Ο Διεθνής Δείκτης Δικαιωμάτων Ιδιοκτησίας (IPRI), είναι ένας κορυφαίος παγκόσμιος δείκτης που κατατάσσει την ισχύ των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας – τόσο φυσικά όσο και πνευματικά – παράλληλα με το νομικό και πολιτικό περιβάλλον που τα υποστηρίζει. Στην τελευταία λοιπών κατάταξη του δείκτη, ο οποίος παρέχει μια ενημερωτική ανάλυση του γιατί τα δικαιώματα ιδιοκτησίας είναι θεμελιώδη για την οικοδόμηση και τη διατήρηση μιας ανθεκτικής οικονομίας, σε 125 χώρες, η Ελλάδα βρίσκεται την 57η θέση, με την Κίνα να κατέχει την 51η.
Πιο αναλυτικά, η Ελλάδα είναι τελευταία τόσο μεταξύ των δυτικών χωρών, όσο βέβαια και μεταξύ των χωρών που συμμετέχουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην ευρωζώνη. Όπως εύκολα καταλαβαίνει κανείς, πρόκειται για μια θλιβερή επίδοση, η οποία εκ της φύσεως της κάνει ζοφερή και την αναπτυξιακή πορεία της χώρας στο υπόλοιπο του 21ου αιώνα.
Ακόμα χειρότερα, δεν προβλέπεται και βελτίωση της κατάστασης αυτής, παρά κάποιες κυβερνητικές θριαμβολογίες. Η σημερινή κυβέρνηση ενδιαφέρεται πολύ περισσότερο να καυχάται ότι επιβάλλει πρόστιμα σε επιχειρήσεις και επιταχύνει τις κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών και ακινήτων ιδιωτών παρά ότι προωθεί μέτρα αποτελεσματικής στήριξης των παραγωγικών επενδύσεων.
Είναι πολύ πιθανό έτσι, τα χρόνια που έρχονται η Ελλάδα να πάει ακόμα πιο κάτω στην κατάταξη IPRI και άρα να κυριαρχεί για παράδειγμα μεταξύ των αφρικανικών χωρών.
Τούτων λεχθέντων, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι το International Property Rights Index (IPRI) είναι η ναυαρχίδα της δημοσίευσης της Property Rights Alliance (http://propertyrightsalliance org). To IPRI βαθμολογεί τους υποκείμενους θεσμούς ενός ισχυρού καθεστώτος δικαιωμάτων ιδιοκτησίας: το νομικό και πολιτικό περιβάλλον, τα δικαιώματα φυσικής ιδιοκτησίας και τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας Είναι το μοναδικό ευρετήριο στον κόσμο αποκλειστικά αφιερωμένο στη μέτρηση των δικαιωμάτων πνευματικής και φυσικής ιδιοκτησίας. Καλύπτοντας 125 χώρες, το IPRI του 2024 αναφέρει τα συστήματα δικαιωμάτων ιδιοκτησίας που επηρεάζουν το 98 τοις εκατό του παγκόσμιου ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) και το 93 τοις εκατό του παγκόσμιου πληθυσμού
Ως εργαλείο για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, τις επιχειρηματικές κοινότητες και τους ακτιβιστές της κοινωνίας των πολιτών, το IPRI υπογραμμίζει τον ουσιαστικό ρόλο που διαδραματίζουν τα δικαιώματα ιδιοκτησίας στη δημιουργία μιας ευημερούσας οικονομίας και μιας δίκαιης κοινωνίας Επιπλέον, ο Δείκτης 2024 εξετάζει τη στιβαρή σχέση μεταξύ των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας και άλλων οικονομικών και κοινωνικών δεικτών ευημερίας, συμπεριλαμβανομένων της ισότητας των φύλων, της καινοτομίας, του ανταγωνισμού, της ευημερίας της έρευνας και ανάπτυξης, της ανθρώπινης ανάπτυξης, των ανοιχτών δεδομένων και των μέτρων σύνδεσης στο διαδίκτυο.
Όπως τονίζει ο καθηγητής Ερνάντο ντε Σότο, συνυπεύθυνος της εκπόνησης του Δείκτη, αυτός ο τελευταίος, στο σημερινό παγκόσμιο περιβάλλον, όπου οι χώρες αντιμετωπίζουν οικονομική ύφεση και αστάθεια, με εργαλείο την πνευματική ιδιοκτησία, εμφανίζεται ως λύση. Ο Διεθνής Δείκτης Δικαιωμάτων Ιδιοκτησίας 2024 (IPRI) παρουσιάζεται ως ένα ζωτικό μέσο για την αξιολόγηση και την κατανόηση των παγκόσμιων δικαιωμάτων ιδιοκτησίας.
Και στο επίπεδο αυτό, τα πρωτεία στη σχετική κατάταξη, κατέχουν η Φινλανδία, η Δανία, η Σιγκαπούρη, η Γερμανία, η Ολλανδία, η Σουηδία, το Λουξεμβούργο, η Νορβηγία, η Αυστραλία, η Ν.Ζηλανδία, η Ελβετία, η Ιαπωνία, η Αυστρία, οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Ιρλανδία, το Βέλγιο, η Ισλανδία, το Ην.Βασίλειο και η Γαλλία που κλείνει την πρώτη εικοσάδα.
Την κατάταξη κλείνουν το ισλαμο-φασιστικό Ιράν, η Υεμένη των Χούθι, η Βενεζουέλα του Μαδούρο, το Τσάντ, η Αιτή και η κατ’ ευφημισμόν αποκαλούμενη Δημοκρατία του Κονγκό.
Υπογραμμίζουμε την 103η θέση της Ρωσίας του Πούτιν και την 92η της Τουρκίας του Ερντογάν.
Εκτός από την ποσοτική ανάλυση η έκθεση του 2024 περιλαμβάνει περιπτωσιολογικές μελέτες που διερευνούν το διαρκώς μεταβαλλόμενο τοπίο των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας. Αυτές περιλαμβάνουν τις επιπτώσεις της τεχνητής νοημοσύνης στην κατοχύρωση διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, συντηρητικές προοπτικές για τα δικαιώματα ιδιοκτησίας και πρόσφατες μεταρρυθμίσεις που επηρεάζουν την αγροτική ιδιοκτησία στην Κολομβία και τις φαρμακευτικές πατέντες στην Αργεντινή
«…..Η έκθεση IPRI του 2024 καταδεικνύει τα συνεχιζόμενα προβλήματα και τους τομείς προς βελτίωση στον κόσμο των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας Αν και υπάρχουν θετικές εξελίξεις απαιτούνται σημαντικές προσπάθειες για την ενίσχυση των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας παγκοσμίως Αυτή η έκθεση χρησιμεύει ως πολύτιμη πηγή για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, τους ερευνητές και τους υποστηρικτές που έχουν δεσμευτεί για την προώθηση των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας και την προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης……», λέει ο Ερνάντο ντε Σότο απευθυνόμενος σε όσους μπορούν και θέλουν να τον ακούσουν.
Latest News
Ανάπτυξη σε έλλειμμα
Μάλλον θα πρέπει να ξανασκεφτούμε τι είναι αυτό που προβάλλεται ως ανάπτυξη
Χαμένοι στις διασταυρώσεις
Η πιο γνωστή μεγάλη διασταύρωση για να βρούμε πόσα αυτοκίνητα κυκλοφορούν ανασφάλιστα στους δρόμους είχε γίνει το μακρινό 2018
Περί επιχειρηματικού πνεύματος… και επιτυχίας
Το να αναλαμβάνει κάποιος την ευθύνη του εαυτού του είναι το πρώτο αποφασιστικό βήμα στο δύσβατο δρόμο της επιτυχίας
Ερχεται Dunkelflaute
Πριν από μερικούς μήνες το πρόβλημα των υψηλών τιμών έπληξε την Ελλάδα και τις γειτονικές βαλκανικές χώρες
Προβλήματα καθημερινότητας
Προφανώς χωρίς σχέδιο, με λύσεις βιαστικές και εκ του προχείρου... δουλειά δεν γίνεται
Αυξάνεται η αποταμίευση στην Ευρωζώνη, παραμένει αρνητική στην Ελλάδα – Οι λόγοι [γραφήματα]
Η τρέχουσα άνοδος αποδίδεται κυρίως στην αύξηση των πραγματικών εισοδημάτων, στις υψηλές αποδόσεις αποταμίευσης, στη μείωση της πραγματικής καθαρής περιουσίας και στη συγκρατημένη καταναλωτική εμπιστοσύνη
Πώς θα πετάξουν φέτος οι τουρίστες προς την Ελλάδα
Η ανάκτηση των διαθέσιμων αεροπορικών θέσεων φτάνει στη χώρα μας το 127% σε σχέση με το 2019
Οι 4+1 εποχές του τραπεζικού συστήματος
Η βαθύτερη κατανόηση της πορείας του τραπεζικού συστήματος και κυρίως της αλληλεπίδρασης μεταξύ πιστωτικής επέκτασης και επάρκειας καταθέσεων παρουσιάζει μια σειρά από προκλήσεις
Το έλλειμμα της οικονομίας
Δεν έχουμε βρει τον τρόπο να ανατρέψουμε την πιο ολέθρια για την ελληνική οικονομία συνθήκη
Ποιος ο ρόλος για τη μεταλλευτική βιομηχανία
Αν η Ελλάδα θέλει να ενισχύσει την «ενδογενή» ανάπτυξη της, αλλά με την απαραίτητη παραγωγική εξωστρέφεια, ο ορυκτός πλούτος της αποτελεί μεγάλη ευκαιρία