχώς, όπως λέει, κανείς δεν ασχολείται παρότι υπάρχουν κατά καιρούς διάφορες διαμαρτυρίες για τις υπερβολικές –όπως τις χαρακτηρίζει- προμήθειες που ζητάνε.
Οι οποίες σε κάποιες περιπτώσεις –όπως καταγγέλλει- φθάνουν μέχρι και το 29%!
Οι εταιρείες σημειώνει είναι εγκλωβισμένες καθώς εάν αρνηθούν τη συνεργασία θα χάσουν ένα σημαντικό κομμάτι του τζίρου τους.
Από την άλλη βέβαια, οι συγκεκριμένες πλατφόρμες κατάφεραν χάρη στο επιτυχημένο επιχειρηματικό μοντέλο που εφάρμοσαν να γίνουν με το σπαθί τους… must. Και μαζί πρώτη επιλογή για τις διανομές φαγητού και ειδών παντοπωλείου στο σπίτι…
—————————
Η σπαζοκεφαλιά στο λιανεμπόριο
Μια ελαφρά αναστάτωση μαθαίνουμε πως επικρατεί τελευταία στα επιτελεία των προμηθευτών. Η αιτία; Το νέο πλαίσιο προωθητικών ενεργειών.
Οι εταιρείες θα πρέπει πέραν από τις νέες συμφωνίες, να προσαρμόσουν και την επικοινωνιακή στρατηγική τους.
Γιατί τώρα έχουν συνηθίσει σε έναν συγκεκριμένο τρόπο, ο οποίος για κάποιους αποδίδει αποτελέσματα.
Παράγοντες της αγοράς προβλέπουν πως η ανομολόγητη κόντρα σούπερ μάρκετ και προμηθευτών θα διατηρηθεί το επόμενο διάστημα. Και αυτό γιατί η ανάγκη για συγκράτηση των τιμών θα γίνει ακόμη πιο έντονη.
Οι εποχές των παχιών αγελάδων, όπου όλοι κέρδιζαν απλά και μόνο λανσάροντας νέα προϊόντα έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Και αυτό το γνωρίζουν καλά στην αγορά.
Latest News
Tι ετοιμάζει ο Μητσοτάκης, το «δώρο» των ασφαλιστικών, νέα επένδυση από Metlen, το στόρι του Τιτάνα, κλείνει και ο Ηλέκτωρ, η ρελάνς Σαββίδη, προσεχώς… βαφτίσια
Και το όνομα αυτού…
Τα είδε… τα πήρε ο Τσάκωνας, με εντολή Μητσοτάκη, στον πάγο ο Βόλος, το στοπ της Sunlight, στήνει «νέα ΓΑΙΑ» ο Κεφαλογιάννης, το «λάδι» της μαύρης αγοράς
Λεφτά υπάρχουν...
Κάτι ετοιμάζει ο Μητσοτάκης, η «κεραμίδα» του +47%, το nein των Θεσσαλονικιών, κορεατική σφραγίδα στην Ιντραλότ, η ώρα της Καβάλας, η αποχώρηση Μαντζούφα, οι «βόθροι» της Ποσειδώνος
Στον κουβά
Το θεσμικό τεστ Μητσοτάκη, η short list για Υπερταμείο, τα σενάρια για ΟΛΘ, τα project – «τυράκι» της Θεσσαλονίκης, συζητήσεις για ενεργειακό deal, η «ζημιά» του ελβετικού φράγκου
Αντίστροφη μέτρηση
Έδειξε χαρακτήρα το ΧΑ, οι επισκέψεις του Άδωνη, η σιγή Βορίδη, η Λαζαράκου στο Παρίσι, ο «κακός» δείκτης, τα σύννεφα για CVC, νέα μάχη Κούβελου – Καπράλου
Δεν θέλει…
Γεννά(ρης) κέρδη το ΧΑ, περιμένουν σήμα οι εισηγμένες, ο «κόσμος» της Γκίλφοϊλ, κλείνει το μάτι στον Μασκ η Ράπτη, «σπάει» η Θεσσαλία, το λάθος με τα Airbnb, τα στεφάνια του Σημίτη
Βέλτιστο σενάριο
Βλέπει υψηλότερα το χρηματιστήριο, εν αναμονή του ν/σ για την κεφαλαιαγορά, έδωσε στο πιάτο τη σύσταση η Goldman Sachs, το κακό timing των ασφαλιστικών, φουντώνει η κόντρα για τα σκουπίδια
Ημέρα διανομής
Παίρνει ύψος το χρηματιστήριο, ο γιος του Τραμπ (;) στην Ελλάδα, σπάνε συμβόλαια υγείας, σιγή ιχθύος από κλινικάρχες, ποιος τελικά είναι υπεύθυνος για τις golden visa;
Μπετόν αρμέ το χρηματιστήριο
Το January effect στο ΧΑ, στο βάθος η JP Morgan, τα σχέδια της AKTOR, ο «πυροσβέστης» Λιβάνιος, τα «παιχνίδια» με το Υπερταμείο, ο ελληνικός ΝΟΚ στην… Ευρώπη
Σύννεφα
Σηκώνει μανίκια η ΑΑΔΕ, οι «αόρατες» καθαρίστριες των Airbnb, αλήθειες από τον Μυτιληναίο, «ζεσταίνονται» οι λογαριασμοί ρεύματος, η επένδυση της CMBlu Energy, η «ενέδρα» Ανδρουλάκη
Θετικά τα μηνύματα